Τα αλληλέγγυα ημερολόγια και οι ατζέντες για το 2022, όπως τα βρήκαμε στα στέκια και τα βιβλιοπωλεία της ανήσυχης Αθήνας

Για τον τοίχο ή τις σημειώσεις μας, τα αναλογικά ημερολόγια, όσο κι αν βυθιζόμαστε στις οθόνες μας, παραμένουν ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας και πιο συγκεκριμένα τα αλληλέγγυα ημερολόγια αποτελούν παράλληλα μία υπενθύμιση προς όλους για ένα καλύτερο κόσμο. Συγκεντρώσαμε λοιπόν μερικά ημερολόγια, φτιαγμένα για καλό σκοπό, διαλεγμένα από το τυπογραφικό καζάνι της πρωτεύουσας και σας τα παρουσιάζουμε.

Εξαρχειώτικα, αθηναϊκά και ιδιαίτερα, κάθε χρόνο οι εκδόσεις επιτοίχιων ή σε μορφή ατζέντας ημερολογίων για καλό σκοπό είναι ένα μέσο για την ενίσχυση δράσεων, πρωτοβουλιών, κολεκτίβων και μικρών εκδόσεων. Βολτάραμε λοιπόν στα αγαπημένα μας βιβλιοπωλεία της γειτονιάς, τα στέκια μας στην Αθήνα και το διαδίκτυο και ξεχωρίσαμε τα αγαπημένα μας για την χρονιά που έρχεται. 

Το ημερολόγιο είναι ένας τρόπος να θυμόμαστε καθημερινά, εκτός από τις σημειώσεις και τις υποχρεώσεις μας, όλα αυτά που μας αρέσουν, το καλοκαίρι που έρχεται αλλά και τους ανθρώπους που μας το χάρισαν στην αρχή του έτους. 

Στη νέα χρονιά που έρχεται τα ζητήματα που η κοινωνική συνθήκη επέβαλε στις ζωές μας, μας βρίσκουν να αναζητούμε και να ενισχύουμε κάθε μέρα που περνάει την αισιοδοξία μέσα μας αλλά και μεταξύ των ανθρώπινων συνδυασμών που εμπεριεχουν τα στοιχεία της ενσυναίσθησης, της δύναμης και του σεβασμού. 

Με την ευχή να γεμίσουμε με ευχάριστες και δημιουργικές σημείωσεις κάθε τους σελίδα ή κουτάκι και να μη σταματήσουμε ποτέ να στηρίζουμε και να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και την αλληλεγγύη και τη φύση, ο ένας δίπλα στον άλλον. 

Παρακάτω οι δικές μας επιλογές για φέτος με τον στόχο η λίστα να μεγαλώσει, όσο ανακαλύπτουμε περισσότερα.


Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων
Ημερολόγιο/Ατζέντα 2022 

Εικόνα


 
“Ο μόνος δρόμος η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η συμπερίληψη, η κοινή μας δράση”. Αυτά είναι τα θέματα που καταπιάνεται η ενεργότατη ομάδα ανθρώπων που απαρτίζει την Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων, στην οποία στεγάζεται και η Χορωδία Εξαρχείων. 

Εκτός από το στέκι της Πρωτοβουλίας στην Καλλιδρομίου 50, την ατζέντα την βρίσκουμε και στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων των Συναδέλφων, και στα Καταλαχού, Το Περιβόλι της οικολογίας, Bayard Perfectly Imperfects, LULU Athens και στο Mystic pizza. 

> Περισσότερα εδώ 



Συλλογική Κουζίνα El Chef 2022
Ημερολόγιο / Ατζέντα 

Εικόνα


 
Η συλλογική κουζίνα El Chef κυκλοφορεί για πρώτη χρονιά τη δική της ατζέντα-ημερολόγιο. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διετεθούν για τα έξοδα της κουζίνας. 

“Η συλλογική κουζίνα El Chef πλέον απέκτησε δικό της σημειωματάριο-ημερολογιο για το 2022 για να θυμάστε το πρόγραμμά σας και .. για να μας θυμάστε! Ανά μήνα θα βρείτε τα φρούτα και τα λαχανικά του μήνα και ένα σκίτσο από στιγμιότυπα της κουζίνας μας. Όπως γνωρίζετε, δεν είμαστε ούτε κερδοσκοπική ούτε φιλανθρωπική οργάνωση αλλά είμαστε μια Συλλογική Κουζίνα της οποίας τα έσοδα προέρχονται από εσάς και μέσω της δικής σας στήριξης, αγάπης και αλληλεγγύης συνεχίζουμε να προσπαθούμε τόσα χρόνια.” 


> Πληροφορίες και παραγγελίες στη σελίδα της κουζίνας στο Facebook

       

Αδέσποτα Εξάρχεια
Ημερολόγιο τοίχου 2022

Εικόνα


 
Τα Αδέσποτα Εξάρχεια είναι μία πρωτοβουλία συνένωσης και οργάνωσης φιλόζωων ατόμων που ζουν ή/και συχνάζουν στα Εξάρχεια. Και φέτος, κυκλοφορούν το ημερολόγιο τοίχου για την ενίσχυση των δράσεων τους μετά από ένα πολύ ενδιαφέρον και επιτυχημένο tattoo fest για τα αδεσποτάκια της γειτονιάς και όχι μόνο. 
 
> Το ημερολόγιο θα το βρείτε στο Pet Cornet, Τοσίτσα 5, και στο Efis Pet, Καλλιδρομίου 24. Περισσότερες πληροφορίες: Facebook

Οι Αδέσποτες
Ημερολόγιο Τοίχου 2022 

Εικόνα


 
Η φιλοζωική ομάδα οι Αδέσποτες δραστηριοποιείται στα Εξάρχεια, το κέντρο και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη. Οι Αδέσποτες εστιάζουν τη δράση τους στη στείρωση, φροντίδα, νοσηλεία και εύρεση υιοθεσιών των αδέσποτων. Διοργανώνουν διάφορα eventaκια όπου μπορούμε να ενισχύσουμε την δράση τους. Τα ημερολόγια τοίχου 2022 κυκλοφορούν στα pet shop της γειτονίας και επίσης μπορείτε να παραγγείλετε κάποιο από τα τελευταία αντίτυπα μέσω μηνύματος, αν προλάβετε.

> Πληροφορίες: Facebook



Ημερολόγιο της Πλατείας 2022
Ημερολόγιο τοίχου

Εικόνα


 
Ημερολόγιο τοίχου από την πρωτοβουλία Ανοιχτής Συνέλευσης στην πλατεία Εξαρχείων, ενάντια στην κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία. Η συνέλευση θέτει υπό συζήτηση την επικείμενη κατασκευή της στάσης μετρό στην ιστορική πλατεία και εξετάζει το ζήτημα από την σκοπιά των κατοίκων, των εργαζομένων και της επικείμενης αλλαγής φυσιογνωμίας της πλατείας. 

Το Ημερολόγιο της Πλατείας κυκλοφορεί με την συνεργασία στην εικονογράφηση της στέγης Bibliotheque και στηρίζει τη συνελευση των κατοίκων, το πάρκο ναυαρίνου και όλες τις συλλογικότητες της γειτονιάς μας. Τα ημερολόγια είναι έτοιμα και μπορείτε να τα βρείτε σε διάφορα σημεία της γειτονιάς και όχι μόνο. Πολυσέλιδα και μονοσέλιδα για να συνοδεύουν κάθε μέρα του νέου έτους. Πάνω από όλα, όμως, είναι άλλη μια έμπρακτη στήριξη της προσπάθειας και του αγώνα να σωθεί η πλατεία Εξαρχείων από τα σχέδια για κατασκευή σταθμού μετρό σε αυτήν. 

Παρακάτω αναφέρονται τα στέκια και τα μαγαζιά που μπορείτε να βρείτε το ημερολόγιο: Αστέρας Εξαρχείων - Αποθηκάκι, Τσαμαδού 10 / Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου - Ναυαρίνου & Ζ. Πηγής (Τετάρτες από τις 7μμ) / Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα - Ζ. Πηγής 97-97 / Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος Σκάλα - Κωλέττη 29 / Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Κ. Βοξ - Αραχώβης & Θεμιστοκλέους / Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη - Ι. Σούτσου 62 / Συλλογική Κουζίνα El Chef - Τσαμαδού 15 / Πολ. Χώρος Ταξικής Αντεπιθεσης - Αραχώβης 42 / Πρωτοβουλία Κατοικων Εξαρχειων - Καλλιδρομίου 50 / Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου - Λόντου 6
 
Καταστήματα

Αθήναιο - Τσαμαδού 10 / Εκδόσεις Αλφειός - Χαρ. Τρικούπη 22 / Εκδόσεις των Συναδέλφων - Καλλιδρομίου 30 / Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο - Θεμιστοκλέους 37 / Καταλαχού - Μαυρομιχάλη 9 / Καφενείο Ναυαρίνου - Ναυαρίνου 17 / Καφενείο Στουρνάρη - Στουρνάρη 4 / Σβούρα - Σπ. Τρικούπη 21 / Χωρος 2510 - Θεμιστοκλέους 80 / Bayard Cafe - Ζ. Πηγής 134 / Biblioteque - Θεμιστοκλέους 76 (πλ. Εξαρχειων) / Cusco - Κωλέττη 8 & Μεσολογγιου / Execute - Ζ. Πηγής 29 / Hunny Bunny - Τοσίτσα 6
Inkhead - Ιπποκράτους 72 / Locomotiva Cooperativa - Μπόταση 7 / Lulu - Ιπποκράτους 59 / Mystic Pizza - Μπενάκη 76

> Περισσότερα εδώ.



Ημερολόγιο τοίχου Ζαπατίστας
Οι Ζαπατίστας στην Ευρώπη 

Εικόνα



 
"Επειδή το να ζεις δεν είναι απλά το να μην πεθαίνεις, ούτε το να επιβιώνεις. Να ζεις σαν άνθρωπος σημαίνει να ζεις με ελευθερία. Το να ζεις είναι τέχνη, είναι επιστήμη, είναι χαρά, είναι χορός, είναι αγώνας.

Το 2021 οι Ζαπατίστας, μέσα από τη Διακήρυξη για τη Ζωή, μας κάλεσαν σε μια συνάντηση των αντιστάσεων όπου γης. Ένα ΒΟΥΝΟ ΜΕΣΟΠΕΛΑΓΑ, ένα πλοίο που διέπλευσε τον Ατλαντικό ανάποδα και έφερε τους πρώτους Ζαπατίστας στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2021, σήμανε την έναρξη του Ταξιδιού για τη Ζωή. 

Ένα ταξίδι αγώνα για τη ζωή, απ’ άκρη σ’ άκρη αυτής της γεωγραφίας που ονομάζουμε Ευρώπη, μια γιορτή συνάντησης και συντροφικότητας άρχισε να υφαίνει το όνειρο ενός κοινού αγώνα. Μακρύς ο δρόμος για να βαδίσουμε. Αλλά το ταξίδι μόλις άρχισε!
Το 2022 τ@ς περιμένουμε στην Ελλάδα! Για να μοιραστούμε πόνους, όνειρα, αντιστάσεις, εμπειρίες, επιθυμίες και να γίνουμε μέρος αυτής της συλλογικής πλεύσης που χάραξε το πλοίο ΛΑ ΜΟΝΤΑΝΙΑ (Το Βουνό) διασχίζοντας τον Ατλαντικό ανάποδα. Να καταφέρουμε μαζί με όλους που έκαναν πραγματικότητα αυτό το ταξίδι στην Ευρώπη, το αδύνατο: να πλέει ένα ΒΟΥΝΟ ΜΕΣΟΠΕΛΑΓΑ κόντρα στο ρεύμα των καιρών" 

Το ημερολόγιο μπορείτε να βρείτε: Συνεταιρισμός Συν Άλλοις (Νηλέως 35, Θησείο) / Lacandona (Ηπίτου 4, Σύνταγμα) / Το Παγκάκι - Καφενείο / Κολεκτίβα Εργασίας (Ολυμπίου Γ. 17-19, Κουκάκι) / ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ (Καλλιδρομίου 30) / Συνεταιρισμός Σβούρα (Σπ.Τρικούπη 21) / Καταλαχού (Μαυρομιχάλη 9) / Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης (Ελ. Βενιζέλου 12 & Αιγαίου) / Βιομε Περιστέρι (πρατήριο, Ψαρρών 33) / Συλλογικη Κουζινα El Chef (Στέκι Μεταναστών) / Red Kitchen Κοινσεπ (Παναγιωταρά 19, Γκύζη) / Το Καφενείο Στην Ακαδημία Πλάτωνος (Μοναστηριού 140) / Mantzourana (Κουντουριώτου 159, Πειραιάς)
 
Σε κεντρικά στέκια και στα βιβλιοπωλεία: Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο, Στέγη Bibliotheque, Τέλειος Κύκλος, Ναυτίλος, Πρωτοπορία, Πολιτεία, ΚΨΜ, Θεμέλιο, Εκτός των τειχών, red n' noir, Ιδιωνυμο / Βιβλιοπωλειο-Καφε, Βιβλιοπωλείο Απρόβλεπτο.

Τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν στις αυτόνομες ζαπατιστικές κοινότητες. Όπως αναφέρεται στις προηγούμενες εκδόσεις του ημερολογίου: "To ημερολόγιο αυτό μεταφέρει αποτυπώματα και χρώματα της εξέγερσης και τον λόγο των ζαπατίστας. Γιατί, µε τον δικό µας χρόνο και τρόπο, µε τη δική µας γεωγραφία, και «ανεξάρτητα από χιλιοµετρικές αποστάσεις, τείχη και σύνορα ή τους φράχτες που µας υψώνουν», η καρδιά µας συνεχίζει να χτυπά µαζί µε τη δική τους".  Το βρήκαμε σε στέκια και βιβλιοπωλεία όπως οι Εκδόσεις των Συναδέλφων ή η Σβούρα στην Σπύρου Τρικούπη. 

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι το συλλογικά σχεδιασμένο συνεργατικό επιτραπέζιο παιχνίδι "Autonomía Zapatista" τυπώθηκε ξανά και είναι έτοιμο να φτάσει και πάλι σε όλες τις γωνιές της “SLUMIL K´AJXEMK´OP - Ανυπότακτης Γης”.  Τα έσοδα από το παιχνίδι πάνε στην ενίσχυση του “Ταξιδιού για τη ζωή”.

> Περισσότερα εδώ



Ημερολόγιο/ Ατζέντα των Εργαζομένων 
για το 2022 

Εικόνα

 


Σε αυτή την έκδοση του ημερολογίου- ατζέντας της ΕΣΕ για το 2022 απο την ΕΣΕ-Αθήνας, με θεματική: Κομμούνες- Ζώντας την ουτοπία παρουσιάζονται “κομμούνες του παρελθόντος και του παρόντος , ανυπομονώντας για εκείνες του μέλλοντος”. 


Όπως αναφέρει το ίδιο το ΕΣΕ:
“Το ταμείο αλληλοβοήθειας της ΕΣΕ ενισχύεται σε συστηματική βάση με τις προσφορές των φίλων και των συναγωνιστών, με τα έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις, με ένα μέρος από τη μηνιάτικη συνδρομή του κάθε μέλους της ΕΣΕ και με τα έσοδα από την έκδοση του Ημερολογίου των Εργαζομένων.

Από το ταμείο στηρίζονται αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα, εργαζόμενοι δηλαδή που βρίσκονται σε ανάγκη λόγω απόλυσης, ανεργίας, ασθένειας, ατυχήματος ή άλλου κοινωνικού λόγου. Προβαίνουμε σε κινήσεις οικονομικής στήριξης συναδέλφων μετά από συζήτηση και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΕ Αθήνας, για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση που προτείνεται.

Έχουμε συνείδηση πως οι ανάγκες για αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια είναι μεγάλες και συνεχώς θα μεγαλώνουν. Έχουμε συνείδηση πως το ταμείο μας δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες, πως η στήριξη που δίνουμε μπορεί να έχει απλά ένα συμβολικό χαρακτήρα. Παρά τις δυσκολίες, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε αυτή την άνιση μάχη, παράλληλα με τις μάχες που δίνουμε καθημερινά στα διάφορα μέτωπα της ταξικής πάλης.”

Το Ημερολόγιο Των Εργαζομένων διατίθεται σε στέκια, καταλήψεις, κεντρικά βιβλιοπωλεία, και από την ΕΣΕ Αθήνας. Επικοινωνία : ese-ath@espiv.netFacebook

> Εμείς το βρήκαμε στο βιβλιοπωλείο του Αλφειού

Του Συλλόγου Μεταφραστών - Επιμελητών - Διορθωτών ΣΜΕΔ
Ημερολόγιο - Ατζέντα 

Ο ΣΜΕΔ για το 2022 παρουσιάζει το πέμπτο σε σειρά ημερολόγιο-βιβλιαράκι: ένα διήγημα συλλογικά μεταφρασμένο και επιμελημένο, κάτι που θα μείνει στη βιβλιοθήκη και μετά το τέλος της χρονιάς.

“Το 2018 ήταν το Ένα Όνειρο του Γουίλιαμ Μόρις, το 2019 ήταν Ο Παράδεισος των εργένηδων και τα Τάρταρα των παρθένων του Χέρμαν Μέλβιλ, το 2020 ήταν Η ιστορία της γριάς παραμάνας  της Ελίζαμπεθ Γκάσκελ, το 2021 ήταν Οι καλόγριες του Ρέντχιλ της Κάθριν Λουίζας Πέρκις.* Φέτος, προτείνουμε ένα μάλλον αναπάντεχο διήγημα του Αμερικανού δημοσιογράφου και πολιτικού ακτιβιστή Έντουαρντ Μπέλαμι και ευχόμαστε –όπως πάντα– μια καλή και αγωνιστική χρονιά!”

Μπορείτε να προμηθευτείτε το ημερολόγιο από τα γραφεία του Συλλόγου, από αυτοοργανωμένους χώρους και γραφεία σωματείων σε όλη την Ελλάδα και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

> Περισσότερα εδώ

 
 

Κυριακατικό Σχολείο Μεταναστών
Ημερολόγιο τοίχου 
 

Εικόνα



 
Το Κυριακάτικο Σχολείο Mεταναστών είναι μια πρωτοβουλία μεταναστών/-τριών και Ελλήνων εθελοντών/-ριών για δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε εργαζόμενους μετανάστες και πρόσφυγες. Εκτός από τα μαθήματα λειτουργεί ομάδα νομικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών. Το σχολείο δε λαμβάνει χορηγίες, στηρίζεται μόνο στην αλληλεγγύη του κόσμου. 

Το ημερολόγιο του 2022 έχει φωτογραφίες/λεζάντες σε κάθε μήνα που θίγουν διάφορα κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα ή και φωτογραφίες από τη δράση του σχολείου.

> Περισσότερα για τις δρασεις του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών εδώΓια παραγγελίες και περισσότερα στη σελίδα στο facebook ή στο kyriakatiko@yahoo.gr 

Black Dog Tattoo Collective - Κολεκτίβα τατού
Ημερολόγιο Τοίχου

Η κολεκτίβα τατού Black Dog Tattoo Collective στο Κουκάκι που λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικές μεθόδους, έβγαλε το δικό της ημερολόγιο τοίχου 2022 με σχέδια των tattoo artists που απαρτίζουν την ομάδα. 

> Θα το βρείτε στο χώρο του Tattoo shop στην Οδ. Ανδρούτσου στο Κουκάκι. Περισσότερα εδώ



Λοκομοτίβα Cooperativa
Ημερολόγιο- Ατζέντα 2022

Εικόνα


 
Από το Cafe/ Bar Βιβλιοπωλείο της cooperativa Λοκομοτίβα, στην Μπόταση και Σολωμού. "Ευχόμαστε σε όλους μία καλύτερη νέα χρονιά, παρά το δυστοπικό καθεστώς με τον υγιεινιστικό μανδύα που οι παγκόσμιοι και ντόπιοι άρχοντες επιβάλουν, που όμως φέρνει και την αντίσταση των καταπιεσμένων εναντίων τους".

> Περισσότερα στην εισαγωγή του ημερολογίου / Το βρήκαμε στην Μπόταση, στο βιβλιοκαφέ Λοκομοτίβα. 



Αρκτούρος
Ημερολόγιο τοίχου 2022 

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι μία αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική, περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 κι έχει ως στόχο την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Ανάμεσα στα διάφορα όμορφα merch για την ενίσχυση της οργάνωσης που δίνει σπίτι και προστασία σε αρκουδάκια, λυκάκια και την άγρια ζωή βρήκαμε και το φετινό ημερολόγιο τοίχου για το 2022. 

> Περισσότερα εδώ

Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Το φεστιβάλ Καραγκιόζης Γιούργια μας περιμένει για άλλη μια χρονιά στο Κύτταρο, σε ένα διήμερο με μουσικά σχήματα που αγαπάμε. Στη σκηνή ανεβαίνουν η Ιουλία Καραπατάκη, οι Babo koro, η μπάντα του Δημήτρη...

think

Newsletter