Essays on Nothing: Βόλτα στο κέντρο της πόλης με το ντουέτο των Ception of Ty

Το αθηναϊκό indie ντουέτο Ception of Ty, του Ντίνου Τσέλη και του Χρήστου Πυθαρά κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ του "Essays on Nothing", με στόχο να διεγείρει τις αισθήσεις του ακροατή και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας.

Οι Ception of Ty στήνουν ξανά το παιχνίδι τους με την πραγματικότητα και κυκλοφορούν δέκα κομμάτια με τη συνοδεία τριών καινούργιων μουσικών βίντεο, υπό τον τίτλο Essays on Nothing.

Ο Ντίνος Τσέλης, την ημέρα στέλεχος εταιρείας και τη νύχτα μουσικός πειραματικών καταβολών, υπογράφει τη σύνθεση, τις ενορχηστρώσεις και την παραγωγη ενώ ο Χρήστος Πυθαράς, σκηνοθέτης στο επάγγελμα και φρικιό του σινεμά, γράφει και απαγγέλει τους στίχους και φτιάχνει τα μουσικά βίντεο της μπάντας.

Φίλοι και συνεργάτες τα τελευταία 8 χρόνια, έχουν δουλέψει μαζί σε πολλά πρότζεκτ που έχει σκηνοθετήσει ο Χρήστος, με τον Ντίνο να έχει γράψει την πρωτότυπη μουσική αυτών. Το πρώτο τους άλμπουμ, Asymmetry Generosity, ένας πειραματισμός με τις διαφορετικές τέχνες που αγαπούν, προήλθε από ταξίδια τους στην Ασία και την Αμερική και τις εικόνες και βιώματα που συνέλεξαν.

Εικόνα

Συναντήσαμε τους Ception of Ty στο κέντρο, και με αφορμή τη νέα τους δουλειά κουβεντιάσαμε για τον διάλογο των Τεχνών που δημιούργησε τη μουσική τους.

Νάνσυ: Πώς παίρνουν τη θέση τους, στη δημιουργική διαδικασία, τα στοιχεία και η έμπνευση του καθενός;

Ντίνος: Σαν μουσική αλλά και η απαγγελία των στίχων έχει κάτι το αφηρημένο, δεν υπάρχει η συνήθης δομή, κινούμαστε στη σφαίρα των ηχοτοπίων. Εισάγουμε καθημερινούς ήχους και πειραματιζόμαστε, μπλέκουμε ψηφιακό και αναλογικό ήχο.

Χρήστος: Για τους στίχους, ως τώρα κυρίως έχουμε χρησιμοποιήσει υλικό από πράγματα που έχω γράψει στο παρελθόν υπό μορφή ποιημάτων. Είχα στο μυαλό μου ότι θα ήθελα να μελοποιηθούν, έχουν μια δομή που θα μπορούσε να γίνει τραγούδι. Οι στίχοι λοιπόν του άλμπουμ προέρχονται από τις δύο συλλογές μου, τις "Λευκές μέρες" (2013) και την πιο πρόσφατη, "Παρουσία μου κάτω από τα πόδια σου" (2019), από τις εκδόσεις Αστάρτη.

Τα βίντεο δημιουργούνται με αφορμή κομμάτια των άλμπουμ αλλά οι ιδέες γι' αυτά μπορεί και να προυπάρχουν. Όταν συμβαίνει το δεύτερο, κάνουμε ένα πάντρεμα μουσικής και βίντεο που δημιουργεί μία αφήγηση.

Εικόνα

Νάνσυ: Ποίηση, μουσική και κινηματογράφος, αναλογικά και ψηφιακά μέσα... Ποιούς άλλους συνδυασμούς κρύβει αυτή η συνεργασία;

Χρήστος: Τα εξώφυλλα και των δύο άλμπουμ έχει φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος Γιωργής Κορδώνης, ένας πολύ ιδιαίτερος καλλιτέχνης στη τεχνοτροπία και στο ύφος του. Πιστεύω ειλικρινά ότι θα ακούσουμε πολλά περισσότερα για τον Γιωργή, στο εγγύς μέλλον, και δικαίως. Το design των τίτλων των άλμπουμ και όλων των μουσικών βίντεο έχει κάνει η φίλη graphic designer Λία Κάλκου.

Ντίνος: Επίσης, η έννοια του performance μας ενδιαφέρει με έναν τρόπο, καθώς δεν είμαστε μια κλασική μπάντα που θα δεις σε ένα live, προσπαθούμε ωστόσο να σκαρφιστούμε ιδέες για το πως θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε ένα στήσιμο ώστε να επικοινωνήσουμε τη μουσική μας ζωντανά, ίσως σε συνδυασμό με άλλες μορφές τέχνης όπως η ζωγραφική και ο κινηματογράφος.


Μουσικό βίντεο για το κομμάτι Dusty Highways

το γύρισμα του βίντεοκλιπ έγινε σε 19 αθηναϊκές πολυκατοικίες 


Νάνσυ: Το πρότζεκτ ξεκίνησε σαν πείραμα αλλά συνεχίζει με δεύτερη κυκλοφορία που σημαίνει ότι δεν έχετε εξαντλήσει τις ιδέες σας. Τι σχέδια κάνετε για το μέλλον των Ception;

Χρήστος: Μια πολύ ωραία ιδέα που είχε ο Ντίνος είναι όταν θα έχουμε βγάλει και το τρίτο album να κυκλοφορήσουμε ένα συλλεκτικό βινύλιο με επιλογή κομματιών και από τα τρία άλμπουμ. Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι ότι έχουμε υλικό για δύο άλμπουμ ακόμα. Ένα από τα δύο, θα είναι με ελληνικούς στίχους μόνο - μια απόπειρα έγινε και στο Essays on Nothing και στο κομμάτι Clavicle. Αν αυτό είναι το επόμενο album μένει να το αποφασίσει το αφεντικό, ε Ντίνε μας;

Ντίνος: Το βινύλιο για μένα, πέρα από καθαρά συναισθηματικούς λόγους αφού μεγάλωσα στην εποχή που αγοράζαμε βινύλιο, έχει μία διαχρονικότητα και έναν πιο ζεστό - ρομαντικό ήχο. Εκεί το artwork αναδεικνύεται ως αναπόσπαστο και ζωντανό μέρος ενός άλμπουμ κάτι που το έχουμε ανάγκη αφού πιστεύω ότι τα τραγούδια μας κουβαλάνε μία εικαστικότητα στην ατμόσφαιρά τους.


Μουσικό βίντεο για το κομμάτι Superbeing

Νάνσυ: Ποιοι συμμετείχαν στη δημιουργία του άλμπουμ Essays on Nothing εκτός από εσάς τους δύο;

Χρήστος: Στα κομμάτια Fool's Lullaby και Linköping Rising έχει γράψει μπάσο ο Ιάσωνας Δασκαλάκης, πολύ καλός φίλος και βιρτουόζος κιθαρίστας ο οποίος τώρα κυκλοφορεί το δεύτερο προσωπικό album του, στο Linköping Rising back vocals έχει ηχογραφήσει η Λαμπρινή Γκόλια εξαιρετική ελληνίδα χορεύτρια και αισθαντική μουσικός. Στο Fool's Lullaby ακούμε 2η φωνή τον Νικόλα - Τσέλη Jr. Το mastering της φωνής το έχει κάνει ο Γιάννης Γιαννακόπουλος, που δουλεύει επαγγελματικά στο sound design και τη μίξη ήχου για το κινηματογράφο και μαζί έχουμε κάνει τρεις ταινίες.

Για τα μουσικά βίντεο είμαστε τυχεροί που συνεργαστήκαμε με μια πλειάδα ανθρώπων που συνέβαλαν στην υλοποίηση τους: Το Δημήτρη Κωστολλενο, τη Κλαίρη Γραμματίκη, το Μιχάλη Μαντά, το Μιχάλη Καλλιγέρη, το Κωστή Τσακομίδη, το Σωτήρη και τη Γόνη Τσακομίδη, το Θάνο Λυμπερόπουλο, το Νίκο Θωμά, το Γιώργο Δανόπουλο, το Γιώργο Καραλιά, τη Λία Κάλκου, το Μανώλη Ριζικό.

Ντίνος: Ο Χρήστος ανέφερε όλους τους άμεσους συνεργάτες, μα ξέρω ότι θα ήθελε να ευχαριστήσει τις επιρροές του όπως τον Γ. Αγγελάκα, τις Cocorosie, τον T.Waits και τους Madrugada. Εγώ από την μεριά μου, βρίσκω έμπνευση και κλείνω το μάτι στους PInk Floyd, Vangelis, Depeche Mode.

 //

Brother Gabriel από το άλμπουμ Essays on Nothing.
Ακούστε ολόκληρο το άλμπουμ και στο Soundcloud!

Εικόνα

Συντάκτης/φωτογραφίες: Νάνσυ Αγγελοπούλου

Ακολουθήστε το inExarchia το facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter