Μια κουβέντα με την φιλοζωική ομάδα "οι Αδέσποτες". Oταν η αγάπη για τα ζώα γίνεται έργο ζώης.

Μιλήσαμε με την Εύη Βρέττα, ενεργό μέλος της φιλοζωικής ομάδας οι Αδέσποτες και μάθαμε για την δράση και το έργο τους. Μια διαφωτιστική συζήτηση για το θέμα των αδέσποτων, την αξία των στειρώσεων, την συμπόνια και την προσωπική ευθύνη μας απέναντι στα ζώα.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά
 

Ένα χρόνος έχει περάσει από την σύσταση της φιλοζωικής ομάδας οι Αδέσποτες, η οποία είναι γνωστή στους ανθρώπους που ασχολούνται με την διάσωση των ζώων, για την δράση της στα Εξάρχεια και το αθηναϊκό κέντρο. 

Στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη μια ομάδα δραστήριων εθελοντών στο κομμάτι της φροντίδας των αδέσποτων της πόλης ένωσαν τις δυνάμεις τους και ξεκίνησαν την δράση τους. Τα μέλη της ομάδας γνωρίζονταν ήδη από την συμμετοχή τους σε άλλη φιλοζωική ομάδα της Αθήνας. 

Με εργαλεία την ήδη πολύχρονη εμπειρία τους -μέσα από το αξιόλογο έργο της προηγούμενης φιλοζωικής ομάδας που συμμετείχαν- και ένα αξιοθαύμαστο ψυχικό απόθεμα, καλή οργάνωση και πολλή αγάπη για τα ζωάκια, οι Αδέσποτες, ξεκίνησαν δυναμικά εν μέσω του πρώτου lockdown τον Μάρτιο του 2020 να δραστηριοποιούνται στο κομμάτι των στειρώσεων.  Ξεκινώντας από το Πεδίον του Άρεως, όπου δεν είχαν γίνει ποτέ στειρώσεις, κατάφεραν να στειρώσουν 32 γατιά. “Αυτό έδωσε πολύ μεγάλη ώθηση στην ομάδα, ο κόσμος που μας ήξερε ως πρόσωπα από την προηγούμενη δράση μας, γνώρισε και εμπιστεύθηκε γρήγορα τις Αδέσποτες” μας λέει η Εύη Βρέττα που μας συστήνει την ομάδα και τη δράση της και στη συνέχεια μαθαίνουμε με περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο προσφοράς και το σκοπό της ομάδας. 

Εικόνα
Μέλη της ομάδας



Οι Αδέσποτες εστιάζουν τη δράση τους στη στείρωση, φροντίδα, νοσηλεία και εύρεση υιοθεσιών των αδέσποτων. Το κύριο έργο τους αφορά τις γατούλες αλλά δεν αποκλείεται να δραστηριοποιηθούν για οποιοδήποτε ζωάκι έχει ανάγκη. 


Το αξιοσημείωτο για όσους παρακολουθούν τη δουλειά της ομάδας είναι ότι πρόκειται για μία ομάδα μοναχά πέντε ανθρώπων: η Εύη Βρέττα, η Αθανασία Κουτρουμπή, η Στέλλα Σουφλέρη, ο Αποστόλης Πολύζος, ο Μάριος Ανδρεόπουλος και ο Αλέξης Ματζώρος. Αξίζει ν' αναφερθεί ότι ο τελευταίος προσφέρει την πολύτιμη βοήθεια του παραχωρώντας το βαν του για τις μεταφορές των ζώων και ένα μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας των δράσεων οφείλεται σε αυτή την δυνατότητα. 


Φιλόζωοι, ανιδιοτελείς και αυστηρά χορτοφάγοι, τα λίγα ομολογουμένως μέλη της ομάδας, στους εννέα μήνες παρουσίας τους κατάφεραν και στείρωσαν 450 γάτες εντός Αθηνών και Πειραιά. Μετά την δυναμική έναρξη στο Πεδίον του Άρεως ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις: “Η δράση μας αφορά κυρίως τις στειρώσεις, ο κόσμος που ταΐζει γατοαποικίες μαζεύει χρήματα και σε συνεργασία με εμάς προχωράμε σε ομαδικές στειρώσεις. Στην ουσία πηγαίνουμε όπου υπάρχει ανάγκη, πιάνουμε τα γατάκια (σσ. η παγίδευση είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας και η ομάδα είναι εξειδικευμένη σε αυτό) και σε συνεργασία με κτηνιάτρους που συμμετέχουν στην προσπάθεια προχωράμε σε ομαδικές και μαζικές στειρώσεις. Έχουμε συνεργασίες για να μπορούν τα έξοδα να είναι βιώσιμα για τον κόσμο που μας βοηθάει και με αυτόν τρόπο όταν οι γατούλες επιστρέφουν στη γειτονιά τους έχουμε μια υγιή και ελεγχόμενη γατοαποικία”

 

Εικόνα

 

Σε σχέση με την σίτιση των αδέσποτων, η Εύη, μας τονίζει την σημασία των στειρώσεων. “Καλύτερα στείρωνε παρά τάϊζε”, μας λέει χαρακτηριστικά. Το νούμερο ένα ζητούμενο αυτή τη στιγμή για την φροντίδα των αδέσποτων είναι η στείρωση και ο έλεγχος του πληθυσμού τους. Από πλευράς πολιτείας, μας ενημερώνει, ότι δεν έχει προβλεφθεί κάποιο μπάτζετ για τη σίτιση των αδέσποτων. Παρ’όλα αυτά η ευαισθησία και η δράση του κόσμου και των φιλοζωικών ομάδων μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αρκεί ένας άνθρωπος σε μία θέση κλειδί για να λυθούν κάποια ζητήματα, όπως αυτό που προέκυψε κατά την αδειοδότηση για τη σίτιση στη διάρκεια της καραντίνας. Η κα Αβραμίδου, από τον δήμο Αθηναίων τότε (όπως μας ζήτησε να αναφερθεί η Εύη), με την ευαισθησία που έδειξε βοήθησε ώστε να δοθούν οι γραπτές άδειες σίτισης των αδέσποτων. 


Ωστόσο συμφωνούμε ότι πολύ μεγάλο κομμάτι του ζητήματος αποτελεί η σωστή ενημέρωση σχετικά με τα αδέσποτα, αλλά και σχετικά με τις ευθύνες που εμπεριέχει η υιοθεσία ενός δεσποζόμενου ζώου.“ Όταν ταΐζεις και δεν στειρώνεις, στην ουσία αναπαράγεις δυστυχίες. Στις γάτες (που αποτελούν και την κύρια δράση της ομάδας) οι ασθένειες είναι κατά μεγάλο ποσοστό σεξουαλικα μεταδιδόμενες, έτσι παραμένοντας αδέσποτα και αστειρώτα στην ουσία αναπαράγονται άρρωστα ζώα. Ένας από τους κύριους σκοπούς της ομάδας είναι η σωστή ενημέρωση και η συνεννόηση με τους δήμους και τις άλλες φιλοζωικές, ώστε να στειρωθούν τα ζώα που σιτίζονται.” Τα αδέσποτα ζωάκια, μας αναφέρει, ειδικά οι γάτες είναι “αόρατες”, και είναι γεγονός ότι πολλοι συμπολίτες μας θεωρούν ότι οι γάτες μπορούν να επιβιώσουν στις συνθήκες μιας μεγάλης πόλης, στο κρύο, στην αρρώστια,  όμως όταν βρεθείς κοντά τους μπορείς πια να αναγνωρίσεις το πρόβλημα, “στην ουσία μιλάμε για πλάσματα αβοήθητα με χαρακτήρες και αδυναμίες που υποφέρουν”. 


Εικόνα


 

Τι συμβαίνει όμως με τα δεσποζόμενα ζώα που παραμένουν ημί- ελεύθερα και αστείρωτα; Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων δεν επιλέγουν την στείρωση, είτε φοβούμενοι ότι θα επέμβουν στη φύση του ζώου, είτε από ελλείψη πληροφόρησης. Αυτό συχνά έχει ώς αποτέλεσμα τα ζώα (γάτες, σκύλοι) να αναπαράγονται χωρίς έλεγχο. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα πάντα με την ομάδα Αδέσποτες, ο φαύλος κύκλος της αναπαραγωγής ή ακόμα και των φαινομένων εγκατάλειψης συνεχίζεται. 

“Πάρα πολλά αδέσποτα, δυστυχώς προκύπτουν από την μη στείρωση των δεσποζόμενων”. Στις μέρες μας, συμπληρώνει η Εύη, παρατηρούμε φαινόμενα όπως αλεπούδες και αγριογούρουνα ν’ αναζητούν τροφή στις πόλεις. Δυστυχώς, τα ζώα δεν μπορούν πια να είναι αυτάρκη και ακόμα και με έμμεσο τρόπο εξαρτώνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και παρουσία. Συνεπώς, όπου υπάρχουν άνθρωποι υπάρχει τροφή, και έτσι αν “συμπονείς και δεν θέλεις να είσαι μέρος του προβλήματος είναι υποχρέωση σου να στειρώνεις τα ζώα που φροντίζεις και κυκλοφορούν ελεύθερα”.

>> Η φιλοζωική ομάδα “οι Αδέσποτες” δραστηριοποιείται στην Αθήνα και στον Πειραιά, η χάρη τους όμως έφτασε πρόσφατα έως και το νησι της Σερίφου, όπου ο δήμος ζήτησε την βοήθεια τους για να πιαστούν τα γατάκια του νησιού και να στειρωθούν με την συμβολή των Εθελοντών Κτηνιάτρων. 

//Σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση

Για το θέμα της στείρωσης αλλά και για τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, η ενημέρωση και η εκπαίδευση παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο. Ομάδες όπως οι Αδέσποτες και άλλες με παρόμοια δράση είναι εύκολο κανείς να αντιληφθεί ότι στην ουσία αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν την δουλειά της πολιτείας και των δήμων. Ωστόσο τα τελευταία δέκα χρόνια, μαθαίνουμε, τα πράγματα σχετικά με τον εθελοντισμό και την θέση της πολιτείας στην αντιμετώπιση του ζητήματος των αδέσποτων έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Συγχρόνως η δράση των οργανώσεων και των ομάδων επηρεάζει και την νομοθετική πλευρά του ζητήματος: “Πλέον η πολιτεία αναγνωρίζει την αξία των αδέσποτων και την αξία της ζωής της, τι σημαίνει κακοποίηση ενός ζώου, πώς ορίζεται νομικά ένα δεσποζόμενο και ένα αδέσποτο. Φυσικά υπάρχει ακόμα δρόμος, στα άμεσα ζητήματα που θα πρέπει να νομοθετηθούν είναι η υποχρεωτική τοποθέτηση τσιπ και η στείρωση των κατοικιδίων. Το πλαίσιο αυτό δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές και θα πρέπει να γίνει,”  συμπληρώνει η Έυη. 


“Η σωστή ενημέρωση και η παιδεία γύρω από τον σεβασμό ως προς τα ζώα και το ζήτημα των στειρώσεων φυσικά θα πρέπει να αφορά όλη την επικράτεια, όχι μόνο τα αστικά κέντρα”. Η πολιτεία, αντιλαμβανόμαστε εύκολα μέσα από την κουβέντα, ότι μπορεί να αναζητήσει το know-how της διαδικασίας ή και να συνεργαστεί με τις ομάδες ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αποτελεσματικά. 

//Υιοθεσία - Προδιαγραφές - Υποστήριξη 

Η εύρεση στέγης και παντοτινής οικογένειας στα αδέσποτα που αναλαμβάνει η ομάδα αποτελεί από τα σημαντικότερα κομμάτια του έργου της. Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα της πολλά γατάκια βρήκαν οικογένεια και σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα ζωάκι διαμέσου της ομάδας θα πρέπει να τηρεί τις φαινομενικά αυστηρές προδιαγραφές υιοθεσίας. “Είμαστε αυστηροί στις υιοθεσίες, για να υιοθετήσει κάποιος ένα ζωάκι από εμάς θα πρέπει να τηρούνται κάποια προαπαιτούμενα”. 

 

Εικόνα

 
 

Πιο συγκεκριμένα, οι απαιτήσεις υιοθεσίας ενός ζώού από τις Αδέσποτες είναι:


- Η τοποθέτηση μικροτσίπ στο όνομα του ιδιοκτήτη.

- Συμβόλαιο υιοθεσίας στο όνομα του με γνήσιο υπογραφής από τα ΚΕΠ.

- Σωστή και ελεγχόμενη περίφραξη και υποχρέωση να κράτα το ζωάκι μόνο εντός σπιτιού (δεδομένης της πολύ συχνής εμπειρίας της ομάδας από κλήσεις για πτώσεις και ατυχήματα η εξασφάλιση της περίφραξης είναι απαραίτητη)

Εκτός από τις υιοθεσίες, οι Αδέσποτες αναλαμβάνουν να θεραπεύσουν ζωάκια σε ανάγκη αλλά και να ενισχύσουν οικονομικά ιδιοκτήτες που δεν μπορούν καμιά φορά να καλύψουν τα έξοδα νοσηλείας του κατοικιδίου τους. Συγχρόνως, έχοντας αποκτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, πραγματοποιούνται πολλές φιλοξενίες ζώων μέχρι να βρουν σπίτι. Για το λεπτό ζήτημα της φιλοξενίας μας λέει η Εύη, “Δεν φορτώνουμε ποτέ το ζωάκι στους εθελοντές, όλη μας η δουλειά βασίζεται στην εμπιστοσύνη, βασιζόμαστε στο ότι ο κόσμος πρέπει να νιώθει άνετα και καλά, είτε φιλοξενώντας, είτε δίνοντας τα χρήματα του. Η εμπιστοσύνη είναι που μας κρατάει”


Οι Αδέσποτες, προς το παρόν δεν έχουν κάποια νομική μορφή, φιλοδοξούν να γίνουν σωματείο και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον κόσμο που στηρίζει την ομάδα. Στο γκρουπ τους στο Facebook διοργανώνουν μπαζάρ με προσφερόμενα αντικείμενα και τα διαθέτουν στα pet shop της περιοχής των Εξαρχείων (Efi’s Pet Shop, Pet Corner) ή σε λόκαλ καταστήματα. Αν θέλουμε να βοηθήσουμε μπορούμε (προς το παρόν έχουν σταματήσει τα ανοιχτά μπαζάρ λόγω covid) να ενισχύσουμε το έργο τους αγοράζοντας κάποιο δωράκι για αυτούς που αγαπάμε ή και για την συλλογή μας με γάτο-αντικείμενα. Τα ημερολόγια τοίχου γίνονται ανάρπαστα και αναμένουμε με αγωνία αν θα ανατυπωθεί το φετινό του 2021.


Στα Εξάρχεια, της αυτονομίας και της αλληλεγγύης, η ύπαρξη συλλογικοτήτων και αυτόνομων ομάδων με κοινωνικούς σκοπούς, αλλά και προσφορά στην τοπική κοινότητα αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν την ζωή εδώ πιο γλυκιά και νοηματοδοτούν διαφορετικά την καθημερινότητα. Κρατάμε για το τέλος τα λόγια της δραστήριας Εύης για το έργο της ομάδας οι Αδέσποτες: “η λέξη κλειδί για εμένα είναι η ενσυναίσθηση, αυτό σημαίνει βάζω το ζωάκι πάνω από τον εαυτό μου, δεν φροντίζω τα αδέσποτα για να καλύψω τις δικές μου προσωπικες ανάγκες. Φυσικά η ανάγκη του να δίνεις και της αγάπης εκ προοιμίου καλύπτονται, αυτό όμως που αξίζει είναι να αντιληφθούμε τον πόνο και την ταλαιπωρία των ζώων.” 


Η φροντίδα των ζώων της περιοχής από τις δραστήριες φιλοζωικές ομάδες είναι φανερή στα τροφαντά γατούλια της γειτονιάς που γνωρίζουμε με τα ονόματα τους και τις ελεγχόμενες αποικίες τους. Από τα Εξάρχεια, στην Αθήνα, τον Πειραιά και όπου υπάρχει ανάγκη ομάδες σαν τις Αδέσποτες αποδεικνύουν πως όταν υπάρχει οργάνωση, πραγματικό ενδιαφέρον και ενσυναίσθηση αρκούν πέντε καλοί φίλοι για να γίνουν μικρά θαύματα.


Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Εύη και τις Αδέσποτες για την συνέντευξη.

 

Εικόνα
Beatniks Road Bar στα Εξάρχεια: Αυθεντικό, ορθάδικο και ροκενρολ.

Συντάκτης Κλέλια Α. 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube


Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter