Θεατρικές παραστάσεις, ταινίες και βιβλία διαδικτυακά, παρέχουν καλλιτέχνες και συγγραφείς από όλο τον κόσμο

Καλλιτέχνες, φεστιβάλ, συγγραφείς από όλα τα μέρη του κόσμου ξεκίνησαν εδώ και αρκετές ημέρες να ανεβάζουν παραστάσεις και ταινίες για δωρεάν παρακολούθηση. Συγκεντρώσαμε μερικές από τις προτάσεις που κυκλοφορούν, για μικρούς και μεγάλους.

Άπλετος χρόνος στο σπίτι, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά, στους περισσότερους από εμάς και ο τρόπος που θα τον διαθέσουμε έχει να κάνει με το τι αρέσει στον καθένα. Σίγουρα θα είναι πολλές οι ώρες που θα περάσουμε μπροστά από οθόνες αναζητώντας κάτι να δούμε, να διαβάσουμε και να ακούσουμε. 

Εκτός από τις πλατφόρμες και τα συνδρομητικά κανάλια που μας κάνουν συντροφιά με ταινίες και σειρές υπό κανονικές συνθήκες, τώρα έχουμε στη διάθεσή μας - τις περισσότερες φορές εντελώς δωρεάν - θεατρικές παραστάσεις, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, βιβλία από αρχεία θεάτρων και καλλιτεχνών, αλλά και καινούργιες σπιτικές παραγωγές.

Θεατρικές παραστάσεις 

- Η ομάδα Ρέον ανέβασε στο διαδίκτυο την παράσταση "Η φθορά, μια φανταστική ομιλία του Ραφαήλ Εσθητού σε ένα ανύπαρκτο κοινό", του Δημήτρη Τσεκούρα.

Η παράσταση ανέβηκε στο καφενείο Μουριά, στα Εξάρχεια, σε σκηνοθεσία Ορέστη Τάτση, με τον Ραφαήλ Εσθητό, τον Στάθη Κόκκορη και τη συνοδεία του Βαγγέλη Κηπουρού στο μπουζούκι.

Τι γίνεται όταν ένα "φανταστικό" πρόσωπο εισβάλλει σε ένα καφενείο που στέκει σε μια γωνιά των Εξαρχείων από το 1915, απευθύνεται στο "ανύπαρκτο" κοινό και διατείνεται πως δεν υπάρχει τίποτε ωραιότερο από την Φθορά.

Ποιος αντιστέκεται στην Φθορά;

Ένας "ανύπαρκτος" κύριος ονόματι Ραφαήλ Εσθητός φεύγει για πρώτη φορά στην ζωή του από την Πάτμο και έρχεται να μας απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα και σε πολλά άλλα. Έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι "Φθορά είναι η ειδοποιός διαφορά όλων των εμφανισθέντων μέχρι στιγμής όντων από τον μη εμφανισθέντα μέχρι στιγμής πιθανό Θεό".

Δείτε τη "Φθορά", εδώ.
 

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Σαρακατσάνης και η ομάδα AbOvo ανέβασαν την πρώτη τους παράσταση, με τίτλο "Εκεί, εκεί στην Κόλαση" (Απρίλιος 2007).

Το "Εκεί, εκεί στην Κόλαση" ξεκίνησε το Μάρτιο του 2005, για λίγες μόνο παραστάσεις, σε ένα μικρό bar-theatre στου Ψυρρή αλλά, λόγω προσέλευσης κόσμου, συνέχισε να παίζεται για τρία χρόνια, μετακομίζοντας σε μεγαλύτερα θέατρα. Χάρις στην παράσταση αυτή, η ομάδα AbOvo έγινε μία από τις σημαντικότερες νεανικές θεατρικές ομάδες της Αθήνας με σταθερή θεατρική παραγωγή αλλά και με την οργάνωση του φεστιβάλ νεανικού θεάτρου "Bob Theatre Festival".
 

Παραστάσεις από το αρχείο του Θεάτρου Πορεία διαθέσιμες online και δωρεάν.

Το Θέατρο Πορεία και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Δημήτρης Τάρλοου ανακοίνωσε τη διάθεση 12 παραστάσεων από το αρχείο του θεάτρου.

Μία διαφορετική παράσταση από το αρχείο του θεάτρου Πορεία θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του κάθε μέρα, από τις 10π.μ. και για 24 ώρες, από τη Τρίτη 24 Μαρτίου. Όλες οι παραστάσεις έχουν γυριστεί από επαγγελματίες κινηματογραφιστές με έξι κάμερες και κοντινά πλάνα. 

Οι παραστάσεις που θα προβληθούν:

Τρίτη 24 Μαρτίου - Η Μεγάλη Χίμαιρα, του Μ. Καραγάτση σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και  σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου.

Τετάρτη 25 Μαρτίου - Το Ευχαριστημένο, της Μαρίνας Καραγάτση σε διασκευή της Έρις Κύργια και  σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου.

Πέμπτη 26 Μαρτίου - Ύψωμα 731, σε κείμενο και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, 2019.

Παρασκευή 27 Μαρτίου - Η Αγριόπαπια του Χένρικ Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.

Σάββατο 28 Μαρτίου - Οι Τρειςευτυχισμένοι του Eugène Labiche, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, 2017.

Κυριακή 29 Μαρτίου - Τρεις Αδερφές του Αντόν Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, 2016.

Δευτέρα 30 Μαρτίου - Μιράντα, βασισμένο στην Τρικυμία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Oskaras Korsunovas, 2016.

Τρίτη 31 Μαρτίου - Το Κτήνος στο Φεγγάρι του Richard Kalinoski, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, 2009.

Τετάρτη 1η Απριλίου - Η Υπόθεση της Οδού Λουρσίν, του Eugene Labiche, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, 2010.

Πέμπτη 2 Απριλίου - Βάκχες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Renate Jett, 2008.

Παρασκευή 3 Απριλίου - 
Το Τυφλό Σημείο, του Γιάννη Μαυριτσάκη σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, 2008.

Σάββατο 4 Απριλίου - Δάφνης και Χλόη, Ταξίδι Αναψυχής βασισμένη στο αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα του Λόγγου και στη μετάφραση του Ρόδη Ρούφου, σε σκηνική σύνθεση και σκηνοθεσία του Cezaris Grauzinis, 2006.

Εικόνα
to_efharistimeno_theatro_poreia_inexarchiagr


- Στη διάθεσή μας βρίσκεται ήδη και η νέα υπηρεσία του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

"Το Θέατρο Τέχνης -και- στο σπίτι", που με χαμηλό αντίτιμο δίνει τη δυνατότητα της on demand παρακολούθησης των παραστάσεων που διακόπηκαν λόγω της αναστολής λειτουργίας των θεατρικών σκηνών της χώρας. Παράλληλα το Θέατρο Τέχνης ετοιμάζει “βιβλιοθήκη” με αρχειακό υλικό από παραστάσεις περασμένων ετών που θα διατίθενται δωρεάν.

Η παράσταση που εγκαινιάζει τη νέα υπηρεσία, είναι ο "Έντμοντ" του Ντέηβιντ Μάμετ. Πρόκειται για την κινηματογράφηση της τελευταίας παράστασης που δόθηκε με κοινό στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.
Επίσης, είναι διαθέσιμη και η παράσταση για παιδιά 5 έως 12 ετών "Χωρίς οικογένεια" του Έκτορος Μαλό που παιζόταν στη σκηνή της Φρυνίχου μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα. Την κινηματογράφηση και την επεξεργασία των παραστάσεων ανέλαβε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Διαμαντής Καραναστάσης.

Μπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Θεάτρου Τέχνης www.theatro-technis.gr ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Θεάτρου Τέχνης και ακολουθήστε τις οδηγίες για να επιλέξετε την παράσταση που επιθυμείτε να παρακολουθήσετε μέσω streaming. Το κόστος παρακολούθησης είναι 3.50 ευρώ, με δυνατότητα streaming για 24 ώρες. Τα έσοδα από την νέα υπηρεσία θα διατίθενται στους καλλιτέχνες, στους συντελεστές και σε όλους τους άλλους εργαζόμενους του Θεάτρου Τέχνης. 

Στις επόμενες ημέρες θα ανακοινώνονται οι ημερομηνίες διαθεσιμότητας των παραστάσεων, καθώς επίσης και οι νέες διαδικτυακές δράσεις του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.


Εικόνα
Edmond_stavroshabakis-technis_inexarchiagr

Φώτο από την παράσταση του θεάτρου Τέχνης, "Edmond"

 

Βιβλία

- To Project Gutenberg προσφέρει εντελώς δωρεάν 42 χιλιάδες ebooks, σε διάφορες γλώσσες - και ελληνικά -, τα οποία μπορούμε να διαβάσουμε online αλλά και να τα κατεβάσουμε σε υπολογιστές και τάμπλετ. Δεν υπάρχει κόστος συνδρομής αλλά αν θέλουμε να συνδράμουμε στην προσπάθεια αγοράς και ψηφιοποίησης περισσότερων βιβλίων μπορούμε να προσφέρουμε μέσω του donate.

Οι τίτλοι βιβλίων στην ελληνική γλώσσα, εδώ

- Στην ιστοσελίδα του Βρετανού συγγραφέα Νηλ Γκέιμαν (The Sandman, American Gods, Neverwhere, Norse Mythology, Coraline), έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε, να ακούσουμε αλλά και να κατεβάσουμε δωρεάν, αποσπάσματα βιβλίων, σύντομες ιστορίες όπως το "The Case of Four and Twenty Blackbirds", το "I Cthulhu", "A Study in Emerald", "How To Talk To Girls At Parties".

Στον ιστότοπο που έχει δημιουργήσει για τους νέους αναγνώστες μπορούμε να βρούμε βίντεο στα οποία ο συγγραφέας διαβάζει ο ίδιος μερικά παιδικά βιβλία του, όπως το The Graveyard Book.


Εικόνα
neil_gaiman_online_inexarchiagr

Neil Gaiman

 

Ταινίες

Ο Ken Loach, ένας από τους πιο διάσημους Βρετανούς σκηνοθέτες, μας δίνει την δυνατότητα να απολαύσουμε κάποιες από τις ταινίες του δωρεάν. Ο Ken Loach έχει κερδίσει δύο φορές τον Χρυσό Φοίνικα, η πρώτη ήταν το 2006 με την ταινία "Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι" και το 2016 για την ταινία "Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ". Δύο φορές απέσπασε και το Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το 1991 με το "Ριφ-Ραφ" και το 1995 με το 'Γη και ελευθερία". Δείτε τις ταινίες στο κανάλι του Ken Loach.

Πηγή: thepressproject.gr

Ο κινηματογραφιστής Gary Hustwit δίνει και αυτός δωρεάν για τις ταινίες του για online παρακολούθηση, όσο θα βρισκόμαστε στο σπίτι, επιλέγοντας ένα φιλμ κάθε εβδομάδα. Από τις 17 έως τις 24 Μαρτίου, παρακολουθούμε το φιλμ "Helvetica" (2007, 82’), ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την παγκόσμια οπτική κουλτούρα και τη γραφιστική. Δείτε την ταινία, εδώ

Τρέιλερ

 

Εικόνα

Ακολουθήστε το inExarchia το facebookinstagramtwitteryoutube 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Theatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε τις πόρτες του με την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Samuel Beckett, σε σκηνοθεσία του Νίκου Διονύσιου.

think

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter