Για τον Ζακ και τη Zackie. Τρία χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Τρία χρόνια χωρίς δικαιοσύνη. Τρία χρόνια μνήμη. Τρία χρόνια αγώνα.

“Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου ο Ζακ Κωστόπουλος, ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, οροθετικός, αντιφασίστας και drag queen (Zackie Oh) δολοφονήθηκε βάναυσα στο κέντρο της Αθήνας σε δημόσια θέα. Η δολοφονία δια λιντσαρίσματος έγινε από «αγανακτισμένους πολίτες» με την ανοχή και τη σύμπραξη ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας. Στη συνέχεια ακολούθησε μια πρωτοφανής επιχείρηση συγκάλυψης της δολοφονίας, παραπληροφόρησης και  ενοχοποίησης του θύματος. Η δολοφονία του Ζακ ήταν μια πράξη βαρβαρότητας και κοινωνικού εκφασισμού. Απαιτούμε την απόδοση δικαιοσύνης. Θα αγωνιστούμε για να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Θα αγωνιστούμε ενάντια στο φασισμό και την «κανονικότητα». Οι ζωές μας έχουν αξία.” Justice4ZakZackie


Υπάρχει μία θέση στη θεωρία που λέει ότι το καλό και το κακό είναι ρευστά και εναλλάσσονται, μια στάση βολική που μπορεί να εμπεριέχει το απόλυτο κακό, το απόλυτο καλό και τη συγχώρεση. Στ’ αλήθεια όμως σε μία οργανωμένη κοινωνία ανθρώπων οι επιλογές και οι όροι που κάθε ένας από εμάς επιλέγει, για να σταθεί ανάμεσα στην αγέλη, καθορίζουν ατομικά και συλλογικά το παρόν και το μέλλον. Ο θάνατος του Ζακ/ Zackie Κωστόπουλου αποτελεί τον καθρέφτη μιας κοινωνίας που νοσεί. 

Το ματωμένο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 καθρεφτίζει όλες τις αρρώστιες που κρύβει η σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων της σημερινής μας κοινωνίας, όλα αυτά που ο ίδιος ο Ζακ/Zackie πόλεμουσε. Την βία, την απάθεια και αδιαφορία, την ομοφοβία, τον ρατσισμό, τον κοινωνικό εκφασισμό της διπλανής πόρτας, το μίσος που φωλιάζει σε ανθρώπους για τους υπόλοιπους συνανθρώπους τους. Η δολοφονία του Ζακ/Zackie είχε πολλαπλή σημειολογία σε ό,τι αφορά την ορατότητα των πιο αδύναμων μελών του συνόλου: αν ο Zaκ/Zackie δεν ήταν αυτός που ήταν τότε ο θάνατος ενός “τοξικομανή” γνωρίζουμε καλά πως θα περνούσε στα αζήτητα. Η κατηγοριοποίηση και η ανισότητα των αδυνάτων, όποιοι και εάν είναι αυτοί, μειονότητες, τοξικοεξαρτημένοι, ψυχικά ασθενείς, μετανάστες κ.ο.κ απότελει εξ’ ορισμού το λάθος στον αλγόριθμο της εξέλιξης μας.


Η υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ αποκάλυψε μία κοινωνία φτηνή και παραδομένη παθητικά στην ακατάσχετη βιαιότητά της. Συγχρόνως πρόσθεσε ένα ακόμα αγκάθι για την δικαιοσύνη και τον ρόλο της ελληνικής αστυνομίας και των ΜΜΕ. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε, αν όλοι εμείς που κομματιαστήκαμε από την συνειδητοποίηση αυτή είμαστε τελικά μια ακόμα μειονότητα ή πιο σωστά η μειοψηφία. Όμως, το καλό και το κακό δεν είναι ρευστά, το κακό είναι επιλογή, το λιντζάρισμα, η αφαίρεση της ζωής και η κατάχρηση εξουσίας από ρόλους που ενσυνείδητα "φοράνε" οι άνθρωποι είναι επιλογή. Η σφαίρα του Κορκονέα, το μαχαίρι του Ρουπακιά, οι δολοφόνοι γυναικών, ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης που κλωτσούν τον Ζακ, ο ναρκισσισμός της επιβεβλημένης κανονικότητας είναι επιλογή.

Δεν θα πρέπει να καληνυχτίσουμε τον Κεμάλ για άλλη μία φορά, και αν το αίμα που έβαψε για πάντα τον πεζόδρομο της Ομόνοιας έδωσε φωνή και μεγαλύτερη ορατότητα σε όλα αυτά τα θύματα της σαθρότητας που μας περιβάλλει, με κοινή φωνή και σφιχτά πιασμένοι ας απαιτήσουμε το κακό να απομονωθεί και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Εμείς χρωστάμε στους νεκρούς και τις νεκρές μας να αλλάξουμε τον κόσμο. Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην ύπαρξη χωρίς φόβο και ντροπή, το δικαίωμά μας στην αγάπη και τη διαφορετικότητα.


Συγκέντρωση - Πορεία Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου
Προσυγκέντρωση στις 18.00 στη Γλαδστώνος
Θα ακολουθήσει στις 19.00 πορεία στο Σύνταγμα 



Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Theatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε τις πόρτες του με την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Samuel Beckett, σε σκηνοθεσία του Νίκου Διονύσιου.

think

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter