Το 31o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Τριανόν / 22 Νοε - 5 Δεκ

Το 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας, διοργανώνεται φέτος από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο Τριανόν, με εξαίρεση τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που ξεκίνησαν νωρίτερα.

Στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης είναι o κόσμος της γυναίκας, οι ρόλοι της μέσα από τον κινηματογράφο, πρόσφατο και παλαιότερο. Το 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου αποφάσισε να δώσει, στο φετινό του πρόγραμμα, τον πρώτο ρόλο στη γυναίκα. Το Πανόραμα διοργανώνεται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίνου Φένεκ-Μικελίδη. 


Εικόνα
Back_Held_Hands_panorama_inexarchia



 
8 ταινίες σε πανελλήνια πρεμιέρα και 3 σε αθηναϊκή συναγωνίζονται φέτος στο Διαγωνιστικό Τμήμα:

- "Αγάπη/Agape" (2017, Κροατία, 87’). Ο βετεράνος Branko Schmidt, ένας από τους χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της κροάτικης κινηματογραφίας, επιστρέφει με το «Αγάπη», μια αιχμηρή κριτική της παρηκμασμένης κοινωνίας, των εκκλησιαστικών πρακτικών και της παραμελημένης νεολαίας.

- "Μόνη στο γάμο μου/Alone at my wedding" (2018, Βέλγιο, 121’). Η Ρουμάνα Marta Bergman κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στη μεγάλου μήκους με μία ταινία για το ταξίδι της νεαρής Ρομά Πάολα που προσπαθεί να ξεφύγει από τις παραδόσεις που την πνίγουν.

- "Η ευγενική αδιαφορία του κόσμου/The gentle indifference of the world" (2018, Καζακστάν, Γαλλία, 100’). Μια επική ιστορία αγνής αγάπης σε έναν κόσμο εμμονικόμε τον πλούτο και την εξουσία από τον ανεξάρτητο σκηνοθέτη Adilkhan Yerzhanov.
 

- "Jumpman/Podbrosy" (2018, Ρωσία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Γαλλία, 90’), "Suleiman Mountain/ Sulayman too" (2017, Ρωσία, Κιργιστάν, 101’). Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Ρώσου Ivan I. Tverdovsky με θέμα ένα αγόρι που πάσχει εκ γενετής από αναλγησία. Η ταινία απέσπασε την «Ειδική Μνεία της Επιτροπής» στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.
 
- "Η δίκη/Process" (2018, Ολλανδία, 125’). Το ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου δημιουργού Sergey Loznitsa ανασύρει ιστορικά επίκαιρα για να παρουσιάσει μια από τις πρώτες δίκες που ενορχήστρωσε ο Στάλιν, στην οποία εισαγγελείς,μάρτυρες, κατηγορούμενοι και δικαστές ψεύδονται στο κοινό και τον ίδιο τους τον εαυτό.
 

- "Μύγες του χειμώνα/Vsechno Bude" (2018, Τσεχία, Σλοβενία, Πολωνία, Σλοβακία, Γαλλία, 85’). Ένα κωμικό road-trip που εξυμνεί την αθωότητα και τον αυθορμητισμό της νιότης από τον Σλοβένο Olmo Omerzu, βραβευμένο με το Βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.
 

- "Η τέχνη καταστρέφει/Back Held Hands" (2017, Ελλάδα, 104’). Μέσα από τις σχέσεις μιας οικογένειας ηθοποιών κι έναν «Μάκβεθ για τρεις», ο έμπειρος Νίκος Κορνήλιος καταθέτει μία ταινία για την πνευματική κορυφή και την ασυλία της μεγαλοφυΐας.

- "Παύση/Pause" (2018, Ελλάδα, Κύπρος, 96’). Στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο στη μεγάλου μήκους, η Τώνια Μισιαλή προσεγγίζει το διαχρονικό θέμα της φθοράς των σχέσεων μέσα στο γάμο. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα «East of West» του Κάρλοβι Βάρι.

- "Μια ιστορία χωρίς όνομα/Una storia senza nome" (2018, Ιταλία, 110’). Δύο χρόνια μετά τις "Εξομολογήσεις", ο καυστικός Roberto Andò επιστρέφει με μία ευφυή ντραμεντί για τη δύναμη του σινεμά.

- "Les estivants/The summer house" (2018, Ιταλία – Γαλλία, 127’), της γνώριμής μας στην Ελλάδα Valeria Bruni Tedeschi. Πρόκειται για μία ημι-αυτοβιογραφική ταινία, με την ίδια τη Tedeschi να υποδύεται μία πρόσφατα διαζευγμένη σκηνοθέτρια.

*Η έναρξη του διαγωνιστικού τμήματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στις 20.00 στον κινηματογράφο Τριανόν με την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας "Μύγες του χειμώνα/Vsechno Bude", ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει άλλες 10 πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει ακόμα την έξοδό τους στα ελληνικά σινεμά.

Εικόνα
Yuli_panorama_inexarchia


Το τμήμα Η διεθνής εικόνα σε πρώτη προβολή περιλαμβάνει έξι ταινίες φετινής παραγωγής, οι οποίες παρουσιάζονται σε avant-premiere:
 

- "Άικα/Ayka", του Καζάκου σκηνοθέτη Sergey Dvortsevoy, υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών

- "Dovlatov" -του Ρώσου σκηνοθέτη Aleksey Alekseivich German, υποψήφια για Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου

- "Yuli",  ένα οικογενειακό δράμα με φόντο την ισπανική κρίση από τη σκηνοθέτρια Icíar Bollaín

- "Η επαφή/ Approach", η σπονδυλωτή ταινία του βετεράνου Τώνη Λυκουρέση

- "Τα δάκρυα του βουνού", για την οδύσσεια μιας συντροφιάς μαστόρων πέτρας, του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.


Σε πανελλήνια πρεμιέρα παρουσιάζεται και το "Ευφορία/ Euforia", η νέα ταινία της διεθνούς φήμης ηθοποιού Valeria Golino, ως ταινία έναρξης του 31ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, στον κινηματογράφο Ιντεάλ.

Εικόνα
Euforia_panorama_inexarchia





 
Με το Ειδικό Βραβείο του Πανοράματος θα τιμηθούν για τη συνεισφορά τους στην κινηματογραφική τέχνη ο συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης και η ηθοποιός Βέρα Κρούσκα.

//

Extra Ινφο

Που
Κινηματογράφος Τριανόν

Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα 10434

Πότε
22 Νοεμβρίου - 5 Δεκεμβρίου 2018
Βρείτε εδώ το πρόγραμμα των προβολών.

Εισιτήρια
Γενική είσοδος: 5€ (εξαιρούνται οι τελετές έναρξης & λήξης)
Κάρτα διαρκείας 5 προβολών: 15€
Κάρτα διαρκείας 10 προβολών: 30€

//

Δείτε ακόμη:
- Προφεστιβαλική έκθεση ζωγραφικής "7" που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 31ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.


Εικόνα
Poster_31st_Panorama_inexarchia


Εικόνα


 

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Πενήντα τέσσερις γυναίκες tattoo artists, συμμετέχουν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στον καινούργιο χώρο τέχνης HeartbeatInk Gallery, στο κέντρο της Αθήνας.

think

Η παράσταση "Προσοχή: Εκτελούνται Έργα" σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Νοεμή Βασιλειάδου, μετά από μια δυναμική εκκίνηση στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στο Θέατρο Εμπρός, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πλέον καίριο...

think

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, στην οδό Κύπρου στην Κυψέλη, φιλοξενεί στο ξεκίνημα τις νέας χρονιάς, μουσικές παραστάσεις, spoken word με ανοιχτό μικρόφωνο και περφόρμανς.

think

Newsletter