Βήμα στον πολιτισμό #3 / Τοποθετείται ο σκιτσογράφος "The Rabbit Knows"

“Ή στα σκουπίδια, ή στο καλούπι [...] Το δίπολο αυτό είναι η παγίδα στην οποία καλούμαστε να μην πέσουμε”. Τhe Rabbit Knows, ο αναρχικός λαγός με τις υπαρξιακές αναζητήσεις, τοποθετείται.

- Βήμα στον πολιτισμό. Μια σειρά δημοσιεύσεων-τοποθετήσεων. Η ιδέα προέκυψε θέλοντας να ανοίξουμε ένα διάλογο και να δώσουμε διαδικτυακό βήμα και χώρο να τοποθετηθούν οι άνθρωποι που ανήκουν στην ενεργή πολιτισμική παραγωγή της χώρας, σε όλο της το εύρος, σύμφωνα με τη δική τους δράση και βιώματα.  


- Βιβλίο, μουσική, παραστατικές τέχνες, κινηματογράφος, εικαστικά σε αβεβαιότητα. Σε μία εποχή που η τρέχουσα κατάσταση και η διαχείρισή της αποτελούν πληγή και υπαρκτό ζήτημα όρων επιβίωσης για τους πολιτισμικά εργαζόμενους και τους δημιουργούς καλλιτεχνικού έργου, είναι επιτακτική ανάγκη να δούμε που βρισκόμαστε. 

Σε κάθε δημοσίευση θα ανασκάβουμε μαζί με τους καλλιτέχνες και τους πολιτισμικά εργαζόμενους την στοίβα κάτω από το χαλί της τωρινής κατάστασης και θα αναζητούμε λύσεις και δράσεις. 

> Στην τρίτη δημοσίευση, μας μιλά ο The Rabbit Knows. Ο The Rabbit Knows που το 2016 έγινε μόνιμος κάτοικος Αθηνών, δημιουργεί καρτούν με σατυρικό, κοινωνικόπολιτικό και φιλοσοφικό περιεχόμενο, ενώ ταυτόχρονα πειραματίζεται με διαφορετικές φόρμες οπτικών τεχνών. Τα “αναρχικά” καρτούν του κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο.
   

Εικόνα
The Rabbit Knows

 

Τοποθετείται ο The Rabbit Knows:

“Θεωρώ ότι ζούμε σε μια περίοδο μεγάλου σοκ, και σε κάθε τέτοια περίοδο, αντίπαλες δυνάμεις διαγωνίζονται για το ποια θα καταλάβει τον κενό χώρο, το νέο άνοιγμα, το τίποτα που δημιουργείται και ζητά να καλυφθεί. Προσωπικά έχω το πλεονέκτημα και ταυτόχρονα το μειονέκτημα να είμαι αυτοδίδακτος στο χώρο οπότε προκαταβολικά θέλω να πω ότι όλες οι απόψεις μου εδώ είναι καθαρά προσωπικές και κατά πάσα πιθανότητα ατελείς. Οπότε από την αρχή ένα συγνώμη στους επαγγελματίες του χώρου καθώς δε ξέρω κατά πόσο αυτά που λέω συνδράμουν θετικά στις γενικότερες ζυμώσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στον χώρο. Παρόλα αυτά να μοιραστώ τις εξής σκέψεις.


Οι πολιτικές που χαράσσονται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα βάζουν και πάλι τον πολιτισμό είτε στο περιθώριο είτε στη γυάλα. Οι τέχνες ή αγνοούνται, οδηγώντας εκατοντάδες ανθρώπους σε οικονομική εξαθλίωση και ολόκληρες παραγωγές στα σκουπίδια, ή τοποθετούνται υπό την κρατική μέριμνα σε μια αποστείρωση και αυστηρή εναρμόνιση με το κυβερνητικό, συντηρητικό, εθνικό πατριωτικό αφήγημα. Ή στα σκουπίδια, ή στο καλούπι. Η τάση αυτή ωθεί το δημιουργικό κόσμο σε αντίστοιχες αντιδράσεις. Ή οδηγούμαστε σε μια απότομη ριζοσπαστικοποίηση και ακραία έκφραση, λόγω θυμού, απογοήτευσης και θέλησης να δηλωθεί η διαφωνία μας, ή σε μια πιο φρόνιμη και υπάκουη έκφραση που προσπαθεί να εναρμονιστεί κάπως με το βασικό πολιτιστικό αφήγημα ή τουλάχιστον να μην το ενοχλεί. Το δίπολο αυτό είναι η παγίδα στην οποία καλούμαστε να μην πέσουμε. Ανάμεσα από αυτά τα δύο άκρα, να βρούμε τρόπο να επανασυνδεθούμε και να εκφράσουμε τη δική μας φωνή. Τη δική μας κουλτούρα.


Από το rebranding στο reclaiming. H διαρκής εμμονική και καταπιεστική τάση να γίνει ένα μεγάλο εθνικό πολιτιστικό rebranding είναι ο κίνδυνος. Δε θέλουμε να γίνει rebranding της κουλτούρας μας, θέλουμε να γίνει reclaiming. Να πάρουμε την κουλτούρα μας πίσω. Το ποιοί είμαστε, τι αγαπάμε, τι θέλουμε, τι έχουμε να πούμε για τον τόπο αυτό, για την κοινωνία και για τους εαυτούς μας.


Οι τρόποι θα είναι πολλοί και άγνωστοι σε μένα. Θαρρώ πως θα κινούνται όμως γύρω από την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη και τη δημιουργία ομάδων και δικτύων δημιουργίας και προώθησης που θα μπορούν να δράσουν ανεξάρτητα και παράλληλα με τον επίσημο πολιτισμό. Να παρακάμψουν την οργανωμένη, και κρατικά αποδεκτή και υποστηριζόμενη τέχνη, και να προωθήσουν τις δημιουργίες  ανεξάρτητα, συστηματικά και κατά προτίμηση εκτός συνόρων της χώρας.” 

The Rabbit Knows για το Βήμα στον Πολιτισμό / inExarchia.gr Δεκέμβριος 2020. 

 
-----------


//Διαβάστε ακόμη:

Βήμα στον πολιτισμό #1 / Μας μιλά η Αννίτα Δεκαβάλλα, υπεύθυνη του Θεάτρου Εξαρχείων 

 
- Βήμα στον πολιτισμό #2 / Η ανεξάρτητη μπάντα SOCIAL WASTE 

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter