Γράφουν

Κρουστά: ένα μουσικό εργαλείο που εξελίσσεται μαζί με τον άνθρωπο. Μουσικά όργανα από ολόκληρο τον κόσμο, στο Fagottobooks στη Βαλτετσίου

Ρυθμός και μουσική για το μυαλό και την ψυχή, στο εξειδικευμένο μουσικό βιβλιοπωλείο και κατάστημα των Εξαρχείων. Εκεί όπου η μουσική εκμάθηση δεν έχει ηλικία, εκεί όπου θα βρεις κρουστά από κάθε γωνιά της γης, για κάθε γωνιά της καρδιάς σου! Ιδέες, ρυθμοί και γνώση, όλα μαζεμένα σε ένα σημείο πολιτισμού και μουσικής παιδείας.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια κειμένου & φωτογραφίες: Γιώργος Φιοράκης - Advart
 

Ρυθμός ονομάζεται η τακτική επαναλαμβανόμενη κίνηση, ρυθμός είναι η συμμετρία μιας διαδοχής, μια λέξη παλιά όσο η μουσική. Στις τέχνες, ο ρυθμός ορίζεται μέσα από διαδοχικά κινηματογραφικά καρέ, από τη σειρά των λέξεων στην ποίηση, από τις κινήσεις των χορευτών και από τις παύσεις και τη σειρά στις νότες της μουσικής. Όλη μας η ζωή οργανώνεται σε ρυθμούς και μέσα από τον ρυθμό βρίσκουμε τη ροή της δημιουργίας. “Η μουσική και ο ρυθμός”, λέει ο Πλάτωνας, “βρίσκουν τον δρόμο τους προς τα πιο απόκρυφα μέρη της ψυχής”. Και είναι αυτά τα μέρη τα ασυνείδητα στο μυαλό και τα κρυμμένα στην ψυχή, που μέσα από τη μουσική ξυπνάμε, φροντίζουμε και ενεργοποιούμε το σώμα, τη σκέψη και το συναίσθημα. 
 
Ίσως το παλαιότερο είδος μουσικών οργάνων, αυτό που συνοδεύει σχεδόν όλους τους πολιτισμούς και συνδέεται με τελετουργίες και ιερούς συμβολισμούς, είναι τα κρουστά, τα οποία αποτελούν ένα μουσικό εργαλείο που εξελίσσεται συνεχώς μέσα από τον πολιτισμό, συνάμα με τον άνθρωπο. Από το τύμπανο της θεάς Κυβέλης, τα κουδούνια των παραδοσιακών στολών της Σκύρου έως τα ντραμς τoυ Dave Grohl, η ανακουφιστική και διονυσιακή επίδραση της δόνησης των κρουστών αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της σχέσης μας με τη μουσική. Η σημασία της μουσικής εκμάθησης σε κάθε φάση της ζωής μας είναι πλέον μία παραδοχή. Είτε πρόκειται για ένα βρέφος, είτε για τον παππού και τη γιαγιά του, είτε για τον κηδεμόνα ή τον εκπαιδευτικό, η ένταξη της μουσικής παιδείας στην καθημερινότητά μας, έχει μόνο θετικό πρόσημο, όπως προκύπτει και από την κουβέντα μας με τη Ρούλα, υπεύθυνη του μουσικού βιβλιοπωλείου, καταστήματος Fagottobooks.  
 

Εικόνα
Κρουστά Fagottobooks - Μουσικό Βιβλιοπωλείο

θα βρείτε όλα τα κρουστά/εκπαιδευτικά παιχνίδια για ηλεκτρονικές αγορές από το Fagottobooks, εδώ 

Εικόνα
Κρουστά Fagottobooks - Μουσικό Βιβλιοπωλείο

τις παραπάνω φλογέρες και άλλα πνευστά όργανα για τα δώρα σας, θα βρείτε εδώ 

Εικόνα
Κρουστά Fagottobooks - Μουσικό Βιβλιοπωλείο

Fagottobooks | Βαλτετσίου 15, Εξάρχεια - Facebook / Instagram / ηλεκτρονικό κατάστημα

Τα κρουστά αποτελούν μια ομάδα μουσικών οργάνων που, η σχεδόν οργανική τους σχέση με το άνθρωπο, τα καθιστά μία από τις ευκολότερες εισόδους στον κόσμο της μουσικής. Ο άνθρωπος μαθαίνει τον ρυθμό και παίζει μουσική ήδη από βρέφος με το πρώτο μουσικό όργανο που γνωρίζουν τα παιδιά να είναι το ίδιο τους το σώμα, καθώς με διάφορες ηχητικές κινήσεις, παλαμάκια και χτυπήματα παράγουν ποικίλους ήχους (Campbell & Kassner 1995). Όπως αναφέρει και ο Randall McClellan στην έκδοση του Fagottobooks “Οι θεραπευτικές δυνάμεις της μουσικής”, η ουσία του σώματος είναι μία αληθινή συμφωνία συχνοτήτων, ήχων και βιολογικών, πνευματικών και συναισθηματικών ρυθμών, σε συνεχή ροή που προσπαθούν να επιτύχουν τη διατήρηση μιας κατάστασης τέλειας ισορροπίας και αρμονίας. 
 
Στο μουσικό βιβλιοπωλείο Fagottobooks, (η δημοσίευση αυτή αφορά κυρίως τα κρουστά όργανα, όμως διαβάστε το αφιέρωμα του inExarchia, για να μάθετε ακόμη περισσότερα για το Fagottobooks) το σημείο συνάντησης μουσικού πολιτισμού στην Αθήνα, μπορούμε να μάθουμε και να εντάξουμε τα κρουστά και τα οφέλη τους στην καθημερινή μας ζωή. Η σούπερ ομάδα του χώρου κατέχει πραγματικά τους τρόπους και τα μέσα για να μας καθοδηγήσει σωστά για να το επιτύχουμε. Σε όποια ηλικία και αν βρισκόμαστε μπορούμε να βρούμε το κρουστό που μας ταιριάζει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε: δεν χρειάζεται να είμαστε μουσικοί για να παίξουμε μουσική. Κάναμε μια βόλτα από τη Βαλτετσίου και ανακαλύψαμε ήχους, εκδόσεις και τρόπους να μάθουμε και να επωφεληθούμε από τα κρουστά.  
 

// Διαβάστε ακόμη: Fagottobooks: Το εξειδικευμένο μουσικό βιβλιοπωλείο & κατάστημα μουσικών οργάνων στα Εξάρχεια, η ιστορία του και οι άνθρωποί του
 
Παιδιά και μουσική: Σύμφωνα με τις σύγχρονες έρευνες η μουσική και η εκμάθησή της συμβάλουν θετικά και καθοριστικά στην ανάπτυξη των παιδιών. Η μουσική έχει θετικό αντίκτυπο στην ταχύτητα της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Η γλώσσα και το λεξιλόγιο, η ακουστική αντίληψη, οι κινητικές δεξιότητες, η μνήμη αλλά και η αυτοέκφραση των παιδιών είναι κάποια μόνο παραδείγματα της επίδρασής της, με πολλαπλά οφέλη που ενισχύουν γνωστικές και ψυχοσυναισθηματικές δεξιότητες. Και φυσικά, η καλή διάθεση! Στην παιδική γωνιά του Fagottobooks μικροί και μεγάλοι ζούνε ένα κρουστό και μουσικό όνειρο! Εδώ θα βρείτε όργανα σπάνια και όργανα ταξιδεμένα. 

Εικόνα
Κρουστά Fagottobooks - Μουσικό Βιβλιοπωλείο

θα βρείτε όλα τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, όπως τα μουσικά ξύλινα βατραχάκια, εδώ 

Εικόνα
Κρουστά Fagottobooks - Μουσικό Βιβλιοπωλείο

κρουστά - δωράκια σε μικρές ηλικίες, θα βρείτε εδώ

Εικόνα
Κρουστά Fagottobooks - Μουσικό Βιβλιοπωλείο

παραδοσιακά και έθνικ κρουστά, όπως τις καλίμπες, θα βρείτε εδώ  
 

Γονείς και κηδεμόνες μπορούν να αφηγηθούν τα πρώτα παραμύθια στα παιδιά με την συνοδεία μιας καλίμπας, μπορούν να τα χαλαρώσουν με ένα tongue drum, με ένα ocean drum (ντραμ που μιμείται τον ήχο της θάλασσας) ή με ένα Lullaby Ocean Drum που παρέχει έναν απαλό και βαθύ ήχο που θυμίζει το ηχητικό περιβάλλον στο εσωτερικό της μήτρας, αρκετά απαλό ώστε να καταπραΰνει και κοιμίσει το μωρό. Ακόμη μπορούν να βρουν παιδικά μουσικά βιβλία με ήχους που με διαδραστικό τρόπο θα τα μυήσουν στην μουσική. Μεγαλώνοντας, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παίξουν εύκολα και απλά τα πρώτα τους τραγουδάκια με τα Βοοmwhackers, τους μουσικούς σωλήνες. Παιδιά και γονείς δεν χρειάζεται να γνωρίζουν μουσική, ακολουθώντας απλώς τις χρωματιστές παρτιτούρες και το ακουστικό υλικό μπορούν να εκφραστούν μουσικά, να επικοινωνήσουν, να χαρούν! Με τη ίδια λογική μπορούν να παίξουν με τα υπόλοιπα χρωματιστά κρούστα όπως ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα, sound belows, chimes and handbells.
 
Αν έχεις κάποιο αγαπημένο πιτσιρίκι που θέλεις να το φέρεις σε επαφή με τη μουσική, τότε οι μουσικές σακούλες είναι ότι πρέπει (έτοιμες ή τις φτιάχνεις custom μαζί με τα παιδιά). Μέσα κρύβονται μαράκες, ξύστρες, καστανιέτες και άλλα! Μια επίσκεψη στο Fagottobooks μπορεί να έχει “μουσειακό” χαρακτήρα για τα παιδιά μιας και εδώ μπορούν να γνωρίσουν μουσικά όργανα και κρουστά από όλο τον κόσμο που δε θα βρουν εύκολα αλλού! Και βέβαια μπορούν να πάρουν μαζί το αγαπημένο τους!  
 
Τι και αν μεγαλώσαμε; Η μουσική αποτελεί το κλειδί των συναισθημάτων του ανθρώπου ανεξαρτήτως ηλικίας. Τι και αν ενηλικιωθήκαμε; Mια αγαπημένη μελωδία και ο ρυθμός πάντα θα ενεργοποιούν τα κέντρα αυτά που σχετίζονται με την επικοινωνία μας με τον κόσμο. Συνήθως όταν σκεφτόμαστε έναν μαθητή μουσικής το μυαλό μας πάει σε ένα παιδί.. και όμως! Η εκμάθηση της μουσικής μπορεί να γίνει κομμάτι της ζωής μας σε κάθε ηλικία αρκεί να το αποφασίσουμε! Η δια βίου μάθηση είναι σίγουρα εφικτή και συγχρόνως προστατεύει το μυαλό και αποτελεί ένα κομμάτι ευημερίας. Άλλωστε, όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στον κόσμο της μουσικής λίγο αργότερα. Τα κρουστά -ως η ομάδα αυτή των οργάνων που μας εισάγει πιο εύκολα στη μουσική- είναι ένας προσιτός και γρήγορος τρόπος για να εντάξουμε στη ζωή μας και στη ζωή των αγαπημένων μας τις ανακουφιστικές και θεραπευτικές ιδιότητές τους. Η μουσικοθεραπεία, διαβάζουμε, αποτελεί κομμάτι θεραπείας ακόμη για ανθρώπους νέους έως και τρίτης ηλικίας. με ποικίλες μεθόδους, με τα ευεργετικά της αποτελέσματα να αποδεικνύονται σε πολλές έρευνες. Να σημειώσουμε φυσικά ότι νεότεροι και μεγαλύτεροι που παίζουν μουσική, πολλές φορές ανήκουν σε μία ομάδα ή μια χορωδία και διαμέσου αυτής ενισχύουν κατά πολύ την κοινωνική ζωή τους. Έτσι την επομένη φορά που θα σκεφτείς τι δώρο να κάνεις στους γονείς ή τη γιαγιά και τον παππού σου πέρνα μία βόλτα από το Fagotto και διάλεξε κάποιο από τα έθνικ κρουστά όπως η conga ή ένα ζευγάρι bongos ή ένα παραδοσιακό μπεντίρ! Φυσικά η μουσική αποτελεί, επίσης, ένα επιπλέον εργαλείο για να χαλαρώσουμε και να αποβάλουμε το στρες. Από ότι φαίνεται οι ειδικοί το γνωρίζουν αυτό καλά και έτσι τα όργανα (singing bowl, gong, καλάμια βροχής) που παράγουν χαλαρωτικούς ή ήχους της φύσης έχουν την τιμητική τους σε μαθήματα γιόγκα αλλά και σε παραστάσεις.

Εικόνα
Κρουστά Fagottobooks - Μουσικό Βιβλιοπωλείο
Εικόνα
Κρουστά Fagottobooks - Μουσικό Βιβλιοπωλείο
Εικόνα
Κρουστά Fagottobooks - Μουσικό Βιβλιοπωλείο

 
 
Για παιδαγωγούς/εκπαιδευτικούς και όχι μόνο: Τα μουσικά βιβλία και τα κρουστά του Fagottobooks είναι η χαρά του εκπαιδευτικού! Αν είσαι εκπαιδευτικός ή παιδαγωγός, έχεις δοκιμάσει να σταματήσεις τα πιτσιρίκια που κάνουν φασαρία με ένα τραγούδι; Η μουσικοκινητική και η αξία της μουσικής ως κομμάτι της παιδαγωγικής έχει μπει για τα καλά πλέον στη ζωή των παιδιών και των κηδεμόνων τους. Άλλωστε τα κρουστά είναι η κύρια γκάμα οργάνων που χρησιμοποιούνται στη μουσικοκινητική αγωγή. Όπως μας εξηγεί και η ομάδα του Fagottobooks “το μόνο που χρειαζόμαστε, μικροί και μεγάλοι, για να μπούμε στον κόσμο των κρουστών είναι να έρθουμε σε επαφή με τον έμφυτο ρυθμό μας!” Από την άλλη, η μουσική είναι ιδανική ως βιωματική μέθοδος θεραπείας για μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και ως ένα κομμάτι να βελτιώσουν και να κάνουν οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρον το μάθημά τους. Στο εξειδικευμένο κατάστημα θα βρείτε την.. βαλίτσα με τα όργανα που μπορεί να έχει ένα σχολείο! Συγχρόνως θα βρείτε όλα εκείνα τα βιβλία που αφορούν τη μουσική εκπαίδευση για κάθε ηλικία.
 
Όποια και να είναι η ηλικία σου, τα κρουστά είναι ένα παράθυρο στις μουσικές και τους ήχους του κόσμου. Στο Fagottobooks βρίσκουμε την πιο εξειδικευμένη ομάδα, με τους φαγκότιανς να μας καθοδηγήσουν σωστά. Και με απλά λόγια: μουσικά βιβλία και μουσικά όργανα στο Fagottobooks για να έρθουμε κοντά με τους μικρότερους, κοντά με τους μεγαλύτερους, κοντά με τον εαυτό μας. Ο μουσικός πολιτισμός πρέπει να ρέει στην καθημερινότητα μας και εξορμήσεις σε σημεία σαν το Fagottobooks είναι χρήσιμες στην σημερινή εποχή!

 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια κειμένου & φωτογραφίες: Γιώργος Φιοράκης - Advart

Information

Fagottobooks 
Μουσικό Κατάστημα - Βιβλιοπωλείο 

Βαλτετσίου 15, Εξάρχεια - Αθήνα
Τ. 2103645147

Facebook / Instagram / Site

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Διαχρονικό, νόστιμο και αυθεντικό, το ψητοπωλείο και μαγειρείο του Αχιλλέα, είναι το απόλυτο κλασικό των Εξαρχείων. Αγαπημένο και μπαμπάτσικο καθημερινό φαγητό και βόλτα για σουβλάκι στον πεζόδρομο στην πλατεία...

Go Out

Στη Ζωοδόχου Πηγής, στη Νεάπολη Εξαρχείων, ανοίγοντας την πόρτα του Archetypon Olive Groves ταξιδέψαμε στους ελαιώνες της Μεσσηνίας και γευτήκαμε την εξαιρετικά υψηλή ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου, με οδηγό...

Go Out

Δύο γενιές, δέντρα που ψηλώνουν και παιδιά που μεγαλώνουν, στην αγαπητή ταβέρνα που διατηρεί αλώβητο κάτι από τα παλιά, για εκλεκτά τσιμπούσια και φιλοξενία. Στη Ροζαλία, στην παραδοσιακή ταβέρνα των Εξαρχείων!

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter