Pencil Knife Baton: Μια αθηνοβερολινέζικη αλληλέγγυα ταινία, μια μαύρη κβαντική κωμωδία για την φιλία

Εβδομήντα Δον Κιχωτες από διαφορετικά μέρη ανά τον κόσμο, με διαφορετικές και πολλαπλές ιδιότητες ο καθένας , δουλεύουν εδώ και δύο χρόνια την ταινία “Μολύβι, Μαχαίρι, Σκυτάλη” ανεξάρτητα από μεγάλους φορείς και χρηματοδοτήσεις. Μια μαύρη κβαντική κωμωδία. Δύο γλώσσες, δύο μυστικά, ένα μαχαίρι και ένα μολύβι.

Βερολίνο. Μια ομογενοποιημένη Ευρωπαϊκή Μητρόπολη.
Υπάτη .Ένα ξεχασμένο χωριό στα όρια της εγκατάλειψης.
Ο Μαξ, η Μάριαμ, ο Νικολά, η Έυα μπερδεμένοι τριαντάρηδες.
Η Άρτεμις, Η Δήμητρα, ο Ήφαιστος, ο Νύσος, η Γριά θυμωμένοι συνταξιούχοι.
Το μολύβι, η δημιουργία, η αναζήτηση της αλήθειας στη γερμανική πρωτεύουσα. Το μαχαίρι, η επιβίωση, η καταπολέμηση της αδικίας στη φθίνουσα Ελληνική Επαρχία. Δύο καταστάσεις φαινομενικά διαφορετικές αλλά επί της ουσίας αλληλένδετες σαν τις δύο άκρες μιας σκυτάλης.

Ή θα βρούμε τον τρόπο να συνυπάρξουμε και να συμπορευτούμε ή χαθήκαμε.

Μεταξύ μαύρου χιούμορ και γλυκόπικρου ρεαλισμού το  “Pencil Knife Baton” συνθέτει ένα κωμικοτραγικό παζλ για την φιλία και την συνεργασία στον παράδοξο κόσμο μας. 

Εικόνα
Pencil Knife Baton



 

Το πολύ ενδιαφέρον project της ομάδας ATOPIA (καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές από την Αθήνα, το Βερολίνο, τη Θεσσαλονίκη, το Παρίσι και άλλες πόλεις του κόσμου με δράσεις στο θέατρο τον κινηματογράφο και άλλα δρώμενα), η ταινία “Pencil Knife Baton” είναι η δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους στο ενεργητικό τους, μια ταινία χρηματοδοτούμενη από κοινωνικές ομάδες, η οποία καταπιάνεται με το θέμα της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της συλλογικής δράσης στην Ευρώπη και δείχνει το δρόμο για μια διαφορετική προσέγγιση του filmaking σήμερα:

Εβδομήντα Δον Κιχωτες από διαφορετικά μέρη ανά τον κόσμο (Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Μεξικό, κ.α) με διαφορετικές και πολλαπλές ιδιότητες ο καθένας , δουλεύουν  εδώ και δύο χρόνια την ταινία “Μολύβι, Μαχαίρι ,Σκυτάλη” ανεξάρτητα από μεγάλους φορείς και χρηματοδοτήσεις.

Εκτός από την δεδομένη αγάπη για τον κινηματογράφο και την συλλογικότητα, το ενδιαφέρον εδώ μπορεί να εστιαστεί στο ότι κολλεκτίβες και ομάδες συνέβαλαν για την παραγωγή της ταινίας: In.A.Ve.S.Pro. e.V., Visual Communication Project, Videoactive e.V., Stattkino e.V., Wawawox e.V., 2/35, Guerilla chef και Kannevia

Γυρισμένη σε δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που βράζουν, την Αθήνα και το Βερολίνο, η ταινία μιλάει για την συμπόρευση και την αλληλεγγύη όχι μόνο ως αφήγηση αλλά και ώς μια πράξη ανεξάρτητης κινηματογραφικης παραγωγής.

Φέρνοντας στο μυαλό το αβάν γκαρντ θεατρικό σύνολο του Théâtre du Soleil στο κινηματογραφικό του, η ΑTOPIA προσπαθεί  να πραγματοποιήσει ένα καλλιτεχνικό αντάρτικο προηγούμενο για την παραγωγή ταινιών σήμερα και τα έχει σχεδόν καταφέρει:

Το “Pencil Knife Baton” βρίσκεται στο στάδιο του post production και λίγο έχει μείνει για την ολοκλήρωση τoυ (color correction & sound design), στη συνέχεια η Ατόπια Collective θέλει να  ταξιδέψει την ταινία στα σχετικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Ξεκίνησε λοιπόν η δεύτερη ιντερνετική προσπάθεια χρηματοδότησης crowd-funding της ταινίας. 
 
 

Εικόνα
Pencil Knife Baton

 

Εικόνα
Pencil Knife Baton


 
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο και την Βάλή δύο από τους ατόπιτες:

“ Απευθυνόμαστε σε Εξαρχειώτες  και επαρχίωτες, Αθηναίους και Εσκιμώους,  ινδιανους και εξωγηινους σε συλλογικότητες και ατομικότητες. Στους ανθρώπους που αγαπούν το σινεμά που θελουν να στηρίξουν μια ομαδική προσπαθεια, που θέλουν να ενισχύσουν το πραγματικο ανεξαρτητο πολιτικο κινηματογράφο. Θέλουμε να ενσαρκώσουμε το πραγματικό ανεξαρτητο σινεμα.
Σε όλους όσους ψάχνουν συνοδοιπόρους.
Σε ολους οσους πιστευουν οτι sky is the limit.”


Το μανιφέστο της ΑTOPIA COLLECTIVE και η καρδιά της εξιστόρησης στο Pencil Knife Baton συνοψίζουν:

“Η ατομική δράση δεν έχει νόημα, η αλλαγή επέρχεται συλλογικά. Δεν υπάρχει ένας δρόμος για την αλήθεια. Η απάντηση δεν είναι μια. Οι μικρές καθημερινές θυσίες είναι αυτές που φέρνουν αποτελέσματα, και σε εμάς τους ίδιους και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Θα μπορέσουν οι τραυματισμένες ιδέες μας να βγουν από τη σφαίρα του ανέγγιχτου ιδανικού και να γίνουν δράσεις;

Τελικά άμα βρεις σωστούς συμπαίκτες όλα γίνονται. Ή όλα μπορείς να τα ονειρευτείς και να τα προσπαθήσεις.” 
 

Δέιτε το τρέιλερ 
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οπτική ταυτότητα της ταινίας έχει σχεδιαστεί από τον Michelangelo Belavicqua και μας έχει αρέσει πολύ. 

Εικόνα
Pencil Knife Baton

 

Για να μην μείνει η ΑTOPIA ουτοπία, μπορείτε να συνεισφέρετε στο:
Λινκ κράουντφαντινγκ 

Είτε ως συλλογικότητες στο:
GLS Bank
ATOPIA GbR
c/o Konstantinos Kakogiannis

bic: GENODEM1GLS
iban: DE30430609671138414200 




 Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitter

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter