Νέος κύκλος Ίριδα Visions με εκδηλώσεις και προβολές στο ιστορικό κινηματοθέατρο "Ίρις"

To Irida Visions - Μέρες Πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης ΕΚΠΑ, το φεστιβάλ που πραγματοποίησε επιτυχώς 100 εκδηλώσεις μέχρι σήμερα, επιστρέφει με ένα νέο κύκλο εκδηλώσεων γεμάτο προβολές, masterclasses και εργαστήρια.

 

Ο Κινηματογραφικός, ο Φωτογραφικός, ο Θεατρικός και ο Χορευτικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών συνδιοργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων προβολές αναγνωρισμένων ταινιών, φωτογραφικές εκθέσεις, masterclasses και μουσικά events.

Μετά την πρεμιέρα του νέου κύκλου εκδηλώσεων, με την προβολή της ταινίας  Έρως + Σφαγή του Yoshishige Yoshida, σε συνεργασία με την κινηματογραφική λέσχη Midnight Express και την προβολή της εμβληματικής ταινίας Ρεμπέτικο του Κώστα Φέρρη, το Irida Visions συνεχίζει τις δράσεις του.

 

Remote video URL

 

 

Αναλυτικά οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις:

Τετάρτη 3 Απριλίου στις 18:00 | Κινηματογράφος Ίρις 
Ομιλία από το φωτογράφο Τάσο Βρεττό 

Ο Τάσος Βρεττός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και ασχολείται με την φωτογραφία από το 1970, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα της φωτογραφικής απεικόνισης (τέχνη, μόδα, διαφήμιση, ντοκιμαντέρ). Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου, ενώ η συμμετοχή του σε εκθέσεις δημιουργεί μια μακρά λίστα παρουσιάσεων και συνεργασιών.

Παρόλη την καταξιωμένη δουλειά του στο χώρο της εφαρμοσμένης φωτογραφίας, έχει αφιερωθεί εξίσου σημαντικά στα προσωπικά του projects. Παράδειγμα της πρόσφατης προσωπικής του δουλειάς είναι οι ατομικές εκθέσεις "Τ(ρ)όποι λατρείας", "The Feel. Backstage" και "Το Αίνιγμα του Δάσους".

Εικόνα
IrisVisions Τάσος Βρεττός

 

 

Πέμπτη 4 Απριλίου στις 21:00 | Κινηματογράφος Ίρις 
Masterclass από τη σκηνοθέτρια Ζακλίν Λέντζου 

Η Ζακλίν (London Film School, 2013), είναι  καλλιτέχνης της οποίας η κινηματογραφική γλώσσα περιλαμβάνει την ανάδειξη - κι ενίοτε τη δημιουργία ποίησης σε -φαινομενικά- κοινότοπους χώρους. Τα εργαλεία της περιλαμβάνουν το όνειρο ως κατασκεύασμα,  τη διαίσθηση, καθώς και συνδέσεις λέξεων και εικόνων. Η δουλειά της έχει βραβευτεί με σημαντικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων Leica Cine Discovery Award του Semaine de La Critique για το Hector Malot: The Last Day of the Year (2018), το Χρυσό Hugo στο Σικάγο IFF για το The End of Suffering (2020), βραβείο καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρέικιαβικ και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σεβίλλης για το Moon, 66 Questions (2021), την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία που έκανε πρεμιέρα στην Berlinale Encounters Competition, κι όπου μεταξύ άλλων ανακηρύχθηκε ΝΥ Critics’ pick 2022. Ταινίες της έχουν προβληθεί στο MoMa (2019, 2021), Palais de Tokyo (2022), Garage (2022), καθώς και στα Mubi, The Criterion Channel και E-flux.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα γίνει μια επίσκεψη σε λέξεις-κλειδιά που άλλοτε εμπνέουν, πλαισιώνουν ή καθοδηγούν την καλλιτέχνη από την αρχική σύλληψη έως την υλοποίηση. Λέξεις-δείκτες και λέξεις-κατευθύνσεις κατασκευάζουν τον εσωτερικό χάρτη δημιουργίας και δημιουργικότητας της Ζακλίν, στον οποίο θα μας ξεναγήσει παρέα με αναφορές και αναγωγές σε μουσική, φωτογραφία και σινεμά.

Εικόνα
IrisVisions Ζακλίν Λέντζου

Η εικόνα ανήκει στο φωτογραφικό βιβλίο της Ζακλίν "Signs of Grand Inner Life or Messages from The Void”
 

 

Το Σάββατο 6 Απριλίου στις 12:00 | Υπόγειο του Ροζ κτιρίου "Κωστής Παλαμάς"
Δεύτερο θεατρικό εργαστήρι της ομάδας Θεατροδίνη του Θεατρικού Τομέα για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά
 

Σκοπός των εργαστηρίων, αντίστοιχα των οποίων πραγματοποίησε η ομάδα και την περασμένη χρονιά, είναι να ανοίξει τη δραστηριότητα της προς οποιοδήποτε άτομο θέλει να συμμετέχει και να αλληλεπιδράσει στη σκηνή, με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση στην τέχνη του θεάτρου. 

Η συμμετοχή δεν απαιτεί οποιαδήποτε προηγούμενη εμπειρία με το θέατρο. Τα άτομα που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο εργαστήριο μπορούν να εγγραφούν συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής, την οποία μπορούν να βρουν στον iridavisions.gr. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η ώρα προσέλευσης θα είναι 15 λεπτά πριν την έναρξη. 
Προτείνεται τα άτομα που θα συμμετέχουν να φορούν άνετα ρούχα και καθαρές κάλτσες.
Το εργαστήριο περιλαμβάνει ελαφριά σωματική άσκηση.

 

Σάββατο 6 Απριλίου στις 20:00 | Κινηματογράφος Ίρις 
Προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας Πίσω από τις Θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου

Μετά την προβολή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει ζωντανά με τη σκηνοθέτρια. 

Ένα τραγικό συμβάν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας φέρνει μια τριμελή ελληνική οικογένεια μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών του. 

Η ταινία απέσπασε 10 βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένων της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου για την Ασημίνα Προέδρου, καθώς και του Α΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Στάθη Σταμουλακάτο, ενώ επίσης επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Βραβεία Όσκαρ το 2023.

 

Την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 21:00 | Κινηματογράφος Ίρις 
Masterclass από τον κινηματογραφιστή Γιώργο Φρέντζο

Ο Γιώργος Φρέντζος είναι κινηματογραφιστής και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA) και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (HFA). Τα τελευταία τρία χρόνια είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC), της οποίας αποτελεί και ιδρυτικό μέλος.

Εικόνα
Iris Visions Γιώργος Φρέντζος

 

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα προβληθεί η μικρού μήκους ταινία "Εάν σου πω τις αναμνήσεις μου" της Μαρίας Έλενα Μητροδήμα και στη συνέχεια το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μια συζήτηση πάνω στα φωτογραφικά βήματα από το σενάριο μέχρι το color correction. Από την προ-παραγωγή, στο location scouting, τις φωτογραφικές αναφορές, τον εξοπλισμό, το γύρισμα, την επεξεργασία της τελικής εικόνας και ότι σχετικό με αυτή.
Παρούσα θα είναι και η σκηνοθέτρια της ταινίας, η οποία θα μας μιλήσει από μεριάς της για την ζητούμενη οπτική αφήγηση του σεναρίου και το αποτέλεσμα.

Εικόνα
IrisVisions Μαρία Έλενα Μητροδή

 

 

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στις 21:00 | Κινηματογράφος Ίρις 
Masterclass σκηνογραφίας με τον Γιώργο Γεωργίου 

Ο Γιώργος Γεωργίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη σχολή Λυκούργου Σταυράκου, από όπου αποφοίτησε με πτυχίο στη Σκηνογραφία και το Σχεδιασμό Κοστουμιών. Από το 1987, συνεργάζεται με διακεκριμένους επαγγελματίες του καλλιτεχνικού και κινηματογραφικού χώρου στην Ελλάδα και παγκοσμίως ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο. Έχει ένα σημαντικό αριθμό μεγάλου μήκους ταινιών στο ενεργητικό του, όπως: “Ένας άλλος κόσμος” και “Αν” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, “Πολυξένη ”της Δώρας, “Το τανγκό των Χριστουγέννων” του Νίκου Κουτελιδάκη (Βραβείο Ίρις Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας 2012), ανάμεσα σε πολλές άλλες. Ως δημιουργικός καλλιτεχνικός διευθυντής, έχει εργαστεί σε περισσότερα από 1000 διαφημιστικά τηλεοπτικά σποτ και εκδηλώσεις, με όλες τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής στην Ελλάδα, καθώς και σε πολυάριθμες εκδηλώσεις και εκθέσεις. 
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα αναλυθεί μια προσέγγιση του Γιώργου Γεωργίου για το πως αντιλαμβάνεται την έννοια του χώρου, εσωτερικού και εξωτερικού, στον κινηματογράφο, αλλά και γενικότερα στην τέχνη.

 

Την Τρίτη 16 Απριλίου στις 21:00 | Κινηματογράφος Ίρις
Masterclass με τους καλλιτέχνες ειδικών εφέ και make up artists Γιώργο και Ρούλη Αλαχούζο

Οι Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος είναι διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες ειδικών εφέ και make up artists. Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αυστραλία και ήρθαν στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Οι πρώτες τους επαγγελματικές δουλειές ήταν σε τηλεοπτικά διαφημιστικά. Το 1989 έκαναν την πρώτη τους δουλειά σε ταινία μεγάλου μήκους, στο “Oh Babylon” του Κώστα Φέρρη. Έχουν εργαστεί σε μια σειρά μεγάλων παραγωγών για την τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο καθώς και σε πολλά διαφημιστικά. Στο “Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου – Μέρος 2” κλήθηκαν από τον υπεύθυνο πλασμάτων της ταινίας Νικ Ντάντμαν, να συμμετέχουν σε ένα επιτελείο 140 καλλιτεχνών. Το 2021 ανέλαβαν να κατασκευάσουν ειδικά εφέ για την ταινία του David Cronenberg “Εγκλήματα του μέλλοντος”. Κλείνοντας φέτος 40 χρόνια εργασίας, οι αδελφοί Αλαχούζοι αποτελούν το παλαιότερο συνεργείο ειδικών εφέ στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα προβληθούν εικόνες και βίντεο από τη δημιουργική διαδικασία των καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια της 40ετής πορείας τους, αναδεικνύοντας έτσι και την εξέλιξη της δημιουργικής πρακτικής τους από την αρχή της καριέρας τους μέχρι και σήμερα. Επίσης, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά μάσκες και άλλες κατασκευές τους και να συνομιλήσει μαζί τους με αφορμή το υλικό που θα παρουσιαστεί. 

 

Την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 18:00 | Κινηματογράφος Ίρις 
Ομιλία από το φωτογράφο Λουκά Βασιλικό

Ο Λουκάς Βασιλικός γεννήθηκε το 1975 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα από το 1996. Η ενασχόλησή του με την φωτογραφία άρχισε το 2006, λειτουργώντας αρχικά ως μέσο παρατήρησης και καταγραφής του ανθρώπινου στοιχείου μέσα στο αστικό περιβάλλον, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε στη διερεύνηση μέσα στο οικείο περιβάλλον  σε σχέση με την φωτογραφία.

Το 2014 συμμετείχε στην ομάδα εικαστικών, ερευνητών και συγγραφέων του Depression Era, μια συλλογικής προσπάθειας αποτύπωσης της ελληνικής κρίσης, που φιλοξενήθηκε σε μουσεία και γκαλερί, στην Ευρώπη και την Αμερική. Το 2022 εξέδωσε το 1ο του ατομικό βιβλίο “Έξι βαθμοί διαχωρισμού” από  τον εκδοτικό οίκο Eyeshot publications. Ανήκει στην διεθνή διαδικτυακή ομάδα burn my eye.

 

Εικόνα
IrisVisions 2023-24

 

 

Ίριδα Visions
Το φεστιβάλ είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας του Κινηματογραφικού, Φωτογραφικού, Θεατρικού και Χορευτικού Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Π.Ο.Φ.Π.Α. από την ίδρυσή του τη δεκαετία του ΄80 έως και σήμερα αποτελεί χώρο έκφρασης και συνάντησης φοιτητών και μη, οι οποίοι με την αφιλοκερδή τους δράση έχουν καταφέρει να καθιερώσουν τον ΠΟΦΠΑ ως πολιτιστικό σημείο αναφοράς στην Αθήνα, αλλά και να εξελιχθούν καλλιτεχνικά σε προσωπικό επίπεδο.

 

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του φεστιβάλ και στη fb σελίδα του Π.Ο.Φ.Π.Α..

 

Information

Που
Κινηματογράφος Ίρις

Ακαδημίας 55, Αθήνα
Υπόγειο του Ροζ κτιρίου “Κωστής Παλαμάς” 
Ακαδημίας 48 και Μασσαλίας- με είσοδο δίπλα από το προαύλιο της Νομικής

Πότε
Πρόγραμμα Β' κύκλου 2023-24 
Έως την Τετάρτη 17 Απριλίου, 2024

Εισιτήρια
Όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ έχουν δωρεάν είσοδο.
Υπάρχει δυνατότητα παρακράτησης θέσεων για τις προβολές. Η προκράτηση ξεκινάει 2 μέρες πριν την εκδήλωση και ώρα 11:00 π.μ. Η προκράτηση ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Στην συνέχεια η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας. Την ημέρα της εκδήλωσης θα υπάρχουν επιπλέον δωρεάν εισιτήρια που θα διατίθενται στην είσοδο με σειρά προτεραιότητας.

Για τα εργαστήρια: απαιτείται δήλωση συμμετοχής μέσω της αντίστοιχης φόρμας. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας | Για τα masterclasses και τις ομιλίες: η είσοδος θα είναι ελεύθερη

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Theatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε τις πόρτες του με την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Samuel Beckett, σε σκηνοθεσία του Νίκου Διονύσιου.

think

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter