Φεστιβάλ Λυκαβηττού: 25 ομάδες καλλιτεχνών για ένα διήμερο στον Λόφο του Λυκαβηττού

Το Φεστιβάλ Λυκαβηττού προτείνει μια στιγμή ανάκτησης του δημόσιου, όπως η έννοια αυτή συμπυκνώνεται στον χώρο, στη γλώσσα και στην τέχνη. Ο Λυκαβηττός υποδέχεται ξανά καλλιτέχνες για ένα σαββατοκύριακο, μετά από πολυετή απουσία πολιτιστικής δραστηριότητας.

 
Το Φεστιβάλ Λυκαβηττού και οι 25 συνδιοργανώτριες καλλιτεχνικές ομάδες μας παρουσιάζουν ένα διήμερο που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο που γίνονται τα φεστιβάλ. 

Πείραμα για μια αλλαγή παραδείγματος:

Τα καλλιτεχνικά έργα θα συναντήσουν το κοινό που θα ανέβει στον Λυκαβηττό για να ζήσει τον λόφο της πόλης μας διαφορετικά. Οι καλλιτεχνικές ομάδες επιστρέφουν ενεργά παρά την αδιαφορία των κρατικών πολιτικών. Τα καλλιτεχνικά έργα μπαίνουν σε διαδικασία σύνθεσης μεταξύ τους, αποκτούν ένα περιεχόμενο απομακρυσμένο από την έννοια του προϊόντος και εντός μιας νέας ελευθερίας, προσφέρονται στο κοινό τους.

Το Φεστιβάλ Λυκαβηττού είναι ένα πείραμα επαναπροσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο γίνονται τα φεστιβάλ. Συνδιαμορφώθηκε με οριζόντιες και ανοιχτές διαδικασίες από όλες τις καλλιτεχνικές ομάδες που θέλησαν να συμμετέχουν. Δεν αρχίζει αυτό το Σαββατοκύριακο. Άρχισε όταν η ανάγκη συνάντησε την επιθυμία.
   


Διαβάζουμε την τελευταία δημοσίευση:
"Να δούμε τα έργα και τους καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από την ιδέα της επανοικειοποίησης του λόφου, καθώς και τον ίδιο τον λόφο έτσι όπως αυτός συνδιαμορφώνεται κάθε στιγμή από όλους εμάς. Να συναντηθούμε με τους ανυποψίαστους επισκέπτες του, τους τουρίστες, τους προσκυνητές, τα ζευγαράκια και τις παρέες που παίζουν μουσική και με εσάς που ψάχνετε έναν γνωστό καλλιτέχνη, ένα φίλο, ένα έργο που σας κινητοποιήσει ή γιατί απλά βλέπετε κάτι το διαφορετικό που τροφοδοτεί μια ελπίδα για κάθε τι δημόσιο, κοινό. Γιατί τα πράγματα μπορούν να συμβαίνουν και αλλιώς, και γιατί αυτό το αλλιώς είναι ευθύνη όλων μας."
 

Εικόνα



 

Πληροφορίες

Το πρόγραμμα ξεκινάει το Σάββατο το πρωί και τελειώνει την Κυριακή το βράδυ, χωρίς διακοπή.Τα έργα συνθέτουν μια ή περισσότερες διαδρομές στον χώρο του Λυκαβηττού. Ο θεατής μπορεί να φτιάξει τη δική του διαδρομή ή να ακολουθήσει αυτές που θα του υποδείξουν οι καλλιτέχνες in situ. Στα περιπατητικά δρώμενα (διαδρομές), υποδεικνύεται μόνο ο τόπος εκκίνησης. Ο τόπος κατάληξής τους συνδέεται (σχεδόν) συστηματικά με τον τόπο εκκίνησης του επόμενου δρώμενου.

Οι διοργανώτριες ομάδες παρακαλούν να τηρήσουμε τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και ναπροσέλθουμε ακριβώς στην αναγεγραμμένη ώρα του ραντεβού εκκίνησης των έργων που θα επιλέξουμε καθώς όλα θα ξεκινήσουν στην ώρα τους, για να μπορέσει να τηρηθεί η προγραμματισμένη αλληλουχία.

Η χρηματική συνεισφορά στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη. Βρείτε τα χρωματιστά μπαλόνια! Τα χρήματα θα μοιραστούν ισόποσα στις καλλιτεχνικές ομάδες. 


Το πρόγραμμα του διημέρου:

Σάββατο 17 Οκτωβρίου

Εικόνα
map_saturday_17_festival_lykabettus_inexarchiagr



1 W _ _ K

Παίζοντας με τα γράμματα που μπορούμε να συμπληρώσουμε στα κενά του τίτλου «W _ _ K», είναι εύκολο να φανταστούμε δύο λέξεις στα αγγλικά: walk και work. Με την ίδια διάθεση οι rosana y aris (Rosana Sánchez και Άρης Σπέντσας), μας καλούν να περπατήσουμε και να συνοδεύσουμε από το σπίτι της στην δουλειά της την Ξανθή και παράλληλα να ξεκινήσει το Φεστιβάλ Λυκαβηττού.

Ώρα: 9.15 π.μ. | Διάρκεια: 45 λεπτά
Τόπος συνάντησης: Φαναριωτών 23 Νεάπολη Εξαρχείων.
(Αν για κάποιο λόγο αργήσετε ανεβείτε συνάντηση στο πάρκινγκ μπροστά από την καντίνα στις 10 π.μ.)

2 Η Αθηνά

Μία κλουνέσκικη performance για τη ζωή της Αθηνάς Κων. Τζαβάρα, το γένος Σταμούλη, 1857 - 1945. Η Αθηνά είναι μια αρβανίτισσα με κάκαλα του 19ου αιώνα, γεννιέται και πεθαίνει στο Κριεκούκι, έχει 4 παιδιά, 5 νεκρούς, 8 εγγόνια, μία δίδυμη αδερφή, ένα φέρετρο, έναν αργαλειό, κι όλα αυτά χωρίς να ξέρει να μετρά.

Συντελεστές:
Κείμενο: Μαρία Μενεγάκη | Δραματουργία: Παναγιώτης Κουφός | Performer: Μαρία Μενεγάκη

Ώρα: μετά τη λήξη της Λειτουργίας (γύρω στις 10.30 - 11 π.μ.)
Διάρκεια: 30 λεπτά
Τόπος: στον προαύλιο χώρο των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού 

3 Ο Μεγάλος Περίπατος

Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στη δράση με τίτλο "Ο Μεγάλος Περίπατος". Παραλαμβάνετε το κουδούνι σας από το σημείο εκκίνησης. Εκεί θα δοθούν οδηγίες σχετικά με την δράση που θα ακολουθήσει και το σημείο επιστροφής του κουδουνιού μετά το τέλος της.

Μία διαδρομή στον λόφο του Λυκαβηττού ακολουθώντας τον βοσκό ή τον ήχο της φλογέρας του, ψάχνοντας για αρχαία άλογα και αποφεύγοντας τον λύκο.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός ηχητικού τοπίου παρόμοιου με τη μελωδία των αμνών που συναντάμε σε ένα βουνό. Ο ήχος των κοπαδιών είναι ένας ήχος ιστορίας. Τα κουδούνια χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες για τον εντοπισμό των ζώων...και όχι μόνο. Το κουδούνι θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο πρόδρομος του GPS ή μια προειδοποίηση ή και κάτι άλλο.

Ώρα: 3.30 μ.μ. | Διάρκεια: μιάμιση ώρα
Τόπος: Πλατεία Θεάτρου (πάρκινγκ)
Για κρατήσεις κουδουνιών στείλτε ΜΠΕ στο filibasi@hotmail.com μέχρι την Παρασκευή 16/10/2020. Κάποια έξτρα κουδούνια θα βρίσκονται εκεί για όποι@ το αποφασίσουν τελευταία στιγμή.

Εικόνα
festival_lykabettus_megalos_peripatos_inexarchiagr



4 Einstein’s dream

Tο "Einstein's dream" κινείται μέσα στη μεγάλη σφαίρα της έννοιας του Χρόνου.Οι περφόρμερς κινούνται μέσα σε μια ονειρική ατμόσφαιρα στην οποία τα όρια του χρόνου διαχέονται. Ο
χρόνος μπορεί να διαστέλλεται, να συστέλλεται ή απλά να είναι. Ο χώρος λειτουργεί σαν ένα αυτόνομο σύμπαν, όπου δημιουργείται η οριοθέτηση αφηγήσεων και διαφορετικών ιστοριών που έχουν διαδραματιστεί σε διαφορετικές χωρικότητες και χρονικότητες. Σημεία αφετηρίας και οριοθέτησης των στιγμών συνδέουν τις συναντήσεις των περφόρμερς «επί σκηνής», δημιουργώντας συνομιλίες του τώρα.

Χορογραφία, Performance: Elasma [Απέργη Άννα, Τριχείλη Μυρτώ}
Μουσική: Γιώργος Μωραίτης

Ώρα: 4.30 μ.μ. | Διάρκεια: 15-20 λεπτά
Τόπος: Συντεταγμένες: 37°59'03.3"N 23°45'02.7"E


5 Θραύσματα


Μια οικοποιητική performance για τη σχέση ανάμεσα σε 2 γυναίκες και 2 δέντρα. Αντλώντας έμπνευση από κομμάτια ποιητικών κειμένων, 2 γυναίκες επιχειρούν να δημιουργήσουν μια νέα
συνοχή, που φέρνει σε επαφή την ανθρώπινη ευθύνη απέναντι στη φύση μ’ έναν οραματισμό για το μέλλον.
Συνδημιουργοί / ερμηνεύτριες: Άντζελα Δεληχάτσιου, Βασιλική Νομίδου

Ώρα: 5 μ.μ. | 
Διάρκεια: 25 λεπτά
Τόπος: Συντεταγμένες: 37°59'09.2"N 23°44'57.4”E

6 Εξορμήσεις

Ε ξ ο ρ μ ή σ ε ι ς ///exormisis%reloaded
Μ Ο Υ Ε Χ Ε Ι Σ Τ Α Ξ Ε Ι Μ Ι Α Ε Κ Δ Ρ Ο Μ Η
Η εξόρμηση είναι ένα περιβάλλον ανοιχτό και ταυτόχρονα ασφαλές για έρευνα και παιχνίδι. Δημιουργεί μια συνθήκη ελευθερίας για την καθεμία από μας να φέρει την εαυτή της όπως ακριβώς είναι τη δεδομένη στιγμή. Είναι ένα περιβάλλον με μόνο κανόνα τη φυσική παρουσία. Είναι ο χώρος που επιβεβαιώνει ότι θέλουμε να χορεύουμε Είναι ο καθρέφτης που αντανακλά ό,τι φέρουμε και αυτά που κρύβουμε Είναι ο νιπτήρας που μας περικλείει και που
διαμορφώνεται από εμάς Είναι το «μπουφάν», το «τασάκι», το «φως», οι «φωνές», το «καλσόν», το «φεύγω λίγο νωρίτερα», όπου εισαγωγικά βάλε ό,τι γουστάρεις. Μπορεί να γίνει όποια λέξη, ήχος, κίνηση θέλει η καθεμία Όλα μαζί ή και τίποτα Διερευνούμε τις μεταξύ μας σχέσεις τη σχέση μας με τον χρόνο και τον χώρο την κάθε στιγμή ως σύνολο και ως μονάδες. Τι την επηρεάζει αλλά και τι την αφήνει τελείως ανεπηρέαστη. Δημιουργούμε ένα ρευστό σύστημα. 
Μια μάζα, έναν χώρο που πάλλεται και μεταβάλλεται Ή που μένει στατικό. Δημιουργούμε έναπαροδικό αποτύπωμα. Έναν κόσμο μόνο για τώρα, ένα κόσμο που ποτέ δεν είναι ίδιος.

Χορεύουν: Ελένη Βλάχου, Ιωάννα Διγενάκη, Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη, Άντρια Δημητρίου, Ραλλού Καρέλλα, Χριστίνα Ζαχαρία, Μαργιάννα Κλάδη, Δανάη - Σοφία Βορβίλα

Ώρα: 5 μ.μ. | Διάρκεια: 3 ώρες (Το κοινό είναι ελεύθερο να κάτσει όση ώρα επιθυμεί, να φύγει, να ξαναέρθει,
να μετακινηθεί.)
Τόπος: Συντεταγμένες 37.984250, 23.750750


7 Masterz of the Stringz


Τόπος: κιόσκι, στους πρόποδες του μονοπατιού του Αγίου Γεωργίου
Οι Masterz of the Stringz είναι ένα συγκρότημα μαστόρων που με τους ήχους των φωνών τους και με όργανα φτιάχνουν σκηνικά τοπία που φιλοξενούν την ποίηση, ενώ με τα σώματα διηγούνται ιστορίες από εμπειρίες του δρόμου του βουνού και του κρέβατου.
Λάμπος Αθνσπλος, Ειρήνη Σγουρίδου, Γιώργος Γουδουσάκης, Γιώργος Μπινιάρης, Justine Goussot, Leonard Batis

Ώρα: 5 μ.μ. | Διάρκεια: 1 ώρα

8 Αναπνέετε ευτυχία;...

«Φαντάζομαι αυτό έχει συμβεί κάποτε όμως δεν μπορώ να το υποστηρίξω. Εσύ... μπορείς;»
Ουίννι

Λέξεις του 1962 κινούνται σε διάλογο με έναν τόπο, τον τόπο της Αθήνας του 2020. Μια ακατάληπτη πρωταγωνίστρια στέκεται και «ευτυχεί», περπατά και «αναπνέει». Η φυσική διαδικασία της αναπνοής διαλέγεται με τη σύγχρονη ανθρώπινη ζωή μέσα από μια ακολουθία ιδιόμορφη και ασυνεχή. Τελικά... «ξέρουμε τι έχει συμβεί»;
Ιδέα-Σχεδιασμός Κίνησης- Εκτέλεση: Κατερίνα Κασιδιάρη
Κείμενα από το έργο «Ευτυχισμένες Μέρες » του Σάμιουελ Μπέκετ

Ώρα: 5.30 μ.μ. | Διάρκεια: 20 λεπτά
Τόπος: Συντεταγμένες: 37.9856776, 23.7482310


9 Athens τόπος/μια ιεροτελεστία

«Είχα διασχίσει μόλις δύο τετράγωνα. Τα χαρακτηριστικά της πόλης τον τελευταίο καιρό είναι δύο: το σκοτάδι και η περιπλάνηση. Οι δημοτικές αρχές καθυστερούν να ανάψουν τα φώτα των
δρόμων προσπαθώντας, θαρρείς, να εξοικονομήσουν ακόμα και το πιο μικρό ποσό χρημάτων. Ή ίσως να φταίει η αλλαγή της χειμερινής ώρας, που κάνει το σούρουπο να έρχεται νωρίτερα αυτές τις μέρες. Τα κλειστά ξενοδοχεία έχουν κατεβάσει συμπαγή ρολά, για να κρατήσουν ασφαλή τα δωμάτιά τους. Πίσω από τις σιδεριές τα πάντα έχουν μείνει ανέγγιχτα...προσπαθώ να γίνω αόρατη...» - Φακός στο στόμα, Χρήστος Χρυσόπουλος.

Η Περιπατητική αυτή περιπλάνηση, περιπέτεια, περίεργεια, πανέμορφη περφόμανς ονομάζεται «Athens τόπος/μια ιεροτελεστία», εμπνέεται από το αστικό τοπίο ενός βιβλίου και πάει μια βόλτα
στο βουνό. Θα έχει πολλές εκπλήξεις και δώρα!
Ιδέα/Υλοποίηση: Μαγδαληνή Κρυσταλλινού

Ώρα: 6 μ.μ. | Διάρκεια: 30 λεπτά
Τόπος: Συντεταγμένες: 37.9853470, 23.7479360


10 Κατοικιών Νυμφών

Η γη, η σκηνή μας, ο ουρανός, η οροφή μας, το τοπίο, ο κόσμος μας, χορεύοντας στη φύση ενσωματώνουμε την δύναμη της, την ενέργεια της, τα μυστικά της και τα δώρα της.

Μαζί θα ιχνηλατήσουμε τα μυθικά της πλάσματα που με τον ήχο της μουσικής χορεύουν....χορεύουν... Η γη, το τοπίο, ο ουρανός υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν... ΕΛΕΥΘΕΡΑ.
Σάνδρα Βούλγαρη, Κατερίνα Καραδήμα, Ανδριάνα Παπανικολάου

Ώρα: 6.30 μ.μ. | Διάρκεια: 20 λεπτά
Τόπος: Συντεταγμένες: 37.984976, 23.747419

11 Έρημά μου ορεινά και πού τσαλακωθήκατε

Μια διάλεξη για τα ορεινά και τη διαχείριση των φυσικών πόρων ως δημόσιου χώρου που συνοδεύεται / διακόπτεται από έναν ποδηλάτη που φωτίζει, στατιστική, Ιστορία, μνήμες κοινότητας, πολιτικές αναγνώσεις, συνταγές φυσικής καλλιέργειας, λέξεις από τοπία και
γλώσσες που χάνονται, ένα ερωτικό τραγούδι, ένα πένθιμο τραγούδι, ένα εμβατήριο αγροτικής μεταρρύθμισης, ερημοποίηση.
Κι ύστερα η χιονοστιβάδα απ’ τα ορεινά πέφτει, κανένα “ατζιούτα” δεν ταξιδεύει το διάσελο.
Σύλληψη – Δραματουργία – Σκηνοθεσία – Εκτέλεση: Τατιάνα Άννα Πίττα, Σπύρος Τσίκνας
Κατασκευή ποδηλατογεννήτριας – Φωτισμός: Σπύρος Τσίκνας

Ώρα: 6.50 μ.μ. | Διάρκεια: 1 ώρα
Τόπος: Συντεταγμένες: 37.98472222, 23.74694444

Εικόνα
festival_lykabettus_erima_mou_oneira_inexarchiagr


12 Ανάπαυση

Το σώμα ακουμπά στον λόφο και αναπαύεται, όπως το θέατρο - αχιβάδα του Ζενέτου* προοριζόταν να ακουμπήσει στο κενό του λατομείου. Στον αρχικό σχεδιασμό του θεάτρου του Λυκαβηττού - πέρα από την ποιητικότητα στη μορφή - αποτυπώνεται πρόθεση για ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο, απόθεση του
αντικειμένου - ιδέας και τελειοποίησή του σε αρμονία με το σκοπό, τη χρήση και το μέρος. Με αφορμή αυτή την οπτική, θα μπορούσε το σώμα να μην ενοχλεί το χώρο; Είναι η ανάπαυση ένας τρόπος επαφής / απόθεσης / υλοποίησης / τελειοποίησης; Επιθυμεί ο δημόσιος χώρος την ανάπαυση ή προϋποθέτει την εγκατάλειψη για να την επιτρέψει;
Μια άσκηση αυτο-εναπόθεσης στο δημόσιο χώρο του Λυκαβηττού. 15 δοκιμές ανάπαυσης σε περίπου 15 λεπτά.
Από τις Αγγελική, Βάσια Πασπάλη, Αλεξία Καραβέλα

Ώρα: 8 μ.μ. | Διάρκεια: 30’
Τόπος: Παράπλευρη είσοδος του θεάτρου
Συντεταγμένες: 37°59'00.3"N 23°44'52.5"E


13 Πυγολαμπίδες

Συμμετοχική περιπατητική εικαστική δράση.
Στόχος είναι να ενεργοποιηθεί εικαστικά το τοπίο και να βιώσουμε το μονοπάτι ως χώρο και αισθητικό γεγονός και όχι ως πέρασμα. Η προσέγγιση έχει επιρροές από δράσεις Ψυχογεωγραφίας και Καταστασιακούς σε σχέση με τη βίωση της καθημερινότητας ως ένα
καλλιτεχνικό επαναστατικό γεγονός. Όποιοι συμμετέχοντες έχουν λευκό φωτάκι ποδηλάτου (led) ή φακό, ας φέρουν!
Ελένη Κολλιοπούλου

Ώρα: 8.30 μ.μ. | Διάρκεια: 30'
Τόπος: Πρόποδες μονοπατιού Αγίου Γεωργίου, απέναντι από το κιόσκι

14 Ολονυχτία στο Λυκαβηττό

Μια Νύχτα Ανάγνωσης
«Δεν υπάρχει αθώα ανάγνωση» (Λουί Αλτουσέρ)
Η δημόσια ανάγνωση και ο δημόσιος χώρος ως τόπος συνάντησης βιωμάτων, ταυτοτήτων και κοινωνικών νοημάτων.

Συγγραφείς:
Στέφανος Α. Κουμανούδης| Le Corbusier| Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης| Σταύρος Ζουμπουλάκης | Μάνος Χατζιδάκις| Λευτέρης Πούλιος| Τζένη Μαστοράκη| Αλέξης Μπίστικας| Jazra Khaleed| Γιώργος Καρκάς| Jim Morrison| Allen Ginsberg| Τ.Σ Έλιοτ| Ηλίας Λάγιος| Μαρία Στεφανοπούλου | Νικήτας Σινιόσογλου| Jonanthan Littell Βλαβιανός| Δαμασιώτη| Δόβρης| Καραθανασόπουλος| Καρατζογιάννης| Καρκάς| Κουρμούλη|
Μουστάκη| Ντάσκας| Παρασύρη| Παπουτσή| Πουλάκης| Σερέτη| Στυλιανέση| Φεζολλάρι| Χαρτοδιπλωμένος
Επιμέλεια κειμένων: Μάνος Λαμπράκης

Ώρα: 9.30 μ.μ. | Διάρκεια: 5 ώρες
Τόπος: Προαύλιο Αγίου Γεωργίου

Κυριακή 18 Οκτωβρίου

Εικόνα
map_sunday_18_festival_lykabettus_inexarchiagr



1 Geopoetics Jam!

Η ομάδα Geopoetics προσκαλεί σε ένα ανοικτό αυτοσχεδιασμό ξημερώματα στο λόφο. Μέσα από ένα πλαίσιο ανοιχτών οδηγιών, κινούμαστε όλοι μαζί προς μια αναζήτηση ενσώματης εμπειρίας
του τόπου και ενός ανα-στοχασμού γι’ αυτό που μας συνδέει με το παρόν, τον άλλον και την πόλη.
Συγκεκριμένα η συνάντηση εφαρμόζει πρακτικές ενσυναίσθησης, διαλογισμού και κινητικού αυτοσχεδιασμού εξασκώντας τρόπους αφούγκρασης, ανταπόκρισης μέσα σ’ ένα τοπίο και ανάδειξης των αισθήσεων, συναισθημάτων, συσχετισμών και συνειρμών που προκύπτουν μαζί του.
Το Geopoetics Jam! επιθυμεί να αποτελέσει ένα γεγονός συνάντησης με τον εαυτό, την κοινότητα και το τοπίο στην παρούσα στιγμή. Είναι ανοικτό σε όλους όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν σωματικά τη σχέση τους με την πόλη.
Συντονισμός: Άννα Τζάκου

Ώρα: 7π.μ | Διάρκεια: 3 ώρες
Τόπος: Είσοδος τελεφερίκ, οδός Αριστίππου

2 22 stops

Μια περιπατητική, site-specific performance, που εμπνέεται από τις βασικές αρχές του χορού Butoh, όπως τη βραδύτητα, τη γλυπτική φόρμα, και την ποιητική εικονογραφία, και αποπειράται να χαρτο-χορογραφήσει το λόφο του Λυκαβηττού. Το Butoh σώμα, ανταποκρινόμενο στο φυσικό και αστικό τοπίο του Λυκαβηττού, δημιουργεί 22 αυτοσχεδιαστικές χορευτικές συνθέσεις Butoh σε 22 σημεία στον παρόντα χρόνο για να αποκαλύψει αυτό που είναι λιγότερο απτό και να αναδείξει στοιχεία που έχουν μείνει κρυμμένα ή έχουν λησμονηθεί.
Σύλληψη, Δημιουργία, Ερμηνεία: Κατερίνα Δρακοπούλου

Ώρα: 10 π.μ. | Διάρκεια: 2 ώρες
Τόπος: Προαύλιο Αγίου Γεωργίου

3 Η Αδιάκοπη μαγεία των λέξεων

Εργαστήριο θεάτρου με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Τσιάμη.
Οι λέξεις χάνουν το νόημα και την ισχύ τους, μέσα όμως από την ποίηση και το θέατρο αναδημιουργούνται. Για τον ποιητή Αντρέι Μπέλι, η εκφορά της λέξης είναι το ρίξιμο μιας γητειάς, μια διαδικασία επιρροής και αναγέννησης του κόσμου. Στο κείμενό του «Η Μαγεία των λέξεων» συναντάμε ιδέες που πιθανά μας φανερώνουν ποια είναι ή ποια θα μπορούσε να είναι η
χρήση και η λειτουργία των λέξεων στο θέατρο: Μέσα από τον ήχο των λέξεων του ηθοποιού να αντηχήσει η ιστορία της σχέσης του ανθρώπου με το άγνωστο.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, περφόρμερς, σκηνοθέτες, θεατρολόγους και σε άτομα με θεατρική εμπειρία.
Οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να έχουν απομνημονεύσει ένα κείμενο δικής τους επιλογής (5-10 γραμμών), να φορούν άνετα ρούχα και να έχουν μαζί τους ένα μικρό πτυσσόμενο σκαμπό ή
καρεκλάκι ή ένα μαξιλαράκι για να καθίσουν. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι να παρακολουθήσουν το εργαστήριο στη συνολική του διάρκεια.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 16/10, εδώΘα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 8

Ώρα: 12 μ.μ. | Διάρκεια: 5 ώρες
Τόπος: Φαραγγάκι με τις Χαρουπιές / Συντεταγμένες: 37.9855896,23.7497119

4 Μια σπουδή στον Μάκβεθ

Στον λόφο του Λυκαβηττού, τρεις μάγισσες εκτελούν ένα τελετουργικό, από το οποίο θα καθοριστούν όλες οι ανθρώπινες ζωές. Το τελετουργικό λαμβάνει χώρα εκεί, έξω από το θέατρο. Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι αυτό;

Συντελεστές: Γεωργία Γοργολίτσα, Ευαγγελία Δημητροπούλου, Αγγελική Κυρκοπούλου, Ερρίκος Παλαιολόγος, Λίλη Τέγου, Θάνος Τσιάπλας, Αναστασία Χατζηρόδου

Ώρα: 12 μ.μ | Διάρκεια: μιάμιση ώρα
Τόπος: Είσοδος Θεάτρου Λυκαβηττού

5 Όταν κοιτάς από ψηλά

Όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζουν όλα διαφορετικά. Σε δημόσιο χώρο όλα τα συναισθήματα μοιράζονται. Έλα μαζί μας.

Συντελεστές: Λίλη Τέγου, Νίκη Γκουντούμη, Βικτώρια Νικολάου, Αντώνης Νικολάου

Ώρα: 1.30 μ.μ. | Διάρκεια: 30’
Τόπος: Πλατεία Θεάτρου, σημείο με θέα την πόλη

6 Species in Spaces

«species are variable, other species are available to the variable species, species can become a 
new species»

Ανθρωπόμορφα πλάσματα παραμονεύουν κρύβονται, εξερευνούν και παίζουν έλκονται και απωθούνται αναμεταξύ τους προσπαθούν να συναντηθούν. Θα συναντηθούν; Προσαρμόζονται στο χώμα, ορίζονται από τα δέντρα, έχουν για ταβάνι τους τον ουρανό. Κάτω από τις χαρουπιές αναμένεται η ελευθερία.
Σύλληψη-Ιδέα: Αριστέα Διαλυνάκη
Ερμηνεία-Συνδημιουργία: Όλια Δραμητινού, Αριστέα Διαλυνάκη

Ώρα: 2 μ.μ. | Διάρκεια: 15’-20’
Τόπος: Φαραγγάκι με τις Χαρουπιές / Συντεταγμένες: 37.9855896,23.7497119

Εικόνα
festival_lykabettus_species_inexarchiagr




7 efi&eli


Το «efi&eli»είναι μία δράση η οποία αναπτύσσεται αυτοσχεδιαστικά και άμεσα από τις Ελισάβετ Πλιακοστάθη και Έφη Δήμου.
Τι συμβαίνει όταν βρισκόμαστε κοντά σε δύο σώματα που χορεύουν; Πώς κινούνται και επικοινωνούν στον χώρο; Πώς συνδεόμαστε με τον χορό τους; Με ποιους τρόπους αναγνωρίζουμε στη δράση τους ιστορίες; Όλη η δράση διαμορφώνεται συνεχώς σαν μία πράξη σύνδεσης. Μία πρακτική συσχέτισης. Μία ενδεχομένη συνομιλία.

Ιδέα - Ερμηνεία: Έφη Δήμου, Ελισάβετ Πλιακοστάθη

Ώρα: 3 μ.μ. | Διάρκεια: 60'
Τόπος: Καντίνα Πλατείας Θεάτρου

8 Η Νίνα στο Λυκαβηττό

Με αφορμή τα ίχνη που έχει αφήσει η συναυλία της Νίνα Σιμόν το 1989 στον Λυκαβηττό, στον τόπο και στη μνήμη, επτά σώματα έρχονται στον λόφο, ντυμένα τα «καλά» τους , σε ένα εορταστικό reunion με τον εαυτό. Για 60 περίπου λεπτά δοκιμάζουν να μοιρασθούν την επανακατοίκηση του δημόσιου χώρου, χωρίς κανέναν άλλο προγραμματισμό. Με ένα κυπαρίσσι ωραίο να τέμνει τη θέα, και τα σώματα.

Δόμνα Ζαφειροπούλου, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Γεωργία Νικολάου, Βασιλική Νομίδου, Ζωή Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Φλώρος, Ελένη Φορτώση

Ώρα: 5 μ.μ. | Διάρκεια: 60’ (μ’ εσάς να προσπερνάτε, να μένετε, να παραμένετε)
Τόπος: Συντεταγμένες: 37.984765,23.747801


9 Νοητές χωρικότητες


Σαν άνθρωποι κινούμαστε, λειτουργούμε και βιώνουμε, δηλαδή κατοικούμε τον χώρο. Πώς ορίζουμε,όμως, το μέσα από το έξω, το μαζί από το χωριστά; Πού τελειώνει η αισθητή χωρικότητα και πού αρχίζει η νοητή; Συνυπάρχουν; Οι «νοητές χωρικότητες» είναι μια
αναζήτηση αυτών των ορίων, αυτών των σχέσεων. Ελάτε να μεταβούμε από την ηγεμονία του ατομικού στη χειραφέτηση του συλλογικού.
(Installation) Επιτέλεση / Σύλληψη: Όλια Κοντογιάννη

Ώρα: 5.30 μ.μ. | Διάρκεια: μιάμιση ώρα
Τόπος: Φαράγγι / Συντεταγμένες 37.9850553,23.7484007

10 Πού πάει ένας κοντραμπασίστας το κοντραμπάσο του στην φθινοπωρινή Αθήνα του 2020;

Τα όνειρα κρέμονται την νύχτα σαν αράχνες από κουνουπιέρα. Αιωρούνται. Μεταξύ. Ανάμεσα. Η ανάγκη επανοικειοποίησης τους είναι επείγουσα. Η επανοικειοποίηση ενός ονείρου. Ενός σώματος. Ενός συλλογικού σώματος. Πώς ένας ήδη βιωμένος χώρος - εσωτερικός και εξωτερικός- μπορεί να βιωθεί εκ νέου;

Ελένη Ζεντέφη, Μερόπη Λαΐνη Καβαδία, Παναγιώτης Καστρίτσης, Ραφαήλ Μελετέας

Ώρα: 6 μ.μ. | Διάρκεια: μια ώρα
Τόπος: Φαράγγι / Συντεταγμένες: 37.9850553,23.7484007


11 Γιατί το σεξ είναι... μια άλλη ιστορία


Ένας ζουμερός περίπατος σ’ ένα από τα πιο ερωτικά μνημεία της πόλης, διανθισμένος με πικάντικες ιστορίες και πληροφορίες που δεν φαντάζεστε πως θα θέλατε να μάθετε ή πάντα θέλατε αλλά ντρεπόσασταν να ρωτήσετε!
Κατά της διάρκεια της ξενάγησης θα δοθούν «ειδικές» οδηγίες χρήσης του Λόφου στο τώρα, το πριν και το μετά.
Η περιήγηση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 18 ετών

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Ευάγγελος Βογιατζής
Δραματουργία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Αγγελίτσα
Σχεδιασμός ψηφιακού υλικού : Κωνσταντίνα Κουκουράκη
Με τους : Ίριδα Κατσούλα, Σταύρο Λιλικάκη

Ώρα: 6 μ.μ. | Διάρκεια: μιάμιση ώρα
Τόπος: Παγκάκι στη στροφή προς Αγίους Ισιδώρους

Εικόνα
festival_lykabettus_giati_to_sex_inexarchiagr


//


Το fb κάλεσμα στο φεστιβάλ.

Εικόνα
festival_lykabettus_view_inexarchiagr




Εικόνα

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Newsletter