Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: George Fiorakis
Φωτογραφίες: Advart
Στα δεξιά τα παριζιάνικα σχεδόν αρτ νουβό φώτα του πεζόδρομου της Βαλτετσίου ταιριάζουν με το μυστικιστικό σκηνικό του μπαρ. Η θέα στα εξαρχειώτικα νεοκλασικά και το βιβλιοπωλείο προσφέρει αυτή την αστική αισθητική ευχαρίστηση, που σε συνδυασμό με ένα καλό ποτό ξεκουράζει μαλακά τους κατοίκους της μεγάλης πόλης. Βρήκαμε απάγκιο στα τραπεζάκια του The Mule and the Pig και μάθαμε την ιστορία της μικρής μπάρας που φώτισε με τη θεατράλε αισθητική της το φαρδύ πεζοδρόμιο με τα δέντρα στη Ζωοδόχου πηγής.
Η Μαρί και ο Κυριάκος, μαζί με τους φίλους τους Ειρήνη και Σταύρο, έφτιαξαν το Mule and The Pig στο παλιό φωτογραφείο του αδερφού της, γκρεμίζοντας τους καλοβαμμένους τοίχους, χρησιμοποιώντας και μεταποιώντας προσωπικά τους αντικείμενα, έπιπλα και τα προικιά της μητέρας της. Η ονοματοδοσία του The Μule and the Pig είναι μια κινηματογραφική αναφορά, και μια προσωπική σύνδεση της Μαρί με το ποίημα του Ron Padgett με τίτλο «The line» που ακούγεται στην ταινία Paterson του Jim Jarmush. Ψάχνοντας για το όνομα του μαγαζιού οι στίχοι του ποιήματος έγιναν η επικοινωνιακή του ταυτότητα: οι αγαπημένοι στίχοι της οπτικοποιήθηκαν στο σχέδιο του Κυριάκου στο λογότυπο.
Οι δύο φίλοι μεγάλωσαν στα βράδια της Αθήνας, και εδώ οι μποέμ ιδιοσυγκρασίες τους συναντήθηκαν, με κοινό στόχο να φτιαχτεί ένα σημείο συνάντησης στη γειτονιά που νιώθουν σπίτι τους. Έχοντας και οι δύο ζήσει και δουλέψει σε διάφορες φάσεις της ζωής τους στα Εξάρχεια, θεωρούν την ολιγοετή απουσία τους από εδώ, ως παρένθεση, και βρίσκουν στον ρυθμό και τη σύσταση των ανθρώπων της, τις δικές τους αναφορές. Η Μαρί έχει πολυετή εμπειρία στο χώρο της εστίασης, ο Κυριάκος είναι web designer με αγάπη στις μπάρες, ο Σταύρος είναι ο πιο στιλάτος μπάρμαν και η Ειρήνη μετατρέπει παλιά έπιπλα σε καλαίσθητα σκηνικά.
Η ιδέα πίσω από το Mule κουβαλάει την κουλτούρα και τον κοινωνικό πολιτισμό των παραδοσιακών ελληνικών καφενείων, η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής στην είσοδο αναφέρεται σε αυτή την παράδοση, όπως και η λογική των μικρών πιάτων που συνοδεύουν τα ποιοτικά κλασικά ποτά και κοκτέιλ. Στην ποστ εκδοχή του εδώ το “καφενείο με μπάρα”, όπως το χαρακτηρίζει ο Κυριάκος, συνεχίζει τη φιλόξενη ιστορία του ως τόπος συνάντησης, κοινωνικής συναναστροφής, απολαύσεων και συζητήσεων.
“Η κουζίνα μας είναι όπως η μουσική μας κάθε βράδυ κάθε διαφορετικό, κάθε βράδυ γινόμαστε μια παρέα”
Όση ώρα βρισκόμαστε στο χώρο περνάνε άνθρωποι της γειτονιάς, άλλοτε χαιρετάνε ζεστά και άλλοτε κάθονται για ένα ποτάκι. Η χαλαρή διάθεση, το χιούμορ και το γέλιο είναι διάχυτα στην παρέα και καθώς αρχίζουμε να δοκιμάζουμε το καπνιστό ουίσκι Lagavuli και τις επιλεγμένες ετικέτες κρασιών και μπύρας μαθαίνουμε ότι η fusion μεσογειακή κουζίνα του Mule and The Pig -που μπορούμε να δοκιμάσουμε εδώ, κάθε Σάββατο, από τον chef Παντελή Σαρακίνη- είναι στημένη με τη λογική του κάθε φορά κάτι νέο: 3 πιάτα με σπιτική λογική αλλά διεθνείς επιρροές (το ένα πιάτο είναι πάντα μία βίγκαν επιλογή).
Μη θέλοντας να είναι ένα ακόμα μπαρ, ο χαρακτήρας του Μule and The Pig είναι μια μίξη από διαφορετικά κόνσεπτ ποτού και φαγητού, διαφορετικών μουσικών επιλογών από διαφορετικούς δισκοθέτες “Μια μίξη όπως είμαστε στη ζωή μας... χάνει κανείς πολλά αν κολλάει σ ένα πράγμα”, μας λένε. Έτσι μην ξαφνιαστείς αν ένα βράδυ μαζί με την draft Guinness σου μπορείς να δοκιμάσεις μεζέδες με θαλασσινά και οστρακοειδή, σαν να βρίσκεσαι σε κάποια pub της Αγγλίας ή να συνδυάσεις το κρασί σου με finger food από την Χαρά που μιξάρει μεσογειακά υλικά και έθνικ κουλτούρες σε ευφάνταστους μεζέδες. Στα άμεσα πλάνα των παιδιών είναι ένα μόνιμο μενού με πολύ ιδιαίτερα μικρά πιάτα με πειραγμένες μεσογειακές γεύσεις, που θα συνδυάζονται με το κρασί ή το malt whiskey μας. Κάθε μουσικό-γαστριμαργικό event σχεδιάζεται αυθόρμητα ανάλογα με τη διάθεση της παρέας και την εποχή. Δοκιμάζουμε το όμορφα σερβιρισμένο bloody mairy μαζί με μια μικρή ποικιλία από τυράκι και ντοματίνια και ελίτσες σερβιρισμένα στο παλιό πιατελάκι με την χρυσή μπορντούρα.
Η αίσθηση που μας δίνει το μικρό πολυμορφικό μπάρ είναι ότι εδώ δε θα βαρεθείς ποτέ, οι μουσικές ποικίλουν μεταξύ γνωστών και αγαπημένων αθηναίων dj και φίλων που αναλαμβάνουν να ντύσουν μουσικά τις βραδιές μας στην μπάρα: jazz, soul, synthpop, minimal psy, guitars and synths αλλά και ακουστικά λαιβάκια (όπως αυτο των Apalachian Cobra Worshipers) στην μίνι σκηνή στην οποία μετατρέπεται ο υπερυψωμένος καναπές στο βάθος.
Δείτε ακόμη
ΤΣΕΚΑΡΕ ΑΚΟΜΑ: Ο άρτι χαρακτήρας του μαγαζιού εκφράζεται και στην φιλοξενία εικαστικών εκθέσεων όπως η έκθεση ζωγραφικής του Λάμπρου Τσάμη που έτρεχε τον Δεκέμβριο του 2019.
Οι τιμές του Mule κυμαίνονται σε εξαρχειώτικη λογική και σκοπός είναι να μπορείς να απολαύσεις μια καλή μπύρα (από 3 ευρώ η draft) και να δοκιμάσεις μπύρες από εγχώριες μικροζυθοποιίες, όπως οι Flaros, Heretic και Voreia ή να πιεις αργά και χαλαρά ένα καλό ουίσκι. Να περάσεις καλά όποιο και να είναι το μπατζετ σου. Κάθε μέρα μπορείς να πιάσεις στασίδι από νωρίς ή να αράξεις χαζεύοντας τους περαστικούς στα τραπεζάκια για ένα ρόφημα, ένα καφε (ο ελληνικός καφές εδώ είναι ο από το εργοστάσιο παρασκευής καφέ του Σπίνου στην Καλαμάτα) ή να προλάβεις το happy hour μεταξύ 15.00 και 18.00.
Όποια στιγμή και αν αποφασίσουμε να έρθουμε ή απλά να περάσουμε από το λόκαλ μπαρ της ανήσυχης γειτονιάς μας το σίγουρο είναι ότι θα βρούμε καλή παρέα, προσεγμένη μουσική και ενδιαφέρουσες εκπλήξεις.
Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: George Fiorakis
Φωτογραφίες: Advart