Φτιάχνουμε το δικό μας χωριάτικο ψωμί, με συνταγή από τα εργαστήρια της Κοινότητας Πελίτι

Δύο πράγματα που έχουμε ανάγκη ειδικά αυτές τις ημέρες που μένουμε στο σπίτι, είναι η δημιουργική απασχόληση αλλά και η αυτάρκεια. Με σκοπό λοιπόν να περιορίσουμε τις μετακινήσεις για αγορά ψωμιού, μπορούμε να παρασκευάσουμε το δικό μας. Συνταγή από τα εργαστήρια του Πελίτι "Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια".

*πληροφορίες από την κοινότητα Πελίτι και τον ιδρυτή του Πελίτι Παναγιώτη Σαϊνατούδη


Η εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι από τη Δράμα, φροντίζει γενικά για την αυτάρκεια και αυτές τις ημέρες μας βοηθά περισσότερο προτείνοντας διάφορους τρόπους προσαρμογής στις παρούσες συνθήκες.

"Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια", όπως λένε χαρακτηριστικά οι άνθρωποι του Πελίτι, μια καλή ευκαιρία τώρα που είμαστε μέσα, είναι να δοκιμάσουμε να κάνουμε το δικό μας ψωμί με μια από τις συνταγές που κάνουν στα εργαστήρια του Πελίτι. 

Το Πελίτι ξεκίνησε το 1995 και είναι μια οίκο-κοινότητα που ασχολείται με τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων. Ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς χρήματα!
 

Ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης, του Θεοδόση Μπίλλη
Υλικά για 2κιλο καρβέλι:  

500gr αλεύρι ολικής άλεσης
300gr αλεύρι κίτρινο σκληρού σίτου
300gr αλεύρι άσπρο μαλακού σίτου
150gr αλεύρι ολικής άλεσης κριθαρένιο
360gr προζύμι
50gr εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
30gr μέλι
20gr αλάτι
650gr νερό χωρίς χλώριο 


Χωριάτικο 
Υλικά για 2κιλο καρβέλι:

1000gr αλεύρι κίτρινο σκληρού σίτου
250gr αλεύρι άσπρο μαλακού σίτου
360gr προζύμι
50gr εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
30gr μέλι
20gr αλάτι
600gr νερό χωρίς χλώριο 


Εικόνα
Κοινότητα Πελίτι

 
 

Παρασκευή:

Σε μια λεκάνη αναμειγνύουμε τα άλευρα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το μέλι και το αλάτι και το ζεσταίνουμε ώστε να διαλυθούν το αλάτι και το μέλι, προσοχή η θερμοκρασία του νερού να μη ξεπεράσει τους 40 c.

Στη λεκάνη με τα άλευρα προσθέτουμε το προζύμι, το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό με το μέλι και το αλάτι και ξεκινάμε το ζύμωμα για 5 λεπτά. Η ζύμη να μη κολάι στα τοιχώματα της λεκάνης και να κολάι ελαφρώς στα χέρια, αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και μετά το ξανά ζυμώνουμε για άλλα 8 λεπτά, πλάθουμε ένα καρβέλι και το τοποθετούμε σε στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 30cm στρωμένο με λαδόκολλα, σκεπάζουμε λαδωμένη μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει, θέλει από 4 έως 6 ώρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου

Το ψήνουμε για μια ώρα περίπου στους 200 με 180 βαθμούς κελσίου σε καλά προθερμασμένο φούρνο.



*Σε περίπτωση που δεν έχουμε μαγιά και υπάρχει έλλειψη στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τα εργαστήρια του Πελίτι, μας εξηγούν πως να κάνουμε το δικό μας προζύμι. Διαβάστε εδώ.

**Μπορείτε να ακολουθήσετε την Κοινότητα Πελίτι και στη σελίδα της στο fb για να παρακολουθείτε όλα τα νέα!

//


Εικόνα
Μήλα Ζάχαρη Κανέλα - Στην παιδική σκηνή του θεάτρου Φούρνος

 
ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter