Σπουδαστές και καλλιτεχνικά σωματεία, με νέες δράσεις και κινητοποιήσεις, φωνάζουν μέχρι να ακουστούν

Οι καλλιτέχνες ενωμένοι συνεχίζουν να διεκδικούν την αναβάθμιση των πτυχίων τους και κατ' επέκταση τα εργασιακά τους δικαιώματα, την ίδρυση Ανώτατης Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών και ενιαία δημόσια καλλιτεχνική εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες με την παράλληλη ενίσχυση του σπουδαστικού σώματος.

φωτογραφίες: Μάριος Λώλος

Ο δημόσιος διάλογος έχει ανοίξει και τα αιτήματά των καλλιτεχνών έχουν γίνει γνωστά σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, που αναγνωρίζει ότι πρέπει να βρεθεί λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα. 

Ήδη οι διεκδικήσεις έχουν οδηγήσει σε δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την ίδρυση δημόσιας τριτοβάθμιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Όμως τα άλυτα ζητήματα παραμένουν για όσες και όσους εργάζονται σήμερα αλλά και τους τωρινούς σπουδαστές και σπουδάστριες.

Ο αγώνας που ξεκίνησε εδώ και δύο μήνες τους βρίσκει αμετακίνητους να συνεχίζουν, με τις κινητοποιήσεις να κλιμακώνονται, τους δρόμους να πλημμυρίζουν Τέχνη, με συναυλίες και δρώμενα, για να γνωστοποιήσουν τις διεκδικήσεις τους και τα μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης καλλιτεχνών να έρχονται απ' όλο τον κόσμο.
 

Εικόνα
1

 
Ανάμεσα στις δράσεις των επόμενων ημερών που περιλαμβάνουν συναντήσεις, ημερίδες, σύσταση ομάδων εργασίας από τα σωματεία, ηθοποιοί, τραγουδιστές και χορευτές και φυσικά οι σπουδαστές διοργανώνουν:

- Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, Πάρτυ Μασκέ Οικονομικής Ενίσχυσης στο "Σχολείον" Ειρήνη Παπά, στην Πειραιώς διοργανώνει το Συντονιστικό της κατάληψης της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου με dj sets.

"Την Κυριακή 26/02 στις 21:00 σας περιμένουμε όλα στην Κατειλημμένη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ντυμένα και στολισμένα για να παρτάρουμε μαζί!"

- Την Καθαρά Δευτέρα, συναυλία (στα Προπύλαια ή το Σύνταγμα). 

- Την Πέμπτη 2 Μαρτίου στις 6 μ.μ. πανελλαδικές πανκαλλιτεχνικές κινητοποιήσεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ναύπλιο). 
 

Εικόνα
Μάριος Λώλος Συναυλία Τσίλλερ

φώτο: Μάριος Λώλος, Συναυλία Τσίλλερ 

 

Μεταξύ άλλων το κάλεσμα στήριξης αναφέρει:

"Η τέχνη αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνίας, κύτταρο διαμόρφωσης των συνειδήσεων της. Αποτελεί μέρος της κοινωνικής πραγματικότητας στην προσπάθεια της να την καθρεφτίσει, να την μετασχηματίσει ή και να την υπερβεί. Η κοινωνία είναι η αιώνια μήτρα, οι δοσμένες συνθήκες, το πλαίσιο. Από αυτήν ερχόμαστε και προς αυτήν απευθυνόμαστε. Ενάντια σε μια λογική που μας θέλει χομπίστες, παρίες, ελιτιστές, περίεργες/ους/α που αιθεροβατούν, εμείς δηλώνουμε κατηγορηματικά πως είμαστε εργαζόμενες/οι/α και διεκδικούμε τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά μας δικαιώματα".
 

Υπογράφουν: ο Συντονισμός Εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού / Κατάληψη Ρεξ , το Σώμα Συντονισμού Σπουδαστών Δραματικών Σχολών / Κατάληψη Θεάτρου Τσίλλερ, ο Σύλλογος Σπουδαστών/τριών Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου, η Κατάληψη Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων , το Σωματείο Σπουδαστών Δραματικής Σχολής Πάτρας, το Συντονιστικό Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης, η Κατάληψη Βασιλικού Θεάτρου, ιο Σπουδάστριες/Σπουδαστές Σχολής Δραματικής Τέχνης ΚΘΒΕ και ο Σύλλογος Σπουδαστών/τριών ΚΣΟΤ.

 

Εικόνα
Μάριος Λώλος Συναυλία Ρεξ

φώτο: Μάριος Λώλος, Συναυλία στο Ρεξ 
 

Αναλυτικά οι διεκδικήσεις:

- ΆΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα ΤΕ (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003)

- Ίδρυση Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών, με τρόπο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και διαδικασίες εξομοίωσης για τους αποφοίτους των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών.

- Άμεση απόσυρση του άρθρου 7 του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022. Καμία αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων ως ΠΕ και ΤΕ. Διασφάλιση των δικαιωμάτων των πτυχίων των Δημοσίων και Δωρεάν Πανεπιστημίων.

- Έμπρακτη εφαρμογή του Άρθρου 16 παρ.7 με την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανώτερης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για τα πτυχία όλων των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ καλλιτεχνικών σχολών.

- Ενίσχυση και διεύρυνση των ήδη υπαρχόντων πανεπιστημιακών τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών.

- Υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων παντού.

- Αύξηση του προϋπολογισμού για τον σύγχρονο Πολιτισμό.

- Καθολικά προσβάσιμο Πολιτισμό.

- Ενίσχυση και ουσιαστική στήριξη των μικρών καλλιτεχνικών παραγωγών, των ανεξάρτητων ομάδων και καλλιτεχνών.

- Επαναφορά και αύξηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

-Παροχή σίτισης, στέγασης, δωρεάν συγγραμμάτων, κρατικών υποτροφιών και οικονομικής στήριξης στο σπουδαστικό σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών.

Εικόνα
Μάριος Λώλος Protest

 

*ευχαριστούμε τον πάντα μάχιμο και εξαιρετικό φωτογράφο Μάριο Λώλο για το φωτογραφικό υλικό

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Theatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε τις πόρτες του με την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Samuel Beckett, σε σκηνοθεσία του Νίκου Διονύσιου.

think

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter