Qengjat e Vegjel: Γλυπτά και βίντεο της Ντορέιντα Τζόγκου στο ERGO Collective στα Πετράλωνα

Η εικαστικός Ντορέιντα Τζόγκου παρουσιάζει μία πτυχή του βιωματικού και πολυδιάστατου έργου της "Qengjat e Vegjel" στο φυσικό χώρο της ERGO collective, στα Κάτω Πετράλωνα.

Η ERGO Collective, είναι μια δημιουργική πλατφόρμα που βασίζεται στην αρχή της συνεργασίας και διαπραγματεύεται τα όρια της εκάστοτε εμπεριστατωμένης τέχνης, όσον αφορά την διαδικασία δημιουργίας της και την εμπειρία του ατόμου απέναντι στην έκθεσή της. Στον χώρο της ERGO, παρουσιάζεται μια πτυχή του βιωματικού και πολυδιάστατου έργου Qengjat e Vegjel (Τα Μικρά Αρνάκια) της εικαστικού Ντορέιντα Τζόγκου, που δανείζεται τον τίτλο του από ένα παραδοσιακό αλβανικό παιδικό τραγούδι.

Το έργο της Τζόγκου περιλαμβάνει γλυπτικές εγκαταστάσεις και βίντεο που συνομιλούν μεταξύ τους συνθέτοντας μία συναισθηματική αφήγηση μνήμης και αποχαιρετισμού.

Ταξιδεύοντας στο χωριό Σελενίτσα στη νοτιοδυτική Αλβανία όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, η Τζόγκου δημιουργεί έργα με υλικά όπως η πίσσα που παράγεται στο μεταλλείο του χωριού, το οποίο αποτελεί τη βασική πηγή πόρων απαραίτητων για την επιβίωση της τοπικής κοινότητας. Η δημιουργική της διαδικασία είναι αναπόσπαστη από το ίδιο το εργοστάσιο αλλά και τους συγχωριανούς της οι οποίοι εμπλέκονται και συσχετίζονται άμεσα με τη διαδικασία και το αποτέλεσμα των έργων της.

Η πρακτική της Τζόγκου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ίδιου του Qengjat e Vegjel, είναι μία μακροχρόνια διαδικασία που διαπραγματεύεται τόσο τη μετέωρη ταυτότητα της εικαστικού, όσο και ζητήματα σχετικά με την απώλεια, την ατομική και συλλογική ιστορία και τη βιογραφική αφήγηση. Τα υλικά, στα χέρια της Τζόγκου γίνονται ζωντανοί μάρτυρες μιας προσωπικής αναζήτησης, νοηματοδοτούνται εκ νέου και αποκτούν μία διάσταση σχεδόν τελετουργική: επικοινωνούν, θρηνούν και απαλύνουν το τραύμα.


Εικόνα
Doreida Xhogu_Qengja_e_Vegjel_1_inexarchiagr

Η Ντορέιντα Τζόγκου

Γεννήθηκε στην Σελενίτσα της Αλβανίας και σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο της Αφροδίτης Λίτη. Έχει εκθέσει τη δουλειά της μεταξύ άλλων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών (Σταθμός ΑΣΚΤ, Δελφοί, 2017), στην Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Ο κήπος των γλυπτών, 2017 και 2019), στο Θέατρο Αλκμήνη (Πρεμιέρες, 2017), στο Reflex Photographer (Αθήνα) σε συνεργασία με το ESAAA-Εcole Superieure d’art Annecyalpes (Minus, 2017), στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών (Αστραφτερό–Blank, Γλυπτική και Νόμισμα στο Πνέυμα του Ολυμπισμού, 2019), στον ΑΔΜΗΕ (Αθήνα) (Έκθεση γλυπτικής σε συνεργασία με την Aνώτατη Σχολή Καλών Τεχνών - Διασυνδέοντας την Ελλάδα, 2019–2020), στο MOMus–Πειραματικό Κέντρο Τεχνών/Experimental Center for the Arts στην Θεσσαλονίκη (Together, So far so close, 2020).

Τον Φεβρουάριο του 2020 πραγματοποιήσε την πρώτη της ατομική έκθεση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γεράνη με τίτλο Miniera (Ρομάντσο,Αθήνα). Συμμετείχε επίσης, στην έκθεση της 62ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με θέμα την σάτιρα "Ο κανόνας του παιχνιδιού" του Ζαν Ρενουάρ (The Project Gallery, Αθήνα,2021).

Εικόνα
ergo_collective_Doreida_Xhogu_Qengjat_e_Vegjel_inexarchiagr

Η ERGO Collective

Ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2017 με βασική ομάδα την Αντωνία Οικονόμου και την Έλλη Αντωνίου. Η ομάδα, που αποτελείται από έξι βασικά μέλη και έναν αυξανόμενο αριθμό συντελεστών από την Αθήνα και το εξωτερικό, προσεγγίζει τη συλλογική δημιουργικότητα ως μέσο ενθάρρυνσης του διαλόγου και της γνώσης που προκύπτει από τη μεταξύ μας τριβή. 

Η αρχική μορφή είχε νομαδικό χαρακτήρα, με έμφαση στις site specific εκδηλώσεις ενώ σήμερα, η ERGO καταλαμβάνει έναν φυσικό χώρο στα Κάτω Πετράλωνα, εξερευνώντας τη νέα της ταυτότητα ως artist-run space. Καλωσορίζει δημιουργούς από όλο τον κόσμο για να μοιραστούν και να προτείνουν εκθέσεις, performances, εργαστήρια, συμπόσια, προβολές και residencies. Φιλοδοξία της είναι να υφάνει δυναμικά την αφήγηση του συνεχώς αυξανόμενου δικτύου της ως collective.

//

Ίνφο 

Που
Αιγιήδων 31, Κάτω Πετράλωνα 11853

Αθήνα

Πότε
Εγκαίνια στις 25 Φεβρουαρίου, 2022 από τις 7 μ.μ
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 6 Μαρτίου, 2022
19:00-22:00

Είσοδος ελεύθερη


//


To fb κάλεσμα στην έκθεση

Εικόνα
Doreida Xhogu_Qengja_e_Vegjel_poster_inexarchiagr


Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ένα τριήμερο φεστιβάλ για το χαρτί και τις πληγές του φιλοξενείται στο Ρομάντσο, με μπαζάρ σπάνιων, παλιών και περίεργων βιβλίων, προβολές κλασικών ταινιών και πάρτι.

think

Πενήντα τέσσερις γυναίκες tattoo artists, συμμετέχουν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στον καινούργιο χώρο τέχνης HeartbeatInk Gallery, στο κέντρο της Αθήνας.

think

Η παράσταση "Προσοχή: Εκτελούνται Έργα" σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Νοεμή Βασιλειάδου, μετά από μια δυναμική εκκίνηση στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στο Θέατρο Εμπρός, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πλέον καίριο...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter