SynthesizerGR: Γνωρίσαμε τη μουσική κολεκτίβα που έστησε το κατάστημα μουσικών οργάνων που χρειαζόμασταν. Ανακαλύψτε το, για ηλεκτρονικό και αναλογικό ήχο!

Synths, πετάλια, modulars, midis, drum machines, γάτες, σκυλάκια, αναλογική αγάπη και σύσσωμη η αντεργκράουντ λόκαλ μουσική σκηνή συναντιούνται στον φυσικό χώρο αλλά και στο ονλάιν store του Synthesizer.gr

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: George Fiorakis 
 

 

 

 

Ο Δημήτρης και η Ιωάννα (aka Selofan) είναι η καλλιτεχνική κολεκτίβα πίσω το κατάστημα μουσικών οργάνων Synthesizer.gr. Τους συναντήσαμε στον φυσικό τους χώρο, στα Νότια Προάστια στο “καταφύγιο” για την τοπική μουσική κοινότητα της Αθήνας και μάθαμε το στόρι και την ενδιαφέρουσα πορεία μιας ομάδας μουσικών που έκαναν επάγγελμα και τρόπο ζωής την αγάπη τους για τον ήχο, τη μουσική και την ομορφιά των προκλήσεων. 

Το Synthesizer.gr είναι ένα εξειδικευμένο κατάστημα μουσικών οργάνων για τον ηλεκτρονικό και αναλογικό ήχο και μετράει ήδη έξι χρόνια παρουσίας στα μουσικά δρώμενα. Συγχρόνως, αποτελεί και τη φυσική συνέχεια της δημιουργικής/καλλιτεχνικής ομάδας που έστησε την Fabrika Records, την δισκογραφική εταιρεία που μας σύστησε κάποιες από τις πιο επιδραστικές μπάντες στον σκοτεινό ήχο των τελευταιών ετών, όπως οι Lebanon Hanover και οι She Past Away και διοργάνωσε το -κατάμεστο- Fabrika Fest στο Gagarin (τον Μάιο του 2018) και σε αλλες χώρες. 

 

 

Εικόνα

 

 

Εικόνα

Η Ιωάννα (Selofan), ο Δημήτρης (Selofan) και ο Στάθης (aka Doric), μουσικοί και οι ίδιοι, είναι οι άνθρωποι σου στο synthesizergr 

 
Ο Δημήτρης και η Ιωάννα, όπως μας εξιστορούν, γνωρίστηκαν πριν κάποια χρόνια στο Carousel, το αντεργκράουντ στέκι στο Μεταξουργείο, όπου η Ιωάννα έπαιζε μουσικές ως resident dj. Λίγο αργότερα, η δυνατή τους φιλία και η δημιουργική σύμπνοια τους οδήγησε στα πιο κρυφά και ενδιαφέροντα λάιβ σκοτεινού ήχου του Βερολίνου όπου άρχισαν να ανακαλύπτουν τις μπάντες που ανέλαβε η Fabrika Rec και να στήνουν κάποια λάιβ στο Carousel. Συγχρόνως, μας συστήθηκαν ως Selofan και όντας και οι ίδιοι μουσικοί, ανέλαβαν να καλύψουν το κενό στην χώρα μας που αφορά την εύκολη πρόσβαση σε προϊόντα ήχου και ηλεκτρονικής μουσικής με την δημιουργία του Synthesizergr. “Στο Synthesizergr είμαστε πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι το κοινό μας”, μας λέει ο Δημήτρης, του οποίου η πολύχρονη εμπειρία στον ήχο παίζει πρωταρχικό ρόλο στην επιλογή των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει το synthesizergr. “Έχει πολύ κόσμο η χώρα που ασχολείται με την σύνθεση: πρόκειται για μία μικτή μουσική κοινότητα από noise, techno, πειραματική, psychedelic, minimal synth, post punk, punk έως και hip hop και breakbeats και άλλα. Στην ουσία πραγματοποιήσαμε την πρόκληση που δεν τολμούσε κανείς, σκοπός μας ήταν όχι τόσο το εμπορικό κομμάτι άλλα το να φέρουμε σε αυτό το κοινό προϊόντα που θεωρούνταν δεδομένα στο εξωτερικό άλλα όχι στη χώρα μας”

 

 

Εικόνα

 

 

Εικόνα
Synthesizer

 

 

Εικόνα
Synthesizer Fabrica Records

Στο Synthesizergr θα βρεις: analogue synthesizers/  digital synthesizers/ modular synths/drum machines /studio monitors/  audio midi interfaces / mixers / theremins/ samplers πειραματικές συσκευές και άλλα

Στον χώρο και το ηλεκτρονικό κατάστημα του Synthesizergr, βρίσκει κανείς οτιδήποτε αφορά στην diy μουσική, το homerecording studio, την μουσική έκφραση γενικώς αλλά και απαραίτητο εξοπλισμό για live. Εκατόν είκοσι περίπου μικρές μπουτίκ εταιρείες και προϊόντα βρίσκονται σε συνέργειες και αποκλειστικές συνεργασίες με το κατάστημα. Ανάμεσα τους η Moog (είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος), η Korg, η Roland, η ελληνική Dreadbox, η Make noise, η Death by audio, και άλλοι διεθνείς και σημαντικοί κατασκευαστές synth και περιφερειακών. Synthesizers, modulars και πετάλια είναι αυτά που κυριαρχούν ανάμεσα στα πολλά μηχανήματα για τον αναλογικό ήχο και το recording που βρίσκει κανείς εδώ. Στο synthesizergr μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε 2500 modules και 700 διαφορετικά πεταλάκια (με το συντριπτικό ποσοστό τους να είναι custom made από Αμερική). Αν κάποιος ήδη φτιαχνει μουσική και έχει χαθεί ανάμεσα στις επιλογές, τότε η ομάδα θα τον κατευθύνει με ενσυναίσθηση προς το μηχάνημα εκείνο που θα ταιριάζει στις απαιτήσεις του. “Παίζουμε και φτιάχνουμε μουσική, τους/τις νιώθουμε και τους καταλαβαίνουμε, η βάση μας δεν είναι η όποια πώληση αλλά απλά να διευκολύνουμε αυτό που ονειρεύεται κάποιος να κάνει φτιάχνοντας ήχους” 
 

Αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται ένας θαυμαστός καινούργιος μουσικός κόσμος που θέλεις να ανακαλύψεις, το φοβερό με τον φυσικό χώρο του καταστήματος είναι ότι μπορείς εδώ να μάθεις επιτόπου και από το μηδέν τα βασικά -και όχι μόνο- για να ξεκινήσεις να κάνεις μουσική. Αν θέλεις να δημιουργήσεις την δική σου μουσική ή να πειραματιστείς σε ανεξάντλητα ηχοτοπία, τα παιδιά και ο τρίτος μουσικός της παρέας ο Στάθης (aka Human Puppets, Data Fragments, Doric) θα σου συστήσουν μηχανήματα και ήχο και θα σε καθοδηγήσουν για να πλησιάσεις στον στόχο σου! “Ο σκοπός μας είναι να δείξουμε σε οποιονδήποτε θέλει να ασχοληθεί και να κάνει μουσική κάποια πράγματα ακόμα και από το μηδέν, από τα μηχανήματα έως και το μουσικό στυλ που θέλει ν’ ακολουθήσει” 

 

 

Εικόνα
Synthesizer Fabrika Παλαιό Φάληρο

 

 

Εικόνα
Synthesizer Παλαιό Φάληρο

 

 

Εικόνα
Synthesizer Παλαιό Φάληρο

Synthesizergr / website & eshop / facebook / instagram  

Άλλωστε, το φιλόξενο κατάστημα στο Φάληρο (οδός Φλέμινγκ 10), με την μυστική αυλή, φιλοδοξεί (και ήδη το έχει καταφέρει) να είναι ένα σημείο συνάντησης για μουσικούς από όλο το φάσμα της εναλλακτικής και αντεργκράουντ μουσικής κοινότητας. Ένα σημείο για να τζαμάρει κανείς, να πιει μπυράκια, να πατήσει κουμπάκια, να τρελαθεί με τα στημένα συνθς αλλά και να ανταλλάξει απόψεις και να επικοινωνήσει αυτό που συμβαίνει και βράζει εδώ και τώρα στο μουσικό μελίσσι της πόλης. 

Αλλά ας μιλήσουμε για τα modular synths: Τα πρώτα modular synthesizers στα 70ς ήταν αρκετά μεγάλα σε μέγεθος, σχεδόν στο ύψος ενός ανθρώπου και σχεδόν ανεκτίμητου κόστους (δεν υπήρχε καν η σκέψη ή η δυνατότητα να βγουν στην αγορά). Με τα χρόνια “μίκρυναν” και έγιναν πιο προσιτά. Πλέον μπορείς να τα συναντήσεις σε ένα στούντιο ή να τα αναγνωρίσεις σε μουσικά λάιβ εύκολα. Πιο συγκεκριμένα, τα modular synthesizers είναι ηλεκτρονικά μουσικά όργανα που αποτελούνται από ένα πλήθος διαφορετικών “συστατικών” (modules) τα οποία συνδυαστικά παράγουν ηλεκτρονικό ήχο. Τα μεμονωμένα modules συνδέονται με καλώδια, διακόπτες, πάνελ και ρυθμιστές και με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στον μουσικό να παράγει μια πληθώρα συνδέσεων και ήχων. Σημαντικό κομμάτι των παραμέτρων του αναλογικού συνθεσάιζερ ελέγχεται από το το λεγόμενο CV (Control Voltage). Από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον Γιάννη Ξενάκη έως την ηλεκτρονική μουσική του σήμερα που επιστρέφει στον αναλογικό ήχο, τα modular synthesizers αποτελούν το “πιο προσωπικό ηλεκτρονικό μουσικό όργανο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο, το χτίζεις ακριβώς όπως τον εαυτό σου, έχει τόση λεπτομέρεια το κάθε module που μπορεί να σ’ εκφράσει στο 100%” όπως μας λέει και ο Δημήτρης. (Μπορείς να φτιάξεις το δικό σου modular synth εδώ!) 

 
Ήξερες ότι τα synths επικοινωνούν μέσω του midi; 
O αμερικανός μουσικός και μηχανικός David M. Smith, ιδρυτής της εταιρείας Sequential, θεωρείται ο πατέρας του MIDI (Musical Instrument Digital Interface). Στην πραγματικότητα αυτό που έφτιαξε ήταν ένα ψηφιακό πρωτόκολλο το οποίο επιτρέπει στα αναλογικά συνθεσάιζερ να επικοινωνούν μεταξύ τους. Στη συνέχεια εταιρείες όπως η Moog , η Korg και η Roland το υιοθέτησαν και πλέον είναι δεδομένο σε μουσικά όργανα και εξοπλισμό. (Περισσότερα midi για να “μιλάνε” τα συνθς σου εδώ!) 

 

 

Εικόνα

 

 

Εικόνα
synthesizer.gr

Σε μία εποχή που όλα είναι ψηφιακά, η στροφή προς τον αναλογικό ήχο στην ουσία έχει αντιστρέψει, όπως μαθαίνουμε, την ροή της ιστορίας. Βρισκόμαστε στο χρονικό σημείο αυτό που πλέον η ψηφιακή τεχνολογία βοηθάει στην ταχύτητα παραγωγής μουσικής. Στις μέρες μας μιλάμε για κονβέρτορες που μετατρέπουν ψηφιακό σε αναλογικό ήχο ώστε να ξαναδίνεται πιο “αληθινή” αίσθηση στην μουσική και τους ήχους που φτιάχνουμε. Ο κόσμος πια επιστρέφει στο hardware, είτε από την ανάγκη για να ξεφύγει από τις οθόνες, είτε από την ανάγκη για μια πιο δημιουργική και hands on διαδικασία σύνθεσης και παραγωγής μουσικής. Οι δυνατότητες και η τάση των σύγχρονων εταιρείων που κατασκευάζουν μουσικά όργανα είναι αμέτρητες και αν θέλει κάποιος/α να ασχοληθεί ανοίγεται μπροστά του/της ένας κόσμός γεμάτος νότες, καλώδια, keyboards και ανεξάντλητη δημιουργικότητα. 

Η σύνθεση μουσικής, ούτως ή άλλως, είναι ένας τρόπος εξυγίανσης της ψυχικής μας υγείας και η τάση θέλει να ασχολούνται πλέον με την αναλογική της πλευρά άνθρωποι από διαφορετικά μουσικά μπακγκράουντ και διαφορετικές “μουσικές φυλές”. Στα επόμενα χρόνια, όπως συζητάμε με τα παιδιά μεταξύ μπύρας, τσουρεκιού και της πιο χαλαρής βουτιάς που μπορούσαμε να κάνουμε στον κόσμο του αναλογικού, τα ηνία θα περάσουν στα κορίτσια μιας και (επιτέλους!) η ενασχόληση με την σύνθεση αλλά και ευρύτερα με την δημιουργία μουσικής, ξεπέρασε τα στερεότυπα και τα φύλα. 

Δεν χρειάζεται να έχεις κλασική μουσική παιδεία για να ασχοληθείς με την σύνθεση και τον αναλογικό ήχο, στην ουσία πρόκειται για μία ανοιχτού τύπου ενασχόληση με την μουσική για όλους! 

 

 

Εικόνα

 

Εικόνα

 
 
Στα άλλα ωραία και πολύ ενδιαφέροντα που ανακαλύψαμε στην βόλτα μας στο Φάληρο είναι ότι τα υπερ-φανταστικά merch τους (tshirts, “συνθεση - θόρυβος” και άλλα) τα παιδιά τα σχεδιάζουν παρέα με φίλους τους tattoo artists (και μπορείς να τα βρεις εδώ). Επίσης η συνεργασία τους με την ανερχόμενη εγχώρια εταιρεία κατασκευής synthesizer Dreadbox (η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες στον κόσμο) μας έδωσε το custom τροφοδοτικό και passport του synthesizergr αλλά και το Τyphon*. Παράλληλα, εδώ, κατασκευάζονται ειδικές θήκες για modular, οι οποίες δεν ξεπερνούν το μεγεθος μιας χειραποσκευης! Ε, εντάξει είναι ασταμάτητοι και εμείς είμαστε φαν! 

*Typhon Limited Edition synth, ένα συνθ φτιαγμένο για καλό σκοπό: Η Synthesizergr σε συνεργασία με την Dreadbox, μας έδωσαν τον περασμένο μήνα το Τyphon synth (το όποιο έχει περασμένους αυθεντικούς ωραίους σκοτεινούληδες -soundback- ήχους από τον Δημήτρη) και ένα συλλεκτικό t-shirt με θέμα το Typhon διατίθεται, με μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις να πηγαίνουν απευθείας σε πρόσφυγες. 

Είναι σίγουρο πως θα επιστρέψουμε στο Synthesizergr για να χαθούμε για λίγο στον κόσμο των ήχων και να γουστάρουμε. Ούτως ή άλλως, τα παιδιά είναι “σχολείο” για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα και σούπερ φιλόξενα, είτε παίζεις μουσική είτε απλά θες να μάθεις, ανέβα στο ποδήλατο ή παρε το τραμάκι και κάνε αυτή τη βόλτα στο Φάληρο να ανακαλύψεις που γεννιέται το state of the art της λόκαλ μουσικής δημιουργίας και να ηλεκτρίσεις σώμα και ψυχή παίζοντας με πλήκτρα, πεταλάκια και καλώδια. 

Special thanks: στον Χρήστο Σ. & στον Tolik 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: George Fiorakis 
 

 

Information

Synthesizer gr - Fabrika Records
Φλέμινγκ 10, Παλαιό Φάληρο
210 9811571 

Facebook / Instagram / Website & E-shop

 

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter