Σε εξέλιξη πρωτοβουλίες οργανώσεων, φορέων και συλλογικοτήτων για την Ημέρα της Γυναίκας

"Ποτέ και Πουθενά", ένα δυνατό σύνθημα-κραυγή με το οποίο η ActionAid, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, μας καλεί να δείξουμε μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή βίας εναντίον των γυναικών. H 8η Μαρτίου είναι επίσης η ημέρα που 4 συλλογικότες απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση και διαμαρτυρία για τον ίδιο λόγο, για τα ανθρώπινα δικαιώματα που συνάνθρωποί μας στερούνται.

Η ActionAid με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας υπενθυμίζει ότι απέναντι σε κάθε μορφή βίας εναντίον των γυναικών, η μόνη απάντηση είναι η μηδενική ανοχή. Μια ημέρα που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου για να μας ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις διακρίσεις και τη βία που έχουν υποστεί οι γυναίκες σε πολλά μέρη του κόσμου και εξακολουθούν να ισχύουν ακόμη και σήμερα.

Οι δύο δολοφονίες γυναικών που συγκλόνισαν την Ελλάδα, στα τέλη Νοεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου, τα στοιχεία της γραμμής βοήθειας SOS 15900 που δείχνουν ότι σε διάστημα ενός έτους 3 καταγγέλθηκαν 5.041 περιπτώσεις έμφυλης βίας, εκ των οποίων τα 8/10 αφορούν σε γυναίκες που είχαν δεχτεί βία από τους συζύγους ή συντρόφους τους, δεν είναι απλά αριθμοί και στατιστικές, είναι άνθρωποι. Την ίδια ώρα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα της ActionAid, 119 γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα από τον σύντροφό τους ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Με αυτό τον ρυθμό μέχρι το 2030 θα μετράμε πάνω από μισό εκατομμύριο δολοφονημένες γυναίκες.

Σαράντα δύο χρόνια μετά την υιοθέτηση της 8 ης Μαρτίου ως ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας από τα Ηνωμένα Έθνη, ο αγώνας για την προστασία τους συνεχίζεται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη. Φέτος, έχοντας ως σημείο αναφοράς την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ΑctionAid μάς καλεί να φορέσουμε έναν διαφορετικό "Μάρτη", ένα βραχιόλι με άσπρη και μωβ, αντί κόκκινη, κλωστή. Το μωβ είναι το χρώμα που συμβολίζει το γυναικείο φύλο. Ένα βραχιόλι που συμβολίζει το "Ποτέ και Πουθενά" σε οποιαδήποτε μορφή βίας εναντίον των γυναικών. 

*Η ActionAid διεξήγαγε ποιοτική έρευνα για την ενδοοικογενειακή βία, που βασίστηκε σε 38 συνεντεύξεις με επαγγελματίες οι οποίοι δουλεύουν σε σχετικούς φορείς και στη βιβλιογραφία, για να αναδείξει ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με τη βία στο σπίτι και να κάνει προτάσεις για βελτίωση. Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο 2018. Δείτε ολόκληρο το κείμενό της εδώ


Εικόνα
actionaid_purple_women_inexarchiagr

   

Εικόνα



// 


Εικόνα



Σε απεργιακή συγκέντρωση στις 2μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος για τις 8 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προσανατολίζονται συνδικαλιστικές οργανώσεις, κινήσεις γυναικών και αρκετοί μαζικοί φορείς. 

Στην απεργιακή κινητοποίηση για τις 8 Μάρτη και την συγκέντρωση στις 2μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος, έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, ο Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Άγιος Σάββας, ο Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, ο Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Γεννηματάς, ο Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Ερυθρός, ο Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Αγία Όλγα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΓΓ Βιομηχανίας και ΓΓ Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, το Σωματείο Οδηγών Αυτοκινήτων Δήμου Αθήνας, η Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Αθήνας, το Ανεξάρτητο Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Δήμου Αθήνας, ο Σύλλογος εργαζόμενων νοσοκομείου Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, η ΕΛΜΕ Χανίων, ο Σύλλογος ΠΕ Χανίων, ο ΠΑΣΥΜΗΤΕ και πολλοί ακόμη φορείς και οργανώσεις.


Οι συλλογικότητες Καμία Ανοχή, Sabbat, Justice 4 Zak/Zackie και η Ένωση Αφρικανών Γυναικών υπογράφουν κάλεσμα σε απεργία και διαδήλωση, την Παρασκευή 8 Μαρτίου. Καλούν τον κόσμο να βγει στο δρόμο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των γυναικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 2 μ.μ. για την απεργιακή συγκέντρωση και στις 6 μ.μ. για την απογευματινή πορεία.

"Αν τα σώματά μας

δεν έχουν σημασία,

τότε να (ανα)παράγετε

ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ!" 
 

Μέρος του κειμένου των 4 συλλογικοτήτων που απευθύνουν το κάλεσμα:

"Σώματα χωρίς σημασία, ζωές ανάξιες να βιωθούν, πεδίο εκμετάλλευσης και καταπίεσης για την πατριαρχία και τον καπιταλισμό, μια σκληρή βιοπολιτική της εξουσίας από την οποία επωφελούνται καθημερινά μικρά και μεγάλα αφεντικά: Τα σώματα αυτά είναι τα σώματα μας. Τα σώματα των θηλυκοτήτων, των γυναικών, των τρανς υποκειμένων, των ΛΟΑΤΚΙΑ+, των μεταναστριών, των αναπήρων, των γυναικών προσφύγων, των σεξεργατ(ρι)ών. Αυτά είναι τα σώματα που βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο. Απειλούνται, κακοποιούνται, βιάζονται, δολοφονούνται. Μόνο φέτος θρηνούμε την Ελένη από τη Ρόδο, το Ζακ/Zackie, την Αγγελική στην Κέρκυρα, τις τρεις προσφύγισσες στον Έβρο (θα μάθουμε άραγε ποτέ τα ονόματά τους;) μια 32 χρονη μητέρα πριν λίγες μέρες στη Σητεία, την Έλλη και τη Μαρία στα Λεχενά. Κοινό στοιχείο όλων αυτών: ήταν θηλυκότητες! Και αυτές είναι μόνο οι περιπτώσεις που γνωρίζουμε.

Καθημερινά στην αγία ελληνική οικογένεια οι θηλυκότητες υφίστανται ψυχολογική και σωματική βία, ενώ η τοξική αρρενωπότητα κανονικοποιείται και επικροτείται. Τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ καθημερινά αντιμετωπίζουν τρανσφοβία και ομοφοβία στο σπίτι, στο δρόμο, στη δουλειά (όταν βρίσκουν), στις παρέες, στα media, στο διαδίκτυο, και επομένως στοχοποιούνται, περιθωριοποιούνται και αποκλείονται.   


[...} 

Η φτώχεια και η εξαθλίωση ως απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης, έχουν και έμφυλο πρόσημο, καθώς αντλείται ποικιλοτρόπως περισσότερη υπεραξία από τις γυναίκες εργαζόμενες: πολύ μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και ελαστικής εργασίας, μισθολογικές διαφορές. Ακόμα περισσότερο οι μετανάστριες και οι προσφύγισσες καταλαμβάνουν συγκεκριμένες θέσεις στην αγορά εργασίας σε μια σύζευξη έμφυλων και φυλετικών διακρίσεων, απαξιώνονται ως οντότητες και αποτελούν το πιο κερδοφόρο κομμάτι της μαύρης, κακοπληρωμένης ή ακόμα και απλήρωτης, ανασφάλιστης εργασίας. Δεν ξεχνάμε τις δύο καθαρίστριες που βρέθηκαν καταδικασμένες και διαπομπευμένες, επειδή άλλαξαν στοιχεία στο απολυτήριο δημοτικού, σε αντίθεση με το δικαστικό και πολιτικό χάδι στον Ν. Γεωργιάδη που καταδικάστηκε σε 28 μήνες για «ασέλγεια» σε βάρος ανήλικου θύματος trafficking. Δεν ξεχνάμε ότι η δικαιοσύνη τους ζέχνει ταξική μεροληψία και ωμό μισογυνισμό!
 
 

Εικόνα

 

Εικόνα
women

[...}

Σ’ όλο τον κόσμο, από την Αμερική του Τραμπ μέχρι τη Βραζιλία του Μπολσονάρο, από την Πολωνία μέχρι την Ουγγαρία, από την Ινδία μέχρι την Αργεντινή, το σύστημα δε διστάζει να δείξει ξανά το πιο αποκρουστικό του πρόσωπο. Ο φασισμός επιτίθεται στα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με μακροχρόνιους φεμινιστικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Για όλους αυτούς τους λόγους στις 8 Μάρτη βγαίνουμε στο δρόμο (Παρασκευή 8 Μάρτη στην Απεργιακή συγκέντρωση στις 13.30 και στη Φεμινιστική Πορεία στις 18.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος". 
 

*Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στο fb κάλεσμα για τις κινητοποιήσεις. 


Εικόνα
Rockabilly burnout στο Beatniks στην Κωλέττη

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Τheatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο της Αθήνας, παρουσιάζει την μουσική κωμωδία του ιδρυτή του Yoel Wulfhart, σε σκηνοθεσία Μάνου Τσότρα, προσφέροντας στο μενού γέλιο και τροφή για σκέψη.

think

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter