Main Nav

Keith Haring: Ένας υπέροχα δημιουργικός άνθρωπος

Σχόλια: 0

Ο αεικίνητος street art καλλιτέχνης που έμελλε να αλλάξει την pop art σκηνή της Νέας Υόρκης

Keith Haring: Ένας υπέροχα δημιουργικός άνθρωπος

συντάκτης: Διονύσης Ρόκος  


Ο Κιθ Χάρινγκ γεννήθηκε το 1958 στο Ρίντιγκ της Πενσυλβάνια, μια μικρή πόλη στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και μεγάλωσε επηρεασμένος από τον κοινωνικό αναβρασμό της δεκαετίας του ’60, των αντιπολεμικών διαδηλώσεων και των φυλετικών αναταραχών. Έκανε γρήγορα σπίτι του τη Νέα Υόρκη, στην οποία εγκαταστάθηκε το 1978 για να σπουδάσει ζωγραφική, στα 20 του χρόνια και έμεινε εκεί μέχρι το τέλος του τον Φεβρουάριο του 1990.
  

  
Η Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ’80 ήταν ένα εξαιρετικό μέρος για να ζει ένας καλλιτέχνης και για τον Κιθ Χάρινγκ έγινε η παιδική χαρά του. Η street art σκηνή και συγκεκριμένα τα graffiti βρίσκονται ήδη στα πρώτα τους βήματα, από τις αρχές του ’70, στις γειτονιές του Bronx και του Washington Heights στο Manhattan. Οι street artists βάφουν τα τρένα του υπόγειου και η τέχνη τους ταξιδεύει στις πυκνοκατοικημένες γειτονιές της  πιο πολυπολιτισμικής πόλης της χώρας.  Ήταν η εποχή που η τέχνη και η έκφραση άφηνε τις κλειστές αίθουσες των ‘ειδικών’ και της μπουρζουαζίας και έβγαινε στους δρόμους. Εκεί που οι κατώτερες κοινωνικές τάξεις σέρνονταν καθημερινά κάτω από το βάρος του αμερικάνικου ονείρου, ο Χάρινγκ ζωγράφιζε τις ανησυχίες και τα όνειρά του στον τσιμεντένιο καμβά της πολυπληθέστερης πόλης των ΗΠΑ.  

 

 

//  

Δείτε ακόμη: 

- Τι πρέπει να γίνει με τα αγάλματα του παρελθόντος που θέλουμε να ξεχάσουμε; 

Μια αναδρομή στην Τέχνη της Κινούμενης Εικόνας από την επίσκεψή μας στο Μουσείο της Νέας Υόρκης   
 
//

Ο Keith Haring σχεδίαζε ασταμάτητα. Αρχικά, σχεδίαζε με κιμωλία στους μαυροπίνακες που προορίζονταν για διαφημιστικό χώρο στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Νέας Υόρκης, δημιουργώντας  πρωτότυπα, ‘ακατανόητα’ σχέδια, σύμβολα μιας γενιάς που κραύγαζε για αλλαγή. Είχε συλληφθεί μάλιστα πολλές φορές για αυτό, καθώς εκείνη την εποχή όντας κάτι καινούριο, το graffiti αποτελούσε μια υποκουλτούρα που χαρακτηρίζονταν κυρίως ως βανδαλισμός. Αυτό δεν τον σταμάτησε καθώς έργα του άρχισαν να εμφανίζονται σε όλη την πόλη και ο ίδιος να αποκτάει φήμη. Σχέδια της στιγμής, murals, πίνακες, ο Χάρινγκ ζωγράφιζε ανελλιπώς ακολουθώντας το pop art ρεύμα των 60’s, αμφισβητώντας την καθιερωμένη έννοια της τέχνης. Με κύρια θέματα τη ζωή, το θάνατο, τον πόλεμο, τον άνθρωπο, τη σύγχρονη ζωή στα αστικά τοπία, τις φυλετικές και έμφυλες διακρίσεις, τον υπερκαταναλωτισμό και με όχημα τη σημειωτική, χρησιμοποιούσε σύμβολα για να διηγηθεί ιστορίες στις μάζες.

 

    

 

 
Άνοιξε το κατάστημα Pop Shop στην οδό Λαφαγιέτ του Σόχο, διακόσμησε με murals του όλους τους τοίχους και πωλούσε διάφορα αναμνηστικά με τα σχέδια του. Στόχος του ήταν πάντα να έχουν πρόσβαση σε αυτό που θεωρούσε τέχνη, απλοί, καθημερινοί άνθρωποι και όχι μόνο καλλιτέχνες και συλλέκτες.

Όπως είχε πει και ο ίδιος:
"Αυτή είναι η φιλοσοφία πίσω από το Pop Shop: Ήθελα να συνεχίσω την ίδια μορφή επικοινωνίας όπως με τα σκίτσα στον υπόγειο. Ήθελα να προσελκύσω το ίδιο ευρύ φάσμα ανθρώπων και ήθελα να είναι ένα μέρος στο οποίο θα έρθει όχι μόνο ο συλλέκτης αλλά και τα παιδιά από το Μπρονξ’’ 

Γρήγορα το Pop Shop έγινε σημείο συνάντησης ανθρώπων με αγάπη για την σύγχρονη τέχνη. Τα παιδιά από το Μπρονξ άραζαν δίπλα στην Μαντόνα και τον Άντι Γουόρχολ. Ακόμα πιο γρήγορα ήρθαν τα μίντια για να απογειώσουν τη φήμη του με αφιερώματα, άρθρα και εξώφυλλα σε μεγάλα περιοδικά. 

 

   

 

 
Έπειτα ήρθε η λοίμωξη με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Σε μια εποχή που ο ιός είχε πρόσφατα αναγνωριστεί και ήταν σε έξαρση, με ελλιπή ενημέρωση, μέσα προφύλαξης και φυσικά ισχυρό κοινωνικό στίγμα.
Το 1989 θα ιδρύσει το Keith Haring Foundation το οποίο χρηματοδοτεί μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που ασχολούνται με εκπαιδευτικά προγράμματα για μη προνομιούχα παιδιά και υποστήριξη οργανισμών για τη μόρφωση, πρόληψη και φροντίδα του ιού AIDS.  Κάποιος μπορεί μόνο να υποθέσει που θα έφτανε η φήμη και το ταλέντο του Χάρινγκ, αν δεν έφευγε και ο ίδιος από ασθένειες σχετικές με το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS), τόσο νωρίς, μόλις στα 31 του χρόνια. 

 

 

 


 
 

συντάκτης: Διονύσης Ρόκος 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 

 
// 
Δείτε ακόμη:  

Τα τσακάλια των φαρμακοβιομηχανιών και οι λύκοι της Wall Street

Love Canal: Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην αμερικανική ιστορία

Μια βόλτα στην ελεύθερη πολιτεία της Κριστιάνια στην Κοπεγχάγη 


 

Σχόλια

Σχολιάστε

Εισέλθετε στο σύστημα για να υποβάλετε σχόλια