Τα τσακάλια των φαρμακοβιομηχανιών και οι λύκοι της Wall Street

Ο άγριος καπιταλισμός βλάπτει σοβαρά (και) την υγεία.

Συντάκτης/έρευνα: Διονύσης Ρόκος  

Χθες, 21 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκε ενώπιον επιτροπής του Κονγκρέσου η Heather Bresch, διευθύνουσα σύμβουλος της αμερικάνικης εταιρίας φαρμάκων Mylan, η οποία κατηγορείται για εσκεμμένη αύξηση της τιμής του προϊόντος έκκρισης επινεφρίνης Epipen κατά 500% τα τελευταία χρόνια. Ειδικοί εκτιμούν πως το κόστος κατασκευής του φαρμάκου είναι 30$ ενώ έφτασε να πωλείται στην αγορά στα 600$!

Εικόνα
Η CEO της Mylan Heather Bresch

Η CEO της Mylan Heather Bresch 

Μάλιστα, οι κατηγορίες έχουν και πολιτικό άρωμα (περίεργο) καθώς η μητέρα της Bresch φαίρεται να είχε εκμεταλλευτεί τη θέση της ως πρόεδρος της εθνικής ομοσπονδίας εκπαιδευτικών συμβουλίων ώστε να υποχρεώσει τα σχολεία να προμηθευτούν το συγκεκριμένο προϊόν. Σημειώνεται πως ο πατέρας της Bresch είναι ο Joe Manchin γερουσιαστής των δημοκρατικών ο οποίος έχει εκτελέσει και χρέη κυβερνήτη της δυτικής Βιρτζίνια.

Η ιστορία αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σκανδάλων και ανήθικων πρακτικών μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών. Δεν έχει περάσει καν ένας χρόνος από τον σάλο που δημιουργήθηκε όταν ο Martin Shkreli, διευθύνων σύμβουλος της Turing Pharmaceuticals, αύξησε την τιμή του Daraprim -ενός φαρμάκου που χρησιμοποιόταν από οροθετικούς ασθενείς- από 13.5 δολάρια στα 750 δολάρια ΑΝΑ ΧΑΠΙ

Αυτό φυσικά απολύτως νόμιμα και σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς τη στιγμή που το αόρατo χέρι της μάλλον αυτοϊκανοποιείται. 

Ο Shkreli συνελήφθη τελικά για άλλη υπόθεση, κατηγορούμενος πως χρησιμοποίησε μέρος του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρίας του για να αποπληρώσει επιχειρηματικα χρέη που δεν σχετίζοταν με τις δραστηριότητες της εταιρίας.  


Εικόνα
Shkreli

H σύλληψη του Shkreli τον Δεκεμβρη του 2015
 
Και αυτά τα περιστατικά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η Abbvie Inc αύξησε την τιμή σκευάσματος κατά της αρθρίτιδας κατά 126%, η Teva Pharmaceuticals το φάρμακο κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης 118% και η λίστα συνεχίζεται. 

Φαρμακευτικές εταιρίες αυξάνουν κατά το δοκούν τις τιμές βγάζοντας εκατομμύρια, τη στιγμή που καταναλωτές και ασφαλιστικά ταμεία υπερχρεώνονται για να ανταπεξέλθουν. 

Το εξωφρενικό είναι πως οι διευθύνοντες σύμβουλοι συνεχίζουν να παραμένουν στις θέσεις τους και να βγάζουν εκατομμύρια σε μισθούς και μπόνους. H Bresch πήγε στην ακράση της υπόθεσης  με το ιδιωτικό της αεροπλάνο, ενώ ο μισθός της αυξήθηκε από 2.500.000 δολάρια το 2009 στα 19 μύρια δολάρια το 2016! Λογικότατο.

Και εδώ μπαίνει μια γενικότερη συζήτηση για τις ευθύνες και τα κέρδη των διευθύνοντων συμβούλων. Σε μια άλλη υπόθεση που είναι στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, η αμερικάνικη τράπεζα Wells Fargo κατηγορείται ότι διέπραξε απάτη ανοίγοντας εκατομμύρια λογαριασμούς πελατών χωρίς την συγκατάθεσή τους μόνο και μόνο για να «πιάσει» στόχους πωλήσεων.  
 

Εικόνα
Capitalism the crisis

 
Ο διευθύνων σύμβουλoς της τράπεζας, John Stumpf, ο οποίος έβγαλε 19.3 εκατ. δολάρια την περασμένη χρονιά, δεν παραιτήθηκε, δεν επέστρεψε ούτε ένα δολάριο από τα χρήματα που κέρδισε κατα τη διάρκεια της απάτης και δεν απέλυσε ούτε ένα διευθύνων στέλεχος της τράπεζας. Η άμεσα υπεύθυνη της μονάδας που έλεγχε τους λογαριασμούς και μεγαλοστέλεχος της τράπεζας, Carrie Tolstedt, απλά παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο διατηρώντας 125 εκατ. δολάρια σε μετοχές της εταιρίας! Η τράπεζα εξάντλησε την αυστηρότητα της,  στους χαμηλόμισθους υπαλλήλους της, απολύωντας 5300 από αυτούς για τους ψεύτικους λογαριαμούς. 

Μεγαλοστελέχη εταιριών και τραπεζίτες της Wall Street βγάζουν εκατομμύρια ανεξέλεγκτοι, αποφεύγοντας όποιες ποινικές ευθύνες για απάτες, έχοντας μια έπαρση που δημιουργεί η ατιμωρησία και ο άκρατος πλουτισμός. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του CEO της Bear Sterns, μιας μεγάλης επενδυτικής τράπεζας που πτώχευσε το 2008. Την ώρα που η τράπεζα κατέρρεε, ρίχνοντας ένα τεράστιο πιστόλι στην αγορά, αυτός έλειπε 10 μέρες σε τουρνουά μπριτζ. Στο τέλος πούλησε το ποσοστό του για 61 εκατ $ και έφυγε κύριος. 


Από όλα αυτά είναι ξεκάθαρο πως  για την κατάντια της παγκόσμιας οικονομίας ευθύνεται ο μέσος αμερικανός που πούλαγε γουόλνατς χωρίς απόδειξη και φυσικά το γεγονός πως δεν πέρασε ποτέ το e-mail του Γκίκα Χαρδούβελη. 


αρχική φώτο: “Capitalism is Crisis” street art © 2009 Steffi Reichert | Flickr 
 

 
συντάκτης: Διονύσης Ρόκος 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter