Ένα σχολείο χωρίς "SOS για τις εξετάσεις" στα Εξάρχεια

Ένα σχολείο που δεν φοβάσαι μην σε "σηκώσει" στον πίνακα. Μια προσπάθεια για αυτοδιαχείριση και στην παιδεία στα Εξάρχεια.

Αλε.Γρη.Α - Ελευθεριακή Παιδεία

Στα πλαίσια του γενικότερου αγώνα για αυτοδιαχείριση μια νέα πρωτοβουλία ξεκινά στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με την Αλε.Γρη.Α το σημερινό σχολείο δεν είναι απλά ένας ουδέτερος χώρος μάθησης αλλά μέρος που καλλιεργεί την ιεραρχία και την άκριτη πειθάρχηση, προάγει τον ανταγωνισμό και με αντάλλαγμα τους καλούς βαθμούς επιβραβεύει την παπαγαλία και την υποταγή σε κανόνες.
 
Προτείνουν λοιπόν μια δομή παιδείας, ένα άλλο σχολείο, που όλοι μπορούν να συμμετέχουν, ισότιμα, ο καθένας ανάλογα με τις επιθυμίες και τις δυνατότητες του, όπου η γνώση ανακαλύπτεται. 
 Λέξεις που ξεχωρίζουν είναι η συνεργασία, η συλλογικοποίηση, η κριτική σκέψη και φυσικά το παιχνίδι! Το όνομα του σχολείου είναι ΑλεΓρηΑ που στα ισπανικά σημαίνει χαρά και προέρχεται συμβολικά από τις αρχικές συλλαβές του ονόματος του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Στόχος δεν είναι το κλασσικό φροντιστήριο που είναι μια συνέχεια του  (ιδιωτικού) σχολείου όπως το γνωρίζουμε. Σκοπός τους η Ελευθεριακή Παιδεία, η δημιουργία σκεπτόμενων ανθρώπων με φαντασία, πέρα από λογικές ανταγωνισμού και "αναγνώριση¨ μέσα από εξοντωτικές εξετάσεις.

"Θέλουμε μαζί με τα παιδιά να δημιουργήσουμε ισότιμες σχέσεις και να προάγουμε την αυτοδιαχείριση στην μάθηση και εν τέλει στην ίδια τη ζωή."

Μαθητές, γονείς και παιδαγωγοί να αναζητούν και να αποφασίζουν από κοινού για νέο τρόπο οργάνωσης της μάθησης. Η αυτοδιαχείριση αυτή θα επιτευχθεί και μέσω της Συνέλευσης του Σχολείου, που θα συμμετέχουν παιδιά και ενήλικες. 

Εικόνα
ΑλεΓρηΑ

 
Το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις διαθεσιμότητες χρόνου των ανθρώπων που θα συμμετέχουν. Θα τους βρείτε στο email alegria.school@riseup.net και στο χώρο τη Λαικής Συνέλευσης Εξαρχείων, Ανδρέα Μεταξά 12


 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Σήμερα, Δευτέρα 13 Μαΐου, οι λαμαρίνες επεκτάθηκαν στην πλατεία – αν ακόμη μπορούμε να τη λέμε πλατεία- Εξαρχείων. Η ανοιχτή συνέλευση «Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων» καλεί για συγκέντρωση και πορεία, στις...

local

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter