Η ανήσυχη Θεσσαλονίκη και τα δικά μας στέκια στον Βορρά - Εξαρχειώτικες βόλτες εκτός

Την περπατήσαμε από την παραλία, τους δρόμους και τα στενά του κέντρου, στις σκοτεινές αίθουσες του Ολύμπιον και του λιμανιού, πήραμε το λεωφορείο και ανεβήκαμε στα κάστρα, βρήκαμε τα πιο ανήσυχα σημεία της και μάθαμε τα μυστικά του λιμανιού του Βορρά με την πλούσια ιστορία και τη μεσογειακή αστική ατμόσφαιρα.

συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / φωτογραφίες: Vagelis Poulis

 
Η Θεσσαλονίκη, για εμάς, είναι η πρωτοπόρα πόλη της εγχώριας ροκ, των θεοπάλαβων ονομάτων στα μαγαζιά, των ακαταμάχητων μυρωδιών και γεύσεων και της καλής γραφιστικής. Η πόλη που μας ανατριχιάζει ο θαλασσινός της αέρας και ματώνουμε στο να περπατάμε τα μουσεία και τα φεστιβάλ της. Μία φύσει ανήσυχη πόλη - Ευρώπη, Βαλκάνια και Ανατολή σμίγουν στο φυσικό της αρχαίο λιμάνι και δημιουργούν μια ταυτότητα πολιτισμική κατάδική της. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να γνωρίσει κανείς και να αγαπήσει την Σαλονικούλα, και κατά τη διάρκεια του χρόνου είναι πολλές φορές που η έντονη πολιτιστική δράση στην πόλη εύκολα μας βάζει σε πειρασμό να πάρουμε το επόμενο τρένο, κτελ, αεροπλάνο και να ανέβουμε. 


Σαν παιδιά της κουλτούρας του δρόμου, παίρνουμε ένα σαλέπι ζεστό στο χέρι στην Αριστοτέλους και, καθώς κοιτάμε τα κόκκινα σύννεφα στον χειμωνιάτικο ουρανό πάνω από τη θάλασσα και αδειάζει η ψυχή μας, ξεχυνόμαστε και γνωρίζουμε για λίγο τις γειτονιές του κέντρου, φωτογραφίζουμε τα στενσιλάκια με τις άγριες χιονάτες και σηκώνουμε ψηλά το βλέμμα στο mural των Dal & Faith47 στα λαδάδικα και στα νο νεϊμ γκράφιτι στους δρόμους. Πλατεία Ναβαρίνου και Ροτόντα, Ικτίνου, Ζεύξιδος, Λαδάδικα, άνω Λαδάδικα, Ρωμαϊκή αγορά και Ολύμπου, Νέα παραλία, Άνω πόλη και κάστρα, κάθε γειτονιά και κάτι καινούργιο εικόνες, άνθρωποι, μυρωδιές και γεύσεις. Στο soundtrack της πόλης οι ντόπιες μουσικές που έχουμε αγαπήσει από το μεγάλωμα με Τρύπες και Ξύλινα Σπαθιά έως τον ΛΕΞ, τους Bad Movies και τους Psychedelic trips to death, εδώ έχουν γεννηθεί νότες και ρίμες που τρύπησαν πολλάκις τις καρδιές μας.


*Σάουντρακ με νότες του βορρά για όσο μας διαβάζεις: ΛΕΞ- Πολυκατοικίες // Bad Movies - Δώσ’μου αλητεία ή θάνατο // Misfortunes - Το Μερίδιο των Αγγέλων // Psychedelic Trips To Death - 'The Flesh'

 

Εικόνα
Θεσσαλονίκη αφιέρωμα

 

Εικόνα
Θεσσαλονίκη αφιέρωμα

 

Οι γειτονιές: 
Αν είναι η πρώτη σου φορά στη μεγαλούπολη του Βορρά, σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή σου η ανάμεικτη αρχιτεκτονική των κτιρίων και η όμορφα δομημένη ρυμοτομία των δρόμων.

Η αγορά των οδών Τσιμισκή και Εγνατίας τέμνεται από ενδιαφέροντες πεζοδρόμους με χαρακτήρα: κάτω από τη Ροτόντα, το θολωτό κτίσμα του 4ου αιώνα που προσομοιάζει με το ρωμαϊκό Πάνθεον, απλώνεται η πιο οικεία μας γειτονιά : το Ναβαρίνο. Εδώ θα βρεις συνεργατικά μπαρ και καφέ και κάποια από τα πιο δυνατά tattoo shop, με διεθνώς αναγνωρισμένους artists, θα αράξεις στα πεζουλάκια των ανακτόρων που έβγαλε στο φως ο Ερνέστο Εμπράρ και θα δεις την αλτερνατίβα της πόλης να περνά προτού καταλήξεις σε κάποιο από τα γύρω σημεία για φαγητό και ωραία ντρινκς. Λίγο πιο πέρα η Ικτίνου και η Ζεύξιδος είναι οι πεζόδρομοι που στις αρχές των 00ς γινόταν λαϊκό προσκύνημα, λίγο πιο χαλαρό, πια σημείο συνάντησης και πάλι με πολλά μικρά ενδιαφέροντα λόκαλ καταστήματα σχεδιαστών και τις υπόγειες κατακόμβες του Αγ.Ιωάννη κάτω από τα πόδια σου.  Παίρνοντας το 23 για Άνω πόλη ή ακόμα καλύτερα ανεβαίνοντας τα σκαλιά που την ενώνουν με τη Φιλίππου, βρεθήκαμε ανάμεσα σε παραδοσιακά κτίσματα του 19ου αιώνα και φτάσαμε στα μπαλκόνια στα κάστρα που αποτελούνται από οχυρώσεις, πύργους και τοίχους -από εδώ βλέπεις την πόλη να απλώνεται μπροστά σου και το βλέμμα χτυπάει στις παρυφές του Ολύμπου στο τέρμα της θάλασσας. Γυρνώντας στους δρόμους περνάμε από την Αγίας Σοφίας και κατευθυνόμαστε προς Ρωμαϊκή Αγορά και Ολύμπου, εκεί που συναντιέται και αναμιγνύεται ο νεαρόκοσμος και η ροκεντρόλα. Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σποτ της πόλης και κοινωνικού ενδιαφέροντος δράσεις λαμβάνουν χώρα εδώ. Παλιά καταστήματα με ξηρούς καρπούς στα οποία οι παλιοί θα σου πουν ιστορίες από την Κωνσταντινούπολη για το πώς ονομάστηκε το σαν φυστικ, παραδοσιακά νεοκαφενεία και συνεργατικά και καλοκαιρινά δρώμενα εντός της αρχαίας αγοράς συμπληρώνουν την εικόνα μιας γειτονιάς που δε βαριέσαι πότε. Τα Λαδάδικα, μια ανάσα από το λιμάνι, κρύβουν διάφορες αστικές ομορφιές που αξίζει να ανακαλύψεις, ενώ χάνεσαι στην πιο διάσημη και τουριστική γωνιά της πόλης: τη μικρή πλατεία με τα λουλουδάδικα, τις παλιές βιοτεχνίες στα Άνω Λαδάδικα που μπλέκονται με εστιατόρια που μαθαίνονται από στόμα σε στόμα, τις στοές που ενώνουν τους στενούς τους δρόμους και τα ιστορικά λαιβάδικα. Οι άνθρωποι εδώ όπου και να βρεθείς είναι ζεστοί και φιλόξενοι, το βέβαιο είναι ότι αν έχεις ανοιχτή καρδιά και καθαρό βλέμμα θα κάνεις φιλίες από αυτές που κρατάνε στο χρόνο και θα μάθεις σίγουρα από καλό φαγητό και να χαίρεσαι την παρέα και την καλή ζωή με απλότητα. Ομιλητικοί, δημιουργικοί και άμεσοι οι Θεσσαλονικείς έχουν μια έμφυτη απλότητα που μοιάζει με την αίσθηση της πόλης τους, ίσως να ναι η θάλασσα που τα γιατρεύει όλα και μαλακώνει την ψυχή.   


Εικόνα
Εξαρχειώτικες βόλτες εκτός : Η ανήσυχη Θεσσαλονίκη και τα δικά μας στέκια στον Βορρά




Εικόνα
Εξαρχειώτικες βόλτες εκτός : Η ανήσυχη Θεσσαλονίκη και τα δικά μας στέκια στον Βορρά

 
 
Άρτι Σαλονίκη: 
Το σημαντικότερο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της χώρας μετατρέπει την πόλη, στις αρχές Νοέμβρη, σε ένα δημιουργικό σημείο τήξης καλλιτεχνικής δημιουργίας και ξανά τον Μάρτη (σας βάζουμε ιδέες) με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για προβολές, συζητήσεις και αναζητήσεις. Κάθε δύο χρόνια το Momus πραγματοποιεί σε διάφορα venues τη μοναδική κρατική Μπιενάλε της χώρας όπου παρουσιάζεται η σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Ακόμα όμως και εκτός διοργανώσεων τα μουσεία της Θεσσαλονίκης αποτελούν ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της. Δεδομένης της ιστορικής ταυτότητας της πόλης που φιλοξενεί σημαντικά μνημεία, η σύγχρονη ματιά στη μουσειακή εμπειρία των Θεσσαλονικιών είναι παράλληλα ευρύτερα αποδεκτή. Τελλόγλειο, Μονή Λαζαριστών, Μουσείο Φωτογραφίας στη λίστα των σταθερών επισκέψεων. Το LABattoir Project- που μέχρι πρόσφατα στεγαζόταν στον χώρο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων ενώνει πολιτισμό με δράσεις για την κοινωνική αλλαγή. 


Τσέκαρε ακόμα: Η αισθητική του Βορρά εκφράζεται σε μικρά αλλά πρωτότυπα project που αποτελούν μικρά κομμάτια του παζλ για να την κατανοήσεις, το διαδικτυακό Κασετόφωνο αλλά και το ποστεροφανζίν Φούιτ (που εμμονικά αναζητάμε όταν ανεβαίνουμε για να βάλουμε ενθύμιο στους αθηναϊκούς μας τοίχους) είναι δύο από αυτά. Κάτι ακόμη: Πάρε τα λεωφορεία για να διασχίσεις την Βασιλίσσης Όλγας και να αναγνωρίσεις τα νεοκλασικά της παλιάς λεωφόρου Εξοχών τα οποία σώζονται έως και σήμερα, τα περισσότερα πλέον είναι επισκέψιμα (Βίλα Μπιάνκα, Έπαυλη Μαρόκου, Λαογραφικό Μουσείο κ.α)


Αλληλέγγυα πόλη: Πολλά συνεργατικά εγχειρήματα, διάφοροι κοινωνικοί και αυτοοργανωμένοι χώροι με δράσεις για την τέχνη, την αλληλεγγύη και ένα διαφορετικό τρόπο ζωής συνθέτουν το κοινωνικά ανήσυχο προφίλ της πόλης: Ακυβέρνητες Πολιτείες, Μικρόπολις, Υφανέτ, Σχολείο στα σημεία που ξεχωρίσαμε. 


ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ:

Τα δικα μας ινεξαρχειώτικα πολύ αγαπημένα στέκια για φαγητό και ποτό για να μην χαθείς στην μεγαλούπολη: 

Pierrot le fou - Alehaus
Στην οδό Αρμενοπούλου, πάνω από τη Ροτόντα, βρίσκεται το πιο “δικό μας” μπαρ-μπυραρία στην πόλη. Στην ξύλινη μπάρα του δίνονται τα πιο όμορφα μουσικά ντυμένα ραντεβού και αργά το βράδυ γεμίζει με τα εναλλακτικά παιδιά της πόλης, που αγαπούν το new wave και τα synths, το garage, την ψυχεδέλεια και τα blues. Όταν καθήσεις στη μπάρα, ρώτα τον Γιώργο ή τον Μάνο για φρέσκες καλές μουσικές και δεν θα χάσεις. Στα τραπέζια του ενώνονται οι παρέες και στους τοίχους συναντάμε αναφορές από ταινίες που αγαπάμε. Το Pierrot είναι περισσότερα πράγματα από ένα μπαρ: ένα σημείο συνάντησης για ανήσυχα πνεύματα και ποτοποσίες φιλοσοφικού τύπου, κάτι σαν pub μεταμεσονύκτια. Σωστή μπάρα με τα κλασικά ποτά σε τιμές όπως στην γειτονιά μας και ποικιλία από μπύρες σε βαρέλι. Μας έχουν τρελάνει οι αφίσες για τις μουσικές βραδιές του που επιμελείται εικαστικά ο Γιώργος και η γραφιστική δουλειά του Thee Μαμmoυθ στους καταλόγους και τα event. Μπορείς να μάθεις τι παίζει κάθε βράδυ από το μηνιαίο πρόγραμμα που αναρτάται στο fb, αν και προτείνουμε να το γνωρίσεις κάποιο γλυκά μεθυσμένο βράδυ σου στην πόλη, τότε που οι αντιστάσεις πέφτουνε και το Pierrot γεμίζει. Αναζητήστε να πάρετε φεύγοντας μαζί σας την φανζινοέκδοση του Γιώργου Πινατέρου “Φελιτσιτά μωρό μου” από τις Σκατοεκδόσεις από τη νυφίτσα του Θερμαϊκού Βιράγκο.

 
Pierrot le fou 
Αρμενοπούλου 14
FB: Pierrot Le Fou 

Εικόνα
Pierrot Le Fou

 

Εικόνα
Pierrot Le Fou




Μπάτε Σκύλοι - Punk rock bar
Στην Ολύμπου, στην μπαρότσαρκα πάνω από την ρωμαϊκή αγορά, το πιο αγαπημένο punk rock και rock n roll μαγαζί στην πόλη. Εδώ, ερχόμαστε για αλητείες και street καταστάσεις, πίνουμε καθαρά ποτά μέχρι πρωίας ή συναντιόμαστε για μπυράκια και για να αναγνωρίσουμε την δική μας κουλτούρα ανάμεσα στους θαμώνες. Στο Μπάτε Σκύλοι τρέχουν λαιβ και ιβεντ με βινύλια, τατού, merch από μπάντες, μπάρμπεκιου και θεματικά πάρτι που έχουν αφήσει ιστορία.  Ανοίγει στις 17.00 για απογευματινό καφέ ή ποτάκια από νωρίς και για όσο αντέχεις. Τσέκαρε τον κατάλογο με τα κοκτειλάκια και τις ετικέτες από μικροζυθοποιίες. Στον κόσμο του μπλέκονται οι μουσικοί και οι μουσικομανείς στα αφτερ πάρτι μετά από τις συναυλίες και τα φεστιβάλ που μας αρέσουν, (μην εκπλαγείς αν συναντήσεις από το πουθενά μουσικούς της ελληνικής και ξενής underground μουσικής σκηνής) αυθεντικά αλητήριο, όπως πρέπει, και πολύ παρεΐστικο. Αν δεν ήταν στη Θεσσαλονίκη θα ήταν σίγουρα στα Εξάρχεια, μας είπαν. 


Μπάτε Σκύλοι
Oλύμπου 61
FB: Punk rock bar thessaloniki bate skylee
Ιnstagram: punk_rock_bar_bate_skylee 

Εικόνα
Μπάτε Σκύλοι

 

Εικόνα
Μπάτε Σκύλοι



Tarantino Burgers and fries
“Έχεις φάει Ταραντίνο;”, θα σε ρωτήσουν οι λόκαλς της Θεσσαλονίκης. Η μπεργκερο- σάντουιτς γευστική ιεροτελεστία σε κάθε επίσκεψη μας στον Βορρά, είναι πλέον δεδομένη. Εδώ, φάγαμε λαίμαργα μπέργκερ, από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει, και αυτά τα πεντανόστιμα σάντουιτς! Ποιος μπορεί άλλωστε να αντισταθεί στις τηγανητές πατάτες και γλυκοπατάτες, με τη -φτιαγμένη εδώ- μαγιονέζα τρούφας στο πλάι, ή στα pulled pork και brisket burgers με τα προσεγμένα υλικά και τους σωστούς συνδυασμούς; Η κουλ ατμόσφαιρα σε μεταφέρει εύκολα σε σκηνή αμερικάνικης ταινίας, οι μεγάλοι πάγκοι και το εξυπηρετικό σελφ σερβις σε βάζουν σε κοινωνικό mode. Μη ξεχάσεις να πιεις μια παγωμένη τζιντζερ μπύρα ή να δοκιμάσεις έναν από τους ψαγμένους ζύθους από το ψυγείο, ενώ τρώς και χαζεύεις το στενάκι με τις παλιές βιοτεχνίες. Tip! Μη το καθυστερήσεις έλα νωρίς γιατί τα παιδιά ξεπουλάνε.   

Tarantino Sandwiches & Fries
Εμπράρ Ερνέστου 5
FB: Tarantino Sandwiches & Fries
Instagram: tarantinothessaloniki

Εικόνα
Tarantino Θεσσαλονίκη



 

Εικόνα
Tarantino Θεσσαλονίκη

   

Βαρύ πεπόνι
Χαλαρό περιβάλλον με ταξιδιάρικες λεπτομέρειες και θεσσαλονικιώτικες χορταστικές μερίδες, σε ένα εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας.

Το Βαρύ Πεπόνι
Απέλλου 4 Θεσσαλονίκη 
FB: Το Βαρύ Πεπόνι
Instagram: varypeponi 

 

Εικόνα
Βαρύ Πεπόνι

 

Εικόνα
Βαρύ Πεπόνι





Elephant in The Room
Εξαρχειώτικη βόλτα χωρίς να ξετρυπώσουμε βίγκαν - cruelty free εστιατόριο δεν γίνεται. Αν βρεθείς μια ηλιόλουστη μέρα στην πόλη, η καλύτερη επιλογή είναι να περπατήσεις ή να ποδήλατήσεις τη Νέα Παραλία με τη θάλασσα στα δεξιά σου και τον ήλιο να σου κοκκινίζει τη μύτη και τα μάγουλα. Λίγο πριν το Μέγαρο Μουσικής και το πάρκο για σκέιτ στην οδό Γεωργιου Παπανδρέου θα βρεις το πρώτο all vegan εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, που απο το 2017 συζητιέται για την όμορφη, πράσινη και καθαρή μίνιμαλ αισθητική και τα πεντανόστιμα πιάτα του. Η Bettina Brenner, μετά από  αναζήτηση πολιτισμών και γεύσεων ανά τον κόσμο, εγκαταστάθηκε στην παραθαλάσσια πόλη του Βορρά και δημιούργησε, με οδηγό την αγάπη για τα ζώα, πολύ μεράκι και αλληλέγγυα σκέψη το Elephant in the room. Άλλωστε μέσα από την κουλτούρα του φαγητού επικοινωνούνται οι καλύτερες ιδέες! Δεν χρειάζεται φυσικά να είσαι βίγκαν για να δοκιμάσεις τις νοστιμιές του, αν αγαπάς τα ζώα, την καλή διατροφή , τη σωστή διαχείριση των πόρων και το περιβάλλον, σίγουρα αξίζει να το επισκεφθείς. Fair trade καφές, προϊόντα ντόπιων παραγωγών, vegan πιάτα, zero waste λογική και πειραματισμοί με μαγειρευτά φαγητά από τις κουζίνες του κόσμου. Θα το αναγνωρίσεις από το mural του ελέφαντα και τα λαγουδοτράπεζακια έξω. 

Elephant in the room 
Γεωργίου Παπανδρέου (πρώην Ανθέων) 11
FB: Elephant in the room
Instagram: elephantintheroomthessaloniki 

Εικόνα
Elephant in the room

 

Εικόνα
Elephant in the room



Pizza Poselli 
Πίτσα στη Θεσσαλονίκη σημαίνει ξεκάθαρα Poselli, στην ανοιχτή στοά Μαλακόπη στη Βαλαωρίτου. Και αν νομίζεις ότι πρόκειται απλά για μια πίτσα στο χέρι κάνεις μέγιστο λάθος. Το μαγαζί που δημιούργησε σχολή με την καλοψημένη ζύμη και τους προσεγμένους συνδυασμούς γεύσεων, και με μία πίτσα με λάδι λευκής τρούφας από την Φλώρινα που θα θυμάσαι. Στην Pizza Poselli θα έρθεις για να φας κάτι ποιοτικό, μετά από ξενύχτι ή για ένα κάζουαλ γεύμα παρέα με κάποιον ντόπιο που θα σου τη συστήσει. Ναπολιτάνικες πίτσες και φρέσκα ζυμαρικά, που φτιάχνονται μπροστά μας, προσεγμένοι ξύλινοι πάγκοι και παλιά φωτιστικά, επιρροές από την κουλτούρα του δρόμου και στοιχεία από ιταλική συνοικιακή πιτσαρια, συνθέτουν ένα ούρμπαν μωσαϊκό που αξίζει να επισκεφθείς. Κομμάτια πίτσας στο χέρι ή για να κάτσεις με ιταλιάνικη φινέτσα και ντόπιες μεσογειακές πρώτες ύλες. Το όνομα της η πιτσαρία το πήρε από τον αρχιτέκτονα του κτιρίου που στεγάζεται, Vitaliano Poselli, γνωστό για τον σχεδιασμό κάποιων από τα πιο ιδιαίτερα κτίρια της Θεσσαλονίκης. Η Pizza Poselli μπορεί να μας φαίνεται λίγο μακριά για τώρα, όμως στην Αθήνα μπορείς να ανακαλύψεις το αδερφάκι της που άνοιξε στο Παγκράτι και καίει καλοφαγάδικες καρδιές, το Tre Sorelle Pizza στην οδό Αρχελάου 19, ό,τι πρέπει για Κυριακάτικη βόλτα στα πέριξ.
 

Pizza Poselli 
Βηλαρά 2, Θεσσαλονίκη
FB: Pizza Poselli
Instagram: pizzaposelli

Tre Sorelle
Αρχελάου 19, Αθήνα
FB: Tre Sorelle
Instagram: tre_sorelle_pizza

Εικόνα
Pizza Pozelli

 

Εικόνα
Pizza Pozelli

 


Όποιος άνεμος, έρωτας ή φίλος σε φέρει στην πόλη το σίγουρο είναι ότι θα ταΐσεις σώμα και ψυχή με υλικά καλοκαμωμένα, θα ανοίξεις τους πνεύμονές σου στον βορινό θαλασσινό αέρα του λιμανιού και το μυαλό σε νέες εικόνες και ένα κλίμα λίγο πιο ανθρώπινο και εύκολο.  Οι αφορμές πολλές για να ξαναγυρίσουμε, στο επανιδείν.

Υγ. συντάκτριας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μπάμπη, τον Ιωακείμ, την Χρύσα, τον Κωστάκη, την Αλίνα, την Βάσω, τον Θανάση,τον Γιάννη για όλα τα χρόνια σαλονικιωτικής αλητείας. Και σε όλους τους ωραίους μοναδικούς ανθρωπους που γνωρίσαμε σ αυτό το αφιέρωμα. 
 

Εικόνα
Beatniks Road Bar στα Εξάρχεια: Αυθεντικό, ορθάδικο και ροκενρολ.

συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / φωτογραφίες: Vagelis Poulis
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ένα τριήμερο φεστιβάλ για το χαρτί και τις πληγές του φιλοξενείται στο Ρομάντσο, με μπαζάρ σπάνιων, παλιών και περίεργων βιβλίων, προβολές κλασικών ταινιών και πάρτι.

think

Πενήντα τέσσερις γυναίκες tattoo artists, συμμετέχουν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στον καινούργιο χώρο τέχνης HeartbeatInk Gallery, στο κέντρο της Αθήνας.

think

Η παράσταση "Προσοχή: Εκτελούνται Έργα" σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Νοεμή Βασιλειάδου, μετά από μια δυναμική εκκίνηση στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στο Θέατρο Εμπρός, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πλέον καίριο...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter