Ποιες είναι τελικά οι αντιλήψεις των συμπολιτών μας για το μεταναστευτικό ζήτημα;

Μεταξύ αντίληψης και πράξης τι πραγματικά ισχύει; Αναγνωρίζοντας τις παθογένειες και μη της κοινωνίας μας, η έρευνα της Action Aid ρίχνει φως και παρουσιάζει ένα καθρέπτη της πραγματικότητάς μας.

συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά


Με αφορμή την διεξαγωγή και τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρείας IPSOS, τέσσερα ζεύγη ομιλητών, τα οποία αποτελούνταν από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο θέμα, σχολιάσαν τέσσερις θεματικές της έρευνας και τα αποτελέσματά τους. (Περισσότερα εδώ

Από την τοποθέτηση του Διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδη, κρατάμε τα σημεία που αφορούν: την σημαντικότητα ύπαρξης εργαλείων ανοιχτών δεδομένων όπως η εν λόγω έρευνα, ως αποτελεσματικά μέσα δράσης για την αλλαγή των αντιλήψεων, την αναφορά της χρήσης του μεταναστευτικού ως εργαλείο των κρατών για το γεωπολιτικό παιχνίδι αλλά κυρίως την αναγνώριση των εγχειρημάτων αλληλεγγύης των πολιτών της χώρας μας - απουσία οργάνωσης του κρατικού μηχανισμού - η οποία έχει ως αποτέλεσμα: την καλλιέργεια συλλογικής συνείδησης, την ανάπτυξη μια ενιαίας κουλτούρας και δημιουργεί έτσι μία ασπίδα για τους πιο αδύναμους (στην προκειμένη πρόσφυγες και μετανάστες). 

Παρατηρούμε λοιπόν, πάντα σε σχέση με τα αποτελέσματα της έρευνας, ότι ανάμεσα στην μειοψηφία των ενεργών υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανοιχτού ρατσισμού, το μεγάλο μέρος της κοινωνίας δημιουργεί το δικό του αφήγημα το οποίο “κουμπώνει” τελικά στις υλικές προεκτάσεις του ζητήματος. Ο Ευαγγελος Γκανάς ως εκπρόσωπος της εκκλησίας, ενεργός στον Δήμο Σεπολίων παρουσίασε μία κατά την άποψη μας ωραιοποιημένη εικόνα της τρέχουσας κατάστασης της σχέσης της εκκλησίας με το μεταναστευτικό θέλοντας να τονίσει το έργο των μικρών ενοριών στην ενσωμάτωση των συνανθρώπων μας με διαφορετική καταγωγή. Σημαντική ήταν η μικρή αλλά ουσιαστική τοποθέτηση του Νικόδημου Μάινα Κίνυουα (Πρόεδρος της ΜΚΟ Asante) η οποία μπορεί να συμπυκνωθεί στο σχόλιο της εντελώς παράλογης πραγματικότητας μας που θέλει την παρούσα κυβέρνηση να ζητάει την ενεργοποίηση της ψήφου των ομογενών αλλα όχι των ιδίων κατοίκων της χώρας με διαφορετική καταγωγή.  Η δήμαρχος της γνωστής για την ανοιχτή πολιτική της σε ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων Τήλου, Μαρία Καμμά, τόνισε την σημαντική συμβολή των προσφύγων στην αναγέννηση των τοπικών κοινωνιών των νησιών. Αναφέρθηκε στο έργο των εθελοντών των νησιών πρώτης γραμμής και πρότεινε οι πολιτικές ένταξης να περνάνε ενεργά μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Γιώργος Σταμάτης (Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας) προσπάθησε να γεφυρώσει την καθημερινή αρνητική συμπεριφορά των πολιτών ως προς τις μειονότητες γενικώς με τις στερεοτυπικές και αρνητικές αντιλήψεις τους απέναντι στους ανθρώπους διαφορετικής καταγωγής. Έτσι τόνισε τις χιλιάδες παραβάσεις ενάντια στις ρυθμίσεις του ΚΟΚ για τα ΑΜΕΑ από τους συνανθρώπους μας και τις ταύτισε με μία γενική στάση αδιαφορίας και αρνητικότητας. Το πάνελ έκλεισε με την άκρως ενδιαφέρουσα τοποθέτηση των δημοσιογράφων Ξένιας Κουναλάκη (Καθημερινή - συγγραφέας) και Ελευθερίας Κουμάντου (9.84, Golden Dawn Watch), οι οποίες υπογράμμισαν τον ρόλο των ΜΜΕ στην διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης των πολιτών: οι λέξεις παίζουν ρόλο και φανερώνουν πολιτικές, έτσι από τους “λαθρομετανάστες” έχουμε πια πάει στον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, η επιλογή αναφοράς της καταγωγής των δραστών παραβατικών πράξεων είναι σύνηθες φαινόμενο και η βαρύτητα λέξεων όπως πχ “ροές” προσδίδει και δημιουργεί ένα χαρακτηρα φαντασιακής απειλής από τον εγχώριο τύπο. Το ενδιαφέρον στοιχείο κάλυψης των σχετικών ειδήσεων από το αστυνομικό ρεπορτάζ για χρόνια και η αλλαγή μετά την σύσταση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με την διαπίστευση των δημοσιογράφων έκανε πιο διαφανή την πορεία παρουσίασης των σχετικών θεμάτων. Κρατήσαμε το σημαντικό στοιχείο αλλαγής των κοινωνικών αντιλήψεων: όταν οι άνθρωποι με διαφορετική καταγωγή αποκτούν πρόσωπο η κοινή γνώμη αυτόματα αλλάζει στάση. Η αντιμετώπιση των ανθρώπων με σάρκα, όστα και ψυχή ως ένα φαινόμενο και μία μαζική έννοια αφαιρεί την ενσυναίσθηση και την ταύτιση εντείνοντας τις λανθασμένες αντιλήψεις και ανοίγοντας την ψαλίδα της άγνοιας.


Συμπερασματικά έχοντας στα χέρια μας εργαλεία όπως αυτή η έρευνα, συνειδητοποιούμε ότι η σωστή ενημέρωση και η σύγκριση και συνειδητοποίηση των λαθών της πολιτείας και της κοινωνίας μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή των στερεοτυπικών και αρνητικών αντιλήψεων για τους συνανθρώπους μας και να οδηγήσει σε μια αρμονική συνύπαρξη. Θα κρατήσουμε το θετικό σχόλιο στο οποίο συναντήθηκαν η έρευνα και οι τοποθετήσεις ότι τελικά και συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα η Ελλάδα έχει επιλέξει να είναι μία ανοιχτή κοινωνία. 
 
Στην γειτονιά μας αυτό το γνωρίζουμε καλά και είναι επιλογή μας η έμπρακτη αλληλεγγύη, συνύπαρξη και αυτόοργανωση εντός και εκτός συστημικων δομών, ας ελπίσουμε και ότι μέσω των οργανωμένων δομών θα γίνουν όλο και περισσότερα βήματα πρός μια κοινωνία πιο δίκαιη και μια νοοτροπία περισσότερο ανθρωποκεντρική.


Μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα εδώ 


Εικόνα
Beatniks Road Bar στα Εξάρχεια: Αυθεντικό, ορθάδικο και ροκενρολ.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Theatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε τις πόρτες του με την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Samuel Beckett, σε σκηνοθεσία του Νίκου Διονύσιου.

think

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter