Εμπνευσμένα από το Πανκ και για το Πανκ - δύο βιβλία & τρία ταινιάκια

Ξεχωρίσαμε δύο εκδόσεις, μία ταινία και δύο ντοκιμαντέρ που μας αρέσουν από την δαιδαλώδη και πλούσια ιστορία του κινήματος που έχει συνδεθεί όσο κανένα με την διάθεση για επανάσταση και κριτική στα συστήματα.

Συντάκτης: Κλέλια Α.

Το κίνημα του πανκ μετράει ήδη κάποιες δεκαετίες ζωής, και μία αλλαγή αιώνα, από τα μέσα των 70ς που άρχισε να αναδύεται ως υποκουλτούρα στην Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να απλωθεί μετά σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατάφερε να ενσωματωθεί στις τοπικές ανήσυχες κοινωνίες και τις μετέπειτα μουσικές υποκουλτούρες, να αναβιώσει στα 90ς και να αποτελέσει ένα μέσο ακραίας πολλές φορές έκφρασης εναντίωσης στην συστημική καταπίεση των ολοένα και πιο ταξικών κοινωνιών που εξελίσσονται μέχρι και σήμερα. 


Ο αναρχισμός, ο μηδενισμός, στοιχεία μαρξισμού, και ιδιαίτερα στο ξεκίνημα του βρετανικού κινήματος η επιρροή από το κίνημα της Καταστασιακής διεθνούς στο πιο άρτι κομματι του, ήταν μερικές από τις πολιτικές απόψεις ή κατευθύνσεις που συνόδευσαν την ανάδυση της συγκεκριμένης υποκουλτουρας. Η αντίδραση στα κοινωνικά στερεότυπα, το τέλος της αθωότητας του κινήματος του χιπισμού και ή ανάδυση του κοινωνικού συντηρητισμού μπόλιασαν το κίνημα με ιδέες από το DaDa, όπως το μότο του κινήματος “no future” και στοιχεία από την ποπ αρτ και την τέχνη του Andy Warhol: το πανκ ενσωμάτωσε και ενσωματώθηκε σε πολλά από τα κινήματα τέχνης του μεταμοντερνισμού. Η χαοτική, αντιδραστική και συχνα σαρκαστική τέχνη των εξώφυλλων δίσκων, η ενδυματολογική ιδιοφυία της Vivienne Westwood και το lifestyle του κινήματός αποτελούν σημείο αναφοράς θα μπορούσαμε να πούμε για κάθε κίνημα που το ακολούθησε.


Όπως διαβάζουμε στην περιγραφή, του μουσείου σύγχρονης τέχνης της Βαρκελώνης, για την έκθεση PUNK. Its Traces in Contemporary Art, το πανκ υπεράνω όλων είναι στάση ζωής, μια στάση οργής, ταχύτητας , θορύβου, αντικομφορμισμού, άρνησης και πρόκλησης που ξεπέρνα τον 20ο αιώνα και αποτελεί μια έκρηξη της οποίας τα θραύσματα αποτέλεσαν μία από τις πιο έντονες πολιτισμικές επιρροές έως και τις μέρες μας. 


Πολύ μελάνι έχει χυθεί για την εξιστόρηση και την αποκωδικοποίηση της πανκ ψυχής, μουσικές, ταινίες  και αναπαραστάσεις, αλλά και σε ό,τι αφορά το λόκαλ ελληνικό πανκ άγριο αίμα που από τα 80ς τροφοδοτεί την καρδιά του ελληνικού αντεργκράουντ κινήματος. Ανάμεσα σε αυτή την προσφορά νοηματοδότησης και γνώσης του κινήματος της οργής και του 7ου ακόρντου, εντός και εκτός,  ξεχωρίσαμε δύο εκδόσεις και τρία φιλμ που αγαπάμε



#Sid & Nancy

Αν είσαι παιδί των 90ς, ή έστω αυτής της γενιάς που τείνει να χαρακτηρίζεται μιλένιαλς τότε σχεδόν σίγουρα έχεις χαθεί στα 112 λεπτά του ολέθριου αυτοκαταστροφικού έρωτα του μπασίστα των Sex Pistols & της Nancy Spungen. Στο αριστούργημα, όπως αναφέρεται στις διεθνείς κριτικές, του 1986 του Alex Cox’s Beckettian, το όποιο βγήκε σε επανέκδοση στην επέτειο των 30 χρόνων του, πριν 3 χρόνια (στην Ελλάδα από την Bibliotheque) αναδύεται το θλιβερό ρομάντζο των Gary Oldman και Chloe Webb αλλά και το χαώδες λαιφστάϊλ του κινήματος. Περισσότερο μυθοπλασία, (άλλωστε ο Lindon έχει αντιτάθει στην ματιά του σκηνοθέτη) μια πανκ ιστορία αγάπης που στοίχειωσε την εφηβεία μας μαζί με την ερμηνεία του θρυλικού “Μy way”  της πανκ anthem αγαπημένης διασκευής που μάθαμε πριν μάθουμε τον κανονικό Σινάτρα. 


 
trailer από την επανέκδοση για τα 30 χρόνια το 2016

#PUNK: η ιστορία μιας επανάστασης, του Μπάμπη Λάσκαρη από τις εκδόσεις Οξύ (2007)

Ένα βιβλίο αφιέρωμα για την πορεία των κυριότερων συγκροτημάτων του κινήματος σε Αγγλία - από τις απαρχές έως τους Clash έως και την κολεκτίβα των Crash - & στην Αμερική -από τον Iggy έως τους Sonic Youth. Ξεχωρίζουμε το σημαντικό κεφάλαιο του αγαπημένου αναγνώσματος από τις εκδόσεις Οξύ (που κάποτε στεγάστηκαν στην Μπλε Πολυκατοικία) που ξεκινάει στην σελίδα 140 με τα λόγια του Μήτσου Σπυρόπουλου από τους Αδιέξοδο (και Deus X Machina) “Η πλατεία Εξαρχείων ήταν το στάνταρντ μας, ερχόντουσαν από όλες τις περιοχές Περιστέρι, Γαλάτσι, Αιγάλεω ..το Γαλάτσι ειδικά είχε πολλούς πάνκς”  και χαρτογραφεί σύντομα την λόκαλ σκηνή των 80ς και μετά. Ωραίο στήσιμο, όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις και πολλά πανκ τσιτάτα, αν το πετύχεις να πωλείται στο διαδίκτυο δώσε μια θέση στη βιβλιοθήκη σου. 

 

Εικόνα


 

Εικόνα

 
 
 

#Salad Days: A Decade Of Punk In Washington, DC (1980-90), Ντοκιμαντέρ 2014

Αυτό το διαμαντάκι που εξετάζει την πρώιμη πανκ σκηνή DIY στην Ουάσινγκτον του συντηρητισμού του Ρίγκαν, προβλήθηκε  στην πόλη μας ένα μεσημέρι στην σκοτεινή αίθουσα του Οντεόν στα πλαίσια του inEdit festival. Βλέπεται μονορούφι και η ρέουσα πληροφορία για την ιστορία των ιστορικών μπαντών που ο ήχος του επηρέασε και επηρεάζει την σύγχρονη ροκ  - και όχι μόνο- σκηνή όπως οι οι Bad Brains, Minor Threat, Government Issue, Scream, Void, Faith, Rites of Spring, Marginal Man, Fugazi κλπ δεν χορταίνει τα περίεργα μουσικά αυτιά μας. Όλα όσων προηγήθηκαν του grunge και όλων των ρεφερενς των μουσικών που αγαπάμε είναι εδώ! A must see.


Trailer

   

//Διαβάστε ακόμη: Ο Αλέξης Καλοφωλιάς και ο μάγος του Merlins



#“Είμαστε τρελοί και ευτυχισμένοι“ του Γιώργου Νικολαΐδη από τις εκδόσεις στο Περιθώριο.

Το βρήκαμε στο παζάρι του Merlins στην Ίντριγκα, όπως και στις εκδόσεις των Συναδέλφων και το αγαπήσαμε πολύ: Αθήνα, δεκαετία του 1980, τα Εξάρχεια στο επίκεντρο και ο φωτογράφος να καταγράφει τα στέκια, τα μπαρ, τις συναυλίες τις μπάντες, τα σκληρά πολιτικά γεγονότα της εποχής. Όχι ακριβώς για το πανκ αλλά για το πανκ ροκ στην Αθήνα μέσα στο πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο που το εθρεψε. Αποτύπωμα συλλογικής μνήμης σε άσπρο μαύρο με κείμενα από τους ανθρώπους που βίωσαν την ταραγμένη εκείνη εποχή τα οποία υπογράφουν πανεπιστημιακοί, κοινωνικοί επιστήμονες, ιστορικοί, δημοσιογράφοι, εκδότες και φαζινάδες αλλά και μουσικοί, όπως  ο Αλέξης Καλοφωλιάς των Last Drive. Οπωσδήποτε αναζητήστε από τις ίδιες εκδόσεις και τα “Ροκ Ημερολόγια“ του Γιώργου Τουρκοβασίλη. 

 

Εικόνα

 


#The other F* Word- Ντοκιμαντέρ ή αλλιώς τι γίνονται οι πάνκηδες όταν μεγαλώσουν

Μια άλλη διαφορετική προσέγγιση της πανκ κουλτούρας που ακολουθεί γνωστούς αμερικάνους πανκ ροκερς στην εμπειρία τους στην γονεϊκότητα και στην αλλαγή νοήματος ισορροπώντας τις αντιδραστικές ζωές του με τις ευθύνες της πατρότητας. Μια πιο ελαφριά, ευχάριστη και μάλλον πιο αμερικάνικη βερσιόν της διαδρομής μέσα από το “αλλάζω τον κόσμο”, στο “μαθαίνω τα παιδιά μου να αλλάζουν τον κόσμο”. Κυκλοφόρησε το 2011 και κινηματογραφήθηκε από τον ανεξάρτητο Andrea Blaugrund Nevins και εμπεριέχει τις μαρτυρίες μεταξύ άλλων των Fat Mike από τους NOFX, Lars Frederiksen & Matt Freeman από τους Rancid, Brett Gurewitz από τους Bad Religion και Ron Reyes των Black Flag.

 
trailer


 

Εικόνα
Beatniks Road Bar στα Εξάρχεια: Αυθεντικό, ορθάδικο και ροκενρολ.

Συντάκτης: Κλέλια Α.
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Τheatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο της Αθήνας, παρουσιάζει την μουσική κωμωδία του ιδρυτή του Yoel Wulfhart, σε σκηνοθεσία Μάνου Τσότρα, προσφέροντας στο μενού γέλιο και τροφή για σκέψη.

think

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter