Main Nav

Open House Athens: για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής

Σχόλια: 0
Nancy Angelopoulou - 07/05/2015

Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος. Έχουν επιλεχθεί και κτήρια στην περιοχή των Εξαρχείων, στα οποία θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί το κοινό.

Open House Athens: για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής

Συντάκτης Nancy Angelopoulou

Η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Open House Greece, διοργανώνει στις 16 & 17 Μαΐου το πέμπτο κατά σειρά Open House στην Ελλάδα, το δεύτερο στην Αθήνα. 

Το Open House αποτελεί ένα σημαντικό διεθνή θεσμό ανάδειξης και προώθησης της αρχιτεκτονικής, ο οποίος ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 28 πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.  Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτήρια και την αρχιτεκτονική της.

Το Open House Greece, ιδρύθηκε το 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide, πραγματοποιώντας ετήσιες δράσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.  Η δράση Open House πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Αθήνα (4-6 Απριλίου) με μεγάλη ανταπόκριση από το ευρύ κοινό (300 εθελοντές, 15.000 επισκέψεις, 49 χώροι εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, που  ποίκιλαν ως προς τη χρήση, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, το  αρχιτεκτονικό στυλ και την εποχή κατασκευής και κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα της αρχιτεκτονικής της πόλης). Στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχουν λάβει χώρα τρία Open House (23-25 Νοεμβρίου 2012, 18-20 Οκτωβρίου 2013, 14-16 Νοεμβρίου 2014).
 

Για το φετινό Open House, στην περιοχή των Εξαρχείων, έχουν επιλεγεί δύο κτήρια στα οποία θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί το κοινό.


Χάρτης
 

Θέατρο Εξαρχείων


Θέατρο Εξαρχείων
 
Ξεναγήσεις στο πλαίσιο του Open House Athens, θα πραγματοποιηθούν, Σάββατο και Κυριακή, 11 με 3μ.μ., στο θέατρο Εξαρχείων επί της οδού Θεμιστοκλέους 69. Το νεοκλασικό κτήριο του 19ου αιώνα, μετασκευάστηκε σε θέατρο το 1989 από τον αρχιτέκτονα και ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα. Πρόκειται για πρωτότυπη διασκευή διατηρητέου νεοκλασικής κατοικίας σε θέατρο. Το θέατρο βρίσκεται σε έναν από τους ομορφότερους πεζοδρόμους της πόλης, στη γειτονιά των Εξαρχείων.


Διατηρητέο στην Οικονόμου 22

Την Κυριακή 17 Μαΐου, από τη 1 το μεσημέρι έως τις 4μ.μ, ανοίγει τις πόρτες του ένα διατηρητέο κτήριο, κτισμένο τη δεκαετία του '30, δείγμα του ύφους της αρχιτεκτονικής του Art Déco, αγνώστου αρχιτέκτονα. Το διατηρητέο διώροφο κτήριο, βρίσκεται στο 22 της οδού Οικονόμου και οι σημερινοί του χρήστες έχουν κάνει ελάχιστες επεμβάσεις. Οι οροφές του είναι ξυλόγλυπτες, οι ξύλινες πόρτες του διακοσμημένες με γεωμετρικά μοτίβα και το δάπεδό του καλύπτεται από τσιμεντοπλακίδια που έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση.


Ξεκινώντας από τα Εξάρχεια, σε κοντινή απόσταση μπορούμε να επισκεφθούμε και να ξεναγηθούμε:

Πρυνανεία του ΕΜΠ


Πρυτανεία
 
Στην Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πατησίων 42 και Στουρνάρη. Το ιστορικό κτήριο, μνημείο της νεότερης ιστορίας, παραδόθηκε στις φλόγες το 1991 και αποκαταστάθηκε το 2000, ενώ η αίθουσα της Συγκλήτου και το γραφείο του Πρύτανη, παραδόθηκαν το 2005. Πριν λίγες ημέρες (30.04.15), μετά από πολυήμερες εργασίες, το υπουργείο Πολιτισμού με τις πρυτανικές αρχές σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων επανέφεραν την πρόσοψη (τοίχους και μάρμαρα) που είχαν καλυφθεί από ένα αμφιλεγόμενο γκράφιτι, στην πρότερη όψη τους. (ανοιχτή Σάββατο 4 έως 8μ.μ.)


Κτήριο Αβέρωφ
 

Κτήριο Αβέρωφ
 
Στο κτήριο Αβέρωφ, το κεντρικό, διώροφο κτήριο του συγκροτήματος του Πολυτεχνείου, Πατησίων 42 και Στουρνάρη, του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου (1811-1885). Το σημαντικό δείγμα ευρωπαϊκού νεοκλασικισμού, αποκαταστάθηκε πρόσφατα, με στόχο τη μερική επαναφορά του στην αρχική του κατάσταση που αναιρούσε ενδιάμεσες αλλοιώσεις. Για το έργο της αποκατάστασης, το κτήριο Αβέρωφ απέσπασε το μεγάλο βραβείο της Europa Nostra για το 2012. (ανοιχτή Σάββατο 5 έως 8μ.μ.). 

 
Μέγαρο Υπατία  

Στο Μέγαρο Υπατία, Ηπείρου 2 και Πατησιών του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη (1909), δείγμα του γαλλικού νεομπαρόκ. Η τελευταία αποκατάστασή του, πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2006-2009 από την ΤΕΡΝΑ και τον αρχιτέκτονα Θανάση Κυρατσού. (ανοιχτό Σάββατο και Κυριακή 12-6μ.μ.) 

 
Πολυκατοικία στην Δαφνομήλη 48Α
 
Στην πολυκατοικία της οδού Δαφνομήλη στο 48Α, που ανακατασκευάστηκε με τη μελέτη "Αναβιώνοντας τη Δαφνομήλη" από τις αρχιτέκτονες Αγγελική Αθανασιάδου και Κατερίνα Βασιλάκου. (ανοικτό Κυριακή 11π.μ.-7μ.μ.)  Athens: για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής


 

Περισσότερες πληροφορίες


-Το ΟΗΑ 2015 επεκτείνεται εντός και εκτός του Δήμου Αθηναίων με την συμμετοχή περίπου 70 κτηρίων προσφέροντας στους επισκέπτες της εκδήλωσης μια πιο συνολική εικόνα για την αρχιτεκτονική της Αθήνας, μέσω των επισκέψεων-ξεναγήσεων.

-Την Παρασκευή 15 Μαΐου, ορισμένα από τα κτήρια, ανοίγουν για τα σχολεία έτσι ώστε οι μαθητές να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική της πόλης στην οποία κατοικούν. Το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου, τα κτήρια θα ανοίξουν για το ευρύ κοινό που θα εισέρχεται κατά ομάδες (τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στο χώρο) και θα ξεναγείται με την βοήθεια των εθελοντών-ξεναγών του OHA. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις, όπως διαγωνισμό φωτογραφίας, διάλεξη και workshops.

-Το ΟΗΑ 2015 θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στις 9μ.μ., στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5), με το καθιερωμένο πλέον πάρτυ λήξης οπού είναι προσκεκλημένοι όλοι οι εθελοντές, συμμετέχοντες και επισκέπτες του ΟΗΑ.
 
- UPDATE: το info point στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου δεν θα λειτουργήσει, λόγω εργασιών στο χώρο

Η Αθήνα είναι μία πόλη με πλούσια πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά, αλλά και εξαιρετικά δείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Το OHA έχει σαν στόχο τη/την:

- διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής-πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης
- ανάδειξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας
- τόνωση του τουρισμού μέσω της παγκόσμιας προβολής της πόλης
- ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών
- κατανόηση της αξίας του εθελοντισμού και της συμμετοχικής διαδικασίας
- εξοικείωση του κοινού με την αρχιτεκτονική
- επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση μαθητών σε θέματα αρχιτεκτονικής και πολιτισμού
-παροχή κινήτρων για τη βελτίωση του κτηριακού αποθέματος και την παραγωγή ποιοτικού αρχιτεκτονικού έργου
- αγάπη των κατοίκων για την πόλη τους  Athens: για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής  
 


Συντάκτης Nancy Angelopoulou
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook


 

Σχόλια

Σχολιάστε

Εισέλθετε στο σύστημα για να υποβάλετε σχόλια