“Ένα ταξίδι στο ρεμπέτικο για μικρούς και μεγάλους”. Ο πιο όμορφος οδηγός για τα μπλουζ της Ελλάδας, από το μουσικό βιβλιοπωλείο και τις εκδόσεις FagottoBooks

Μεταξύ γκράφικ νόβελ και μυθιστορήματος, και με μια μουσικοπαιδαγωγική και εθνομουσικολογική ματιά, το “ένα ταξίδι στο ρεμπέτικο” είναι η έκδοση που μπορεί να διαβαστεί “ως παραμύθι, ως πηγή ιστορικών γεγονότων για τη μουσική και ως μία πρόταση για το πώς το ρεμπέτικο καθόρισε τη μουσική ιστορία του τόπου μας.”

Το Fagotto books είναι ένα βιβλιοπωλείο αφιερωμένο στη μουσική και παράλληλα ένας εκδοτικός οίκος που από το 1982 έχει ως κύριο αντικείμενο τις μουσικές εκδόσεις. Η δραστηριότητα των εκδόσεων αλλά και του φυσικού χώρου του FagottoBooks, μας είναι οικεία από την δραστήρια ομάδα του, που δεν σταματά να εμπλουτίζει τις μουσικές μας γνώσεις με ενδιαφέρουσες εκδόσεις, μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο και εκδηλώσεις για μικρά και για μεγάλα παιδιά. Γνωρίστε το μουσικό βιβλιοπωλείο FagottoBooks στην Βαλτετσίου και τους ανθρώπους του στο αφιέρωμα του inExarchiagr. 

Η πρόσφατη έκδοση των εκδόσεων FagottoBooks, Ένα ταξίδι στο ρεμπέτικο για μικρούς και μεγάλους”, που έπεσε στα χέρια μας, είναι μάλλον το πιο ευχάριστο εγχειρίδιο για περιπλανηθεί κανείς στην ιστορία του μουσικού ρεύματος που είναι όσο κανένα άλλο συνδεδεμένο με την κοινωνικoπολιτική ιστορία της χώρας μας αλλά και την ιδιαίτερη συναισθηματική ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων. 

Ακολουθώντας την ιστορία ενός μικρού μπαγλαμά, οι δύο αξιόλογες συγγραφείς Γκαίηλ Χολστ-Γουάρχαφτ και Ζωή Διονυσίου, αφηγούνται με τον δικό τους μοναδικό τρόπο την ιστορία του ρεμπέτικου, μας συστήνουν το ιστορικό πλαίσιο που γεννήθηκε, τους ανθρώπους που το καθόρισαν και παράλληλα μας θυμίζουν ότι σε καιρούς δύσκολους η κουλτούρα μας εφευρίσκει τρόπους ανακούφισης διαμέσου της τέχνης και της μουσικής. Συγχρόνως, η εικονογράφηση του Θάνου Κοσμίδη χρωματίζει με έναν ξεχωριστό τρόπο την αφήγηση και είναι πραγματικά εξαιρετική.

 

 

 

 

Εικόνα
Ένα ταξίδι στο Ρεμπέτικο

 

 

 

 

Εικόνα
Ένα ταξίδι στο Ρεμπέτικο

 

Η Gail-Holst, αρκετά χρόνια μετά το κλασικό της βιβλίο «Ο δρόμος για το ρεμπέτικο», επιστρέφει με τη νέα της έκδοση «Ένα ταξίδι στο ρεμπέτικο για μικρούς και μεγάλους», την οποία συνυπογράφει μαζί με τη μουσικοπαιδαγωγό Ζωή Διονυσίου. Με ένα γλαφυρό κείμενο και την ξεχωριστή εικονογράφηση του Θάνου Κοσμίδη, το βιβλίο προσελκύει μικρούς και μεγάλους σε μια γνωριμία με τον θαυμαστό κόσμο του ρεμπέτικου τραγουδιού. Την Γκαίηλ Χόλστ και την Ζωή Διονυσίου ένωσε δημιουργικά η φίλη τους Μαρίζα Κώχ όταν είπε στην πρώτη “Αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε είναι καιρός να μάθουνε τα παιδιά για τα ρεμπέτικα”.  Η Ζωή Διονυσίου είναι συνεργάτιδα της Μαρίζας Κωχ και καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Οι δύο τους δουλέψαν, ερεύνησαν και συνέγραψαν το βιβλίο επί μήνες μέσω διαδικτύου. 

Όπως συνοψίζει πολύ ουσιαστικά στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης ή Ζωή Διονυσίου: 

Το βιβλίο αυτό είναι μια απάντηση στις πιθανές ερωτήσεις: Τι μπορεί να προσφέρει το ρεμπέτικο τραγούδι στους νέους σήμερα; Τι έχει να προσφέρει σε μία γενιά που ζει σε άλλους ρυθμούς, σε έναν μετανεωτερικό κόσμο, με σαφή προτίμηση προς τα τεχνολογικά μέσα και τον εικονικό κόσμο; Είναι δυνατόν σε αυτή τη δυσκολη εποχή που ζούμε να κάνουν τα ρεμπέτικα τα πικρά γλυκά για τους ανθρώπους; 

"Το βιβλίο αυτό προσφέρει μία διαφορετική από την κυρίαρχη αφήγηση της μουσικής ιστορίας της Ελλάδας, όπου το ρεμπέτικο δεν αναγνωρίστηκε αρκετά ούτε από τη σχολική μουσική εκπαίδευση, ούτε από την επίσημη πολιτιστική ιστορία του τόπου. Το ρεμπέτικο σηματοδοτεί το πέρασμα από την ύπαιθρο στην πόλη, είναι το τραγούδι που ένωσε τους Έλληνες όλης της χώρας, είναι το είδος που μίλησε για τον πόνο του ανθρώπου σε πρώτο πρόσωπο", αναφέρει η Ζωή Διονυσίου. Διαβάστε περισσότερα στην συνέντευξη των δύο συγγραφέων για το πως γράφτηκε το βιβλίο στον ιστότοπο και το blog του FagottoBooks.

 

 

Εικόνα

 

 

 

Εικόνα

 
 
Αν θέλουμε να μάθουμε ακόμη περισσότερα για το βιβλίο, την ιστορία του ρεμπέτικου, το περιβάλλον και τις συνθήκες των ανθρώπων που το δημιούργησαν, δεν έχουμε παρά να παρευρεθούμε στην εκδήλωση-παρουσίαση βιβλίου που διοργανώνουν οι εκδόσεις Fagotto Books στις 18 Ιούνιου 2022, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων στην Πειραιώς 144. 

Στην εκδήλωση και παρουσίαση της έκδοσης θα μιλήσουν οι: Παναγιώτης Κουνάδης, συγγραφέας, ερευνητής και μελετητής της ελληνικής μουσικής | Αλεξάνδρα Μπαλάντινα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου | Γιώργος Ανδρέου, συνθέτης, συγγραφέας, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ. Επίσης στην εκδήλώση θα συμμετέχει η Μαρίζα Κωχ. Mε αφορμή το βιβλίο θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τους: Χρήστο Σκόνδρα, μπουζούκι, τραγούδι|Ελίνα Γερακίτη, κιθάρα, τραγούδι| Άγγελο Λιάκη, μπουζούκι, τραγούδι | Βασιλική Τσιφτσή, τραγούδι | Μαρία Καψαλού, σαντούρι, τραγούδι |Απόστολο Βαλσαμά, ούτι, τζουρά, τραγούδι. Στο τέλος της εκδήλωσης οι συγγραφείς του βιβλίου Gail Holst-Warhaft και Ζωή Διονυσίου θα υπογράψουν τα βιβλία. Περισσότερα για την παρουσίαση του βιβλίου στο event στο facebook

Tην έκδοση “Ένα ταξίδι στο ρεμπέτικο για μικρούς και μεγάλους” θα τη βρείτε στο βιβλιοπωλείο FagottoBooks στην οδό Βαλτετσίου και φυσικά στο eshop, όπου θα ανακαλύψετε και άλλους σχετικούς τίτλους.

 
Καλοτάξιδο! 
 

 

 

Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Το φεστιβάλ Καραγκιόζης Γιούργια μας περιμένει για άλλη μια χρονιά στο Κύτταρο, σε ένα διήμερο με μουσικά σχήματα που αγαπάμε. Στη σκηνή ανεβαίνουν η Ιουλία Καραπατάκη, οι Babo koro, η μπάντα του Δημήτρη...

think

Η αρχιτεκτονική εκδήλωση που έγινε θεσμός κλείνει φέτος τα 10 χρόνια παρουσίας, στην πόλη της Αθήνας. Το OPEN HOUSE Athens, επανέρχεται με περισσότερα από 70 κτήρια καθώς και πλήθος παράλληλων δράσεων.

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter