Βήμα στον πολιτισμό #2 / SOCIAL WASTE / Άνθρωποι από την εγχώρια πολιτιστική παραγωγή τοποθετούνται

“Οι μεροκαματιάρηδες εργαζόμενοι στον πολιτισμό αναγκάζονται να δουλεύουν ανασφάλιστοι και 'αδήλωτοι' λόγω των 'ευέλικτων' εργασιακών συνθηκών που ονειρεύονται οι νεοφιλελεύθεροι.” Μας μιλούν οι Social Waste.

- Βήμα στον πολιτισμό. Μια σειρά δημοσιεύσεων-τοποθετήσεων. Η ιδέα προέκυψε θέλοντας να ανοίξουμε ένα διάλογο και να δώσουμε διαδικτυακό βήμα και χώρο να τοποθετηθούν οι άνθρωποι που ανήκουν στην ενεργή πολιτισμική παραγωγή της χώρας, σε όλο της το εύρος, σύμφωνα με τη δική τους δράση και βιώματα.  


- Βιβλίο, μουσική, παραστατικές τέχνες, κινηματογράφος, εικαστικά σε αβεβαιότητα. Σε μία εποχή που η τρέχουσα κατάσταση και η διαχείρισή της αποτελούν πληγή και υπαρκτό ζήτημα όρων επιβίωσης για τους πολιτισμικά εργαζόμενους και τους δημιουργούς καλλιτεχνικού έργου, είναι επιτακτική ανάγκη να δούμε που βρισκόμαστε. 

Σε κάθε δημοσίευση θα ανασκάβουμε μαζί με τους καλλιτέχνες και τους πολιτισμικά εργαζόμενους την στοίβα κάτω από το χαλί της τωρινής κατάστασης και θα αναζητούμε λύσεις και δράσεις. 

Στη δεύτερη δημοσίευση, μας μιλούν οι Social Waste. Μια μπάντα που ιδρύθηκε το 1999 στο Ηράκλειο της Κρήτης και στις μουσικές της συνδυάζει τον κοινωνικό και πολιτικό στίχο, με χιπ χοπ και παραδοσιακά μουσικά όργανα από την Μεσόγειο. Μία ανεξάρτητη μπάντα με λόγο, που δρα αμεσοδημοκρατικά και το σχήμα της απαρτίζεται συγχρόνως από ράπερς, beatmakers, λαοουτιέρηδες και γκαϊτατζήδες. Έχουν εμφανιστεί σε πάρα πολλές μουσικές σκηνές, φεστιβάλ, και αυτοοργανωμένους χώρους σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό. Επίσης έχουν έντονη ακτιβιστική δράση ενώ συχνά δίνουν ομιλίες σε αυτοοργανωμένους χώρους αλλά και πανεπιστήμια σχετικά με την κοινωνικοπολιτική διάσταση του χιπ χοπ. Πρόσφατα- εντός της πανδημίας - κυκλοφόρησαν τον νέο τους δίσκο “Σύνορα”. 


- Σε μία εποχή που οι ανεξάρτητοι μουσικοί είναι αποκλεισμένοι από την πιο ζωντανή επικοινωνιακή πλατφόρμα με το κοινό τους: τις συναυλίες, ζητήσαμε από τους Social Waste την δική τους τοποθέτηση για το “Βήμα στον Πολιτισμό”. 
   

Τοποθετούνται οι Social Waste:


“Η Κυβέρνηση αυτή, αυτό πoυ αντιλαμβάνεται ως πολιτισμό, είναι μια αστραφτερή, αλλά κενή στο εσωτερικό της, Άστον Μάρτιν στο Baden Baden.

Είναι η εμπορευματοποιημένη δήθεν αισθητική της ελίτ προσωποποιημένη. Η αισθητική του τσιμέντου στην Ακρόπολη και της βυζαντινής οδου-lego στο Μετρο Θεσσαλονίκης. Είναι η Κυβέρνηση μιας χώρας που είχε μηδενικά κρούσματα κοροναϊού, και είχε τη φαεινή ιδέα να το διαφημίσει τουριστικά με το σόου "ελάτε εδώ τουρίστες, ανοίξαμε και σας περιμένουμε" του Μητσοτάκη στη Σαντορίνη. Τώρα που έχουμε κύματα κρουσμάτων και νεκρών (από πού να εμφανίστηκαν άραγε; γεννήθηκαν από μόνα τους; αφού η χώρα ήταν covid free, αυτό δε διαφημίζαμε;) διαπιστώνουμε οτι το ΕΣΥ είναι εντελώς απροετοίμαστο- και παρ'όλα αυτά, ο Κικίλιας βγαίνει δημοφιλέστερος υπουργός στις δημοσκοπήσεις!

Δεν περιμέναμε λοιπόν καμία πρόνοια για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό από μια τέτοια Κυβέρνηση. Το πολύ πολύ να βάλει τα πληρωμένα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα να προσπαθήσουν να κάνουν το άσπρο-μαύρο, ή να βγουν ογκόλιθοι του "Κυβερνητικού Πολιτισμού" να λιβανίζουν τον Πρωθυπουργό όπως έκανε προσφατα ο κύριος Μαρκουλάκης. Και η κατάσταση είναι ήδη πολύ δύσκολη για καλλιτέχνες, ηχολήπτες, τεχνικούς ήχου, εργαζόμενους σε συναυλιακούς χώρους, ειδικά για αυτούς που λόγω των νεοφιλελεύθερων συνθηκών εκμετάλλευσης δουλεύουν χρόνια ανασφάλιστοι και δε "φαίνονται" πουθενά ως εργαζόμενοι.

Και δεν είναι ότι δε φαίνονται για να αποκρύψουν τα... πολλά χρήματα που έπαιρναν και να γλιτώσουν φόρους- αυτά είναι κόλπα της ελιτ και γι'αυτό έχουν "εφευρεθεί" οι φορολογικοί παράδεισοι (αλλά και τα ιδρύματα των "ευεργετών"). Ας μην κρίνει η Κυβέρνηση εξ' ιδίων τα αλλότρια. Οι μεροκαματιάρηδες εργαζόμενοι στον πολιτισμό αναγκάζονται να δουλεύουν ανασφάλιστοι και "αδήλωτοι" λόγω των "ευέλικτων" εργασιακών συνθηκών που ονειρεύονται οι νεοφιλελεύθεροι.

Δεν περιμένουμε λοιπόν τίποτα από αυτή την Κυβέρνηση. Περιμένουμε όμως από καλλιτέχνες, τεχνικούς και κοινό, να μην ξεχάσουν πώς τους συμπεριφέρθηκε αυτή η Κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα. Γιατι αν ξεχάσουμε, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.”

Social Waste για το Βήμα στον Πολιτισμό / inExarchia.gr Νοέμβριος 2020. 

 
-----------


//Διαβάστε ακόμη: Βήμα στον πολιτισμό #1 / Μας μιλά η Αννίτα Δεκαβάλλα, υπεύθυνη του Θεάτρου Εξαρχείων 



Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Newsletter