Μιλήσαμε με τον Julien Guidicelli και ρίξαμε μια κλεφτή ματιά στα άδυτα ενός παριζιάνικου tattoo studio και των χωριών της Ινδίας

Ο Julien όταν είναι στο Παρίσι αράζει στο tattoo studio του Erren και όταν ταξιδεύει αποτυπώνει βιωματικά την εμπειρία του από τους τόπους και τους ανθρώπους που συναντά. Στην έκθεση του “Different Perspectives: Tattoos and India” αναμετράται η καθημερινότητα και η φυγή επικοινωνώντας τα συναισθήματα του πίσω από το φωτογραφικό φακό.

Συντάκτης: Κλέλια Α. 
 
O Julien Guidiceli είναι ένας από τους πιο ιδιαίτερους ανθρώπους που συνάντησα στα καλοκαίρια μου στην Αστυπάλαια. Ειναι παριζιάνος με ρίζες από την Κορσική και την Ισπανία και έχει περάσει σχεδόν όλα τα καλοκαίρια της ζωής του στο νησί, στην μέση του Αιγαίου, στην ελληνική αγόνη γραμμή αποκτώντας αναμνήσεις από μη τουριστικές εποχές και χτίζοντας μία ταυτότητα ανοιχτή και διορατική που ενσωματώνει τις κουλτούρες αυτών των τόπων.


Το απομονωμένο τοπίο του νησιού και η παρατήρηση του έθρεψαν την μετέπειτα έμπνευση του ως φωτογράφου ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια ενασχόλησης του με την τέχνη της φωτογραφίας. Η δουλειά του αποτελείται από ασπρόμαυρες φωτογραφίες τονίζοντας έτσι το πάθος του για μοναχικούς χαρακτήρες, σκοτεινά πλάσματα, ερημωμένα τοπία και όλες τις λεπτομέρειες που έχει απορροφήσει σε κάθε ταξίδι που έκανε.


Εικόνα
Julien Guicidelli, Astypalea Fishermen. 2017



Το καλοκαίρι του 2018 το project του “Astypalea Fishermen” στο οποίο ακολούθησε την καθημερινότητα των ψαράδων του νησιού όταν εργάζονται, έτρεξε σαν έκθεση στους μύλους της χώρας, όπου φιλοξενούνται καθε καλοκαίρι διαφορετικές καλλιτεχνικές εκθέσεις.

Τον ρωτήσαμε για να μάθουμε περισσότερα για το πώς γεννήθηκε το concept της έκθεσης “Different Perspectives Tattoos and India” (Fb Event), η οποία θα λάβει χώρα από τις 24/01/19 - 05/02/19 στο Popeye Loves Olive art space στην Αθήνα, ένα χώρο που συνδυάζει ένα σύγχρονο vegan tattoo studio (Paroxysm Tattoo Studio) με την φιλοξενία σύγχρονου ελληνικού κοσμήματος (Erato Handmade Jewellery) και καλλιτεχνικών εκθέσεων.

“Γνώρισα την Ερατώ και τον Γιάννη όταν ήρθαν να την δουν την έκθεση μου για τους «Ψαράδες της Αστυπάλαιας». Η Αστυπάλαια είναι ένα μικρό νησί, συναντάς σχεδόν τους ίδιους ανθρώπους κάθε βράδυ. Γίναμε φίλοι και περάσαμε πολύ χρόνο μαζί, μου μίλησαν για το Tattoo studio και χώρο τέχνης για κοσμήματα που έχουν στην Αθήνα και τους έδειξα το project μου “Τattoo”, έτσι κάποιο από τα καλοκαιρινά βράδια μας αποφασίσαμε ότι θα ταίριαζε γάντι για μια έκθεση στο Popeye loves Olive.“


Εικόνα
Julien Guicidelli, Paris, 2014



 

Μας μίλησε τις λεπτομέρειες της εικαστικής αντιπαράθεσης μεταξύ των tattoo και του τοπίου της Ινδίας και την δική του βιωματική σχέση με τον κόσμο της δερματοστιξίας. 
“Η έκθεση μου χωρίζεται σε δύο διαφορετικά έργα. Το πρώτο αφορά τα τατουάζ: Τα τατουάζ είναι ένας τρόπος να εκφράσω τον εαυτό μου ακριβώς όπως όταν τραβάω φωτογραφίες. Δεδομένου ότι ο καλύτερος φίλος μου στο Παρίσι είναι tattoo artist, τα tattoo sessions αποτελούν για μένα μια καθημερινότητα: Μοτεράκια, μελάνια, σχέδια, ο ειδικός φωτισμός δημιουργούν για μένα μια μοναδική ατμόσφαιρα που ήθελα να τεκμηριώσω φωτογραφικά.

Είχα πάντα την ανάγκη να κάνω ένα project για όλα αυτά που ζούσα, άρχισα να τα συνθέτω και να τα οπτικοποιώ στο μυαλό μου, τι είδους εικόνες θα μπορούσα να δημιουργησω συνδυάζοντας όλα αυτα τα στοιχεία της ιεροτελεστίας του tattoo: από τον φωτισμό του τόπου, τη θέση των ανθρώπων ή ακόμα και από τα σχέδια που επέλεξαν να χτυπήσουν. Στην πραγματικότητα το “Tattoo” αποτελεί την πρώτη μου ολοκληρωμένη φωτογραφική σειρά. Είχα αρκετό χρόνο, σε σχέση με άλλες σειρές, για να φτιάξω την κάθε σύνθεση και να δημιουργήσω την ατμόσφαιρα που ήθελα με βάση τον φωτισμό. Ήταν ένας τρόπος να εκφράσω την αισθητική μου και το όραμά μου ως φωτογράφος.


Εικόνα
Julien Guicidelli, Puskar India. 2016

 

Το δεύτερο κομμάτι της έκθεσης αφορά την Ινδία. Το 2016 ταξίδεψα σε όλη την Ινδία, από το Νότο προς το Βορρά, για περισσότερο από δύο μήνες. Το έργο μου είναι εμπνευσμένο από τον νομαδικό τρόπο ζωής που υιοθετήσαμε κατά την διάρκεια του ταξιδιού μας. Μέναμε σε κάθε χωριό για 3-4 ημέρες πράγμα που μου επέτρεψε να μην βάλω περιορισμούς στις εμπνεύσεις μου. Με γοήτευσαν πολλά και διαφορετικά θέματα, τα τοπία η χλωρίδα και η πανίδα, προσπάθησα να παγιδευσω με τον φακό μου στιγμές από την καθημερινότητα των ντόπιων, δεν ήταν πάντα εύκολο μιας και δε τους αρέσει και πολύ να τους φωτογραφίζουν.


Στην έκθεση “Different Perspectives Tattoos and India” αντιπαραθέτω την ταξιδιωτική εμπειρία με την καθημερινότητα μου σε συνδυασμούς που ερμηνεύουν και επικοινωνούν τα προσωπικά μου συναισθήματα. Για την έκθεση επιλέχθηκαν μια σειρά από ανέκδοτες φωτογραφίες, από τα Tattoo Studios - ένα από τα μεγάλα μου πάθη - και το τοπίο της Ινδίας. Για μένα η Ινδία αντιπροσωπεύει τον κόσμο του κοσμήματος με έναν πιο αιθέριο τρόπο και αυτό είναι ο τέλειος συνδυασμός για την Popeye Loves Olive - Art Space"


Εικόνα
Different Perspectives Tattoss and India

Περισσότερη δουλειά του Julien εδώ
 

//

ινφο
Διάρκεια έκθεσης: 24/01 έως 5/02
Εγκαίνια Πέμπτη 24/01 στις 19.00 

Popeye Loves Olive Art Space
Λιμπόνα 5, Πλατεία Αγίας Ειρήνης 

Εικόνα
Beatniks Road Bar στα Εξάρχεια: Αυθεντικό, ορθάδικο και ροκενρολ.

Συντάκτης: Κλέλια Α.
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter