Γράφουν

Searching for Sugarman: Η ιστορία του Sixto Rodriguez

Ο νοτιοαφρικανικός λαός καταπιεσμένος από τις φυλετικές διακρίσεις και τη φτώχεια του Απαρτχάιντ βρήκε στους στίχους και τη μουσική του Rodriguez ένα αντιστασιακό στήριγμα. Άθελα του και χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει έγινε σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς.

Ο Sixto Diaz Rodriguez, γνωστός και ως Jesus Rodriguez, ή Rod Riguez, είναι ένας cult αμερικανός τραγουδοποιός ο οποίος έχει μία από τις πιο συναρπαστικές προσωπικές ιστορίες. Αν και έκανε το ντεμπούτο του τη δεκαετία του ‘70, κατάφερε μόλις τα τελευταία χρόνια -στα 70 του πλέον- να αποκτήσει παγκόσμια φήμη.

Γεννημένος στις 10 Ιουλίου του 1942 στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, ο Rodriguez ήταν το 6ο παιδί (εξού καιτο μικρό του όνομα, Sixto), μιας οικογένειας της εργατικής τάξης με μεξικάνικη καταγωγή.  Η καταγωγή του επηρέασε τη μουσική και τους στίχους του, κρατώντας μια πολιτική στάση υπέρ των φτωχώτερων κοινωνικών στρωμάτων και της εργατιάς στα μεγάλα αστικά κέντρα.  

 


Ξεκίνησε να παίζει μουσική σε κάθε είδους μπαρ του Ντιτρόιτ ανάμεσα σε δικούς του, απλούς ανθρώπους, εργάτες και περιθωριακούς.  Όπως λέει και ο ίδιος:

‘’I've played every kind of gig there is to play now
I've played faggot bars, hooker bars, motorcycle funerals
In opera houses, concert halls, halfway houses.
Well I found that in all these places that I've played
all the people that I've played for are the same people

So if you'll listen, maybe you'll see someone you know in this song.
A most disgusting song.’’

 
Το 1967 κυκλοφόρησε με το όνομα Rod Riguez το πρώτο του άλμπουμ ‘’I’ll Slip Away’’, από μία
μικρή εταιρία ονόματι Impact.  Τα επόμενα δύο άλμπουμ ακολούθησαν το 1970 και 1971 με το κανονικό του όνομα Rodriguez από την Sussex Records με πολύ μικρή επιτυχία στις ΗΠΑ, αφού αργότερα η δισκογραφική του εταιρία έκλεισε το 1975.  Τότε σταμάτησε την καριέρα του σαν μουσικός.  Δούλεψε γραμμή παραγωγής, οικοδομή και στον κατεδαφιστικό τομέα κερδίζοντας χαμηλά εισοδήματα για χρόνια. Το 1970 αγόρασε το σπίτι που μένει ακόμα και σήμερα σε πλειστηριασμό για 50 δολάρια, όντας εγκαταλειλημμένο.  

Και ξαφνικά η δύναμη της μουσικής επανέφερε στη ζωή την καλλιτεχνική του καριέρα από το πουθενά και μάλιστα χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει.  Αφορμή ήταν ένα άλμπουμ του που βρέθηκε στην Ν. Αφρική.  Ο νοτιοαφρικάνικος λαός καταπιεσμένος από τις φυλετικές διακρίσεις και τη φτώχεια του Απαρτχάιντ βρήκε στους στίχους και τη μουσική του Rodriguez ένα αντιστασιακό στήριγμα.  Άθελα του και χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει έγινε σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς νοτιοαφρικανών, ενώ η μουσική του επηρέασε επίσης αρκετούς καλλιτέχνες και μουσικούς που εναντιώνονταν στο καθεστώς του απαρτχάιντ.  Ο ίδιος έμαθε για αυτή του την επιτυχία πολύ αργότερα, και συγκεκριμένα το 1997 όταν η κόρη του ανακάλυψε μια ιστοσελίδα αφιερωμένη σε αυτόν. 

Το άλμπουμ του “At His Best” έγινε πλατινένιο στην Ν. Αφρική.  Από εκεί η φήμη του άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες της Αφρικής αλλά και στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία. Μάλιστα ο ντόρος γύρω από το όνομά του δημιούργησε και μια φήμη ότι ο Sixto Rodriguez είχε αυτοκτονήσει κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του τη δεκαετία του ’70, κάτι που φυσικά δεν ίσχυε.

Το 2012 παρουσιάστηκε ένα ντοκιμαντέρ στο Sundance Film Festival με το όνομα “Searching for Sugar Man”, το οποίο παρουσίαζε τις προσπάθειες δύο νοτιαφρικανών fans του Rodriguez στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν τα ίχνη του και να δουν αν η φήμη της αυτοκτονίας τελικά ισχύει.  Το ντοκιμαντέρ δέχτηκε πολύ καλές κριτικές και βραβεία, με αποκορύφωμα το βραβείο BAFTA για το καλύτερο ντοκιμαντέρ το 2013.




 

Δισκογραφία

Cold Fact: Μάρτιος 1970
Coming from Reality: Νοέμβριος 1971
After the fact: 1976 (επανέκδοση του Coming from Reality που κυκλοφόρησε στη Ν. Αφρική)
At Ηis Βest: 1977 (Τα καλύτερα του με 3 ακυκλοφόρητα κομμάτια)
Alive: 1980 (Ζωντανή ηχογράφηση από συναυλία του 1979)
The Best of Rodriguez: 1982
Live Fact: 1998 (από τουρ συναυλιών του στη Ν. Αφρική)
All the Facts: 2005 από την Sony Music South Africa
Sugarman: The best of Rodriguez: Σεπτέμβριος 2005
Searching for Sugarman (soundtrack): Ιούλιος 2012


 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

H Πρωτοβουλία Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτορισσών /ων της Αρχιτεκτονικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μας καλεί να συμμετέχουμε και να στηρίξουμε το μονοήμερο δράσεων, που διοργανώνει στον προαύλιο του...

think

Ένα όνομα, δύο εξειδικευμένα καταστήματα με διαφορετικό χαρακτήρα αλλά κοινό σκοπό να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων της πόλης και της γειτονιάς. Στο καινούργιο Growshop του Cannabisos Seeds στο 19 της Ζωοδόχου...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter