Γράφουν

Μια εικαστική έκθεση από έναν streetartist - ‘Curving the world’ από τον N_Grams στη γκαλερί Σαρρή 12

Η έκθεση, ένα σύνολο έργων, εμπνευσμένα από την διαδικασία της δημιουργίας της streetart, στα οποία ο χρόνος εγκλωβίζεται όπως σε φωτογραφικό καρέ.

κείμενο: Σοφία Σταυριανοπούλου
φωτογραφίες: Philip Gavrilakis

Ο αισθητός μας κόσμος βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και διαρκή αλλαγή, η οποία για τους προσωκρατικούς φιλοσόφους και κυρίως για τον Ηράκλειτο, διέπει το σύμπαν ως φυσική νομοτέλεια. Πτυχές της διαρκούς αυτής κίνησης αντιλαμβανόμαστε ακόμα και στο μικρόκοσμο που περιβάλλει την καθημερινότητά μας, στα στατικά αντικείμενα, όταν, ασκώντας πάνω τους πίεση αλλάζουν σχήμα, μεταλλάσσονται και μεταμορφώνονται. Αυτή ακριβώς η στιγμή της αλλαγής αλλά και το αποτέλεσμα της αστραπιαίας κίνησης που πολλές φορές δεν προλαβαίνουμε να δούμε, αποτυπώνεται στην πρώτη ατομική έκθεση του Ν_Grams με τίτλο ‘Curving the world’. 

Εμπνευσμένος από τη διαδικασία δημιουργίας της street art, στην οποία δραστηριοποιείται από το 1993, και από τα εργαλεία της, ο Δημήτρης Ναϊπλής δημιουργεί ένα σύνολο έργων γλυπτικής, χαρακτικής, ζωγραφικής και εγκατάστασης, στα οποία ο χρόνος εγκλωβίζεται όπως σε φωτογραφικό καρέ. Νέες τεχνικές και ποικιλία μοτίβων που με τη πρώτη ματιά είναι ασύμβατα με τη street art, ενώνουν την τέχνη του δρόμου μέσω μιας απροσδιόριστης διαδρομής με την πεμπτουσία του σύμπαντος. Έτσι, τα φαινομενικά άκαμπτα υλικά αποδομούνται και ρευστοποιούνται με μικτές τεχνικές για να συλλάβουμε το χρόνο που χάνεται μέσα στο χώρο. Τι συμβαίνει όταν πιέζουμε ένα γεμάτο σπρέυ; ή όταν λιώνει μια φιάλη;

Το ταξίδι της ύλης μέσα στο χωροχρόνο μας βάζει στο παιχνίδι να δούμε τον κόσμο μας από μια άλλη σκοπιά, αυτή της αλληλουχίας της κίνησης των πραγμάτων γύρω μας, της συνέχειας, της μεταμόρφωσης και της αναδιάταξης των ορίων σε περισσότερες της μίας διαστάσεις. 

Για τον Ν_Grams, καμπυλώνοντας τον κόσμο μακριά από τον προκαθορισμένο δρόμο αποδεσμεύουμε την ύλη από τα στενά συμβατικά της πλαίσια ως ανάγκη προσωπικής ελευθερίας και έκφρασης.


Εικόνα
N_Grams στη γκαλερί Σαρρή 12

 

Εικόνα
N_Grams στη γκαλερί Σαρρή 12


Εικόνα
N_Grams στη γκαλερί Σαρρή 12

 
Λίγα λόγια για τον N_Grams

O Δημήτρης Ναϊπλής (N_Grams) γεννήθηκε το 1980 στην Πτολεμαίδα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως εικαστικός καλλιτέχνης. Δουλεύει σε μία ευρεία κλίμακα καλλιτεχνικών μέσων και τεχνικών, όπως ζωγραφική, δημόσιες εικαστικές παρεμβάσεις/εγκαταστάσεις, street art, κολάζ και graphic design.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα, καθώς και σε φεστιβάλ στο εξωτερικό. O N_Grams ξεκίνησε την πρώτη του επαφή με την τέχνη, με το γκραφίτι πίσω στο 1993, όταν αυτό ήταν σε πολύ πρώιμο στάδιο στην Ελλάδα. Η τέχνη του δρόμου από τότε και έπειτα αποτελεί το κύριο (αλλά όχι μόνο) δημιουργικό πεδίο, όπου οι ιδέες του γίνονται πραγματικότητα. Εστιάζοντας στον δρόμο, την άμεση επικοινωνία και τις ανεξάντλητες δυνατότητες πειραματισμού που ο δημόσιος χώρος μπορεί να προσφέρει δημιουργεί έργα με ρυθμό ασταμάτητο. Ο κύριος στόχος του σαν καλλιτέχνης είναι η συνεχής δημιουργικότητα και εξέλιξη.

Τα τελευταία χρόνια, πειραματίζεται με μία πλούσια γκάμα υλικών που συνεχώς ανανεώνεται, όπως εφημερίδες, δομικά και κατασκευαστικά υλικά, ύφασμα, σπρευ, ξύλο.

Extra info
Στο fb page και το blog του N_Grams 

 

Εικόνα
N_Grams στη γκαλερί Σαρρή 12

 

Εικόνα
N_Grams στη γκαλερί Σαρρή 12

 

Εικόνα
N_Grams στη γκαλερί Σαρρή 12

 

Εικόνα
N_Grams στη γκαλερί Σαρρή 12

 

Εικόνα
N_Grams στη γκαλερί Σαρρή 12

 
//

Curving the World / N_Grams Solo Exhibition
Διεύθυνση: Sarri 12 Gallery / Σαρρή 12 Αθήνα (Ψυρρή)
Εγκαίνια: Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 στις 20.00
 
Διάρκεια έκθεσης: 30 Νοεμβρίου 2016 - 15 Ιανουαρίου 2017
 
**H έκθεση πήρε παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου!

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή 12.00-19.00
Είσοδος ελεύθερη


κείμενο: Σοφία Σταυριανοπούλου
φωτογραφίες: Philip Gavrilakis
ακολουθήστε το inExarchia στο 
facebookinstagramtwitteryoutube
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η παράσταση "Προσοχή: Εκτελούνται Έργα" σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Νοεμή Βασιλειάδου, μετά από μια δυναμική εκκίνηση στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στο Θέατρο Εμπρός, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πλέον καίριο...

think

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, στην οδό Κύπρου στην Κυψέλη, φιλοξενεί στο ξεκίνημα τις νέας χρονιάς, μουσικές παραστάσεις, spoken word με ανοιχτό μικρόφωνο και περφόρμανς.

think

Οι Βραδιές Αστυνομικής Μυθοπλασίας (crimes n’ beer), που διοργανώνει η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και το βιβλιοκαφέ red n’ noir, επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά στον πολυχώρο του...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter