Χώρος Έκφρασης Zp87: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Νοεμβρίου

Οι μουσικές εκδηλώσεις του Νοέμβρη φέρνουν κοντά όλο τον κόσμο με παραδοσιακούς ήχους της Ινδίας, συνομιλίες ανατολής και δύσης, ήχους από την Κάτω Ιταλία και πρωτότυπες συνθέσεις των καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν, στο Zp87, στο 87 της Ζωοδόχου Πηγής. Μεταξύ των μουσικών που θα δούμε και θα ακούσουμε τον μήνα Νοέμβριο, είναι η Clio K με τον Rishab Prasanna, οι Acer trio, η Μάρθα Μαυροειδή και οι Terrapin.

Ακολουθεί το πρόγραμμα μουσικών εκδηλώσεων Νοεμβρίου:


Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, 21.00

Acer trio
Acer είναι η επιστημονική ονομασία του σφενδάμου (γένος δένδρων ή ημιθάμνων) και στα λατινικά σημαίνει: οξύς-αιχμηρός. Η μουσική και οι προτάσεις του σχήματος είναι επηρεασμένες από την τουρκική παραδοσιακή μουσική, η οποία παντρεύεται με τη δυτική μορφή. Συνομιλούν μεταξύ τους μέσω του αυτοσχεδιασμού και του μοντέρνου παιξίματος των θεμάτων των κομματιών. Υπάρχει ισορροπημένος διάλογος μεταξύ των δυο κόσμων αυτών, ετσι ώστε να δημιουργούνται τοπία και εικόνες στον ακροατή, της μίξης Ανατολής και Δύσης. Το σχήμα εκτελεί πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές τουρκικών παραδοσιακών κομματιών και αποτελείται από την Κλεοπάτρα Βάγια στο σάζι, τον  Βασίλη Χωριανόπουλο στα τύμπανα και τον Γιώργο Λυμπερίου στην κιθάρα.

Εικόνα
Acer_trio_zp87_inexarchia




Σάββατο 3 Νοεμβρίου, 21.00

Colori di mare
"Της μουσικής φτερά φορούμε κι ανάμεσα στης θάλασσας τα χρώματα πετούμε. Τις νύχτες μας ντύνουμε με γνώριμους σκοπούς, όπως τους μάθαμε από νέους και παλιούς... Μελωδίες λαϊκές, έντεχνες, παραδοσιακές, κάποιες πιο χαρούμενες, άλλες μελαγχολικές. Με κρουστά και με νυκτά, με χορούς και χορικά, συνοδοιπόροι ας γενούμε! Εσείς κι εμείς. Σε μονοπάτια μουσικά, σας προσκαλούμε!" 
Οι Colori Di Mare είναι η
 Ματούλα Φιοράτου στο μαντολίνο και τη φωνή, ο Παναγιώτης Γρηγοριάδης στα κρουστά, ο Δημήτρης Ιλεμόσογλου στην κιθάρα και η Δέσποινα Γιαννοπούλου στη φωνή.

Εικόνα
Colori_di_mare_zp87_inexarchia


Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, 21.00
Στέλλα Παππά, Χριστίνα Βράκα | Ταξίδεψέ με
Ένα παραμυθένιο ταξίδι σ’ όλο τον κόσμο για μεγάλα παιδιά. Λαϊκά παραμύθια από την Ινδία έως την Ευρώπη και ιστορίες τραγουδιών από την Ευρώπη έως την λατινική Αμερική. 

Εικόνα
stella_xristina_zp87_inexarchiagr


Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, 21.00

Juggalbandi Improvisation duo
Αυτοσχεδιασμός ανάμεσα στην άρπα και στο μπανσούρι, το ινδικό παραδοσιακό φλάουτο, αυτοσχεδιασμός, όπως τον ορίζει η ινδική μουσική, ανάλογα με την έμπνευση της συγκεκριμένης στιγμής. Η αρπίστρια Clio K που έζησε 6 χρόνια στην Ινδία γνώρισε εκεί τον Ρισάμπ Πρασαννά, ο οποίος από τη μεριά του έχει συμμετάσχει σε πολλά σύνολα της World Music και σε πολυάριθμα φεστιβάλ στην Αμερική και στο Womad της Αυστραλίας.

Ο Rishab Prasanna κατάγεται από πιο γνωστές οικογένειες μουσικών από την πόλη Βαρανάσι. Στην οικογένεια του Ρισάμπ παραδοσιακά παίζουν το σενάϊ (είδος όμποε). Ο πατέρας του Ρισάμπ είναι γνωστός δεξιοτέχνης του σενάϊ αλλα και του μπανσούρι. Μάλιστα υπήρξε και μαθητής του Ραβί Σανκάρ. O Ρισάμπ συνεχίζει να μαθαίνει δίπλα στον πατέρα του τις λεπτές αποχρώσεις της ινδικής μουσικής του Βορρά (hindustani music) αλλά συμμετέχει και σε πολλά world music projects (Avinash Cohen, Fusion trio Milap και πολλά άλλα).

Εικόνα
rishab_bansuri_zp87_inexarchia

Η Κλειώ (Clio K.) γεννήθηκε στο Παρίσι από Έλληνες γονείς. Στα 7 της χρόνια άρχισε να παίζει κλασσική άρπα ενώ αργότερα οι σπουδές της στην εθνομουσικολογία την ώθησαν στην εκμάθηση του τούρκικου σάζι με τον Talip Ozkan. Έζησε για κάποια χρόνια στην Ινδία, όπου εστίασε στην ινδική μελωδία και στα ρυθμικά της συστήματα. Έχει παίξει σε πολλά φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής σε Γαλλία, Ινδία και Ευρώπη (με διάφορους μουσικούς από την World μουσική σκηνή, όπως μεταξύ άλλων τους Talvin Singh, Magic Malik, Sivamani). Πλέον ζει και δημιουργεί στην Ελλάδα, ενώ μοιράζει τις εμφανίσεις της σε Ασία και Ευρώπη. Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ "Ariadne".

Εικόνα
cliok_zp87_inexarchia




Σάββατο 10 Νοεμβρίου, 21.00
Tarantesys
Πάρτε μια αρμονία τζαζ, έναν ρυθμό που πηγαίνει από τη reggae στο bolero. Ανακατέψτε τα πάντα με μια πηγαία συνθετική φλέβα, συνδυάστε τα όλα με τους ήχους της Κάτω Ιταλίας και έτσι γεννιέται το συγκρότημα Tarantesys. Ένα έργο που χρησιμοποιεί μουσικούς με διαφορετικά μουσικά υπόβαθρα και διεθνείς εμπειρίες. Παίζουν ο 
Gianfranco Narracci (κρουστά, κιθάρα, φωνή) η Luca Bersaglieri (κιθάρα), ο Mattia Manco Gregoriadis (ακορντεόν) και η Αθηνά Κυρούση Salvucci (φωνή).

Εικόνα
kyrousi_zp87_inexarchia

 
 

Κυριακή 11 Νοεμβρίου, 21.00 - UPDATE: Ακυρώθηκε!
Μάρθα Μαυροειδή, Κουαρτέτο Ηλεκτρικό
Μουσική από τους δίσκους "Πορτάκι" και "Ο Κήπος της Ρίλα" μαζί με νέες συνθέσεις με επιρροές από τα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή, και έμφαση στον αυτοσχεδιασμό. Στο ηλεκτρικό κουαρτέτο συναντάμε τον Βαγγέλη Καρίπη στα κρουστά, τον Στρατή Ψαραδέλλη στην πολίτικη λύρα, τον Γιώργο Βεντουρή στο κοντραμπάσο και τη Μάρθα Μαυροειδή στην ηλεκτρική λάφτα, το σάζι και τη φωνή.

Εικόνα
mavroeidi_zp87_inexarchia


 

 
Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, 21.00
Ταξίδεψέ με (2η βραδιά)
Λαϊκά παραμύθια από την Ινδία έως την Ευρώπη και ιστορίες τραγουδιών από την Ευρώπη έως την λατινική Αμερική, με την παραμυθού Χριστίνα Βράκα και την τροβαδούρο Στέλλα Παππά.

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, 21.00
Αντώνης Απέργης

Ο Αντώνης Απέργης στην κιθάρα και οι συν αυτώ ζωγραφίζοντες παλιά και νέα δεδομένα,
 Γιάννης Πουπούλης στην κιθάρα και Σεμέλη Παπαβασιλείου στο τραγούδι.

Εικόνα
apergis_zp87_inexarchia



Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, 21.00
Μιχάλης Καταχανάς - Δημήτρης Μικέλης Duet

Ο Μιχάλης Καταχανάς στην βιόλα και ο Δημήτρης Μικέλης στο πιάνο, αυτοσχεδιάζουν ερμηνεύοντας συνθέσεις των Bill Evans, Herb Ellis, Cole Porter και άλλων, καθώς και πρωτότυπες δικές τους συνθέσεις. Οι δυο τους, αλληλεπιδρούν και αλλάζουν ρόλους, συνθέτοντας στην στιγμή μια ιδιότυπη μουσική δωματίου, με κύρια χαρακτηριστικά την έκπληξη και την διάδραση.


Σάββατο 24 Νοεμβρίου, 21.00
''ΙΧΩΡ''

Οι ΙΧΩΡ, αποδίδουν συνθέσεις βασισμένες στην ινδική κλασική μουσική, που μας παραδίδεται μέσα από τα ''Ragas'', καθώς και μελοποιημένη ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου. Στη μουσική τους είναι ευδιάκριτη και η επιρροή τους από τη μεσογειακή και ελληνική παράδοση. Οι ΙΧΩΡ είναι ο Δημήτρης Ρουμελιώτης στο σιτάρ, ο Leonardo Zada στα κρουστά, η Δανάη Ρουμελιώτη στο βιολί και η Λυδία Ρουμελιώτη στο κανονάκι. Τα ''Ragas'', τα κομμάτια της μεγάλης μουσικής σχολής της Ινδίας λειτούργησαν ως πηγή έμπνευσης και μελέτης πολλών και σημαντικών μουσικών του κόσμου, όπως Claude Debbusy, Bella Burtok, Yehudi Menuhin, John Coltrane, Miles Davis, John Mac Laughlin και άλλων, επηρεάζοντας έτσι τη δυτική μουσική στην κλασσική της μορφή αλλά και τη jazz και ακόμα και την μοντέρνα rock. Η παρουσία του θρυλικού Ravi Shankar, του μαέστρου Ali Akbar Khan και άλλων σπουδαίων Ινδών μουσικών κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα σε Ευρώπη και Αμερική εμπλούτισε και γονιμοποίησε όσο καμιά άλλη μουσική, την μουσική όλου του κόσμου.

Εικόνα
roumeliotis_zp87_inexarchiagr






Κυριακή 25 Νοεμβρίου, 21.00
Παναγιώτα Αλτανοπούλου
Η Παναγιώτα Αλτανοπούλου παρουσιάζει την προσωπική της δουλειά, κινούμενη στα πλαίσια της folk, indie folk και country με πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές σε ακουστικό περιβάλλον.


Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, 21.00
"Δεν είνα κακό"
 Η Ζαχαρούλα Κληματσάκη και η Μαρία Μπεθάνη εμπνέονται από μύθους, θρύλους, παραμύθια και δημιουργούν τη δική τους σκοτεινή ιστορία. Με αφετηρία την τέχνη της αφήγησης και μέσα από το διάλογο μουσικής και ποίησης, ο έρωτας, ο θάνατος, η εκδίκηση και το πάθος παίρνουν μορφή και ζωντανεύουν επί σκηνής. Μια παράσταση αφήγησης με μουσικές που ονειρευτήκαμε, τραγούδια που σιγοψιθυρίσαμε και ποιήματα που ξεχάσαμε να πούμε, σε 
κείμενο και μουσική της Mαρίας Μπεθάνη και αφήγηση-τραγούδι της Ζαχαρούλας Κληματσάκη και της Mαρίας Μπεθάνη.

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, 21.00
TERRAPIN

Οι Terrapin είναι ένα τρίο που ξεπήδησε από τους θρυλικούς psych – rockers No Man’s Land. Αποτελείται από τον Βασίλη Αθανασιάδη στην κιθάρα και τη φωνή, τον Γιώργο Τζίβα στα τύμπανα και τον Κώστα Σιδηροκαστρίτη στο μπάσο και τη φωνή.Το πρώτο άλμπουμ των Terrapin με τίτλο Sanctuary κυκλοφόρησε πριν από ένα χρόνο και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Ο ήχος των Terrapin είναι κατά βάση κιθαριστικός, ξεκινά από το folk rock, περνά από τη ψυχεδέλεια, το prog και το acid folk και φτάνει ως τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, έχοντας ως σταθερό άξονα την τραγουδοποιΐα. Αυτό τον καιρό οι Terrapin δουλεύουν νέο υλικό για το δεύτερο άλμπουμ τους, μέρος του οποίου παρουσιάζουν στα λάιβ τους, μαζί με κομμάτια από το Sanctuary και επιλεγμένες διασκευές αγαπημένων τους τραγουδιών.

Εικόνα
terrapin_zp87_inexarchia

 



Ινφο

Zp87 (Χώρος Τέχνης)
Ζωοδόχου Πηγής 86 - Εξάρχεια, Αθήνα
www.zita-p87.blogspot.com
6980665404

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά 

//

Για το τέλος αφήσαμε τα βίντεο με τις μουσικές που θα ακουστούν αυτό τον μήνα στο Zp87

Εικόνα


Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Σήμερα, Δευτέρα 13 Μαΐου, οι λαμαρίνες επεκτάθηκαν στην πλατεία – αν ακόμη μπορούμε να τη λέμε πλατεία- Εξαρχείων. Η ανοιχτή συνέλευση «Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων» καλεί για συγκέντρωση και πορεία, στις...

local

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter