Commun: Μια ιδιόμορφη παράσταση τεσσάρων χορευτικών σόλο σε συνύπαρξη

Τέσσερις χορεύτριες και δύο μουσικοί - Μία παράσταση χορού. Το "Commun" της ομάδας Creo Dance Company ανεβαίνει ελεύθερα στο διαδίκτυο για 4 ημέρες.

Η αθηναϊκή ομάδα σύγχρονου χορού Creo, που αποτελεί μέρος της καλλιτεχνικής κολλεκτίβας Reon, μετά τις τρεις συνεχόμενες αναβολές της παρουσιάσης του "Commun", επιλέγει  την προβολή της παράστασης μέσω διαδικτύου, όσο και αν τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ζωντανή και δια ζώσης παρουσίασή της.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στη Δανία, το 2020, στο πλαίσιο του Bornholm Culture Week, στο διεθνές χορογραφικό κέντρο BIRCA – Bækkelund International Residency Center for Artists.


Σημείωμα της χορογράφου Πωλίνας Κρεμαστά:

"Μέσα στις συνθήκες μονιμοποίησης των καταστάσεων εξαίρεσης και νομιμοποίησης της κρατικής αυθαιρεσίας, εξαπάτησης και βίας, βάλλεται η ίδια η ανθρώπινη φύση, η δημιουργικότητα, η ελευθερία, η κοινή λογική, η συλλογικότητα. Αν κάτι μπορεί να διατηρήσει την ανθρωπιά μας είναι η επιστροφή στην ομορφιά. Το έργο commun φτιάχτηκε με περισσή αγάπη από ανθρώπους που πιστεύουν στη δύναμη της κοινότητας, που πιστεύουν ότι το ποιείν είναι ο προορισμός τους στον κόσμο, που πιστεύουν ότι ένα έργο τέχνης δημιουργείται για να μοιράζεται, για να κοινωνείται…

Μοιραζόμαστε τώρα το σκαλοπάτι στο οποίο ανεβήκαμε εκείνο τον Σεπτέμβρη, δηλαδή μία εκδοχή του έργου. Αναγνωρίζουμε ότι όταν ξανανέβουμε σε αυτή τη σπειροειδή σκάλα, που λέγεται διαδικασία δοκιμών, το έργο θα μετακινηθεί. Κάθε φορά που θα το συναντάμε θα αποκαλύπτεται εκ νέου στα μάτια μας... Ελπίζουμε ότι εκείνη τη φορά, σε εκείνη τη συνάντηση στο μέλλον, αυτό θα συμβεί ενσώματα και θα αντικρίσουμε αλλήλους συν-κινούμενοι".


Εικόνα
commun__creo_dance_company_photo-Panagiotis-Andrianos_inexarchiagr

 


Λίγα λόγια για το έργο
:

Μια ιδιόμορφη παράσταση τεσσάρων χορευτικών σόλο σε συνύπαρξη. Τέσσερις χορεύτριες και δύο μουσικοί εφορμώντας από έναν κοινό τόπο, διανύουν μια αέναη πορεία προς την προσωπική αφήγηση. Προσπαθούν να ανακαλύψουν την εμφάνιση του υποκειμενικού στοιχείου ως φορέα του κοινού συστατικού που παραμένει, εμφανώς ή όχι, μέσα από μια συλλογική εμπειρία. Μια κυκλική διαδικασία από την συλλογική μνήμη στην ατομική και από την ατομική σε μια από κοινού επανασύνθεση νέας μνήμης. Ένας τόπος αφήγησης μεταβατικός, σαν τόπος παιχνιδιού.
Η πρωτοτυπία της παράστασης έγκειται στο γεγονός ότι δημιουργείται από την κοινότητα για την κοινότητα.

Μέσα από ένα κινητικό πείραμα-παιχνίδι την "αλυσίδα", το οποίο πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα, Ιωάννινα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, το 2018 και το 2019 και συμμετείχαν σε αυτό τουλάχιστον εκατό άτομα (μεταξύ των οποίων φοιτητές χορού, παιδαγωγοί, καλλιτέχνες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες χορευτές, ηθοποιοί, κ.ά.), έγινε η συλλογή και η δημιουργία των κινητικών υλικών και χορογραφικών εργαλείων που οικοδομούν το έργο. Η ομάδα και οι συμμετέχοντες του πειράματος αναζήτησαν και αναζητούν το κοινό στοιχείο αλλά και την προσωπική αφήγηση που προκύπτουν μέσα από μια συλλογική διαδικασία.

Η παράσταση αποτελεί το τρίτο σε σειρά έργο της ομάδας βασισμένο στην κινητική έρευνα "Απόγειος", η οποία διεξάγεται από το 2014 και βασίζεται στη μελέτη των παραδοσιακών χορών και ρυθμών και στην αλληλεπίδρασή τους με τον σύγχρονο χορό, προτείνοντας τη νέα ομώνυμη χορευτική πρακτική. Επίσημη παρουσίαση της έρευνας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Εθνικό Θέατρο.


Συντελεστές:

Χορογραφία: Πωλίνα Κρεμαστά
Χορεύουν: Θένια Αντωνιάδου, Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Βάσια Ζορμπαλή, Πωλίνα Κρεμαστά
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση & ζωντανή εκτέλεση: Νίκος και Γιώργος Παπαϊωάννου
Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Art-design & Φωτογράφιση: Παναγιώτης Ανδριανός
Οργάνωση παραγωγής: Ορέστης Τάτσης

Κινηματογράφηση της παράστασης:

Σκηνοθεσία – Μοντάζ: Παναγιώτης Ανδριανός
Κάμερα: Παναγιώτης Ανδριανός, Χρυσάνθη Μπαδέκα
Ηχοληψία: Βαγγέλης Νάνος
Ηλεκτρολόγος: Βάσω Λακταρίδου

Η κινηματογράφηση πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Πόρτα. 

//


Που
Σε πρώτη μετάδοση μέσω της πλατφόρμας estage.

Πότε
Παρασκευή 16 Απριλίου έως Δευτέρα 19 Απριλίου, 2021
Ώρες: 20.00-23.00


Με ελεύθερη συνεισφορά 
Κατά τη διάρκεια του streaming θα δίνεται η δυνατότητα συνεισφοράς, μέσω Paypal, σε όποιον θεατή επιθυμεί να ενισχύσει την ομάδα.

//

Η ιστοσελίδα και το fb κάλεσμα στην παράσταση Commun

Εικόνα
commun__creo_dance_company_Panagiotis-Andrianos_inexarchiagr

Εικόνα

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Τheatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο της Αθήνας, παρουσιάζει την μουσική κωμωδία του ιδρυτή του Yoel Wulfhart, σε σκηνοθεσία Μάνου Τσότρα, προσφέροντας στο μενού γέλιο και τροφή για σκέψη.

think

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter