Συγκέντρωση και δράσεις ενάντια στην εκκένωση του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ

Το σφράγισμα του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ βρίσκει μεγάλη μερίδα ανθρώπων του Πολιτισμού και φίλων του χώρου να διαφωνούν και να το εκφράζουν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, με ένα καταιγισμό αναρτήσεων ενάντια στο κλείσιμο αλλά και μέσα από διαμαρτυρίες που φανερώνουν τη στήριξη στον αγώνα.

H συνέλευση υπεράσπισης του Ελεύθερου Αυτοδειχιριζόμενου Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, γεμάτη έμπνευση και αποφασιστικότητα ξεκινά έναν όμορφο και δίκαιο αγώνα. "Δεν θα παραδώσουμε τα όνειρά μας στο σκοτάδι", δηλώνουν και μας καλούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εκκένωση του Θεάτρου, έξω από το ΕΜΠΡΟΣ, στη Ρήγα Παλαμήδου. 

Το κάλεσμα στη συγκέντρωση και στην ανοιχτή συνέλευση:

Για να δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι και περισσότερες, από κοντά, αυτό το έγκλημα που συντελέστηκε με την έξωση των καλλιτεχνών και των ακτιβιστών και την καταστροφή της εξωτερικής πλευράς του κτιρίου από τις κρατικές υπηρεσίες.

Όλοι και όλες το Σάββατο 22 Μαΐου στις 19.00, έξω από το Εμπρός σε μια μεγάλη γιορτή Τέχνης και Ελευθερίας. Επίσης, την Κυριακή 23 Μαΐου, όπως κάθε Κυριακή, η ανοιχτή συνέλευση του Εμπρός θα διοργανωθεί στις 19.00 έξω από το κτίριο και περιμένει τις προτάσεις καλλιτεχνικών σχημάτων και δημιουργών για την οργάνωση καθημερινών δράσεων υπεράσπισης του Ελεύθερου Θεάτρου.

Παρακαλούμε, κοινοποιήστε αυτή την εκδήλωση στους φίλους και τις φίλες σας. Επιπλέον, προτείνουμε σε όσες / όσους έχουν βίντεο και φωτογραφίες από παλιότερες εκδηλώσεις του Εμπρός να τις δημοσιεύσουν στα προφίλ τους ώστε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με όσους και όσες μας γνωρίζουν τώρα- και να απαντήσουμε στον οχετό της παραπληροφόρησης που ταΐζουν αυτή την κοινωνία τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Μέσα ή έξω - το Εμπρός είναι παντού!

 

Αναλυτικά οι δράσεις
:

Σάββατο 22  Μαΐου

12.00: Τα παιδιά διαμαρτύρονται!
Διηγήσεις Παιδικών Παραμυθιών από τον Στέλιο Πελασγό έξω από το Θέατρο Εμπρός
19.00: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ 


Καλλιτεχνικές δράσεις από:

Αγία Φανφάρα - Μουσική- Live
Ομάδα Άκρων- Θέατρο Δρόμου- Αλέξης Μαρτζούκος
Umbra Project - Performance
Ομάδα Gravity- Αυτοσχεδιασμός Σύγχρονου Χορού
Ομάδα Bodarch- "There is NOW alternative"- Performance
Ομάδα ζωγράφων ΔΕΣ - Εικαστική Δράση
Ομαδα Παραδοσιακών Χορών Εμπρός
Ομάδα Balkan Session Εμπρός- Μουσική Live
Ομάδα Αφρικανικών Κρουστών Εμπρός
Οιστρογόνες - Πολυφωνικό Τραγούδι - Live
Ιωάννα Τζώρα- "Μια Πρόβα"- Performance
Θεατρική Δράση: "Το 10" του Μ.Καραγάτση - Ανοιχτή πρόβα της θεατρικής διασκευής από την παράσταση που προγραμματίζεται να παρουσιαστεί στο ΕΜΠΡΟΣ, το Νοέμβριο 2021.


Κυριακή 23 Μαΐου
11.00: Η Ανοιχτή Ορχήστρα των Support ART Workers θα κάνει την πρόβα της έξω από το ΕΜΠΡΟΣ και καλεί ολ@ τ@ αλληλέγγυ@ να έρθουν και να ενώσουν τις φωνές τους μαζί της.

19.00: Ανοιχτή Συνέλευση - Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός για να προτείνουμε και να συζητήσουμε δράσεις υπεράσπισης του θεάτρου και να οργανώσουμε το δημόσιο φεστιβάλ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΡΟΣ που η πραγμάτωση του ξεκινά ΑΜΕΣΑ από την Δευτέρα 24 Μαΐου.

Καλλιτεχνικές ομάδες ή δημιουργοί που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Σαββάτου, να αποστείλουν το όνομα της ομάδας και της δράσης τους έως το Σάββατο στις 15.00 ώστε να προστεθούν στο πρόγραμμα με μήνυμα στο inbox της σελίδας του Εμπρός. 

Επιπλέον όσες / όσοι έχουν βίντεο και φωτογραφίες από παλιότερες εκδηλώσεις του Εμπρός, μπορούν να τις δημοσιεύσουν στα προφίλ τους ώστε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με όσους και όσες μας γνωρίζουν τώρα.


 

Εικόνα

 

Το ιστορικό του ΕΜΠΡΟΣ όπως το περιγράφουν οι άνθρωποί του:

Στις 19/5/2021, μετά από εισαγγελική παραγγελία, έγινε επέμβαση εκκένωσης και σφράγισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός, με την παρουσία της αστυνομίας και εκπροσώπων της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου), της εταιρείας στην οποία ανήκει το ιστορικό κτίριο του Εμπρός. Το κτίριο του θεάτρου Εμπρός αποτέλεσε το πρώτο τυπογραφείο της Ελλάδας, ενώ λειτούργησε σαν θέατρο ήδη από το 1988 και είναι χαρακτηρισμένο ως σύγχρονο αρχιτεκτονικό μνημείο από το 1989. Παρ’ όλ’ αυτά η εκκένωση τελέστηκε χωρίς την άδεια των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι υπεύθυνο γι’ αυτά τα κτίρια ή με την τρανταχτή απουσία του και τη σιωπηλή συνενοχή του.

Τι πρόβλημα, εξάλλου, να έχει το Υπουργείο Πολιτισμού που τσιμεντώνεται ένα σύγχρονο μνημείο, τη στιγμή που έδωσε άδεια να τσιμεντωθεί το σπουδαιότερο από τα αρχαία. Τι πρόβλημα να έχει το Υπουργείο Πολιτισμού που σφραγίζεται ένα θέατρο τη στιγμή που σε όλη τη διάρκεια της δύσκολης αυτής περιόδου της πανδημίας απαξιώνει και προσβάλλει με το χειρότερο τρόπο την Τέχνη και τους ανθρώπους της, οδηγώντας τους στην απόγνωση και τον αφανισμό.

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός γεννήθηκε μέσα από τα όνειρα και τις ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων που πήραν μέρος στα κοινωνικά κινήματα της εποχής μας. Είναι ένας ανοιχτός, δημόσιος κατειλημμένος χώρος με διεθνή απήχηση, ελεύθερη πρόσβαση για πάνω από 1000 επισκέπτες την εβδομάδα και ένα καθημερινό, πολύμορφο πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές.

Από το 2011, εκατοντάδες καλλιτέχνες παρουσίασαν αφιλοκερδώς & με ελεύθερη είσοδο 400 διαφορετικά θεατρικά έργα σε περισσότερες από 2000 παραστάσεις. Έγιναν συναυλίες 450 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας. Εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια, μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης.

Προσπαθούμε να ενώσουμε τη θεωρία με την πράξη, το καλλιτεχνικό με το κοινωνικό και το πολιτικό, σε θέματα που αφορούν όλους, και να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο της τέχνης, σήμερα, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η συνέχιση του εγχειρήματος του Εμπρός είναι ζωτικής σημασίας και γι’ αυτό χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας!

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός εκφράζει τη συμπαράσταση του σε όλους τους χώρους του κοινωνικού κινήματος που αντιμετωπίζουν την εκστρατεία του κράτους για την επιβολή μιας κανονικότητας υποταγής, φόβου, ιδιώτευσης και μαζικής αποβλάκωσης.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΟ ΕΜΠΡΟΣ! ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΤΕΓΑΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ.

 

Εικόνα
embros_theatre_protests_support_inexarchiagr

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, για το σφράγισμα του Εμπρός:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΜΠΡΟΣ
Ενώ ο Πολιτισμός παραμένει κλειστός εδώ και επτά μήνες, η κυβέρνηση σε μία επιχείρηση υψηλού συμβολισμού εκκένωσε και σφράγισε το ιστορικό κτήριο του θεάτρου «Εμπρός».

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός γεννήθηκε από πολίτες που πήραν μέρος στα κοινωνικά κινήματα της εποχής μας. Είναι ένας ανοιχτός, δημόσιος, αυτοδιαχειριζόμενος χώρος με διεθνή απήχηση, καθολικά προσβάσιμος για πάνω από 1000 επισκέπτες την εβδομάδα και ένα πολύμορφο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Στα 10 χρόνια λειτουργίας του εκατοντάδες καλλιτέχνες παρουσίασαν 400 διαφορετικά θεατρικά έργα σε περισσότερες από 2000 παραστάσεις. Έγιναν συναυλίες 450 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας. Εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια, μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης.

Η πράξη της εκκένωσης και του σφαγίσματος, τη στιγμή – μάλιστα - που το οργανωμένο έγκλημα δρα ανεξέλεγκτο, δείχνει ότι η κρατική καταστολή έχει ως στόχο να σιγάσει τις ελεύθερες φωνές, να πλήξει τον Πολιτισμό που δημιουργείται «από τα κάτω», το Πολιτισμό της συμπερίληψης και της ακηδεμόνευτης δημιουργικότητας.

Πρωτίστως, όμως, η πράξη αυτή είναι παράνομη. Το κτήριο, κατασκευασμένο το 1930, είναι κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1989. Το χτίσιμο με τσιμεντόλιθους – που έχουμε δει πολλάκις εδώ και δύο χρόνια – ήταν, άραγε, σε γνώση του Υπουργείου Πολιτισμού ή του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων;
Καταδικάζουμε τον αυταρχισμό και την συνεχιζόμενη καταστολή από την κυβέρνηση, με την επιχείρηση εκκένωσης του θεάτρου "Εμπρός" στου Ψυρρη. Η στάση αυτή έρχεται να προστεθεί στη συνολική ένσταση της καταστολής, στην οποία αξιοποιείται η περίοδος πανδημίας.

Ταυτόχρονα, η ολοένα αυξανόμενη στέρηση από ελεύθερους χώρους πολιτισμού, για πρόβες, για παραστάσεις, συναυλίες, συνολικά για τη νεολαία και όλην την κοινωνία, είναι μια συνειδητή επιλογή αυτής της Κυβέρνησης.

Διεκδικούμε την παραχώρηση δημοσίων χώρων, υποδομών για τις πολιτιστικές ανάγκες της κοινωνίας, ενάντια σε κάθε σχέδιο εμπορευματοποίησης και μόνο ανταποδοτικής λειτουργίας της Τέχνης.

Διεκδικούμε ο χώρος του ΕΜΠΡΟΣ να παραμείνει ένας ανοιχτός πολιτιστικός χώρος.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε να μετουσιώνουμε τις παραστατικές τέχνες και να τις μετατρέπουμε σε εργαλεία απελευθέρωσης από το κυρίαρχο καθεστώς της επιβολής και της απάθειας, δημιουργώντας περιεχόμενο προσβάσιμο σε όλες και όλους. 


Η ανάρτηση του Ινστιτούτου Πειραματικών Τεχνών:

Ο αποτροπιασμός και η φρίκη για την εκκένωση του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός είναι ένα κοινό συναίσθημα που αισθάνονται πολλές χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Κατά την διάρκεια μόνο των επτά ετήσιων International Video Poetry Festival που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών πήραν μέρος πάνω από 2000 καλλιτέχνες από 68 χώρες του κόσμου. Οι περισσότεροι από αυτούς με έργα τους που στάλθηκαν για να προβληθούν αφιλοκερδώς στο Εμπρός ενώ πολλές και πολλοί ταξίδεψαν από την Αυστραλία μέχρι τη Ρωσία και από την Νέα Υόρκη μέχρι τη Τεχεράνη, με δικά τους έξοδα στην Αθήνα, για να επισκεφθούν και να δημιουργήσουν στο διεθνώς καταξιωμένο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός.

Οι κυβερνήτες δεν μπορούν και δεν θέλουν να καταλάβουν τί συμβαίνει στο Εμπρός, ποια είναι η προσφορά του στον πολιτισμό και την κοινωνία μας και γιατί είναι τόσο απαραίτητο, σημαντικό και αναγνωρισμένο παντού. Άλλη μια απόδειξη γιατί η Τέχνη δεν παράγεται από αυλοκόλακες- επειδή οι κυβερνήτες μέσα στους αιώνες έχουν πάντα άθλια αισθητική.

Στηρίζουμε τον αγώνα υπεράσπισης του Εμπρός με την καθημερινή παρουσία μας στις δράσεις και τις διαμαρτυρίες. Το φετινό διαδικτυακό International Video Poetry Festival κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 6 Ιουνίου με την συμμετοχή 304 καλλιτεχνών από 51 χώρες- και είναι αφιερωμένο στον αγώνα ενάντια στην εκκένωση του Εμπρός. Αν όσα αναφέραμε εδώ είναι απλά, η πολύ μικρή συνεισφορά μας στο δεκαετές πρόγραμμα του Εμπρός, τώρα έχετε μια έστω μικρή εικόνα για την πραγματική σημασία του.  


Περισσότερα στη σελίδα του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ και στο fb κάλεσμα.

Εικόνα
embros_theatre_protests_support_art_inexarchiagr

Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Τheatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο της Αθήνας, παρουσιάζει την μουσική κωμωδία του ιδρυτή του Yoel Wulfhart, σε σκηνοθεσία Μάνου Τσότρα, προσφέροντας στο μενού γέλιο και τροφή για σκέψη.

think

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter