Η μουσική πριν και μετά τη γέννηση. Το βιβλίο που μας μιλά για τη μουσική εμπειρία από τους μητρικούς χτύπους της καρδιάς και τη γονεϊκότητα έως τη σχολική τάξη.

Δύο συγγραφείς και επιστημόνισσες της μουσικής και της παιδαγωγικής, σε συνεργασία με τις εκδόσεις fagotto books, εμπνέονται από την ιδιοφυΐα των βρεφών και επιδιώκουν μέσω της έρευνας και των προτεινόμενων πρακτικών να καταστήσουν τη μουσική μία αναπόσπαστη εμπειρία της ζωής των παιδιών.

 

Εδώ και σαράντα ένα χρόνια οι εκδόσεις fagotto books έχουν αφιερωθεί σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ζωής των ανθρώπων, τη μουσική. Με τις προσεγμένες εκδόσεις, το μουσικό βιβλιοπωλείο επί της Βαλτετσίου και την πραγματικά ασταμάτητη ομάδα του, το fagotto books δεν σταματά να εμπλουτίζει την καθημερινότητα και τις βιβλιοθήκες μας με ενδιαφέροντα βιβλία και μουσικά όργανα από ολόκληρο τον κόσμο.
Η καινούργια και πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση του fagotto books πιάνει το νήμα της μουσικής ανάπτυξης και παιδείας από νωρίς…πολύ νωρίς! Οι συγγραφείς και επιστημόνισσες Μαρία Βρακά και Ελισσάβετ Περακάκη, “με τα βρέφη οδηγό”, μας μιλούν μέσα από έρευνα και πρακτικές προσεγγίσεις για τη μουσική ανάπτυξη, πριν και μετά τη γέννηση του ανθρώπου. Οι ίδιες μας εξηγούν τον λόγο που η μουσική είναι τόσο σημαντική για τα βρέφη και μας μεταφέρουν τον τρόπο που το βιβλίο αυτό θα βοηθήσει γονείς, παιδαγωγούς και όλους όσους ασχολούνται με την αναπτυξιακή περίοδο της βρεφικής ηλικίας. 

 

Εικόνα
Μουσική πριν και μετά τη γέννηση

 

Εικόνα
Η μουσική πριν και μετά τη γέννηση

 

 

Μας λένε λοιπόν οι Μαρία Βράκα και Ελισσάβετ Περακάκη:

“Η μουσική παραμένει βαθιά ριζωμένη στην ανθρώπινη εμπειρία. Είναι γλώσσα που ξεπερνά τα σύνορα και τους χρόνους, συνδέοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τις μελέτες στον ανθρώπινο εγκέφαλο επιβεβαιώνεται και επιστημονικά η επίδραση της μουσικής στον εγκέφαλό μας ήδη από την ενδομήτρια περίοδο. Η μουσική στη βρεφική ηλικία ξεπερνά τα στεγανά της εκπαίδευσης και φωτίζει τη μουσική ως εργαλείο επικοινωνίας, σύνδεσης και ανάπτυξης ανάμεσα στα βρέφη και το περιβάλλον τους.
Παραθέτοντας σύγχρονες επιστημονικές μελέτες και συνδέοντάς τες με την καθημερινή ζωή των βρεφών, επιχειρούμε να βοηθήσουμε κάθε πρόσωπο φροντίδας (γονείς, βρεφονηπιοκόμους κ.ά.), με ή χωρίς μουσικές γνώσεις, να εμπλουτίσουν τη φροντίδα τους με μελωδίες και ρυθμούς, χτίζοντας μία γέφυρα ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη. Προτείνονται παραδοσιακά τραγούδια, αλλά και πρωτότυπες μελωδίες (παρέχεται ηχογραφημένο υλικό), που ανάλογα με την ηλικία του βρέφους μπορούν να ενταχθούν με ποικίλους τρόπους στην καθημερινή ρουτίνα. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η μουσική του ανάπτυξη, η πολιτισμική αφομοίωση και αποκτά εφόδια ζωής. Με το παρόν βιβλίο, αισιοδοξούμε να αντληθούν ιδέες και να εμπλουτιστούν οι προσφερόμενες, ώστε η μουσική και  η έκφραση της μουσικότητας των βρεφών να γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους!” 

 

Η έκδοση “Η μουσική πριν και μετά τη γέννηση. Mε τα βρέφη οδηγό”, η οποία μάλιστα συνοδεύεται και από ακουστικό υλικό, μελετώντας και καταγράφοντας τις σύγχρονες έρευνες για τη μουσική ανάπτυξη, απαντά σε ερωτήματα που τίθενται συχνά από γονείς, κηδεμόνες και παιδαγωγούς, όπως:

 

“Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει το παιδί μου μουσική;”

“Πώς αναπτύσσεται και εκφράζεται η μουσικότητα σε μικρή ηλικία και πόσο νωρίς πρέπει να ξεκινούν;”

“Αν η ενεργητική ενασχόληση με τη μουσική είναι σημαντική για την ανάπτυξη της μουσικότητας, αλλά και του εγκεφάλου, πώς μπορώ να βοηθήσω το μωρό μου/τους μικρούς μου «μαθητές» να εκφραστούν ξεπερνώντας τα πιθανά εμπόδια του ανώριμου μυϊκού τους συστήματος;”

“Πώς μπορώ να τα βοηθήσω να αντιληφθούν το συναισθηματικό περιεχόμενο της μουσικής και να τα ενθαρρύνω να εκφράζονται μέσα από αυτήν;”

“Πώς μπορώ να καταλάβω αυτό που αντιλαμβάνονται όταν δεν ξέρουν ακόμα να μιλούν;”

“Πώς μπορούμε να τραβήξουμε την προσοχή τους, να τα ενθαρρύνουμε και να κάνουμε τη διδασκαλία μας πιο ενδιαφέρουσα;”

 

Εικόνα
Μουσική πριν και μετά τη γέννηση

 

Περισσότερο όμως από όλα το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να γίνει ένα γλωσσάρι επικοινωνίας, μια γέφυρα ανάμεσα στην έρευνα και την πρακτική, ένα είδος «αλφαβηταρίου» για όσους και όσες ενδιαφέρονται για τη μουσική στη βρεφική ηλικία. Όπως διαβάζουμε στην εισαγωγή της έκδοσης, η συζήτηση οργανώνεται σε δύο μέρη. Tο πρώτο αναφέρεται σε επιστημονικές έρευνες και προσεγγίσεις και το δεύτερο παρέχει προτάσεις, ιδέες και ολοκληρωμένες ενότητες δραστηριοτήτων για τις μουσικές συναντήσεις με τα βρέφη. Ένα βιβλίο, λοιπόν, που απευθύνεται σε μουσικοπαιδαγωγούς, βρεφονηπιοκόμους, μουσικούς, γονείς και όσους και όσες έχουν αγάπη και ενδιαφέρον για τον ρόλο και τη χρήση της μουσικής στη βρεφική ηλικία.

*Την έκδοση θα τη βρείτε στο βιβλιοπωλείο Fagotto Books στην οδό Βαλτετσίου και φυσικά στο eshop, όπου θα ανακαλύψετε και άλλους σχετικούς τίτλους!

 

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter