Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: George Fiorakis
Φωτογραφίες: Advart
Στο κομμάτι του πεζοδρόμου που τέμνει την Ασκληπιού και την Ιπποκράτους, στα βόρεια Εξάρχεια, βρήκε στέγη ένα εστιατόριο που γεννήθηκε αρχικά στα βόρεια της Αθήνας, στην περιοχή του Χαλανδρίου το 2011, το Pink Elephant Downtown. Στο ενιαίο κτιριακό συγκρότημα που οικοδομήθηκε κατά την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα και αποτελείται από τρία τριώροφα νεοκλασσικά κτίρια, διαβάζουμε (Μπίρης, 1987) πως ρυθμολογικά διακρίνεται η επίδραση της “σχολής Τσίλερ” παρότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις προσόψεις των τριών διαδοχικών κτιρίων. Τα κτίρια έχουν διαφορετικές εισόδους και κλιμακοστάσια και, όπως διαπιστώσαμε, διαφορετικές χρήσεις με το πέρας των ετών. Αρχικά το συγκρότημα του 1870 αποτελούσε οικία ξεκούρασης (σύμφωνα με πρώην κάτοικο του κτιρίου) του μονάρχη Όθωνα, ενώ τα τελευταία χρόνια το μεσαίο κτίριο φιλοξένησε το όμορφο εστιατόριο A Votre Sante και τα τελευταία δύο χρόνια αποτέλεσε την έμπνευση για να στηθεί εδώ η αθηναϊκή βερσιόν του Pink Elephant, εξού και Downtown.
Τα δωμάτια του παλιού αρχοντικού έχουν πλέον χρωματιστεί με τα χρωματο-αρώματα των μπαχαρικών της ινδικής κουζίνας: τσίλι, κουρκουμάς, κάρδαμο και μέντα φωτίζουν τους έθνικ αισθητικής χώρους του εστιατορίου. Τα ψηλά ταβάνια και τα παράθυρα που κοιτάνε στον πεζόδρομο της Δερβενίων δημιουργούν μία ιδιαίτερη κέντρο-αθηναϊκή ατμόσφαιρα για να γευματίσει κανείς. Το λόγκο του Pink Elephant, σχεδιασμένο από τον Παναγιώτη Τομαρά -video and light artist- είναι ένα οπτικό παιχνίδι συμβολισμών μεταξύ των αρχιτεκτονικών γραμμών, του αστερισμού του Ωρίωνα, του χάρτη και της σημαίας της Ινδίας και σχηματίζει τον χαρακτηριστικό ελέφαντα σε ροζ φόντο.
*Παραγγελία online: Για να παραγγείλετε online από το Pink Elephant πατήστε εδώ ή τηλεφωνήστε στο 2103632780. Τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας, με no-touch delivery service.
**θα βρείτε εδώ το facebook του Pink Elephant
#Ο ινδικός φούρνος ταντούρ: Πρόκειται για έναν κυλινδρικό πήλινο φούρνο που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα στην Ασία. Η απαραίτητη ζέστη και θερμότητα στο φούρνο ταντούρ παράγεται από την καύση ξύλων ή κάρβουνων (κάτι σαν κλειστή πήλινη ψησταριά ή ξυλόφουρνος) που καίει μέσα στο ίδιο το σύστημα μαγειρικής. Το φαγητό εκτίθεται απευθείας στην ακτινοβόλο θερμότητα της φωτιάς και στον ζεστό αέρα. Οι θερμοκρασία ενός φούρνου ταντούρ αγγίζει τους 480°C, και για να διατηρηθούν στα σωστά επίπεδα ο φούρνος θα πρέπει να καίει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μέσα σε μία ινδική κουζίνα: Πέραν της ενδιαφέρουσας διακόσμησης του χώρου, η οποία μάθαμε ότι έγινε από την φιλόξενη οικοδέσποινα Αμαλία και την ομάδα, το σημείο που κρύβεται όλη η μαγεία, και μαγειρεύονται τα νόστιμα και πλούσια πιάτα του μενού, είναι αδιαμφισβήτητα η κουζίνα στην οποία ο Ινδός σεφ και δύο βοηθοί του από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές αντίστοιχα, αποτελούν την καρδιά της ομάδας του εστιατορίου. Η επιλογή να μαγειρεύουν εδώ, αλλά και το στήσιμο της κουζίνας αποτελούν τον τρόπο να πλησιάζει την αυθεντική γεύση της Ινδίας το φαγητό. Στην παλιά κουζίνα του αρχοντικού, μπλέκονται οι πολιτισμοί και τα υλικά από την λόκαλ αγορά, με τον παραδοσιακό ινδικό πήλινο φούρνο tandoor και τα ειδικά σκεύη μαγειρικής και σερβιρίσματος: τα μπολ καράχι από χαλκό για τα κάρις που διατηρούν ζεστό το φαγητό, γουδιά ανάμειξης μπαχαρικών, πολύχρωμα αμέτρητα κουτάκια δίπλα στον μαγειρα με διαφορετικά αρώματα και γεύσεις ασίας και ανατολής κ.ο.κ συνδυάζονται με την μαεστρία και τη γνώση των αυθεντικών συνταγών που έχουν συλλεχθεί από τις διαφορετικές εκδοχές της ινδικής κουζίνας στις ελαφρές και φρουτώδεις παραλλαγές τους: μπορούμε να ανακαλύψουμε την ιστορική και γεωγραφική προέλευση των πιάτων στον κατάλογο όπως για παράδειγμα το vindaloo που έχει πορτογαλικές ρίζες.
#Η γαστρονομική ιστορία της Ινδίας εμπεριέχει παραδόσεις, κατακτήσεις, μεγάλους εμπορικούς δρόμους και υλικά που συναντήθηκαν λόγω αυτής από κάθε γωνιά του κόσμου.
τα στιγμιότυπα είναι πριν το lockdown. Το εστιατόριο πλέον έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και η ομάδα μας προσφέρει το φαγητό με μάσκες και γάντια
Τρώμε σαν Ινδοί στα Εξάρχεια: Στα κοιλώματα του πήλινου φούρνου tandoor ψήνονται οι πίτες νάαν και κάθετα τοποθετούνται οι ειδικές σούβλες με τα μαριναρισμένα (οι μαρινάδες αποτελούν κύριο παράγοντα της ινδικής γεύσης) κρέατα και κεμπάπ. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στην ινδική κουζίνα, ανάλογα με την περιοχή, το κρέας από μοσχάρι αποκλείεται λόγω της ιερότητας που αποδίδεται στις αγελάδες από την ινδουιστική λατρεία, όπως επίσης και ότι μεγάλο κομμάτι της χώρας ακολουθεί τις διατροφικές συνήθειες του μουσουλμανικού κόσμου αποκλείοντας το χοιρινό. Στο Pink Elephant υπάρχουν επιλογές από αρνί, κοτόπουλο, μοσχάρι και γαρίδες.
Όπως κάθε εθνική κουζίνα, έτσι και στο ινδικό, υπάρχουν μυστικά που ολοκληρώνουν την γευστική εμπειρία, αλλά και ο τρόπος που ενδείκνυται να την δοκιμάσει κανείς. Στα ορεκτικά της ινδικής κουζίνας βρίσκουμε όσπρια, αλλά και μαγειρεμένα λαχανικά όπως οι μπάμιες. Τα παραδοσιακά ψωμιά/πίτες νααν χρησιμεύουν ως βάση με την οποία τα γεμίζεις, με τον παραδοσιακό τρόπο, με τα φαγητά από τα βαθιά χάλκινα καράχι (στα οποία σερβίρονται τα curries και τα όσπρια και χορτοφαγικά πιάτα) και το ρύζι σου, φτιάχνοντας λαχταριστά γεμιστά τριγωνάκια. Για να συνοδεύσεις το καυτερό ή μή πιάτο σου, η παράδοση θέλει να υπάρχει στο τραπέζι ένα μεγάλο γεμάτο ποτήρι από lassi, το ρόφημα από αραιωμένο γιαούρτι και πουρέ φρούτων που σβήνει κάθε κάψιμο και εμείς δοκιμάσαμε μάνγκο, ανακαλύπτοντας ένα ακόμα δροσερό τύπο έθνικ σμούθι για την καθημερινότητα μας, αν θέλουμε να αποφύγουμε καφεΐνες και αναψυκτικά.
Στο κλείσιμο ενός γεύματος, οι Ινδοί προτιμούν ένα τσάι για να καθαρίσουν την αναπνοή και να διευκολύνουν την πέψη, συνήθως το Assam. Το Assam πήρε το όνομα του από την αντίστοιχη περιοχή στα βόρεια του ποταμού Βραχμαπούτρα ή το Darjeeling, το οποίο κατά τον 19ο αιώνα καλλιεργήθηκε από τους Βρετανούς στα Ιμαλάια. Είναι ευρύτερα άλλωστε γνωστό ότι το εθνικό βρετανικό ρόφημα έφτασε στους κατοίκους της Αλβιώνας, από τις κατακτήσεις τους στην Ασία και την Ινδία.
Ήξερες ότι; Ο τρόπος και η εθιμοτυπία που τρώνε οι Ινδοί διαφέρει, όπως επίσης και τα πιάτα τους, ανάλογα με τις θρησκευτικές παραδόσεις και τα κατάλοιπα των αποικιοκρατών, έτσι ένα μεγάλο ποσοστό ακολουθεί το δόγμα της αγιουβέρδα τρώγοντας με τα χέρια για να ξυπνήσει τις αισθήσεις στο σώμα και το στομάχι, ενώ αλλού σερβίρεται το γεύμα σε φύλλα μπανάνας που απελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά κ.ο.κ
Ακολουθώντας τις συμβουλές της οικοδέσποινας και της φιλικής ομάδας, εδώ δοκιμάσαμε ένα πλούσιο μενού από νααν με κρεμμύδι και σκόρδο, τα οποία γεμίσαμε με αρωματικό ρύζι και προσθέσαμε τα πεντανόστιμα Channa Masala ρεβύθια. Τραγανίσαμε στο στόμα τα πιτάκια σαμόσα με λαχανικά και τα ινδικά τσίπς με τα ντιπς μέντας και μάνγκο, και αγαπήσαμε το κοτόπουλο με ελαφριά σάλτσα μάνγκο και ανανά. Φρούτα και μπαχάρια δημιουργούν μια πρωτότυπη εμπειρία για όποιον δεν έχει ξαναδοκιμάσει ινδικά πιάτα. Στο Pink Elephant μπορεί κανείς εύκολα να κάνει μια εισαγωγή στις ινδικές γεύσεις μιας και η ομάδα έχει φροντίσει τα πιάτα να ξεκινούν από φιλικής προς τη δική μας διατροφή ένταση και να είναι στο χέρι μας το πόσο spicy και κοντά στο αυθεντικό ινδικό θέλουμε να φτάσουμε.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ινδική κουζίνα αποτελεί μία από τις φιλικές κουζίνες προς την χορτοφαγία και τον βιγκανισμό διεθνώς, ως γενέτειρα χώρα της γιόγκα και εμπεριέχοντας την ινδική φιλοσοφία για την εξισορρόπηση της σωματικής και πνευματικής υγείας, περιλαμβάνει πολλές επιλογές από πιάτα που αποτοξινώνουν και ενδυναμώνουν τον οργανισμό. Το βασικό όμως στοιχείο που την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική είναι η μεγάλη ποικιλία σε χορτοφαγικά πιάτα με εξαιρετικές γεύσεις, στις πιο νόστιμες επιλογές φυσικά οι φακές Daal, το κόρμα λαχανικών και οι πικάντικες μπάμιες με καραμελωμένα κρεμμύδια και πικάντικη σάλτσα.
Το ινδικό στο νεοκλασικό με τις προσεγμένες λεπτομέρειες και το μεράκι της ομάδας του να κάνει αγαπητή την ινδική κουζίνα στους αθηναίους, μας έβαλε στα βαθιά της εξωτικής γεύσης. Η ανταλλαγή πολιτισμού μέσα από το φαγητό πάντοτε αποτελεί την απόδειξη της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων και την ανάγκη επικοινωνίας μακριά από στερεότυπα και κοινωνικές συνθήκες. Στο συνεχόμενα μεταβαλλόμενο περιβάλλον της μεγαλούπολης τα φύσει ανοιχτόμυαλα και πολυπολιτισμικά Εξάρχεια αποτελούν το ιδανικό σημείο για να ανοίξουμε την σκέψη και την καρδιά στο διαφορετικό, και η γεύση είναι σίγουρα ο πιο ευχάριστος δρόμος. Σαν άλλοι ταξιδευτές του κόσμου που θέλουμε να είμαστε, θα επιστρέψουμε για ωραίο ινδικό, σε προσιτές τιμές, με καλό καιρό στα τραπεζάκια του Pink Elephant στον καταπράσινο πεζόδρομο ή θα παραγγείλουμε όλα αυτά τα φρουτένια και αρωματικά πιάτα στον χώρο μας.
*Παραγγελία online: Για να παραγγείλετε online από το Pink Elephant πατήστε εδώ ή τηλεφωνήστε στο 2103632780. Τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας, με no-touch delivery service.
Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: George Fiorakis
Φωτογραφίες: Advart