Οι Τέχνες και ο Πολιτισμός έχουν σημασία αλλά οι καλλιτέχνες όχι;

Η αναγνώριση του αυτονόητου δικαιώματος στην εργασία για τους καλλιτέχνες, φαίνεται ότι πρέπει να κερδιθεί ξανά. Μία κατάσταση που ήταν υπαρκτή και ένας κλάδος που ήδη αντιμετώπιζε προκλήσεις αναφορικά με τα εργασιακά του δικαιώματα, βλέπει τις χειρότερες ημέρες να έρχονται. Από που θα έρθει η λύση;

Συντάκτης: Νάνσυ Αγγελοπούλου


Ένας κλάδος, ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών έμεινε εκτός μέτρων στήριξης και αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα του μέλλοντος. Οι καλλιτέχνες αλλά και οι τεχνικοί, μαζί με όσους εργάζονται για να πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις, οι συναυλίες, οι εκθέσεις και πολλά άλλα δρώμενα, δε γνωρίζουν πότε θα μπορέσουν να εργαστούν ξανά. Ταυτόχρονα επιχειρήσεις που σχετίζονται με το ζωντανό θέαμα και ακρόαμα αντιμετωπίσουν ζήτημα επιβίωσης μιας και η περίοδος απαγόρευσης συναθροίσεων θα έχει μεγάλη διάρκεια.


Η υγειονομική κρίση ήρθε να προσθέσει επιπλέον βάρος σε έναν ήδη ευάλωτο επαγγελματικό τομέα. Είναι προφανές πως δεν είναι ο μόνος κλάδος που πλήττεται, αυτό όμως δε σημαίνει πως μπορούμε να αγνοήσουμε και την σημαντική προσφορά της Τέχνης και του Πολιτισμού στις ζωές μας. Πόσο μάλλον το γεγονός ότι από την αρχή της πανδημίας παγκοσμίως, οι καλλιτέχνες και οι πολιτιστικοί οργανισμοί έδωσαν τη ψυχή τους και διέθεσαν τα έργα τους τις περισσότερες φορές δωρεάν για να μπορέσουμε όλοι να ανταπεξέλθουμε στις νέες συνθήκες. 

Οι νέες ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού ήρθαν να καλύψουν τα κενά της πρώτης δέσμης μέτρων αλλά σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα παραμένει υπαρκτό.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο
- Έγκριση του voucher (Κουπόνι με 18μηνη ισχύ για τη δυνατότητα παρακολούθησης πολιτιστικών δρωμένων για όσους είχαν κλείσει εισιτήρια για παραγωγές που ακυρώθηκαν)
- Ένταξη στο επίδομα των 800 ευρώ περισσότερων εργαζόμενων στο χώρο του Πολιτισμού
- Ενεργοποίηση πολιτιστικών χώρων και δρώμενων: Στις 18 Μάιου θα ανοίξουν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου, την 1η Ιουνίου θα τα θερινά σινεμά με 40% πληρότητα, στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα μουσεία, με τήρηση απόστασης δύο μέτρων, στις 15 Ιουλίου θα ξεκινήσουν δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, με αποστάσεις 1,5 μέτρου, με όριο πληρότητας 40% και με απόσταση τριών μέτρων της σκηνής από την πρώτη θέση καθισμάτων.



Εικόνα
support_art_workers_aburanty_georgia_inexarchiagr

Εικαστικό της Γεωργίας Αμπουράντυ εμπνευσμένο από το logo της πρωτοβουλίας #SupportArtWorkers



Καμπάνιες, πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις που διοργανώνονται, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, στοχεύουν στην ανάδειξη του ρόλου που παίζει η Τέχνη ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο αλλά και στην παρουσίαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλοί καλλιτέχνες καθημερινά.

Στη χώρα μας, καλλιτεχνικά σωματεία πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στη Βουλή στις 7 Μαΐου με μεγάλη ανταπόκριση ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις είχαμε την ίδια μέρα στη Λάρισα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Επίσης, καλλιτέχνες οργανώνονται διαδικτυακά με την ανεξάρτητη πρωτοβουλία #SupportArtWorkers και άλλοι προτείνουν μία μέρα χωρίς Τέχνη στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας την πρόσβαση στο καλλιτεχνικό έργο για 24 ώρες. 
 
 

Εικόνα

 

Εικόνα

 
 

Εικόνα

Φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία καλλιτεχνών στη Βουλή / Νάνσυ Αγγελοπούλου & Μαριάννα Έλληνα


Πρωτοβουλίες στήριξης καλλιτεχνικού έργου:
(επιφυλασσόμαστε να μαζέψουμε περισσότερα μέρα με την μέρα)

Τρόποι στήριξης μπορούν όπως φαίνεται να υπάρξουν. Την περίοδο που δεν αγοράζουμε εισιτήρια για παραστάσεις και συναυλίες μπορούμε να ενισχύσουμε αγοράζοντας μουσική και merch κατευθείαν από τους καλλιτέχνες και τις διαδικτυακές τους πλατφόρμες. Από την αρχή της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, υπήρξαν και πρωτοβουλίες φορέων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον Πολιτισμό:

- Πολλές πλατφόρμες αναπαραγωγής στις οποίες είδαμε συναυλίες από τα σπίτια των μουσικών το τελευταίο διάστημα - και πιθανώς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε διαδικτυακά - πατώντας το Donate, επιτρέπουν τη διάθεση ενός ποσού για τη συναυλία, την ταινία ή το καλλιτεχνικό έργο που προσφέρεται.


- Η διαπολιτισμική πλατφόρμα για την προώθηση της Σύγχρονης Τέχνης, artAZ, πήρε την πρωτοβουλία να μας συστήσει εικαστικούς με τους οποίους στη συνέχεια μπορούμε να έρθουμε σε άμεση επαφή για αγορά έργων. Βρείτε τους καλλιτέχνες, εδώ.

Εικόνα
support_greek_artists_artaz_inexarchiagr




 
- Το Bandcamp στηρίζει τους δημιουργούς και τα labels διεθνώς, δίνοντας όλο τα έσοδα της αγοράς μουσικής και merch απευθείας στους καλλιτέχνες, συγκεκριμένες ημερομηνίες. 20 Μαρτίου και 1η Μαίου ήταν τα δύο πρώτα 24ωρα ενώ το ίδιο θα επαναληφθεί στις 5 Ιουνίου και 3 Ιουλίου, 2020.

Εικόνα
bandcamp_fundraiser_inexarchiagr


 

Συντάκτης: Νάνσυ Αγγελοπούλου 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Το φεστιβάλ Καραγκιόζης Γιούργια μας περιμένει για άλλη μια χρονιά στο Κύτταρο, σε ένα διήμερο με μουσικά σχήματα που αγαπάμε. Στη σκηνή ανεβαίνουν η Ιουλία Καραπατάκη, οι Babo koro, η μπάντα του Δημήτρη...

think

Newsletter