OPEN HOUSE Athens 2016: Μία αρχιτεκτονική βόλτα στο κέντρο της Αθήνας

Το Open House περνάει για ακόμη μια χρονιά από τα Εξάρχεια με τη συμμετοχή τεσσάρων κτηρίων με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική σημασία.

450 εθελοντές ξεναγούν το κοινό σε 91 ιστορικά αξιοθέατα, σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, τα οποία για δύο μέρες ανοίγουν τις πόρτες τους. 16 και 17 Απριλίου. Επίσης τρέχουν παράλληλες δράσεις με ξεναγήσεις για ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος (OPEN SCHOOL), ξεναγήσεις σε δημιουργικούς και παραγωγικούς χώρους της πόλης (MADE IN ATHENS), ξεναγήσεις με ποδήλατα (OPEN BIKE), διαγωνισμό φωτογραφίας (OPEN PHOTO) και το καθιερωμένο πλέον πάρτυ λήξης. 

Διοργάνωση από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Open House Greece.

//

Το Open House αποτελεί ένα σημαντικό διεθνή θεσμό ανάδειξης και προώθησης της αρχιτεκτονικής, ο οποίος ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 28 πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.  Κάθε χρόνο, για ένα διήμερο, ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και η πόλη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτήρια και την αρχιτεκτονική της.

Τα κτήρια των Εξαρχείων για το φετινό Open House


Θέατρο Εξαρχείων

Εικόνα
OPEN HOUSE Athens 2016: Μία αρχιτεκτονική βόλτα στο κέντρο της Αθήνας

Θέατρο Εξαρχείων | photo: inExarchia.gr - Philip Gavrilakis

Το νεοκλασικό κτήριο του 19ου αιώνα, μετασκευάστηκε σε θέατρο το 1989 από τον αρχιτέκτονα και ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα. Πρόκειται για πρωτότυπη διασκευή διατηρητέας νεοκλασικής κατοικίας σε θέατρο. Το θέατρο βρίσκεται σε έναν από τους ομορφότερους πεζοδρόμους της πόλης, στη γειτονιά των Εξαρχείων (Θεμιστοκλέους 69 & Δερβενίων).
 

Κτήριο Αβέρωφ

Εικόνα
OPEN HOUSE Athens 2016: Μία αρχιτεκτονική βόλτα στο κέντρο της Αθήνας

Κτήριο Αβέρωφ | photo: inExarchia.gr - Philip Gavrilakis

Κτήριο Αβέρωφ (Πατησιών 42 & Στουρνάρη), το πρώτο, κατά χρονολογική σειρά, κτήριο της Αρχιτεκτονικής Σχολής Αθηνών. Σχεδιάστηκε το 1878 από τον Λύσανδρο Καυτατζόγλου. Το 2010 ανακαινίστηκε από διδάσκοντες και εργαζόμενους του ΕΜΠ. 
 

Μετσόβου 1

Εικόνα
OPEN HOUSE Athens 2016: Μία αρχιτεκτονική βόλτα στο κέντρο της Αθήνας

photo: αρχείο Γ. Παπαγιαννόπουλου

Μετσόβου 1, Εξάρχεια: Ριζική ανακαίνιση διαμερίσματος τετραμελούς οικογένειας σε πολυκατοικία του 1959, από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Παπαγιαννόπουλο την περίοδο 2008-2010. 
 

Δαφνομήλη 48Α

Εικόνα
OPEN HOUSE Athens 2016: Μία αρχιτεκτονική βόλτα στο κέντρο της Αθήνας

photo: Εριέττα Αττάλη

Δαφνομήλη 48Α, Νεάπολη: Ανακαίνιση βιομηχανικού κτηρίου του 1973 και μετατροπή του σε σύγχρονη αστική πολυκατοικία, το 2012, από τις AVW ARCHITECTS.
 

//

Παράλληλες δράσεις

13-17/04 OPEN BOX
Info Points: IANOS (Σταδίου 24) και Τεχνόπολη (Πειραιώς 100).

11-15/04 MADE IN ATHENS
Προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε δημιουργικούς χώρους ή χώρους παραγωγής της πόλης. Για την συμμετοχή στις ξεναγήσεις σε κάποιους χώρους απαιτείται κράτηση στη σελίδα του Open House.

15/04 OPEN SCHOOL
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OHA περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος, οι οποίες απευθύνονται σε τμήματα σχολείων και σχολών ή και άλλα οργανωμένα γκρουπ.

15-24/04 OPEN PHOTO
Διαγωνισμός φωτογραφίας: ανεβάζοντας φωτογραφίες στο instagram γράφοντας το #fujifilm_oha2016. Το φετινό θέμα του διαγωνισμού είναι ’’Corners’’. Oι νικητήριες φωτογραφίες θα κερδίσουν δώρα από την Fujifilm.

16-17/04 OHA 2016 I AM PART OF A GREAT TEAM!
Η είσοδος δωρεάν και ελεύθερη για όλους χωρίς να απαιτείται κράτηση για την επίσκεψη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης.

16-17/04 OPEN BIKE
Η δράση Open Bike προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει την αρχιτεκτονική της πόλης ποδηλατώντας! Κατά το Σαββατοκύριακο του OHA θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε προκαθορισμένες διαδρομές για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Στους συμμετέχοντες παρέχεται ηλεκτρικό ποδήλατο και κράνος. Οι διαδρομές ξεκινούν και καταλήγουν στην Solebike (Λεμπέση 11, Ακρόπολη) με ενδιάμεσους σταθμούς και ξεναγήσεις σε κτήρια που συμμετέχουν στο OHA 2016. Για την συμμετοχή στις ξεναγήσεις απαιτείται κράτηση 
στη σελίδα του Open House.
 

Διοργάνωση: OPEN HOUSE GREECE
H Εταιρεία Open House Greece είναι μία Αστική Mη Κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή της Αρχιτεκτονικής και του Πολιτισμού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσω των ετήσιων δράσεων Open House Athens και Open House Thessaloniki. Ιδρύθηκε το Μάιο του 2012 και ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια του Open House Worldwide (www.openhouseworldwide.org), που μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε εκδήλωσης Open House.

//

OPEN HOUSE Athens 2016

Εικόνα
OPEN HOUSE Athens 2016: Μία αρχιτεκτονική βόλτα στο κέντρο της Αθήνας

 

Εικόνα
OPEN HOUSE Athens 2016: Μία αρχιτεκτονική βόλτα στο κέντρο της Αθήνας

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Η αρχιτεκτονική εκδήλωση που έγινε θεσμός κλείνει φέτος τα 10 χρόνια παρουσίας, στην πόλη της Αθήνας. Το OPEN HOUSE Athens, επανέρχεται με περισσότερα από 70 κτήρια καθώς και πλήθος παράλληλων δράσεων.

think

Ένας δρόμος σύγχρονης αθηναϊκής ιστορίας, ένα από τα πιο ιδιαίτερα κομμάτια του ντόπιου ιστού, γεμάτο αφηγήσεις. Ένας κοινός τόπος, όπου η καθημερινότητα συνυπάρχει με τις αναμνήσεις και τα μικρά ανθρώπινα...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter