Πενάκια εναντίον Γκλόπς / Σκίτσα και καλλιτέχνες ενάντια στην αστυνομική βία

Το κάλεσμα του κομίστα Tasmar, για καλλιτεχνική δράση ενάντια στην αστυνομική βία, βρήκε ζεστή ανταπόκριση και μοιράζει σκιτσογραφικές δονήσεις από την λόκαλ καλλιτεχνική κοινότητα στα σόσιαλ μίντια.

 

Στις μέρες μας, αυτές της εκμετάλλευσης της κατάστασης από τις κυβερνήσεις, της αστυνομικής βίας ως απάντηση σε κάθε διαφωνία, της εμφανούς καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αναδυόμενης λογοκρισίας και του φιλτραρίσματος της πραγματικότητας, το δίκαιο αίτημα για να μπει ένα τέλος στην αγριότητα των δυνάμεων καταστολής βρήκε πεδίο έκφρασης μέσα από δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) έργα καλλιτεχνών του ευρύτερου σκιτσογραφικού χώρου. Καλλιτέχνες κομίστες ακονίζουν πενάκια και μυαλά και γεμίζουν τα σόσιαλ μίντια με καυστικά σκίτσα ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα. 


Ο κομίστας Tasmar γράφει στην νεοσύστατη σελιδα “Πενάκια εναντίον Γκλόπς // Pens vs batons”: “Η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου σχετικά με την αστυνομική βία και καταστολή. Ήρθε η ώρα να δράσουμε, μαζικά, με τα μόνα και καλύτερα όπλα που έχουμε. Τα μολύβια μας, τα πενάκια μας, τα μελάνια μας και ό,τι άλλο χρησιμοποιούμε για να δημιουργούμε όμορφες εικόνες (...) Σκοπός και ευχή μας είναι να πάρει τέτοιες διαστάσεις ώστε να ξεκινήσει από τον δικό μας χώρο και να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το καλλιτεχνικό φάσμα.”


Ο Τάσος Μαραγκός (Tasmar), ενεργός στον χώρο των κόμικς και της εικονογράφησης από το 1998, μας έχει συνηθίσει να σχεδιάζει και να πολιτικοποιεί το σκίτσο του, σχολιάζοντας με την πένα του τα ζοφερά στοιχεία της επικαιρότητας. Με χιούμορ, άποψη και πολιτικό βλέμμα, η δουλειά του αναγνωρίζεται, εντός και εκτός συνόρων, με συμμετοχές σε εκθέσεις κόμικς, αυτοεκδόσεις και συνεργασίες στην χώρα μας και στο εξωτερικο.

Με το hashtag #ArtVsPoliceBrutality και #pensvsbatons, η πρωτοβουλία του Tasmar και των καλλιτεχνών έχει πλημμυρίσει τους λογαριασμούς μας στα κοινωνικά δίκτυα με σκιτσάκια που καταδικάζουν την αστυνομική βία και κρατική καταστολή. Ανάμεσα στα σκιτσάκια που δεν σταματάνε να ανεβαίνουν στο feed μας, διαλέξαμε μερικά να μοιραστούμε και ευχόμαστε το κάλεσμα να βρει ακόμη μεγαλύτερη ανταπόκριση από την καλλιτεχνική ντόπια κοινότητα.

Από ότι φαίνεται στα παρακάτω σκίτσα, το “σύνθημα που όλους μας ενώνει”, αποτελεί έμπνευση και υλικό διαμαρτυρίας. Η τέχνη απαντά, την ώρα που καταγγέλλονται βασανισμοί συλληφθέντων, κατάλυση των νόμων και κρατική αδιαφορία.

Η τοπική κοινότητα καλλιτεχνών του σκίτσου, ούτως ή άλλως, ήταν πάντα ενεργή στην κοινωνική αφύπνιση. Η πολιτική γελοιογραφία και τα στριπάκια στον έντυπο και -πλέον- ηλεκτρονικό τύπο διαχρονικά αποτελούσαν μια έμμεση καταγραφή της κοινής γνώμης και του σφυγμού της κοινωνίας. Από την μετεμφυλιακή Ελλάδα, την χούντα, την οικονομική κρίση και τώρα με την πανδημία, οι γελοιογράφοι -και σήμερα οι σύγχρονοι κομίστες- διαμέσου του έργου τους αρθρώνουν άποψη και κατοχυρώνουν το έργο τους, όχι μόνο ως καλλιτέχνημα, αλλά πολλές φορές και ως ιστορική καταγραφή της επικαιρότητας. 


Η ευρύτερη εγχώρια πολιτισμική παραγωγή βρέθηκε σε μία πρωτοφανή δυσμενή θέση από την αρχή της πανδημίας, με το κράτος απέναντι της να επιδίδεται σε μια πολιτική απαξίωσης της τέχνης. Εδώ και αρκετό καιρό, οι άνθρωποι του πολιτισμού αποτελούν την καρδιά ενός νέου αναδυόμενου κινήματος ενάντια στον αυταρχισμό και την δυστοπία που επέβαλε η πανδημία. Από το supportartworkers εώς το artvspolicebrutality, αποτελεί ανακούφιση ότι η ελεύθερη σκέψη παραμένει ζωντανή.


-Για να στηρίξεις την πρωτοβουλία μπορείς να κάνεις join το group για να ανεβάσεις το σκιτσάκι σου και να μοιραστείς τα έργα στα κοινωνικά δίκτυα με το hashtag #artvspolicebrutality.



Εικόνα




Το επεξηγηματικό, της κομίστριας και εικονογράφου Αλεξίας Οθωναίου / δείτε το εδώ και ακόμη περισσότερα για τη δουλειά της εδώ


 

 

Εικόνα


Το "ενωτικό" της εικονογράφου και κομίστριας Δήμητρας Αδαμοπούλου / θα το βρείτε εδώ και περισσότερα εδώ



Εικόνα


"Πενάκια εναντίον Γκλόπς", του κομίστα Tasmar / θα το βρείτε εδώ και ακόμη περισσότερα σχέδια του Τάσου Μαρακού εδώ

 

Εικόνα


"Οι αστυνομικοί της γειτονιάς μας", του εικονογράφου Βαγγέλη Παπαβασιλείου / θα το βρείτε εδώ 

 

Εικόνα

 
"Η σύγχρονη γκουέρνικα" του Μικάλεφ. Ο Μικάλεφ καυτηριάζει την καθημερινότητα με γελιογραφίες και εικονογραφήσεις / θα το βρείτε εδώ 




Εικόνα


Το "εξαρχειώτικο' του Παναγιώτη Μητσομπόνου / θα το βρείτε εδώ και περισσότερα για από δουλειά του εδώ

 

Εικόνα

του γελοιογράφου Ιάκωβου Βάη / θα το βρείτε εδώ


Εικόνα


Όλα είναι συκοφαντίες του Νίκου Μηλιώρη / θα το βρείτε εδώ


Εικόνα


Τα 'Απλά μαθήματα φυσικής- 3ος νόμος του Νεύτωνα', του Μέλανδρου Γκανά (κείμενο) & του Θωμά Κεφάλα (σχέδιο) / δείτε το εδώ

Ο Μέλανδρος Γκανάς είναι η ψυχή πίσω από τις Εκδόσεις του Κάμπου, γράφει σενάρια και τρέχει events όπως το LA Comics Festival. O Θωμάς Κεφάλας είναι εικονογράφος, κομίστας και graphic designer

 
 

Εικόνα

 
Μίγμα πολιτικής του Κωστάκης / θα το βρείτε εδώ και ακόμη περισσότερα σκίτσα εδώ
 


Εικόνα

Tου κομίστα Tomek / θα το βρείτε εδώ και ακόμη περισσότερα εδώ

 

Εικόνα


Του Μιχάλη Κουντούρη / αρχική δημοσίευση εδώ   

Εικόνα




Σε σύλληψη και σχεδιασμό, της Αγγελικής Σαλαμαλίκη / θα το βρείτε στο γκρουπ 

 

> Ανακαλύψτε περισσότερα σκιτσάκια στην σελίδα στο facebook Πενάκια Εναντίον Γκλοπς

Εικόνα

Κείμενο: Κλέλια Αρμπηλιά, Επιμέλεια George Fiorakis
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter