Νέα πρωτοβουλία γυναικών, από τον χώρο του πολιτισμού και των τεχνών, βάζει τελεία στην έμφυλη βία / WOM.A

Η πρωτοβουλία WOM.A προέκυψε από γυναίκες εργαζόμενες στον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών, με σκοπό να συνεισφέρει στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και της έμφυλης βίας, που βιώνουν σε όλες τις εκφάνσεις οι γυναίκες στον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο.

Μία νέα πρωτοβουλία ενάντια στην έμφυλη βία κάνει την εμφάνισή της την ίδια περίοδο που γυναίκες από διάφορους χώρους εργασίας, καταγγέλουν ότι έχουν πέσει θύματα διαφόρων μορφών βίας.

Η WOM.A είναι μία πρωτοβουλία γυναικών που εργάζονται στον Πολιτισμό και θέλουν να κάνουν ένα ή και περισσότερα βήματα προς την καταπολέμηση και εξάλειψη περιστατικών που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ομάδα έκανε την εμφάνισή της διαδικτυακά με ένα κείμενο που υπογράφουν μεταξύ άλλων ηθοποιοί, σκηνοθέτιδες και μουσικοί. 

Το κείμενο της πρωτοβουλίας:

"Δεν είχαμε σκοπό να προβούμε σε ανακοινώσεις και δημόσιες παρεμβάσεις, όσο είμαστε ακόμη υπό σύσταση. Ωστόσο, παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στον χώρο του Αθλητισμού, συγκλονισμένες από τη δύναμη της Σοφίας Μπεκατώρου και των γυναικών που εμπνέει και εμψυχώνει η μαρτυρία της, αισθανόμαστε την ανάγκη, πέρα από το να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας, να επισημάνουμε τα εξής:

Ο κλάδος του Πολιτισμού μαστίζεται, βεβαίως, και αυτός από σεξιστικές συμπεριφορές, από φαινόμενα που φέρουν την κουλτούρα βιασμού, από την απαξίωση και τον αποκλεισμό των θυμάτων της παρενόχλησης ή της κακοποίησης στον χώρο της εργασίας τους. Τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται σε όλο το φάσμα των Τεχνών και ακολουθούν συγκεκριμένα μοτίβα σχέσεων εξουσίας.

Θεωρούμε πως είναι η στιγμή, να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για αυτό το ζήτημα ταμπού, ώστε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για να περιοριστεί και να σταματήσει.

Πιστεύουμε στην έμπρακτη υποστήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών όλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων του συγκεκριμένου χώρου, ώστε κάθε γυναίκα που έχει να μοιραστεί την προσωπική της ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης να νιώσει ασφαλής να το κάνει και να μην εξαρτάται αυτό το δικαίωμά της από την αναγνώριση ή το δημόσια αναγνωρισμένο κύρος της.

Μας ενδιαφέρει η δημόσια παρέμβαση σε σχέση με όλες τις πρακτικές που κατατάσσουν εργασιακά τις γυναίκες σε δεύτερη ταχύτητα. Ζητάμε ακηδεμόνευτη και ελεύθερη έκφραση κάθε γυναίκας. Καταδικάζουμε ενεργά κάθε απόπειρα που θίγει την επαγγελματική υπόσταση της γυναίκας σε οποιονδήποτε εργασιακό κλάδο του Πολιτισμού και των Τεχνών. Διεκδικούμε την ουσιαστική ισότητα στο εργασιακό μας περιβάλλον και στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ας βρούμε τη φωνή μας στον δημόσιο διάλογο. Ας φτιάξουμε ένα ευρύ δίκτυο, που να μας συνδέσει δυναμικά μεταξύ μας και με την κοινωνία".

Σοφία Αντωνίου - ηθοποιός/σκηνοθέτις
Ιώ Βουλγαράκη - σκηνοθέτις
Χρηστίνα Γαρμπή - ηθοποιός/σκηνοθέτις
Κάλλια Γερακιανάκη - μουσικός
Ειρήνη Γεωργαλάκη - ηθοποιός/σκηνοθέτις
Εριφίλη Γιαννακοπούλου - λυρική τραγουδίστρια/σκηνοθέτις
Μάρθα Γιαννακοπούλου - αρχιτέκτων/μηχανικός
Αμαλία Καβάλη - ηθοποιός/οικονομολόγος
Κατερίνα Μαυρογεώργη - ηθοποιός/σκηνοθέτις
Λυδία Μιχαήλ - παραγωγός κινηματογράφου/τηλεόρασης
Μαντώ Παπαρρηγοπούλου - ηθοποιός
Σοφία Πάσχου - σκηνοθέτις
Μαρία Τσιμά - ηθοποιός
Κατερίνα Φώτη - χορεύτρια/χορογράφος/δικηγόρος Αθηνών

//

Μπορείτε να επικοινωνήσετε στο μέιλ που θα βρείτε στην ιστοσελίδα και στη σελίδα fb Women in Arts

Εικόνα
dot_WOM.A_Marios_Gampierakis_inexarchiagr

Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Theatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε τις πόρτες του με την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Samuel Beckett, σε σκηνοθεσία του Νίκου Διονύσιου.

think

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter