Επικά μεζεκλίκια για το σπίτι και μερακλήδικες συμβουλές στο παντοπωλείο "Οι Συμπέθεροι" της οδού Στουρνάρη

Επισκεφτήκαμε τον Θανάση και μάθαμε τα πάντα για την τέχνη της μπακαλικής. Οι Συμπέθεροι της οδού Στουρνάρη στα Εξάρχεια είναι ένα καθαρόαιμο μπακάλικο, στο οποίο η ανθρώπινη επαφή και η οικογενειακή ατμόσφαιρα μπλέκονται με χιπ χοπ στα ηχεία, μυρωδιά από ελιά και γεύσεις καινούργιες στο στόμα.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: George Fiorakis 
Φωτογραφίες: Advart


Ανακαλύψαμε ένα κάρο μυστικά καλοφαγίας για την καθημερινότητα μας στα ράφια και τα ψυγεία τους, και πολλά χαμόγελα σε κλίμα χαλαρό και εξαρχειώτικο. 


“Δεν πάμε με τη μόδα, είμαστε μπακάληδες” 

 
Κατηφορίζοντας την πάλαι ποτέ Μέκκα των κομπιουτεράδων της Αθήνας που βγάζει στο Πολυτεχνείο, την οδό Στουρνάρη στα Εξάρχεια, δεν μπορεί να μην προσέξει κανείς το παντοπωλείο “Οι Συμπέθεροι” με την μαυροκόκκινη πρόσοψη του στη γωνία με την Νοταρά. Σίγουρα για λίγο κοντοστέκεσαι και χαζεύεις τις προσεγμένες συσκευασίες από διαλεγμένα προϊόντα στα βαζάκια τους με τα ωραία γραφιστικά. Μπαίνεις και περίπου σε πέντε λεπτά έχεις αρχίσει να δοκιμάζεις απίθανα τυριά από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλαντικά φτιαγμένα από μυστήριους αλλαντοποιούς στην ελληνική επαρχία και τα ακριτικά νησιά, και ένα ευβοιώτικο ψωμί ξυλόφουρνου με φανατικούς από όλο το χωριό, τα Εξάρχεια δηλαδή. Το κυριότερο; έχεις γνωρίσει έναν ευγενικό μπακάλη έτοιμο να μεταδώσει όλη αυτή την εγκυκλοπαιδική γνώση που απέκτησε με το μεράκι και τα χρόνια εμπειρίας του σε όλους του τους επισκέπτες. Θα πήγαινε εύκολα το μυαλό σε έναν κυριούλη με ποδιά από ελληνική ταινία, αλλά ο Θανάσης είναι μόλις 33 και οι Συμπέθεροι παίζουν στα ηχεία 90ς χιπ χοπ. 

Μαθαίνοντας την ιστορία των “Συμπέθερων” πάμε πίσω στα 70s, όταν στο διπλανό ακριβώς κατάστημα ο πατέρας του Θανάση διατηρεί τυπογραφείο μέχρι και το 1992, όπου μεταφέρεται στην Νοταρά με Στουρνάρη: τότε το κατάστημα μένει για χρόνια ως “προβολή” των τυπογραφικών εργασιών που αναλάμβανε η οικογένεια, εώς ότου ο Θανάσης στην εφηβεία του ακόμα ζητάει να μετατραπεί το κατάστημα σε μπακάλικο. Με την τότε βοήθεια του συνεταιρισμού της Ένωσης Πεζών Κρήτης ανοίγουν οι πρώτοι Συμπέθεροι με κρητικά προϊόντα, γρήγορα όμως το μεράκι και η αγάπη για το αντικείμενο αλλάζουν το χαρακτήρα του μαγαζιού και εμπλουτίζουν τα ράφια του με παραδοσιακά προϊόντα από όλη τη χώρα. Ο Θανάσης έχει στην κυριολεξία μεγαλώσει εδώ. Συζητάμε για το μεγάλωμα στα 80ς στο κέντρο της Αθήνας και μας διηγείται ιστορίες τύπου Goonies, με αποστολές του μικρού Θανασάκη στο Μοναστηράκι και γύρω από την γειτονιά για μικροδουλειές όταν τότε ήταν πολύ σύνηθες να βοηθάμε τους γονείς στη δουλειά, η αθωότητα της εποχής και η άγνοια κινδύνου σε σχέση με σήμερα συμφωνούμε πως συνέβαλε στη διαμόρφωση της γενιάς μας. 
 
 

Εικόνα
Συμπέθεροι Στουρνάρη Εξάρχεια



 

Εικόνα
Συμπέθεροι Στουρνάρη Εξάρχεια


Εικόνα
Συμπέθεροι Στουρνάρη Εξάρχεια




Για την ιστορία: Το όνομα Συμπέθεροι προέκυψε από τη διπλή καταγωγή της οικογένειας από τα Τρίκαλα και την Κρήτη.

Βρισκόμαστε στις αρχές των 00ς και ο Θανάσης μετά τα σχολεία και τα φροντιστήρια έρχεται εδώ και ασχολείται με το παντοπωλείο, κάνει σπουδές στον τουρισμό και εκεί ο καθηγητής του κος Καστριώτης του μεταδίδει το μικρόβιο για τη διαρκή αναζήτηση των σωστών συνδυασμών γεύσεων και την προσωπική εξέλιξη και εξειδίκευση. Κάθε πράγμα στο μαγαζί είναι διαλεγμένο και τοποθετημένο από τον ίδιο και όλο το στήσιμο το έκανε κυριολεξία με τα χέρια του: από τα ράφια καλλιτεχνικής σιδηροκατασκευής έως και την τελευταία λεπτομέρεια.

Το εγχώριο βρώσιμο προϊόν μαθαίνουμε, ξεκίνησε ως τάση με βάση τα Κρητικά προϊόντα και σε αντίθεση με άλλες μεσογειακές χώρες, εδώ, μόλις τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί ένας ενιαίος εθνικός χαρακτήρας. Παρατηρούμε τη στροφή του κόσμου προς μία καλύτερη διατροφή, μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο από το μαζικό στο πιο ποιοτικό διατροφικό προϊόν. Συγχρόνως με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η διατήρηση των μικρών συνοικιακών παντοπωλείων και η διαχρονική τους αξία. Οι Συμπέθεροι διατηρούν αναλλοίωτο τον παραδοσιακό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα τους και εδώ βρίσκει κανείς τα συστατικά για μια ποιοτική και απίστευτα γευστική καθημερινή διατροφή. Η επιλογή των προϊόντων προκύπτει από την προσωπική εμπειρία και γεύση, την προσωπική επαφή του Θανάση με τους προμηθευτές και τους παραγωγούς και πλέον από τον συνδυασμό της δικής του γνώσης και των εξειδικευμένων παραγωγών για τη δημιουργία μιας σειράς γευστικής περιπέτειας ανά την Ελλάδα με την ετικέτα των Συμπέθερων. Εδώ βρήκαμε ό,τι καλύτερο παράγεται σε διαφορετικούς τόπους της χώρας και μάθαμε να ξεχωρίζουμε και να συνδυάζουμε τοπικές γεύσεις.   


Εικόνα
Συμπέθεροι Στουρνάρη Εξάρχεια


 

Εικόνα
Συμπέθεροι Στουρνάρη Εξάρχεια

   

Εικόνα
Συμπέθεροι Στουρνάρη Εξάρχεια

 

Όση ώρα μιλάμε, δε σταματούν να περνάνε άνθρωποι από τη γειτονιά διαφόρων ηλικιών και στυλ και επιβεβαιώνουμε συνεχώς πόσο αγαπητός είναι ο φίλος και "συμπέθερος" Θανάσης: η σχέση του με τον κόσμο είναι βιωματική “Ζω εδώ πέρα, επικοινωνώ με τους ανθρώπους σαν φίλος, θέλω η επίσκεψη στο μαγαζί και αυτό που θα φας να είναι κάτι που θα το θυμάσαι” μας λέει ενώ λίγο πριν έχουμε αποχαιρετήσει τον επίσης επικοινωνιακότατο τρίχρονο γιο του που από ότι φαίνεται ξέρει ήδη όλη τη γειτονιά και του αρέσει το καλό φαΐ. Όταν ξεκλέβουν λίγο χρόνο ο Θανάσης και ο Αλέξανδρος πάνε στο “αγαπημένο Πάρκο Ναυαρίνου για λιάσιμο και παιχνίδι”, όπως μας λέει, τονίζοντας την μοναδικότητα του αυτοοργανωμένου σημείου πρασίνου και συνάντησης στην γειτονιά.

Επιστρέφοντας στην καθημερινότητα των Συμπέθερων μας εξομολογείται ότι: “Το κλειδί βρίσκεται στην επικοινωνία, εδώ μπορείς να πάρεις όσο χρειάζεσαι από αυτό που θα διαλέξεις και να νιώσεις άνετα... και εμάς μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε γεύση, θέλω να δώσω το καλύτερο προϊόν που θα βρω, και κάθε μέρα που μαθαίνω και κάτι και θέλω να το μοιραστώ και όποιος έρχεται να περάσει καλά”


Εικόνα
Συμπέθεροι Στουρνάρη Εξάρχεια


   

//Διαβάστε ακόμη:
 
- Φιλομήλα: Ένα εξαρχειώτικο μυστικό που μας ταΐζει καθημερινά 
 
- Πλαστικουργείο. Ένα σχολείο ανακύκλωσης και αστικής οικολογίας
 
- The Lab T-shirt Athens στο Κουκάκι - Φόρεσε αυτό που είσαι 

 

Εικόνα
Συμπέθεροι Στουρνάρη Εξάρχεια



 

Εικόνα
Συμπέθεροι Στουρνάρη Εξάρχεια


 
Στα ράφια βρίσκουμε συσκευασμένα ελληνικά προϊόντα και κάποιες λίγες επιλογές από το εξωτερικό: προϊόντα από τις Γουμένισσες και τη Culta terra, πέστο, αλείμματα, μαγιονέζες αρωματικές, τορτίγιες, απίθανα κρητικά παξιμάδια σε διάφορες γεύσεις και τύπους, ωραίο ψωμί του τοστ, αποξηραμένα μανιτάρια, ζυμαρικά από συνεταιρισμούς, στριφτούδια, σκιουφιχτά, χυλοπιτάκια, κατεψυγμένες μαραθόπιτες, ξεροτήγανα, λάδι τρούφας, αποξηραμένους ξηρούς καρπούς, ζωμούς κότας, παστέλια, μέλια, γλυκά του κουταλιού, τσάι από τον “Δρόμο του τσαγιού” σε διάφορες ποικιλίες. Στο ψυγείο χυμούς και τα αναψυκτικά που βγάζουν ως “Οι Συμπέθεροι” σε συνεργασία με το Ήδιστον, φρέσκο γάλα και σύντομα μπυράκια λοκάλ από ότι μάθαμε. Τα μυστικά όμως και το μεγάλο μεράκι του Θανάση βρίσκονται μέσα στα ψυγεία που είναι το δροσερό σπίτι για τα πιο εκλεκτά αλλαντικά και τα πιο σατανικά νόστιμα τυριά που έχουμε δοκιμάσει. 

"Ντελικατέσεν εξαρχειοτίκ" λέμε εμείς για τους Συμπέθερους και ας αυτοχαρακτηρίζονται με ταπεινότητα ως ένα απλό μπακάλικο. Εδώ λοιπόν ανάλογα με τις ανάγκες μας η διαδικασία αγοράς των καθημερινών γίνεται προσωπική: ο Θανάσης θα ρωτήσει ποιες είναι οι γεύσεις μας, αν υπάρχουν αλλεργίες και ανάλογα με τις ανάγκες μας προτείνει τυριά και αλλαντικά που σίγουρα εκπλήσσουν πρωτότυπα! Αν έχουμε μάζωξη μας φτιάχνει μια σειρά από αυξανόμενη γευστική ένταση και ανάλογα με το τι θα πιούμε. Δοκιμάζουμε μιλανέζικο σαλάμι, μορταδέλα σκορδάτη, λαιμό χοιρινό ωρίμανσης που συμμετείχε ο ίδιος στην παραγωγή του, ελληνική γκοργκοντζόλα, κοπανιστή Τήνου και επική γραβιέρα Κρήτης. Μας εξηγεί τη σημασία που έχει ο τόπος καταγωγής προϊόντων και τονίζει περήφανα ότι ξέρει όλους τους παραγωγούς προσωπικά.

Τip! Κάθε μέρα τα ξημερώματα έρχεται από την Εύβοια ζυμωτό ψωμί προζυμένιο που μπορεί κανείς να προμηθευτεί με το κιλό.  

 

Εικόνα
Συμπέθεροι Στουρνάρη Εξάρχεια

 

Εικόνα
Συμπέθεροι Στουρνάρη Εξάρχεια


 

Εικόνα

 
 
*Ρωτήσαμε, μάθαμε και μοιραζόμαστε:
Βασικές συμβουλές σωστής διατήρησης τυριών στο σπίτι: 

- Κάθε τυρί έχει διαφορετικό τρόπο συντήρησης, ο οποίος εξαρτάται από την υγρασία και το είδος του (λευκό, κίτρινο, κρεμώδες, σκληρό κ.ο.κ) 
 
- Τα κρεμώδη τυριά πρέπει να μην έχουν λακκούβες και να είναι πάντοτε ίσια κομμένα

 
- Τα τυριά δεν πρέπει να κόβονται και να διατηρούνται σε ξύλο

 
- Κοιτάμε πάντα την περίοδο ωρίμανσης ενός τυριού: όσο λιγότεροι οι μήνες τόσο πιο μικρή η περίοδος διατήρησης και αντίστροφα

 

“Ένα τυρί είναι ζωντανό, σαν ένα φρέσκο κρασί, έχει φρέσκια γεύση, τα πάντα παίζουν ρόλο στη γεύση, τα λιπαρά, η τυροκομία ακόμα και το χέρι του τυροκόμου.” 

Οι ”Συμπέθεροι” έχουν και αδερφάκι στον Βύρωνα την περιοχή που μεγάλωσε ο Θανάσης και μια πλούσια ιστοσελίδα μιας και προμηθεύουν εκτός από εμάς και πολλά εστιατόρια της γειτονιάς. Για άλλη μια φορά ακούμε για τη μοναδική αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των επαγγελματιών της περιοχής και την αίσθηση χωριού που έχουν τα Εξάρχεια και συγκινούμαστε. Στα σχέδια για το μέλλον μάθαμε είναι να μπορούμε να κάνουμε μια στάση για πεντανόστιμο κολατσιό στη Στουρνάρη, ανάμεσα στις δουλειές μας ή στο διάλειμμα μας, να πούμε τα νέα μας και να χορτάσουμε στομάχι και ουρανίσκο. Όλα αυτά γύρω από την λεμονιά που αγαπά φροντίζει ο Θανάσης από όταν τη φύτεψε στο κουφάρι μιας σκοτωμένης νερατζιάς και την παρακολουθούμε καθημερινά να ψηλώνει και να φτιάχνει την πράσινη σκιά της στο αστικό γκρι. Θα ξαναβρεθούμε εδώ για τα καθημερινά μας καλούδια, να αράξουμε στο παγκάκι για να πούμε τα νέα μας και για να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους τους αληθινούς, μακριά από απρόσωπα μεγάλα καταστήματα και μαζική κατανάλωση. 

**Τσέκαρε ακόμα: Με ένα απλό τηλεφώνημα μπορούμε να έχουμε σπίτι μας τα διάφορα καλούδια αφού oι φίλοι μας οι Συμπέθεροι κάνουν και delivery!
 

Εικόνα
Συμπέθεροι Στουρνάρη Εξάρχεια



Εικόνα
Συμπέθεροι Στουρνάρη Εξάρχεια


 

Εικόνα
Συμπέθεροι Στουρνάρη Εξάρχεια

 


 
Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: George Fiorakis 

Φωτογραφίες: Advart

Information

Οι Συμπέθεροι
Στουρνάρη 14, Εξάρχεια
210383666 

Facebooksite

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter