Γράφουν

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η Σπηλιά του Λήσταρχου Νταβέλη. Το μυστηριώδες-μυστικό κρησφύγετο.

H Σπηλιά του Νταβέλη ή μήπως.. Devil-ish; Από σπήλαιο των αγνών σε πύλη της κολάσεως. Δεισιδαιμονίες, παγανιστικές τελετές, συνωμοσίες και άλλα τέτοια όμορφα.

συντάκτης: George Fiorakis  

Εξοπλιστήκαμε με μπόλικη διάθεση για μυστήριο και φαντασία, ουουυυ 666, είδαμε αφίσες I BELIEVE, video στο google που αποδεικνύει ότι μας πολεμάνε εξωγήινοι, λιώσαμε στον Λιακόπουλο και ξεκινήσαμε, καθημερινή για την Σπηλιά του Νταβέλη, στην Πεντέλη. Διασχίσαμε την Κηφισίας καθημερινή πρωί, με κίνηση τρομακτική σχεδόν όσο το Σπήλαιο, μετά στρίψαμε στο δρόμο της Πεντέλης και ανηφορίσαμε για τον λόφο. Θυμηθήκαμε μεταδυσκολίας τον χωματόδρομο δεξιά που οδηγούσε προς την σπηλιά. Με την βοήθεια του τεεεεράστιου τετράπατου τζίπ SUV του inExarchia, επειδή είμαστε και γνωστά καπιταλόνια, φτάσαμε στην σπηλιά (με τα πόδια..)
 

και μόνο για την θέα αυτή, αξίζει να πάτε

Εικόνα
Στο ανέβασμα προς την σπηλιά

 

στο δρόμο προς τη σπηλιά

Εικόνα
Στο ανέβασμα προς την σπηλιά του Νταβέλη



στο δρόμο προς τη σπηλιά

Εικόνα
Στο ανέβασμα προς την σπηλιά του Νταβέλη

 

η σπηλιά

Εικόνα
Η σπηλιά του Νταβέλη

 


Συχνά πυκνά αναρριχητές είναι στον κάθετο βράχο από έξω, αλλά αυτή την φορά ήμασταν μόνοι μας. Εμείς και τα ξωτικά. Υψόμετρο 720 μέτρα, στην Σπηλιά του Νταβέλη δίπλα στο εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό νοσοκομείο, στην κορυφή της Πεντέλης. Έξω, στο αποθηκάκι, ένα γκραφίτι από τον KLARK ο οποίος εκτός από τα γκραφίτι του στους τοίχους των Εξαρχείων σχεδίασε εκεί και τον μυθικό θησαυρό του Νταβέλη.


γκραφίτι του KLARK

Εικόνα
Graffiti του Klark

 


ΟΥ 666 ΟΥ & Ιστορία του σπηλάιου

Φήμες και φήμες αυτή η σπηλιά, μέχρι και συνωμοσίες που σχετίζονται με το πείραμα της Φιλαδέλφειας. Το μυστήριο πρέπει να ξεκίνησε το 60-70 με αναφορές για περίεργους θορύβους, μικρά εξωγηινάκια, φώτα και άλλα τέτοια. Λέγεται ότι διάφορα σύμβολα από τη σπηλιά που έχουν γίνει παλιότερα μετακινούνται σε άλλα σημεία. Σύμφωνα με το θρύλο, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου με τα δύο ιερά κτίστηκε για να ξορκίσει τα κακά πνεύματα που κρύβονται στα έγκατα της σπηλιάς. Η άποψη μας είναι ότι το εκκλησάκι με τα σπασμένα τζάμια και τους σταυρούς το "στοίχειωσε" ακόμη περισσότερο. Μέχρι και ομάδες μαύρης μαγείας χρησιμοποιούσαν τη σπηλιά για παγανιστικές τελετές. Ένα από τα σημαντικά που διατηρεί το σπούκι της υπόθεσης είναι η αντιβαρύτητα που συναντάμε σε σημεία του λόφου. Αφήνεις νεκρό το αυτοκίνητο και ανεβαίνει στην κατηφόρα..! Μάλλον που για όλο αυτό το τζέρτζελο ευθύνεται όχι τα μυστήρια αλλά η περίεργη και φανταστική φύση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Το ποσοστό της ραδιενέργειας επίσης στο έδαφος είναι λιγάκι ανεβασμένο σε σχέση με το κανονικό ποσοστό.

Στην αρχαιότητα υπήρξε ιερό του τραγοπόδαρου θεού Πάνα. Αργότερα ησυχαστήριο των μοναχών ¨Αμώμων¨ ("Αγνών & Αναμάρτητων")  που είχαν εγκατασταθεί στην Πεντέλη. Από εκεί και το όνομα Σπήλαιο των Αμώμων. Επίσης ήταν το στόμιο, η πόρτα των αρχαίων λατομείων, για την παραγωγή μαρμάρου που έχουν ντύσει και τον Παρθενώνα. Στον Παρθενώνα ακούγεται ότι δεν έχουν ποτέ κάτσει περιστέρια ή πουλιά (αν δεν βαριόμασταν να πάμε ακρόπολη, θα κάναμε τους mythbusters). 



μεγάλη εξυπνάδα να "διαρήξουμε" το εκκλησάκι όταν έπεσε η νύχτα και όχι νωρίτερα..

Εικόνα
το σπούκι εκκλησάκι

   

 -----------

Δείτε ακόμη: 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Το Θρυλικό CLUB DECADENCE "Επειδή η Παρακμή συνεχίζεται"

-----------
 


σπούκι

Εικόνα
το σπούκι εκκλησάκι



τραπέζι για τις τελετές, πρόσφατη χρήση

Εικόνα
το σπούκι εκκλησάκι



σπασμένα 

Εικόνα
το σπούκι εκκλησάκι

 
Τελικά μετά πέρασε ο Νταβέλης και από σπήλαιο των Αμώμων έγινε η ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ, γνωστή ώς η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΛΗΣΤΑΡΧΟΥ ΝΤΑΒΕΛΗ. Yeah.
(μήπως το Πεντέλη προέρχεται ετυμολογικά από τη φράση "Πύλη εν τέλος";;)

 

Τα Μυστικά Περάσματα

Λέγεται ότι ο Νταβέλης χρησιμοποιούσε μυστικά υπόγεια περάσματα που οδηγούσαν στην Αθήνα. Αλλά φυσικά έχει ζουμί το θέμα! Έχει ακουστεί ότι τον βοηθούσαν δυνάμεις -φυσικές και μη- για να βρει/ δημιουργήσει τα περάσματα. Λεγόταν ότι κάποια από τα περάσματα όντως έφταναν στην Αθήνα -και αυτό φαίνεται και από τα κενά που βρέθηκαν κατά την κατασκευή του μετρό. Οι μελετητές την πρώτη φορά πάντως που ερεύνησαν τη σπηλιά το 1935 δεν ανακοίνωσαν κάτι για περάσματα. Άλλοι λένε ότι ο Νταβέλης είχε φτιάξει τούνελ που έφταναν μέχρι τον Πειραιά και μέχρι την Δουκίσσης Πλακεντίας όπου πήγαινε να βρει την ερωμένη του, τη Δούκισσα. Αυτό δεν επιβεβαιώνεται καθώς ήταν διαφορετικές οι χρονολογίες των δύο.


μέσα στην σπηλιά

Εικόνα
Μέσα από τη σπηλιά


 
 ------


Άσχετο: Ακολουθήστε το inExarchia | facebook - instagram - twitter - youtube

------ 



μέσα στην σπηλιά

Εικόνα
μέσα στην σπηλιά


 

Ακόμη πιο μυστήριο η φάση

Για να γίνει ακόμη πιο μυστήριο η φάση, το 80 κρίθηκε κατάλληλο μέρος για στρατιωτική βάση. Τότε, για ακόμη μια φορά, λέγεται, ότι έχτισαν ένα σύστημα τούνελ και το συνέδεσαν με τη σπηλιά το οποίο παρουσιάστηκε σαν μέρος προγράμματος του ΝΑΤΟ. Έγιναν εργασίες από 1977-1983 αλλά ποτέ δεν μάθαμε το λόγο. Πάντως είχε και περιφρούρηση ,όπως εδώ έχει στη Χαριλάου Τρικούπη, για 3 χρόνια. Αρκετοί από τους εργαζόμενους πέθαναν από ίδια αιτία. Τον Καρκίνο.


δημοσιεύματα

Εικόνα
Φήμες

 


Λήσταρχος NTAVELIS-DAVELIS-DEVILISH- DIAOLIS

Το 1855 λέγεται ότι η συμμορία του Νταβέλη δρούσε στην βορειοανατολική Αττική, στην περιοχή του Μαραθώνα και χρησιμοποιούσε το σπήλαιο Νταβέλη για κρυψώνα. Υπάρχει και η θεωρία ότι ο Λήσταρχος Νταβέλης δεν έχει καμία σχέση με το μέρος απλά ονομάστηκε έτσι λόγω την γοητείας της υπόθεσης. Και ότι το Νταβέλης, βγαίνει από το DEVIL όπως ταιριάζει σε ένα δαιμόνιο λήστή.

Ο Χρήστος Νταβέλης με πραγματικό όνομα Χρήστος Νάτσιος (1832-1856) ήταν γνωστός ληστής της Αττικής. Αρχικά βοσκός σε κοπάδια της Μονής Νταού Πεντέλης.  Κάποια στιγμή ο ηγούμενος της μονής του έδωσε ερωτικό γράμμα για να το παραδώσει σε μοναχή της πόλη. Ο puck rock Νταβέλης, το άνοιξε, το διάβασε και αποφάσισε να επισκεφτεί ο ίδιος τη μοναχή, την οποία και έριξε. (θεούλης). Όταν το έμαθε ο ηγούμενος τον κατηγόρησε για κλοπή. Και ξεκίνησε και το όνομα του σαν ληστής, το οποίο τίμησε δεόντως. Μετά από διάφορα περιστατικά με kinky περιεχόμενο, βρήκε καταφύγιο στα βουνά. Η Ιταλίδα κόμισσα Λουίζα Μπανκόλι τον ερωτεύτηκε αλλά δεν ήταν αυτό για το οποίο έγινε ευρέως γνωστός. Διαδόθηκε η φήμη του καθώς συμμετείχε σε πράξεις που εξελήφθησαν από τους Έλληνες ως πράξεις αντίστασης εναντίον της ξένης αυθαιρεσίας. (Σύλληψη Γάλλου αξιωματικού του στρατού κατοχής. Εισέπραξε το τεράστιο για την εποχή ποσό των 30.000 δρχ. σε χρυσό από την ελληνική κυβέρνηση. πάλι θεούλης)


Εικόνα
Νταβέλης ο Λήσταρχος

 

Τελικά μεγάλη δύναμη χωροφυλάκων κατόρθωσε να τον περικυκλώσει με αρχηγό τον Γιάννη Μέγα, πρώην σύντροφο του Νταβέλη, που είχε ερωτευτεί την όμορφη κόμισσα. Κατά τη σύγκρουση που ακολούθησε μονομάχησαν μέχρι θανάτου και των δύο.

Ο Νταβέλης φώναξε:
«ούτε ο Νταβέλης στα βουνά ούτε ο Μέγας στα παλάτια».

Το 1856 για αρκετές ημέρες, το κεφάλι του Νταβέλη στήθηκε καρφωμένο σε ένα κοντάρι στην Πλατεία Συντάγματος.
 

Θησαυρός γιοκ

Ο μεγάλος μεγάλος λήσταρχος Νταβέλης λοιπόν στην ιστορία μας, παραμυθάκι φάση είχε κρύψει τον μεγαααααάλο του θησαυρό στην σπηλιά. Αποτέλεσμα; Έχουν σκαφτεί τα πάντα γύρω από τα 2 εκκλησάκια που έχει αλλά.. τίποτα. Έλεγαν ακόμη και ότι ο σταυρός στο εκκλησάκι ήταν μοχλός που οδηγούσε στο θησαυροφυλάκιο του σκρούτζ Νταβέλη.

 

Μνημείο;

Ελάχιστα κομμάτια από τις τοιχογραφίες έχουν μείνει σήμερα στο Σπήλαιο. Προκειμένου να σωθούν, μεταφέρθηκαν από το 1981 στο Βυζαντινό Μουσείο. Πάνω στον βράχο διασώζονται ακόμη κάποιες ανάγλυφες παραστάσεις συμβόλων.  Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν το 1970-1980 από τα έργα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.


διάφορα στο βράχο

Εικόνα
διάφορα στον βράχο


 


Τώρα

Η ζωντάνια όμως κρύβεται σε όλους εμάς που πάμε εκεί τόσα χρόνια, μέρα για να χαζέψουμε και να κάνουμε πικ νικ ή νύχτα για να λέμε ιστορίες ή να σφάξουμε καμιά κότα ρε παιδάκι μου.




ακριβώς έξω από τη σπηλιά

Εικόνα
Έξω από τη σπηλιά



μέλος της ομάδας μας μετά την επίσκεψη

Εικόνα
μέλος της ομάδας μας μετά το αφιέρωμα





τρομακτικά όμορφο τοπίο

Εικόνα
τρομακτικά όμορφο τοπίο



ξορκίζουμε τα πνεύματα

Εικόνα
ξορκίζουμε τα πνεύματα


 


Γιατί δεν έχει δωθεί άραγε για τουριστική- εμπορική εκμετάλλευση;; ΜΠουυΥΥυ. Κατέληξα. Είναι όμορφο το ΑΓΝΩΣΤΟ. Δεν με ενδιαφέρει αν τελικά εξηγούνται όλα. 

 

 
 
συντάκτης: George Fiorakis
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitter 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η παράσταση "Προσοχή: Εκτελούνται Έργα" σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Νοεμή Βασιλειάδου, μετά από μια δυναμική εκκίνηση στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στο Θέατρο Εμπρός, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πλέον καίριο...

think

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, στην οδό Κύπρου στην Κυψέλη, φιλοξενεί στο ξεκίνημα τις νέας χρονιάς, μουσικές παραστάσεις, spoken word με ανοιχτό μικρόφωνο και περφόρμανς.

think

Οι Βραδιές Αστυνομικής Μυθοπλασίας (crimes n’ beer), που διοργανώνει η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και το βιβλιοκαφέ red n’ noir, επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά στον πολυχώρο του...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter