Ο Παναγιώτης μας μιλά για τη σημασία της ποίησης στην Οκτωβριανή Επανάσταση

Ο Παναγιώτης Μανιάτης έγραψε ένα βιβλίο που πραγματεύεται την εξέλιξη της ποίησης στη Ρωσία από την προεπαναστατική περίοδο μέχρι και τα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Συνέντευξη: George Fiorakis
 
Ασχολείται χρόνια με την ποίηση και πιστεύει στην σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης για όλους όσους αγωνίζονται για μια κοινωνία που θα έχει καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, σπουδαίο γενονός του 20ου αιώνα, εγκαινίασε μια νέα εποχή στον τομέα της πολιτικής αλλά και του πολιτισμού. Η πολιτιστική επανάσταση έδωσε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να γνωρίσουν τις κατακτήσεις του ανθρώπινου πολιτισμού και να συμμετέχουν στην πολιτιστική ζωή.    


Εικόνα
H Ποίηση στην Οκτωβριανή Επανάσταση


 

Ο Παναγιώτης έγραψε ένα βιβλίο που πραγματεύεται το ζήτημα της σοβιετικής πρωτοπορίας στον τομέα της κουλτούρας. Θεωρείται το μοναδικό στην Ελλάδα που εμβαθύνει στον σχηματισμό και στην ανάπτυξη της σοβιετικής ποίησης από την προεπαναστατική στη μετεπαναστατική περίοδο και συγκεκριμένα μέχρι και τα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Οι πρωταγωνιστές, τα κινήματα, η διαπάλη καθώς και άγνωστες πτυχές της ποιητικής δημιουργίας ιστορούνται μέσα από ένα ταξίδι σε εκείνη την εποχή που η Ιστορία θα διατηρήσει ακέραια την εικόνα της. 

Κεντρική διάθεση: Εκδόσεις Δίαυλος, Μαυρομιχάλη 72-74, Εξάρχεια
 
// 

Συζήτηση με τον Παναγιώτη Μανιάτη 

 

Παναγιώτη εσύ ασχολείσαι με την ποίηση; Γράφεις; 

Ναι γράφω. Δεν έχω κυκλοφορήσει συλλογή ακόμα αλλά θα το κάνω τα επόμενα χρόνια.
 
 
Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με την ποίηση στην Οκτωβριανή Επανάσταση; Τι σου κίνησε το ενδιαφέρον; 

Ο Οκτώβρης αποτελεί μία από τις πολιτικές μου αναφορές και θεωρώ ότι άνοιξε νέους δρόμους και στη σφαίρα του πολιτισμού. Γι΄ αυτό ασχολούμαι με την προσφορά του στην τέχνη, υποσύνολο της οποίας αποτελεί η ποίηση.


Γιατί επέλεξες να γράψεις αυτό το βιβλίο; Τι θέλεις να περάσεις με αυτό; 

Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο μιας σειράς που πραγματεύεται το ζήτημα της σοβιετικής πρωτοπορίας στον τομέα της κουλτούρας. Στις μέρες μας, δυστυχώς, υπάρχει πλήρης άγνοια πάνω στο ζήτημα της σοβιετικής ποίησης οπότε ξεκίνησα από αυτό. Για το δεύτερο που με ρωτάς, στη δουλειά μου ερευνώ και παρουσιάζω τα αντικειμενικά δεδομένα. Το μήνυμα περνάει μόνο του.

 
Θεωρείς ότι το βιβλίο αποτελεί περισσότερο μια κριτική ή είναι περισσότερο μια μελέτη για την ποίηση της περιόδου; 

Το δεύτερο. Από τη στιγμή που ο κόσμος ξέρει στην πραγματικότητα μόνο τον Μαγιακόφσκι, θεωρώ ότι σε μια πρώτη φάση πρέπει να μάθει τα βασικά χαρακτηριστικά. Επίσης, το αξιολογικό κομμάτι σε ένα ποίημα όπως και στην τέχνη δεν είναι πάντα τόσο διαυγές. Αυτό πυροδοτεί συζητήσεις, οι οποίες ανέκαθεν μου άρεσαν στην ιστορία της τέχνης άλλα και στο παρόν. 

 

Θεωρείς η επαναστατική ποίηση έχει τελειώσει; 

Είμαστε σε ύφεση αλλά έρχονται δύσκολες μέρες και θα πρέπει να δώσουμε τις απαντήσεις μας. Από αυτές τις συνθήκες θα προκύψουν νέα πράγματα. Εκτός και αν επικρατήσει η βαρβαρότητα και δε μείνει τίποτα όρθιο. Χρέος μας είναι να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο. 

 

Πότε η τέχνη βρίσκεται σε παρακμή; 

Όταν ο άνθρωπος και οι λαοί δεν αγωνίζονται. 

 

Ήταν η επανάσταση πολιτική ή και πολιτιστική; Γίνεται το ένα χωρίς το άλλο; 

Ήταν και τα δύο και είναι αλληλένδετα. Στην πραγματικότητα, μια πολιτική επανάσταση είναι η μοναδική που μπορεί να φέρει σε πέρας πολιτιστικά πρωτοποριακά αιτήματα. Φαντάσου να είχαμε όλοι παιδεία, υγεία, στέγη, λιγότερες ώρες εργασίας, πόσοι άνθρωποι θα ασχολούνταν με τα καλλιτεχνικά και τι έργα τέχνης θα έδιναν.


"Στην πραγματικότητα, μια πολιτική επανάσταση είναι η μοναδική που μπορεί να φέρει σε πέρας πολιτιστικά πρωτοποριακά αιτήματα."

 

Σήμερα πιστεύεις είμαστε σε περίοδο πολιτιστικής φτώχειας; Πως επηρεάζει αυτό τις επαναστατικές ιδέες; 

Όντως τις τελευταίες δεκαετίες δεν είχαμε πολλά πράγματα. Αυτό οφείλεται στην ήττα του κινήματος στον 20 αιώνα. Δεν τροφοδοτήθηκαν οι καλλιτέχνες από όραμα, από αγώνες, οπότε και αυτοί με τη σειρά τους δε μπόρεσαν να εμπνεύσουν κόσμο. 

 

Έχεις πραγματοποιήσει και σεμινάρια για τον σοβιετικό κινηματογράφο. Αλήθεια, πως μπορείς να ταιριάξεις την τέχνη αυτής της περιόδου με την καθημερινότητα σου τo 2015; 

Σίγουρα η κολλεκτιβοποίηση δεν είναι στην ημερήσια διάταξη παρόλα αυτά ζητήματα μορφής αλλά και περιεχόμενου είναι σημαντικά. Τα πρώτα, όπως το μοντάζ στον Αϊζενστάιν, διευρύνουν κυρίως την καλλιτεχνική αντίληψη και τα δεύτερα κυρίως την πολιτική αντίληψη σχετικά με το πώς θα φτάσουμε, αλλά και το πώς σε γενικές γραμμές είναι μια καλύτερη κοινωνία.

 
"Αυτό που κατάλαβα είναι ότι το μόνο που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα είναι η Επανάσταση. Μόνο έτσι πάνε μπροστά οι κοινωνίες."

 

Κάτι για το σήμερα. Έντιμος συμβιβασμός, εντός ή εκτός εισαγωγικών, εξέγερση ή αυτόνομη πορεία;

Έχω γυρίσει αρκετές χώρες του καπιταλιστικού κόσμου. Είδα αρκετή φτώχεια. Ωραία βρήκα την Κούβα και εποχές σαν τον Οκτώβρη. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι το μόνο που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα είναι η Επανάσταση. Μόνο έτσι πάνε μπροστά οι κοινωνίες.


 
 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitter

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter