Βήμα στον πολιτισμό #1 / Άνθρωποι από την εγχώρια πολιτιστική παραγωγή τοποθετούνται: Μας μιλά η Αννίτα Δεκαβάλλα, υπεύθυνη του Θεάτρου Εξαρχείων

Στην αναζήτησή μας για δράση στη νέα πραγματικότητα που επικρατεί στον πολιτισμό, λόκαλς, μουσικοί, δημιουργοί και εργαζόμενοι στον χώρο της τέχνης αναζητούν μαζί μας και καταθέτουν τη δική τους άποψη πάνω στα ερωτήματα που προκύπτουν όσον αφορά στην επιβίωση του καλλιτεχνικού έργου. Στην πρώτη δημοσίευση, μας μιλά από το Θέατρο Εξαρχείων, η Αννίτα Δεκαβάλλα.

- Βήμα στον πολιτισμό. Μια σειρά δημοσιεύσεων-τοποθετήσεων. Η ιδέα προέκυψε θέλοντας να ανοίξουμε ένα διάλογο και να δώσουμε διαδικτυακό βήμα και χώρο να τοποθετηθούν οι άνθρωποι που ανήκουν στην ενεργή πολιτισμική παραγωγή της χώρας, σε όλο της το εύρος, σύμφωνα με τη δική τους δράση και βιώματα. 

- Βιβλίο, μουσική, παραστατικές τέχνες, κινηματογράφος, εικαστικά σε αβεβαιότητα. Σε μία εποχή που η τρέχουσα κατάσταση και η διαχείρισή της αποτελούν πληγή και υπαρκτό ζήτημα όρων επιβίωσης για τους πολιτισμικά εργαζόμενους και τους δημιουργούς καλλιτεχνικού έργου, είναι επιτακτική ανάγκη να δούμε που βρισκόμαστε. Ποια είναι η εμπειρία των ίδιων των ανθρώπων που παράγουν πολιτισμικό έργο και πως θα πρέπει να κινηθούμε από εδώ και πέρα, ατομικά αλλά και συλλογικά; Γιατί είναι σημαντικό να σώσουμε την πολιτισμική παραγωγή και πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους;

Σε κάθε δημοσίευση θα ανασκάβουμε μαζί με τους καλλιτέχνες και τους πολιτισμικά εργαζόμενους την στοίβα κάτω από το χαλί της τωρινής κατάστασης και θα αναζητούμε λύσεις και δράσεις. 

> Στην πρώτη δημοσίευση μας μιλά η Αννίτα Δεκαβάλλα, υπεύθυνη του Θεάτρου Εξαρχείων (περισσότερα εδώ) και ενεργή στα πολιτιστικά δρώμενα των Εξαρχείων και της Αθήνας. Κάτοικος, ηθοποιός και μεταφράστρια, η Αννίτα Δεκαβάλλα είναι ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου Εξαρχείων» και της Ένωσης Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων. Είναι γνωστή, εκτός από το καλλιτεχνικό της έργο, για την ένταξή της στις τοπικές και όχι μόνο συλλογικότητες. (Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων, Χορωδία Εξαρχείων, Πάρκο Ναυαρίνου κ.α) .



Μιλά η Αννίτα Δεκαβάλλα


Οι Μούσες κι εμείς


Στη μυθολογία οι Μούσες, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης, ήταν οι θεές των Τεχνών, κι όπως αναφέρει ο Ησίοδος, «οι παρθένες αυτές απαλύνουν τους πόνους μας και μας κάνουν να ξεχνάμε τα βάσανά μας». Στο τραγούδι τους σώπαινε η φύση ολάκερη, ποτάμια, θάλασσες κι ουρανοί, έσβηναν ακόμη κι οι φλόγες από τους κεραυνούς του Δία, και γαλήνευε ώς κι ο θεός του Πολέμου, ο Άρης.


Στην αρχαιοελληνική φιλοσοφία θεωρείται ότι οι Μούσες συνδέουν τους θεούς με τον άνθρωπο, τον οποίο ανυψώνουν στον κόσμο του Πνεύματος και τον οδηγούν στη γνώση για τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Οι δημιουργοί, οι καλλιτέχνες είναι οι "διερμηνείς των θεών".  Ο Πλάτων στον «Ίωνα», περιγράφει την αλυσίδα που συνδέει τους θεούς με το θεατή ή τον ακροατή, περνώντας από τη Μούσα, τον ποιητή, τον ραψωδό ή τον υποκριτή, τον μιμητή, τον ηθοποιό. Η Τέχνη αποτελεί την πύλη που οδηγεί στην κατανόηση του σύμπαντος.

Χωρίς την Τέχνη, τον Πολιτισμό, ο άνθρωπος ζει φυλακισμένος  σ΄ένα στενό, σκοτεινό κελί. Με στομωμένο μυαλό, με κομμένα φτερά.

Αυτό φυσικά βολεύει τους στόχους του ακραίου καπιταλισμού, που θέλει πειθήνιους σκλάβους. Γι αυτό κι οι κυβερνήσεις της Δεξιάς ποτέ δεν έδωσαν σημασία στο σύγχρονο Πολιτισμό και στους καλλιτέχνες.

Αυτή τη στιγμή οι δημιουργοί στη χώρα μας, κι ο Πολιτισμός ως εκ τούτου, πεθαίνουν.

Χτυπημένοι από τη δεκαετή κρίση, μόλις είχαμε σηκώσει λίγο κεφάλι, ήρθε η ολέθρια μη-διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και του Μητσοτάκη και μας αποτέλειωσε. Το χτύπημα αυτό στον Πολιτισμό, παράλληλα με κείνο στην Παιδεία, εντάσσεται, κατά τη γνώμη μου, στη στρατηγική της ακραίας καταστολής που ακολουθεί η κυβέρνηση.


Αν δεν ανατραπεί άμεσα αυτή η κατάσταση και δε ληφθούν μέτρα, όχι μόνο θα πεθάνουν της πείνας οι εργαζόμενοι στις Τέχνες —με πρώτους αυτούς των παραστατικών τεχνών—, αλλά θα βυθιστούμε στο βαθύ σκοτάδι σαν κοινωνία.

Οφείλει το Υπ. Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπ. Οικονομικών να καλέσει τους αιρετούς των πρωτοβάθμιων σωματείων των δημιουργών αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων στον Πολιτισμό, και μαζί να καταστρώσουν βιώσιμο σχέδιο διάσωσης α. για άμεση στήριξη και β. για την αυριανή ημέρα που θα βγούμε από το λοκντάουν. 

Όσον αφορά ειδικότερα το Θέατρο, θα πρέπει μεταξύ άλλων, να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της άμεσης σύνδεσης καλλιτεχνών—κοινωνίας, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, στις Λέσχες Φιλίας.

Να επανέλθει ο θεσμός των εισιτηρίων Εργατικής Εστίας —σε πιο υγιείς βάσεις φυσικά. Να ενισχυθεί σοβαρά ο θεσμός των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας.

Τέλος επιτακτικό προβάλλει τώρα το μόνιμο αίτημα των δημιουργών αυτής της χώρας αλλά και όλης ελληνικής της κοινωνίας για χάραξη πολιτισμικής πολιτικής σε βάθος δεκαετίας, που δεν θα αλλάζει με κάθε κυβέρνηση.

Αννίτα Δεκαβάλλα, Θέατρο Εξαρχείων για το Βήμα στον πολιτισμό. Για το inExarchiagr Νοέμβριος 2020


Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Newsletter