Love Canal: Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην αμερικάνικη ιστορία

Η καταστροφή της ‘ουτοπίας’, ο ρόλος ιδιωτικών εταιρειών και στρατού

έρευνα/κείμενο: Διονύσης Ρόκος    

Ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα όταν ένας τυχοδιώκτης επιχειρηματίας προσπάθησε να δημιουργήσει μια νέα πόλη στην περιοχή Niagara Falls στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, πολύ κοντά στα σύνορα που χωρίζουν τις ΗΠΑ με τον Καναδά. Ο Γουίλιαμ Τ. Λοβ (William T. Love) είχε σαν όνειρο να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες του ποταμού Νιαγάρα για να δημιουργήσει μια σύγχρονη -για την εποχή- πόλη, μια ‘αστική ουτοπία’ όπως την παρουσίαζε. Τα σχέδιά του περιελάμβαναν την δημιουργία κατοικιών για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, την κατασκευή τεχνητού καναλιού που θα ένωνε τον Νιαγάρα με τη λίμνη Οντάριο, ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου αλλά και του ομορφότερου πάρκου στον κόσμο.  


Εικόνα
Love Canal: Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην αμερικάνικη ιστορία

 
Για να το καταφέρει αυτό έφτασε στην περιοχή το 1890 και αφού έλαβε χρηματοδότηση από διάφορους ευκολόπιστους επενδυτές, πήρε τα δικαιώματα μιας τεράστιας παρθένας έκτασης για να δημιουργήσει τη Model City. Η κατασκευή του μεγάλου καναλιού (το οποίο πήρε το όνομά του: Love Canal) και των πρώτων δρόμων ξεκίνησε, γρήγορα όμως ήρθε ο οικονομικός πανικός του 1893, οπότε το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά πριν καλά καλά ξεκινήσει.
Το ανοιχτό κανάλι όμως που είχε διαμορφωθεί αποτέλεσε ευκαιρία για διάφορες εταιρίες που δρούσαν στην περιοχή, να ξεφορτωθούν τα απόβλητα της βιομηχανοποιημένης Β. Αμερικής, με αποκορύφωμα την εταιρία Hooker Chemical Co, η οποία κατάφερε από το 1942 μέχρι το 1953 να πετάξει στο Love Canal πάνω από 21.000 τόνους (!) επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. Η απόλυτη ειρωνία: η περιοχή που ξεκίνησε σαν ουτοπία, κατέληξε εικόνα από τη χειρότερη δυστοπία. 



Εικόνα
Love Canal: Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην αμερικάνικη ιστορία


 
 
Το Πρόγραμμα Μανχάταν και ο αμερικάνικος στρατός 


Δεν ήταν όμως μόνο η εταιρία Hooker Chemical Co η οποία χρησιμοποιούσε το κανάλι για να απαλλάσεται από τις τοξικές χημικές ουσίες. 

Το 1942 και εν μέσω του 2ου παγκοσμίου πολέμου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φρανκλίνος Ρούσβελτ σε συνεργασία με τον Καναδά και την Αγγλία ξεκινούν ένα μυστικό πρόγραμμα με συνολικό κόστος που θα ξεπεράσει τα 2 δις δολάρια (περίπου 20 δις δολάρια με σημερινές τιμές), το γνωστό πλέον ‘Πρόγραμμα Μανχάταν’. Σκοπός φυσικά του προγράμματος δεν ήταν άλλος από τη δημιουργία του πρώτου πυρηνικού όπλου και μάλιστα πριν από τους Γερμανούς.  Ήδη από το 1939, ο Άλμπερτ Αινστάιν είχε προειδοποιήσει με γράμμα του τον πρόεδρο της Αμερικής, για την απόκτηση μεγάλων ποσοτήτων ουρανίου από τη γερμανική πολεμική μηχανή και για το γεγονός πως με τις τελευταίες εξελίξεις στην πυρηνική φυσική (και την σχάση πυρήνων ουρανίου με τον βομβαρδισμό νετρονίων) βρισκόντουσαν πολύ κοντά στην ανακάλυψη μιας εξαιρετικά ισχυρής βόμβας. Η ‘επιτυχία’ του προγράμματος ήταν μονόδρομος για τους συμμάχους. 
 

------

Ακολουθήστε το inExarchia | facebook - instagram - twitter - youtube

------ 
 

Εικόνα
Love Canal: Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην αμερικάνικη ιστορία

 
 
Μπορεί η επιχείρηση να πήρε το όνομά της από το γνωστό δήμο της Νέας Υόρκης όπου γινόταν ο κεντρικός σχεδιασμός, αλλά το πρόγραμμα είχε αναπτυχθεί σε δεκάδες περιοχές της Β. Αμερικής μεταξύ άλλων το  Όουκ Ριτζ,το Τενεσί, η Ουάσινγκτον, το Σικάγο και πολλά άλλα. Ανάμεσά τους ήταν και η μικρή πόλη Ρόμουλους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης η οποία βρίσκεται 200 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά του Love Canal και στην οποία μετέφεραν για αποθήκευση τα τοξικά υποπροϊόντα μετά από την επεξεργασία του ουρανίου στα μυστικά εργαστήρια. Μαντέψτε τώρα, που κατέληξαν τα φορτηγά του στρατού να ξεφορτώνονται αυτά τα τοξικά υποπροϊόντα ραδιενεργού ουρανίου; Στο Love Canal φυσικά. 

Γενικότερα υπάρχουν ενδείξεις πως κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου η κυβέρνηση μέσω της επιτροπής ατομικής ενέργειας, του στρατού και διάφορων ιδιωτικών εταιριών, ξεφορτώθηκαν εκατομμύρια γαλόνια υγρών, ραδιενεργών αποβλήτων σε υπονόμους, κανάλια και πηγάδια.  



Εικόνα
Love Canal: Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην αμερικάνικη ιστορία

 

Μεγάλες εταιρίες όπως η Hooker Chemical Co, η Linde Air Products και η American Carborundum εγκαθιστούν μεγάλα εργοστάσια στην περιοχή για την παραγωγή πολεμικών προιόντων όπως TNT αλλά και την επεξεργασία ουρανίου και άλλων χημικών για να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του πολέμου. Το ειδυλλιακό μέρος με την πανέμορφη αμερικάνικη εξοχή είχε μεταμορφωθεί σε ένα αφιλόξενο, μολυσμένο περιβάλλον.
Φτάνουμε στο έτος 1953 όπου το Love Canal μπαζώνεται και πωλείται στο Niagara Falls School District ενώ στην περιοχή χτίζονται αρκετά σπίτια και ένα σχολείο. Η ζωή μοιάζει να κυλάει κανονικά στην Model City μέχρι τη δεκαετία του 1970, όπου αρχίζουν να παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα. Οι κάτοικοι άρχιζουν να εμφανίζουν αρκετά προβλήματα υγείας, μεγαλύτερα ποσοστά αποβολών και καρκίνου, μέχρι και τοξικά στοιχεία στο γάλα θηλάζουσων μητέρων. Ένας χιονιάς το 1977 ξεβράζει τα απόβλητα σε κήπους, πισίνες και υπόγεια σπιτιών. Οι κάτοικοι αρχίζουν και εγκαταλείπουν την πόλη. Οι πιο άτυχοι έχουν ξοδέψει όλες τους τις οικονομίες  για να χτίσουν ένα σπίτι πάνω σε ραδιενεργά απόβλητα και δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε πουθενά. 


 

Εικόνα
Love Canal: Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην αμερικάνικη ιστορία

 
 
//

Δείτε ακόμη:  

Τα τσακάλια των φαρμακοβιομηχανιών και οι λύκοι της Wall Street

Μια βόλτα στην ελεύθερη πολιτεία της Κριστιάνια στην Κοπεγχάγη 


//  


Το 1979 ο πρώην γερουσιαστής Maurice Hinchey τέθηκε επικεφαλής μιας μεγάλης έρευνας που κράτησε 18 μήνες, ενώ στο τέλος της δημοσίευσαν ένα έγγραφο 274 σελίδων (The Federal Connection: A History of US Military Involvement in the Toxic Contamination of Love Canal and the Niagara Falls), το οποίο περιέχει το πόρισμα της έρευνας. Υπάρχουν λεπτομερείς καταθέσεις μαρτύρων  που περιγράφουν τη ζωή τους στην πόλη με την καθημερινή παρουσία στρατιωτικών φορτηγών και φορτηγών ιδιωτικών εταιριών από τα εργοστάσια της περιοχής να ρίχνουν -επανειλημμένα και οργανωμένα- βαρέλια και λοιπά απόβλητα στο Love Canal

Σήμερα, 38 χρόνια μετά και το πρόβλημα παραμένει. Οι χαμηλές τιμές των κατοικιών προσέλκυσαν νέους κατοίκους τις δεκαετίες που ακολούθησαν, οι οποίοι παρουσιάζουν τόσα χρόνια μετά τα ίδια προβλήματα, ενώ οι μετρήσεις στη λίμνη Οντάριο δείχνουν ακόμα υψηλά επίπεδα μόλυνσης. Ο εφιάλτης της οικολογικής καταστροφής από την περίοδο της αμερικάνικης στρατοκρατίας του 2ου παγκοσμίου πολέμου δεν έχει τελειώσει ακόμα.  




 
έρευνα/κείμενο: Διονύσης Ρόκος 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube
 


//
sources 

https://en.wikipedia.org/wiki/Love_Canal
https://archive.epa.gov/epa/aboutepa/love-canal-t…
http://nypost.com/2013/11/02/love-canal-still-ooz…
https://www.health.ny.gov/environmental/investiga…
http://www.nytimes.com/2007/10/30/science/30manh…
US history of military involvement in the toxic contamination of Love Canal and the Niagara Frontier Region
Paul DeRienzo: ‘Love Canal: The hidden history of the worst environmental disaster in American history’  



 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter