Διήμερο εκδηλώσεων για τα 2 χρόνια του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Φαβέλα

Το διήμερο πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για τα δεύτερα γενέθλια του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Φαβέλα, έρχεται τον Ιούνιο.

 
Η Φαβέλα ήρθε στον Πειραιά, πριν δύο χρόνια και μέχρι σήμερα συνεχίζει τις πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση και δράση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Στη διήμερη εκδήλωση για τα 2 χρόνια Φαβέλα, θα γίνει παρουσίαση του πέμπτου τεύχους του περιοδικού Kaboom και συζήτηση για μια κριτική της σύγχρονης τεχνολογίας, την Παρασκευή και τη δεύτερη μέρα θα δούμε να ξετυλίγεται μπροστά μας η ιστορία του Πειραιά. Η ομάδα ιστορίας θα μας μιλήσει για ενα βάλτο που γρήγορα έγινε μεγάλο εμπορικό λιμάνι, εκβιομηχανίστηκε και έφτιαξε το πρώτο και τελευταίο δημόσιο πορνείο "Τα Βούρλα".
Η παρουσίαση θα κλείσει με την ιστορία της Τρούμπας και της περιβόητη ρεμπέτικη Τετράδα του Πειραιά. Θα ακούσουμε το ρεμπέτικο σχήμα "Αντι φά μινόρε", θα φάμε και θα πιούμε και θα χορέψουμε.

Και τις δύο μέρες στον πρώτο όροφο θα δούμε μια εμπνευσμένη εικαστική έκθεση και θα βρούμε το μπαζάρ βιβλίων και περιοδικών.

Μέρος του μηνύματος της Φαβέλας για τα 2 χρόνια:

"Η Φαβέλα, με τις ανοικτές συνελεύσεις της και με τις οριζόντιες διαδικασίες της δημιούργησε ομάδες αυτομόρφωσης, ιστορίας, θεάτρου, Latin, yoga, oμάδα προβολών. Διοργάνωσε μπαζάρ βιβλίων και περιοδικών, βιβλιοπαρουσιάσεις, ωραίες συζητήσεις και φυσικά, πάρτυ.
Όλα αυτά θα συνεχιστούν και το καλοκαίρι στη "γνωστή" σε όλο τον Πειραιά ταράτσα της Φαβέλας.
Η ταράτσα ανοίγει στα αστέρια και στη θάλασσα και σας καλούμε σε ένα εορταστικό διήμερο, 14 και 15 Ιουνίου για τα δεύτερα γενέθλια της Φαβέλας.

Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε όσους σας ταιριάζουμε αλλά και θέλουν να δοκιμάσουν μια άλλη πολιτική έκφραση, έναν άλλο αγώνα, γιατί ούτε το αυτομαστίγωμα ούτε η κατεστημένη πολιτική δεν μπορούν να δώσουν απάντηση. Ενάντια στις επιταγές του κυρίαρχου, διαχειριζόμαστε τη ζωή τη διασκέδαση και τη ψυχαγωγία μας. Από εμάς για μας και για όλες/όλους!"

Πρόγραμμα:

Παρασκευή 14 Ιουνίου, 2019
20:00 Εκδήλωση-Συζήτηση: "Για μια κριτική της συγχρονης τεχνολογίας", με αφορμή το 5ο τεύχος του περιοδικού Kaboom
23:00 Cocktail Party στην ταράτσα της Φαβέλας

Σάββατο 15 Ιουνίου, 2019
20:00 Εκδήλωση-Συζήτηση: "Ο Πειραιάς που δεν ξέρουμε", εισηγήσεις από την ομάδα ιστορίας της Φαβέλας.
23:00 Ρεμπέτικο γλεντι με τους Αντίφα Μινόρε

H Φαβέλα βρίσκεται Ναυάρχου Βότση 11, στον Πειραιά.

*Το fb κάλεσμα με τις τελευταίες ενημερώσεις.

Εικόνα
favela-fro-visual_inexarchia



 
Περισσότερες πληροφορίες για τη Φαβέλα:

Η εμφάνιση των ελεύθερων κοινωνικών χώρων συνέπεσε με την πηγαία ανάγκη ενός σημαντικού κομματιού της κοινωνίας, να συνυπάρξει, να επικοινωνήσει, να συναποφασίσει, να ζήσει, έξω από το κυρίαρχο μοτίβο του ιδιωτικά ή κρατικά οριοθετημένου χώρου. Μία ανάγκη για την συλλογική και ατομική ανάπτυξη και εκδήλωση ενδιαφερόντων, δραστηριοτήτων και ανησυχιών χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος, της καταπίεσης και της επιβολής. Με βάση αυτήν την ανάγκη ολοένα και περισσότερος κόσμος αγκάλιασε τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, που πλέον αποτελούν έναν κοινωνικό θεσμό, αναδεικνύοντας ένα διαφορετικό τρόπο διαχείρισης ενός χώρου και συνολικότερα ένα διαφορετικό τρόπο διαμόρφωσης της καθημερινότητας. Μιας καθημερινότητας που αγκαλιάζει και αποδέχεται το διαφορετικό, που είναι συνυφασμένη με το συλλογικό, που διαμορφώνει όρους ζωής αντίθετους με αυτούς της αποξένωσης, της ιδιώτευσης και της απάθειας. 

Η Φαβέλα λοιπόν, είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος, που έχει ως στόχο να αποτελέσει κόμβο ακηδεμόνευτης πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης στον Πειραιά. Η Φαβέλα δεν ανήκει σε κανέναν και ανήκει σε όλους, όσους επιθυμούν να συνδράμουν στη διαμόρφωση ενός πεδίου ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας μέσα στην πόλη. Άνοιξε με την προσπάθεια ανθρώπων και ομάδων που νιώθουν τον εγκλωβισμό μέσα σε ένα αστικό τοπίο και περιβάλλον εμποτισμένο και αλλοτριωμένο από τα επιχειρηματικά, κυβερνητικά και εκκλησιαστικά συμφέροντα. Η φιλοδοξία μας είναι η Φαβέλα να είναι το πρώτο βήμα στο συνολικότερο επαναπροσδιορισμό του δημόσιου χώρου, με όρους ελευθερίας και ανοιχτότητας.
Στη Φαβέλα κανείς δεν κάνει “κουμάντο”. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στις εβδομαδιαίες ανοιχτές διαχειριστικές συνελεύσεις, όπου ο καθένας έχει τη δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής. Δεν χρηματοδοτείται, ούτε στηρίζεται από οποιονδήποτε κρατικό-κομματίκο φορέα, παρά μόνο από τα έσοδα του μπαρ και τη συνεισφορά όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν στις συνελεύσεις της. Φιλοδοξεί να φιλοξενήσει αυτό-οργανωμένες πολιτιστικές και πολιτικές ομάδες, δομές και πρωτοβουλίες πολιτών, που αποδέχονται το πλαίσιο της αυτοδιαχείρισης και της κοινωνικής απεύθυνσης.

Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Theatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε τις πόρτες του με την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Samuel Beckett, σε σκηνοθεσία του Νίκου Διονύσιου.

think

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter