Zagori Arts Festival: Γιορτή τεχνών, γιορτή μουσικής στις ορεινές Νεγάδες

Το Zagori Arts Festival, η γιορτή των τεχνών ανοιχτή προς όλους και ενάντια σε κάθε είδους εκμετάλλευση, ρατσισμό και διακρίσεις, είναι ένα νέο εγχείρημα που φιλοδοξεί να εξελιχθεί στη μεγάλη ετήσια γιορτή τεχνών του Ζαγορίου.

Με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και με σκοπό της γιορτής να προωθήσει την ομορφιά της φύσης του Ζαγορίου και των κατοίκων του, το Zagori Arts Festival, η διήμερη γιορτή τεχνών, πραγματοποιείται στις Νεγάδες Ζαγορίου, τον Ιούνιο, με ελεύθερο κάμπινγκ.
 

Πρόγραμμα:

Σάββατο 15 Ιουνίου:
Γκιντίκι | Μαντάρες | Οι Ασυμμάζευτοι

Κυριακή 16 Ιουνίου:
BAiLDSA | Kako Synapantima | Apanemic | Balothizer | Stand&Walter | Solid Buzz | Performance: A priori dance co.

Παιδικές δραστηριότητες και τις δύο μέρες από το εργαστήρι τέχνης Βυσσινόκηπος.

 
Αναλυτικά οι μουσικοί και τα σχήματα που συμμετέχουν:

Γκιντίκι
Μουσικό σχήμα που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Σχηματίστηκε το 2014 έχοντας κάνει αρκετές εμφανίσεις σε μουσικά στέκια της πόλης. Οι αναφορές στην παράδοση και στο ρεμπέτικο είναι συνυφασμένες με αυτές της σύγχρονης δημιουργίας.
5 χρόνια πριν ο Τάσος Κοφοδήμος μαζί με τους Κωνσταντίνο Λάζο και Κωνσταντή Παπακωνσταντίνου ξεκίνησαν να πειραματίζονται διασκευάζοντας παραδοσιακά κομμάτια, με αποτέλεσμα να κάνουν πολλούς νέους κ νέες και όχι μόνο, να χορέψουν με την ψυχή τους σε πολλά μέρη ανά την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Γερμανία αρκετές φορές αλλά και στην Γαλλία. 
Έχουν βρεθεί πλάι σε καλλιτέχνες όπως οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ματούλα Ζαμάνη, Χαϊνηδες, Villagers of Ioannina City, Σπύρος Γραμμένος, Βάσω Βασιλειάδου κ.α. Οι Γκιντίκι είναι ο Τάσος Κοφοδήμος (μπουζούκι, λαούτο, φωνή), ο Κωνσταντίνος Λάζος (κλαρίνο, γκάιντα, κιθάρα, φωνή), ο Κωσταντής Παπακωνσταντίνου (κρουστά) και ο Χρήστος Δανάς (βιολί).



Μαντάρες
Οι Μαντάρες είναι ένα μουσικό ακουστικό σχήμα που συστάθηκε την άνοιξη του 2016 και ασχολείται με την παραδοσιακή μουσική του ελλαδικού χώρου και ευρύτερα της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Τραγούδια και σκοποί με την αντάρα της Κρήτης, ξεπηδούν σαν κοζανίτικες μαντάρες, βρέχονται από το Αιγαίο και μπλέκονται σαν τα θολά νερά της αιγυπτιακής mandara. Το σχήμα στις ζωντανές εμφανίσεις του, πότε προσεγγίζει τη μυσταγωγία των καθιστικών τραγουδιών και των μανέδων και πότε την έκσταση του γλεντιού και του χορού, ξεφεύγοντας συχνά από τα μονοπάτια της παραδοσιακής φόρμας. 
Οι Μαντάρες είναι ο 
Γιάννης Μαυριτσάκης (βιολί), ο Ορέστης Τσιχλάκης (ούτι, τρομπέτα), η Μαίη Αγγελάκη (λαούτο) και η Κατερίνα Ελευθερίου (κρουστά).


Οι Ασυμμάζευτοι
Μουσικό σχήμα με έδρα τα Γιάννενα. Τα είδη της μουσικής που μελετάμε περιλαμβάνουν το λαικό αστικό τραγούδι(πειραιώτικο ,σμυρνείκο,καφέ αμάν), τα δημοτικά τραγούδια διαφόρων περιοχών της Ελλάδος (Ήπειρος, Κρήτη, Μακεδονία, Θράκη, Νησιωτική Ελλάδα) καθώς και τραγούδια από την παράδοση των λαών της Ανατολικής Μεσογείου. Το σχήμα δημιουργήθηκε και συνεχίζει να αποτελείται από φίλους μουσικούς οι οποιοι συμμετέχουν κατά βούληση και κατα περίπτωση.
Οι Ασυμμάζευτοι είναι ο 
Άγγελος Κότσιας (βιολί, τζουρά)
Βαγγελης Πεπόνηςς (κιθάρα, τραγούδι), ο Αλέξανδρος Ντούβαλης (κανονάκι, μπαγλαμά τραγούδι), ο Ευριπίδης Ντιναλέξης (ούτι,μπουζούκι, τραγούδι) και ο Μιχάλης Πίπερης (ακορντεόν)


BAiLDSA
Βalkan punk n' roll συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη. Από τη δημιουργία τους το 2008 διαμόρφωσαν έναν συγκεκριμένο και ιδιαίτερο ήχο, αναμειγνύωντας το balkan-gypsy ύφος με στοιχεία της ska, punk, reggae, rap, electro, μέχρι και indie, ψυχεδελικό ροκ και stoner. To 2011 ηχογραφήθηκε το πρώτο άλμπουμ "United States of Balkans" και με τη κυκλοφορία του, έλαβε εντυπωσιακές κριτικές που βοήθησαν στο να χτιστεί ένα διεθνές κοινό. Ωστόσο, το δυνατό σημείο του συγκροτήματος ήταν και είναι οι ζωντανές του εμφανίσεις. Τα εκρηκτικά shows των BAiLDSA, τους έχουν οδηγήσει σε πολυάριθμες συναυλίες σε Ελλάδα και Ευρώπη, και κοινές εμφανίσεις σε φεστιβάλ με καλλιτέχνες όπως οι Kultur Shock, οι New Model Army και ο Manu Chao. Απο την αρχή της πορείας τους, οι BAiLDSA τάχθηκαν ενεργά στο κίνημα της κοινωνικής αλλαγής, κατά του ρατσισμού και του φασισμού, μέσω των τραγουδιών τους και της γενικότερης στάσης τους. Το 2014 κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους "zVarNa", που κινήθηκε προς έναν πιό ωμό, punk rock - alternative ήχο, διατηρώντας παράλληλα το ηχητικό στίγμα του συγκροτήματος. Το τρίτο άλμπουμ με τίτλο "WarZone", το οποίο κυκλοφόρησε το 2018, επαναπαρουσιάζει το συγκρότημα στο κοινό του... Ένα νέο "ηχητικό τείχος" με ογκώδεις κιθάρες και ρυθμούς, στο οποίο συνδυάζονται οι βαλκανικές ρίζες του συγκροτήματος με επιρροές από την άκρως επιδραστική alternative και post punk σκηνή ανά τον κόσμο.

Baildsa's Fb Page | BandCamp | YouTube Channel | Website 



Kako Synapantima
Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2001 σαν low bap grup ύστερα από την συνένωση 2 συγκροτημάτων, των GFN (από 1996, Καστοριά και μετέπειτα Καβάλα) και των Real Side (από 1999, Σέρρες). Τον Σεπτέμβριο του 2002 κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος με τίτλο "Το κακό συναπάντημα" από το ανεξάρτητο label "Octagon" και την Freestyle Productions. Οι επιρροές από την reggae και την dub, καθώς και η δημιουργία της μπάντας έφεραν τον δεύτερο δίσκο με τίτλο "Κακό συναπάντημα" το 2008. Ανεξάρτητη παραγωγή όπως και όλα. Το 2012 κυκλοφορεί από την μπάντα ο τρίτος δίσκος "Pressureality", ενώ το 2014 ο τέταρτος "Children". Το 2015 και το 2016 κυκλοφορούν οι δίσκοι concept "Babylon" και "The Taleporians", ενώ το 2017 ο δίσκος "Πωλείται", σε soundsystem versions που αποτελεί την 7η δουλειά του σχήματος. Το συγκρότημα έχει κάνει από το 2001 ως σήμερα εμφανίσεις σχεδόν σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, σε συναυλιακούς χώρους, bars, festival κλπ. Επίσης έχει κάνει support σε καλλιτέχνες και μπάντες του εξωτερικού (Mykal Rose, Groundation, Dub incorporaton, Asian Dub Foundation, Panda Dub κ.α.). Σήμερα το σχήμα είναι 8μελές σαν μπάντα, εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, ενώ ηχογραφεί στον ηχολήπτη της Steve Dickins στο Studio Crossroads στις Σέρρες.

Kako Synapantima Fb Page | YouTube Channel



Apanemic
Γεννημένος στα Ιωάννινα, παρακολουθεί το hip hop από τα τέλη του '90, συμμετέχοντας από το 2002 σε διάφορα εγχώρια hiphop σχήματα και projects. Το 2008 καταπιάνεται αποκλειστικά με την instrumental, sample based music production, παράγοντας ένα είδος οργανικής μουσικής που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε samples από δίσκους βινυλίου, χρησιμοποιώντας ένα Akai MPC 2000XL και ένα 2500, καθώς και αναλογικά μέσα. Οι επιρροές του, η συλλογή παλιών δίσκων και η αισθητική πάνω στην μουσική ήταν οι λόγοι που τον έκαναν να καθίσει μπροστά από τα samplers του και να δημιουργήσει. Οι ήχοι του προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα από τις αρχές του '50 έως τα τέλη του '70, με επίκεντρο κομμάτια ξεχασμένα εδώ και δεκαετίες και με ιδιαίτερη αδυναμία στα ελληνικά.
Σκοπός του είναι να τα αναδείξει και, σεβόμενος τα αρχικά έργα και τους καλλιτέχνες, να τους δώσει νέα πνοή και χαρακτήρα.
Ο ίδιος περιγράφει τη μουσική του σαν ένα μείγμα από trip hop, downtempo, instrumental hip hop, βασιζόμενη στα samples και τον αναλογικό ήχο. Τον Μάιο του 2013 κυκλοφόρησε το "Apanemia" EP από την ανεξάρτητη εταιρία Dusted Wax Kingdom και τον Γενάρη του 2016 το "A Thousand Secrets" EP από την Melting Records σε δίσκο βινυλίου. 


Stand&Walter
Ξεκίνησαν να παίζουν δίσκους, ξεχωριστά ο κάθε ένας, από το 1992 στα Ιωάννινα, κινούμενοι στο φάσμα της ηλεκτρονικής μουσικής, ως guests η residents, με επιρροές κυρίως από την underground Αμερικάνικη house και old school breakbeat αγγλική σκηνή. Αργότερα αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, μιξάροντας back to back τους ήχους που για τα δεδομένα της πόλης των Ιωαννίνων θεωρούνταν unplayable. Σύντομα οι ήχοι των Stand & Walter εξέφραζαν ένα ευρύτερο community το οποίο έδωσε ώθηση και ανέδειξε τα Sound party’s σε ένα ιδιαίτερο κομμάτι της ηλεκτρονικής σκηνής σε επίπεδο promotion και dj set στην περιοχή. Φανατικοί οπαδοί του βινυλίου, σήμερα residents σε διαφορετικά σημεία της πόλης όπου φιλοξενείται η underground σκηνή αλλά και αλλού, (Λευκάδα, Πρέβεζα, Θεσσαλονίκη) συνεχίζουν τα Spin Sound - Future pop party’s, συνεργαζόμενοι back to back επάνω σε set, συχνά ιδιόμορφα, παίζοντας tech funk και breakbeat.


Balothizer
Έ
να ηλεκτρικό power trio που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο στα τέλη του 2016 απο τον τραγουδιστή/μπασίστα Παύλο Μαυροματάκη και τον λαουτιέρη Νίκο Ζιάρκα, ενώ το σχήμα ολοκληρώθηκε με την προσθήκη του drummer Steve Bongo. Αφορμή για τη συνεργασία τους στάθηκε η κοινή τους αγάπη για την κρητικη μουσική και η ανάγκη τους να φτιάξουν κάτι διαφορετικό μέσα απο αυτην την μουσική παράδοση. Έχοντας χρόνια προϋπηρεσίας στην alternative και experimental σκηνή του Λονδίνου τράβηξαν γρήγορα την προσοχή άλλων καλλιτεχνών και κοινού χάρη στον ιδιαίτερο τρόπο που έπαιζαν την κρητική μουσικη. Το ακροατήριο χαρακτήρισε τον ήχο τους "Cretan-thrash post-Punk" και κάπως έτσι γεννήθηκε η φράση "Cretan Music from Hell". Τους χαρακτηρίζει ο αντιφασιστικός στίχος και η ωμή σκηνική παρουσία ενω βασικές επιρροές τους είναι η οικογένεια των Ξυλούρηδων, ο Κώστας Παπαδάκης (Ναύτης) και ο Λεωνίδας Κλάδος από την Κρήτη αλλά και μπάντες όπως οι Ozric Tendacles, Earth και Dead Kennedys.

Balothizer's Fb Page | BandCamp



Solid Buzz
Συγκρότημα με έδρα τα Ιωάννινα, που κυμαίνεται στην blues αλλά και alternative rock μουσική. Ιδρύθηκαν το 2016 και από την πρώτη κιόλας στιγμή άρχισαν τις live εμφανίσεις ανοίγοντας συναυλίες μεγάλων μουσικών συγκροτημάτων και καλλιτεχνών όπως George Gakis & The Troublemakers, Λάκη Παπαδόπουλο, Social Waste, Locomondo κ.λπ. Το συγκρότημα αυτόν τον καιρό δουλεύει στο πρώτο του EP το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα.


A priori dance co.
Ομάδα χορού A PRIORI, δημιουργείται το 2014 από την Ελεονώρα Ηλία στην πόλη των Ιωαννίνων με βασικό αίτημα την δημιουργία παραστάσεων χορού στην περιφέρεια και την εξωστρέφεια αυτών προς τα μεγάλα κέντρα. Τον Ιανουάριο του 2015 κάνει πρεμιέρα η πρώτη χοροθεατρική παραγωγή της ομάδας ως συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με τίτλο "Το αινιγμα της ύπαρξης". Το ομώνυμο έργο παρουσιάστηκε στο Βυρσοδεψείο στις 7-8 Νοεμβρίου 2015 (Αθήνα), σε συνεργασία με το θέατρο "Επίκεντρο-Πάτρας-χώρος Πολιτισμού", όπου και έδωσε τις τελευταίες παραστάσεις. Τον Μαρτίο του ίδιου έτους παρουσιάστηκε η δεύτερη δουλειά της ομάδας με τίτλο "Μια νύχτα στον κόσμο" στα Ιωάννινα. Αποτελεί μια κινησιολογική μεταφορά της ομώνυμης ταίνιας του Jim Jarmusch, η οποία στήνεται στο χώρο με τη μόρφη performance. Το Σεπτέμβριο του 2016 παρουσιάζει την τρίτη της παραγωγή με τίτλο "Άνθρωποι της Περιπλάνησης / a site-specific performance" στα πλαίσια του φεστιβάλ "rainydays" στο Θυμωμένο Πορτραίτο. H επόμενη in progress παραγωγή της με τον τίτλο "Εμείς – Nos" έκανε πρεμιέρα το Φεβρουάριο 2017 στα Ιωάννινα και παρουσιάστηκε στο Garage Performing Arts Center (Kέρκυρα), στο Δικό μου Φεστιβάλ vol 2 (Θεσσαλονίκη) και στο Zante Dance Festival (Ζάκυνθος). Η τελευταία παραγωγή της A PRIORI, με τίτλο "FORM.AT", έκανε την αθηναϊκή της πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2018, σε συμπαραγωγή με το BIOS-exploring urban culture.To "FORM.AT" παρουσιάστηκε στις 14-15 Οκτωβρίου 2018 στην 1η Βiennale Δυτικών Βαλκανίων (Ιώαννινα) και στο "Καμπέρειο Θέατρο" σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Η ομάδα θα παρουσιάσει μια διαδραστική κινητική performance στους φυσικούς χώρους του χωριού Νεγάδες σε μια ηχητική εγκατάσταση του Βασίλη Λαγδά.
Performers: Mαρία Βλάχου,Ελεονώρα Ηλία, Άννα Παπανικολάου
Μουσική Σύνθεση / Ηχητική Εγκατάσταση: Βασίλης Λαγδάς

//

Extra ινφο

Που
Νεγάδες, Ζαγόρι (χάρτης)

Πότε
Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Ιουνίου, 2019

Εισιτήρια:
2ήμερο: Προπώληση 8 ευρώ, στην είσοδο 10 ευρώ
1η μέρα στην είσοδο: 5 ευρώ
2η μέρα στην είσοδο: 7 ευρώ

Προπώληση:
Γιάννενα - Καφενείο Σφεντόνα
Αθήνα - Καραγκιόζης Καφενείο Εξάρχεια
Θεσσαλονίκη - Καφενείο Τζαμάλα
Υπόλοιπες περιοχές στο naia.athens@gmail.com

Free Camping!


*Η αφίσα και το fb κάλεσμα στο Zagori Art Festival.

Εικόνα
zagoriartfestival_inexarchia


 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter