Ισότητα και στον κινηματογράφο. Μιλήσαμε με την Λένα Ράμμου από το WIFT GR - Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση

Μια κουβέντα με την Λένα Ράμμου, με αφορμή το 6ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο. To θέμα του φεστιβάλ είναι η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος, το σύνθημά του είναι "Το σώμα μου, τα δικαιώματά μου" και πραγματοποιείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Διαβάστε τη συνέντευξη και το πρόγραμμα του φεστιβάλ παρακάτω.

Συντάκτης: Nancy Angelopoulou

Το ελληνικό τμήμα του δικτύου WIFT GR (Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση), σε συν-διοργάνωση με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζουν το 6ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο.

Το Φεστιβάλ επιλέγει να συμπίπτει ημερολογιακά με την Παγκόσμια Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου). Μετά από δύο διοργανώσεις που εστίασαν σε ταινίες ενάντια στην έμφυλη βία, η φετινή θεματική του στρέφει την προσοχή του κοινού σε ένα άλλο -δυστυχώς ξανά επίκαιρο- ζήτημα. Aσπαζόμενες το φεμινιστικό σύνθημα «My Body My Rights», επιδιώκουν να προβάλουν ταινίες με θέμα την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος, εστιάζοντας στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην άμβλωση, η αντισύλληψη, τα ζητήματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και παρένθετης μητρότητας.

Σε διάστημα τεσσάρων ημερών, περισσότερες από 12 ταινίες θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με σκοπό την προβολή των αγώνων των γυναικών για τα αδιαμφισβήτητα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα ανά την υφήλιο και ανά διαφορετικές ιστορικές περιόδους και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ταινίες των τελευταίων χρόνων, αποκλειστικά από γυναίκες σκηνοθέτριες, που ξεχωρίζουν για την αιχμηρή τους ματιά και την πολιτική τους διάσταση. 
 

Remote video URL

 

Η Λένα Ράμμου, σύμβουλος διοίκησης οπτικοακουστικού τομέα, αντιπρόεδρος του WIFT GR και υπεύθυνη για την καλλιτεχνική διεύθυνση και την επιλογή του προγράμματος του 6ου Φεστιβάλ μίλησε στο inexarchia και τη Νάνσυ Αγγελοπούλου
 

N.A.: Πότε ενεργοποιήθηκε το δίκτυο WIFT στην Ελλάδα και ποιες κινήσεις γίνονται από το δίκτυο εκτός από το φεστιβάλ;

Λ.Ρ.: Τo WIFT GR ανήκει σε ένα παγκόσμιο δίκτυο που ξεκίνησε το 1973 από το Λος Άντζελες, και σήμερα ενώνει 50 τοπικά δίκτυα γυναικών ανά την υφήλιο. Περισσότερα από 20.000 μέλη συνεργάζονται με στόχο την προώθηση και υποστήριξη του καλλιτεχνικού έργου που παράγεται από γυναίκες επαγγελματίες στον κινηματογράφο, τηλεόραση και λοιπά οπτικοακουστικά μέσα.

Το ελληνικό παράρτημα, Women in Film and Television – GREECE, ιδρύθηκε το 2016 και σήμερα έχει περισσότερα από 150 μέλη. Είναι μια ακόμα πλατφόρμα για να δείξουμε τη δουλειά μας και ένας συνεκτικός τρόπος δικτύωσης. Παρέχει στα μέλη του επαγγελματικές ευκαιρίες, δυνατότητες δικτύωσης, επιμορφωτικά προγράμματα, πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες και σε χρηματοδοτήσεις για την ολοκλήρωση κινηματογραφικών παραγωγών.

Έχουμε ήδη αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο να συγκροτήσουμε ένα δυναμικό δίκτυο αλληλοϋποστήριξης γυναικών στο χώρο των οπτικοακουστικών μέσων και να προωθήσουμε τις θέσεις μας για την έμφυλη ισότητα, την ανάδειξη επαγγελματικής υπόστασης, το ασφαλές εργασιακό περιβάλλον χωρίς φαινόμενα σεξισμού, mobbing και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Συνοπτικά αναφέρουμε τις παρακάτω δράσεις, εκτός από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ:

Τη χαρτογράφηση και την ανάδειξη της δουλειάς των μελών μας μέσω των κοινωνικών δικτύων και της ιστοσελίδας μας. 

- Τη δικτύωση των μελών μας αφενός μεταξύ τους αλλά και με άλλα μέλη του WIFT International. 

- Την υλοποίηση δωρεάν σεμιναρίων για τα μέλη του WIFT GR πάνω σε ζητήματα όπως τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, νομική συμβουλευτική για παραβιάσεις στους εργασιακούς χώρους, σεμινάρια ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης κ.λπ.. με εξειδικευμένες συνεργάτριες του δικτύου.

- Τη συνεργασία με γυναικείες, φεμινιστικές, ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

- Την επεξεργασία θέσεων για την έμφυλη ισότητα στους εργασιακούς χώρους και την πίεση στους αρμόδιους θεσμούς ώστε να τις υιοθετήσουν.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όσο πιο πολλές είμαστε σε αυτή την προσπάθεια, τόσο πιο δυνατές θα είμαστε και θα τα καταφέρουμε. Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή για να ακούσουμε τις ιδέες και τους προβληματισμούς σας. Είμαστε εδώ για όλες μας. 
 

Εικόνα
Lena Rammou

Λένα Ράμμου

 

N.A.: Ποια είναι τα τελευταία δεδομένα για την παρουσία γυναικών στον κινηματογράφο; Αυξάνεται σε συγκεκριμένες χώρες; Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια θηλυκότητα στον χώρο σήμερα και πόσο αργά (ή γρήγορα) κινούμαστε προς την εξίσωση των φύλων και την ισόρροπη εκπροσώπηση;

Λ.Ρ.: Σύμφωνα με τη νέα έρευνα του Celluloid Ceiling, το έτος 2021 υπήρξε αύξηση στον αριθμό των γυναικών επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην κινηματογραφική βιομηχανία, δηλαδή σε πόστα σεναριογράφων, διευθυντριών φωτογραφίας, επικεφαλής μοντάζ και executive producers και ο λόγος γίνεται για αύξηση της τάξης του 25% έναντι του 23% που υπήρξε το 2020. Βάσει της έρευνας, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βρέθηκαν περισσότερες γυναίκες σε νευραλγικά πόστα και θέσεις λήψης αποφάσεων.

Την ίδια στιγμή στην τηλεόραση τα πράγματα διαμορφώθηκαν υπέρ της γυναικείας δημιουργικότητας μέσα στο 2021, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αυτών των αριθμών.

Επίσης, τα streaming προγράμματα εμφάνιζαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά γυναικών που εργάζονταν ως δημιουργοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι, από ό,τι τα προγράμματα των τηλεοπτικών δικτύων.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα προγράμματα με τουλάχιστον μία γυναίκα δημιουργό περιείχαν περισσότερους γυναικείους χαρακτήρες στη σειρά, στην εκπομπή, στο όποιο πρόγραμμα επιμελείτο γυναίκα, σε σχέση με τα τηλεοπτικά προγράμματα στα οποία επικεφαλής ήταν άντρες.

Από την άλλη φαίνεται ότι υπήρξε μείωση του αριθμού των γυναικείων σκηνοθετικών υπογραφών, καθώς από τις 100 μεγαλύτερες επιτυχίες του αμερικανικού box office μέσα στο 2021, μόνο οι 12 υπογράφονται από γυναίκες σκηνοθέτες.  Δεν υπάρχουν ταλαντούχες γυναίκες σκηνοθέτριες στην Αμερική; Ή είναι μόνο 12%; Αδύνατον! Είναι προφανές ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Για τον λόγο αυτό, από τους βασικούς μας στόχους στο WIFT GR και στο WIFT International είναι να υπάρχει ισότιμη εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στα νευραλγικά πόστα, με τη συμμετοχή γυναικών στις επιτροπές που επιλέγουν τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά έργα που πρόκειται να χρηματοδοτήσουν.

Δεν διεκδικούμε επιλογή γυναικείων προτάσεων σε ποσοστό 50/50 – αυτό θα ήταν ρατσιστικό. Διεκδικούμε ισότιμη αξιολόγηση των προτάσεων που υποβάλλονται από γυναίκες.

 

N.A.: Η επιλογή σας να συμπίπτει το φεστιβάλ με την Παγκόσμια Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών είναι μία αρχικά συμβολική κίνηση. Πόσο μεγάλη είναι κατά τη γνώμη σας η σημασία τέτοιων κινήσεων που βοηθούν προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης;

Λ.Ρ.: Όπως είναι ευρέως γνωστό, τον φετινό Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τερμάτισε την προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση. Τον Ιούλιο, στο Διοικητικό Συμβούλιο του WIFT GR αποφασίσαμε, με απόλυτη σύμπνοια, ότι το θέμα του ετήσιου κινηματογραφικού μας φεστιβάλ 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το ΜΥ ΒΟDY MY RIGHTS.

Μιλάμε για πραγματική επιστροφή στο μεσαίωνα. Γυναίκες και άντρες απ’ όλο τον κόσμο, γνωστοί πολιτικοί , ηθοποιοί, κ.λπ. καταδίκασαν δημόσια την απόφαση. Οι διαδηλώσεις εναντίον αυτής της απόφασης-ορόσημου του πολύ συντηρητικού Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, μαίνονται σε ολόκληρη την Αμερική και τον κόσμο. Σταμάτησε η συνταγματική διασφάλιση του δικαιώματος των Αμερικανίδων στην άμβλωση, η οποία ήταν κατοχυρωμένη για μισό περίπου αιώνα. Πρόκειται για ιστορική ανατροπή. Για δραματική οπισθοχώρηση. Σε μια χρονική στιγμή που κλινικές εξελίσσονται σε εργοστάσια μωρών και υπερσυντηρητικοί κύκλοι στην Ευρώπη ενισχύουν οπισθοδρομικές αντιλήψεις σε ότι αφορά την ελευθερία της σεξουαλικότητας, εμείς οι Γυναίκες του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης οφείλουμε να αναδείξουμε με τον δικό μας τρόπο ιστορίες πραγματικές και δραματουργικά ποιοτικές και να υψώσουμε τη δική μας φωνή διαλαλώντας το σεβασμό στα όρια του γυναικείου σώματος. 
 

N.A.: Φέτος επιλέγετε ταινίες με θέμα την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος, ένα ζήτημα φλέγον που φαίνεται να είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση σε πολλές χώρες. Με ποιους τρόπους το προσεγγίζουν οι ταινίες που έχετε επιλέξει;

Λ.Ρ.: Οφείλω να παραδεχτώ ότι στάθηκε δύσκολο να εντοπίσουμε και να επιλέξουμε ταινίες με τη θεματική του κλασικού φεμινιστικού συνθήματας "Το σώμα μου, τα δικαιώματά μου", διότι τέτοιες ταινίες δεν υπάρχουν. Διαπιστώσαμε ωστόσο με χαρά ότι αρκετές βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, θα δείξουμε αποσπάσματα δύο ελληνικών ταινιών με αυτό το θέμα, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Μέσα από 13 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ μας φέτος εστιάζει στο κρίσιμο θέμα των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και της αναπαραγωγικής υγείας, που είναι απόλυτα συνυφασμένα με την πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντισύλληψη, άμβλωση, παρένθετη μητρότητα, μαιευτική βία, σεξουαλικότητα, αναγκαστικός γάμος, αυτονομία και αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος, αποτελούν εκφάνσεις του φλέγοντος ζητήματος που αφορά όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά όλη την κοινωνία στοχεύοντας στον γόνιμο προβληματισμό και την αφύπνισή της. Ο κινηματογράφος είναι μια τέχνη που διεισδύει στην κοινωνία και λειτουργεί ως ο καλύτερος δίαυλος για τη διάδοση αυτών τον μηνυμάτων.

Εικόνα
WIFT GR 2022 Film Festival's Team

Το Διοικητικό Συμβούλιο του WIFT GR, με την την γενική συντονίστρια του, Κατερίνα Π. Τριχιά

 

Το πρόγραμμα του 6ου Φεστιβάλ WIFT GR:

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

20:00 
Τελετή Έναρξης του 6ου WIFT GR με παρουσιάστριες τις: Ζέτα Δούκα και Δώρα Χρυσικού.
Θα προβληθεί απόσπασμα από την υπό-παραγωγή μικρού μήκους ταινία "Μοmmies" των Μαρία Σιδηροπούλου και Ελβίρα Κρίθαρη, με την παρουσία των σκηνοθέτιδων.
22.00
Πίσω από τις θημωνιές / Behind the Haystacks - Special Screening
Μυθοπλασία, Ελλάδα, Γερμανία, Βόρεια Μακεδονία, 2022, 118’ | DCP, Έγχρ., με ήχο | Σκηνοθεσία - Σενάριο: Ασημίνα Προέδρου | Παραγωγή: Αργοναύτες ΑΕ, FICTION PARK, Sektor | Διανομή: Tanweer 
 

Εικόνα
WIFT GR 2022 Film Festival Thymonies

 
 
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

18:00
Το πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται / Portrait de la jeune fille en feu / Portrait of a Lady on Fire
Μυθοπλασία, Γαλλία, 2019, 119’ | DCP, Έγχρ., με ήχο | Σκηνοθεσία: Céline Sciamma | Σενάριο: Céline Sciamma | Παραγωγή: Lilies Films | Διανομή: Spentzos Film 
20:10
Το γεγονός / L'événement / Happening
Μυθοπλασία, Γαλλία, 2021,  100’| DCP, Έγχρ., με ήχο | Σκηνοθεσία: Audrey Diwan | Σενάριο: Marcia Romano, Audrey Diwan | Παραγωγή: Édouard Weil, Alice Girard -  Rectangle Productions | Διανομή: Rosebud 
22:00
24 Εβδομάδες / 24 Wochen / 24 Weeks
Μυθοπλασία, Γαλλία, 2021, 103’| DCP, Έγχρ., με ήχο | Σκηνοθεσία: Anne Zohra Berrach | Σενάριο: Carl Gerber, Anne Zohra Berrached | Παραγωγή: Zero One Film, Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF), Filmakademie Baden-Württemberg | Διανομή: Feelgood Entertainment
Στιγμιότυπο από την ταινία «24 Εβδομάδες» της Anne Zohra Berrach 
 

Εικόνα
WIFT GR 2022 Film Festival Evenement

          
 
Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

17:30
Επιλογή μικρού μήκους ταινιών σε επιμέλεια της HF Productions:
Frimas, 19’, USA, 2021 | Σκηνοθεσία: Marianne Farley,
Crotch stories, Ντοκιμαντέρ, 30’, Βέλγιο, 2021 | Σκηνοθεσία: Myleine Guiard-Schmid
Memoir of a Veering Storm, Μυθοπλασία, 14’, Ελλάδα, 2022 |  Σκηνοθεσία - Σενάριο: Γεωργοβασίλη Σοφία
My Grandmother Is an Egg, 8’, Ταιβάν, 2021 | Σκηνοθεσία: Wu-Ching Chang
If it ain't broke, 24’, Ισραήλ, 2021 | Σκηνοθεσία: Elinor Nechemya
You’re Fit, Κινούμενο Σχέδιο, 2’25, UK, 2019 | Σκηνοθεσία: Lydia Reid
19:30
ΠΑΝΕΛ με θέμα "Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, η αυτοδιάθεση του σώματος και ο ρόλος της τηλεόρασης και του κινηματογράφου".
Η δημοσιογράφος και σεναριογράφος, Μαρία Λούκα συνομιλεί με τις: Φαίδρα Βόκαλη (παραγωγός - σκηνοθέτρια), Άννα Βουγιούκα (ερευνήτρια/ gender expert του Κέντρου Διοτίμα), Νατάσα Γιάμαλη (δημοσιογράφος - παρουσιάστρια), Μαρκέλλα Γιαννάτου (ηθοποιός), Σοφία Καϊτατζή - Γουίτλοκ (καθηγήτρια στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Μαίρη Μπουλή (σκηνοθέτρια), τη Δανάη Παπαδάκη, δότρια ωαρίων και κεντρικό πρόσωπο στο εν εξελίξει ντοκιμαντέρ παρατήρησης "Δεν Κοστίζει Τίποτα" της Μαίρης Μπουλή κ.α..
Ώρα προσέλευσης: 19:00.
22:00
Βροντή / Foudre / Thunder
Μυθοπλασία, Ελβετία, 2022,  92’| DCP, Έγχρ., με ήχο | Σκηνοθεσία: Carmen Jaquier | Σενάριο: Carmen Jaquier | Παραγωγή: Close Up Films
Η ταινία τιμήθηκε με το WIFT GR Award στο πλαίσιο του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Στιγμιότυπο από την ταινία "Βροντή" της Carmen Jaquier. 
 

Εικόνα
Panel WIFTGR 2022

 
Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

18:00
Μωρά "Made in India" / Babies made in India
Ντοκιμαντέρ, Ινδία, 2009,  52’| DCP, Έγχρ., με ήχο | Σκηνοθεσία: Stéphanie Lebrun και Philippe Levasseur | Σενάριο: Damien Pasinetti, Antoine Imbert | Παραγωγή: Babel Press
19:30
Οι Janes / The Janes
Ντοκιμαντέρ, USA, 2022, 101 ’| DCP, Έγχρ., με ήχο | Σκηνοθεσία: Tia Lessin και Emma Pildes | Παραγωγή: Pentimento Productions, Daniel Arcana - HBO Documentary Films | Διανομή: Vodafone TV
21:30 
Άκουσέ με / Listen - Special Screening
Μυθοπλασία, Ελλάδα, 2022,  108’| DCP, Έγχρ., με ήχο | Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα | Σενάριο: Μαρία Ντούζα | Παραγωγή: Steficon
Στιγμιότυπο από την ταινία "Άκουσε Με" της Μαρίας Ντούζα

Εικόνα
Babies Made In India WIFT GR

 

Το WIFT GR
Το κορυφαίο δίκτυο γυναικών και εν γένει θηλυκοτήτων που εργάζονται σε όλους τους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων στην Ελλάδα και αποτελεί μέρος ενός διεθνούς δικτύου με περισσότερα από 50 παραρτήματα σε έξι ηπείρους, που εκπροσωπούν περισσότερα από 15.000 μέλη και εργάζονται για τον ίδιο στόχο: την ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Το 6ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο, πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, της HF Productions και του Κέντρου Διοτίμα, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και της Περιφέρειας Αττικής.

Εικόνα
WIFT GR 2022 Film Festival

Το fb κάλεσμα στο WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο

 

Information

Που
Ταινιοθήκη της Ελλάδας
,
Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Γκάζι,
2103609695

Πότε
Πέμπτη 24 έως Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 2022

O χώρος είναι προσβάσιμος σε αναπηρικά αμαξίδια
Είσοδος Ελεύθερη
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter