Main Nav

Χαϊμαλίνα: Διήμερο Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό φεστιβάλ στα Ανώγεια της Κρήτης

Σχόλια: 0
inExarchia - 21/07/2017

Ένα μεγάλο «ΟΧΙ στο φασισμό» από το πιο ορεινό χωριό του Ψηλορείτη. Διήμερο αντιφασιστικό φεστιβάλ με την ονομασία Χαϊμαλίνα, στα Ανώγεια στις 10 και 11 Αυγούστου, από το ποίημα «Γράμμα σε μια Αφρικάνα», του Ανωγειανού ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη ή Νιδιώτη. Ελεύθερη είσοδος και δυνατότητα για ελεύθερο κάμπινγκ. Διαβάστε λίγα λόγια για το φεστιβάλ και δείτε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα!

Χαϊμαλίνα: Διήμερο Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό φεστιβάλ στα Ανώγεια της Κρήτης

Λάιβ μουσικές 
ομιλίες - graffiti - εκθεσεις - προβολές
δραστηριότητες για παιδιά - κοινωνική κουζίνα

 
Μια παρέα ανήσυχων νέων από τα Ανώγεια μας προσκαλεί όλους στο Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Διήμερο που διοργανώνει για να συμμετέχουμε, να στηρίξουμε την προσπάθεια τους και όλοι μαζί να φωνάξουμε και να αντηχήσει ένα μεγάλο «'Οχι στο φασισμό και το ρατσισμό», από το πιο ορεινό χωριό του Ψηλορείτη.  

Με αφετηρία το 1ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Ανωγείων, που έγινε πριν από 4 χρόνια, η ομάδα ΑνώγειαΝέοι πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει φέτος το καλοκαίρι το διήμερο φεστιβάλ «Χαϊμαλίνα». Όπως οι ίδιοι λένε, μέσα από τη συμμετοχή στο προηγούμενο φεστιβάλ, συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν πολλά που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο που μεγάλωσαν. Επιζητούν να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους, να δραστηριοποιηθούν μέσα από πολιτιστικά δρώμενα και έτσι να παρακινήσουν περισσότερους νέους ακόμη να είναι ενεργοί, να διεκδικούν και να εκφράζονται ελεύθερα.  


"Για να συζητήσουμε, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε και από τους πρόποδες του Ψηλορείτη να φωνάξουμε και να αντηχήσει το μήνυμα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς σε ολόκληρη την Κρήτη!"  


«Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα» Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Διήμερο στα Ανώγεια 10-11 Αυγούστου 2017   
 Θα εμφανιστούν καλοί μουσικοί και θα παίξουν καλή μουσική! Social Waste, Γιάγκος Χαιρέτης, Κωστής Αβυσσινός, Γιώργος Μανωλάκης, Ένα & Ένα και άλλοι. Αναλυτικά παρακάτω! 


To Φεστιβάλ «Χαϊμαλίνα», που πήρε το όνομα του από το ποίημα «Γράμμα σε μια Αφρικάνα», του Ανωγειανού ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη ή Νιδιώτη, περιλαμβάνει ομιλίες, προβολές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις φωτογραφίας, κοινωνική διεθνή κουζίνα, θεατρικό παιχνίδι για τους μικρούς μας φίλους, ποδοσφαιρικό τουρνουά, γκράφιτι, αγώνες σκάκι και φυσικά μουσική. Αποτελεί μια τέλεια ευκαιρία, επίσης, για να περιηγηθείτε στους δρόμους και τα σοκάκια, να πιείτε ρακή στις πλατείες του χωριού και να γνωρίσετε τις όμορφες γωνιές του. Στο Λιβάδι, στην πλατεία του Περαχωριού, θα βρείτε το πατρικό σπίτι του Νίκου Ξυλούρη, το μουσείο λαϊκής τέχνης του Μιχάλη Σκουλά και να γνωρίσετε τα χειροποίητα τοπικά υφαντά.   
 

Ο σκοπός του φεστιβάλ είναι η προώθηση των μηνυμάτων της κοινωνικής προσφοράς, της αλληλεγγύης και του σεβασμού καθώς και η ενημέρωση του κόσμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσφυγικό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Επιπλέον, θα προσπαθήσουμε, ξετυλίγοντας το κουβάρι του φασισμού μέσα στον χρόνο να αναδείξουμε το πραγματικό του πρόσωπο και να θίξουμε τα φαινόμενα της ακραίας βίας και τη δράση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.
Σε μια εποχή που όλων των ειδών οι κρίσεις μας δοκιμάζουν καθημερινά, τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται χωρίς δισταγμό, η αξιοπρέπεια μας τίθεται διαρκώς υπό διαπραγμάτευση και τα ρατσιστικά και φασιστικά φαινόμενα βρίσκονται σε έξαρση, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι. Αλλά να παλέψουμε ενωμένοι με αυτά τα σπουδαία και τα απλά που μας έχουν απομείνει. Την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά.  
  

//
Δείτε ακόμη:  

Συνέντευξη - μπάντα Social Waste: περίεργες μουσικές, πολιτικός λόγος & κριτική σκέψη

- 6o Los Almiros Festival: Μπαντάρες και ελεύθερη είσοδος, στο δάσος Κουρί στον Αλμυρό Βόλου

- Φουλ ΠΑΝΚ, ατόφιο underground: Texas Zulu στα πλατανάκια Βεργίνας 

// 


Τα Ανώγεια της Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες. Στα Ανώγεια από το 2000 λειτουργεί ένα κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων από χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και της Αφρικής. Στα 17 χρόνια που ακολούθησαν πέρασαν από το χωριό 400 περίπου προσφυγόπουλα, που βρέθηκαν στη χώρα μας να ζητούν άσυλο. Κατά την παραμονή τους απέκτησαν ένα ιδιαίτερο δέσιμο τόσο με το χωριό όσο και με τους ανθρώπους του. Σε μια ορεινή, δυσπρόσιτη αλλά και φιλόξενη κορφή του Ψηλορείτη τα παιδιά αυτά πέρασαν την  εφηβεία τους, ενηλικιώθηκαν, έφυγαν, βρήκαν το δρόμο τους και αρκετά από αυτά επισκέπτονται κατά καιρούς τον τόπο μας. Άλλα πάλι παρέμειναν, έχοντας γίνει ένα με τους κατοίκους και το χωριό.
 
"Ζήσαμε την προσφυγιά όταν οι Ναζί προσπάθησαν να μας ξεριζώσουν επειδή δεν υποταχτήκαμε στο μίσος και τη μισαλλοδοξία τους. Οφείλαμε να ανταποδώσουμε την αλληλεγγύη που πήραμε από τους γείτονες μας, σε όσους βρέθηκαν στην ίδια μοίρα απ’ όσο μακριά κι αν έρχονται. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε…"  
 


«Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα» Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Διήμερο στα Ανώγεια 10-11 Αυγούστου 2017  
στιγμιότυπο του φωτογράφου Alvado Joan στα Ανώγεια
στιγμιότυπο του φωτογράφου Alvado Joan στα Ανώγεια  


Μου το χε πει το μυστικό κάποιο πουλί περαστικό
Και δε φοβάμαι
Μου το ψιθύρισαν που λες της ουτοπίας πειρατές
«να πας να πεις».
Τον σάπιο κόσμο αυτόν θα δεις θα τον αλλάξουμε εμείς.
Θα τον αλλάξουμε εμείς» 

(Social Waste) 

 

«Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα» Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Διήμερο στα Ανώγεια 10-11 Αυγούστου 2017

δυνατότητα για ελεύθερο κάμπινγκ, πληροφορίες στο τέλος του ποστ
 

Το ολοκαύτωμα των Ανωγείων στις 13 Αυγούστου 1944  

"Φέτος στις 13 Αυγούστου, κλείνουν 73 χρόνια από το 3º ολοκαύτωμα στην ιστορία των Ανωγείων, την ισοπέδωσή τους από τα γερμανικά στρατεύματα των ναζί και τον ξεριζωμό των αμάχων κατοίκων του, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από τους κατοίκους των γειτονικών χωριών, που επέδειξαν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες γείτονές τους. Μια προσφυγιά, μικρότερης κλίμακας, που ανέδειξε με την ίδια ένταση την διαχρονική αξία της αλληλεγγύης. Η ημέρα αυτή, λοιπόν, αποτελεί ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας για τον τόπο μας και μας υπενθυμίζει το χρέος που έχουμε απέναντι σε αυτούς που θυσιάστηκαν και αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Μας υπενθυμίζει την ευθύνη που έχουμε, ως νέα γενιά, να διαφυλάξουμε την ιστορική μας μνήμη, να δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό μας, να αντιμετωπίζουμε «το κτήνος» στην καθημερινότητά μας, να αντιστεκόμαστε σε καθετί απάνθρωπο, να προστατεύουμε τη διαφορετικότητα, το δικαίωμά κάθε ανθρώπου στην άλλη άποψη, το δικαίωμά του στην εργασία και στην υγεία, δείχνοντας μηδενική ανοχή στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων." από την ομάδα ΑνώγειαΝέοι

 
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Χαϊμαλίνα»: 

10 Αυγούστου
- Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά
- Προβολή Ντοκιμαντέρ: «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση»
- Ομιλίες: Γιάννης Ανδρουλιδάκης, Δημοσιογράφος
Ελευθερία Κουμάντου, Δημοσιογράφος, Μέλος Golden Dawn Watch
Κωνσταντίνα Γεωργαντά, Ερευνήτρια Μοντέρνας Ποίησης Πανεπιστημίου Γλασκώβης 

- Μουσικό Πρόγραμμα:
‣ Κωστής Αβυσσινός (Μπουλγαρί, Λαούτο, Μαντολίνο)
  Μανώλης Μανουσάκης (Λαούτο)
  Χάρης Παναγιωτάκης (Λύρα)
  Νίκος Νικηφοράκης (Κρουστά)
‣ Μανωλάκης-Couleur Locale: Γιώργης Μανωλάκης (Λαούτο-Τραγούδι)
  Νικόλας Χριστόπουλος (Τύμπανα)
  Γιάννης Καπετανάκης (Κοντραμπάσο) 
 

11 Αυγούστου
- Κοινωνική διεθνής κουζίνα
- Αντιφασιστικό τουρνουά ποδοσφαίρου, με τις ομάδες του Αετού Ανωγείων, Τηγανίτη ΑΣΗ και Λίβα Α.Σ. Ρεθύμνου
- Ομιλίες:
‣ Γιώργος Χάγιας, Υποψήφιος Δρ. Εξωτερικής Πολιτικής στο Παν/μιο της Μακεδονίας
‣ Μανόλης Φραγκάκης, Πρόεδρος Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Αλληλεγγύης Χανίων
‣ Ντανιέλα Μαρούδα, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της ΕΚΕΚΔΑΑΔ, Δικηγόρος Αθηνών
 
- Μουσικό Πρόγραμμα:
‣ Γιάγκος Χαιρέτης
‣ Social Waste & Αντίποινα
‣ Ένα & Ένα: Μαρία Κώτη (Τραγούδι-Κρουστά)
  Βασίλης Ξυλούρης (Λαούτο-Τραγούδι)
  Νίκος Βλατάς (Λύρα-Τραγούδι)
  Βαγγέλης Συλιγάρδος (Λαούτο-Μπουζούκι-Τραγούδι)
  Μιχάλης Κώτης (Κιθάρα-Ούτι-Λάφτα-Τραγούδι)
 
 
10&11 Αυγούστου

- Συμμετοχή Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων
• Workshop Φωτογραφίας με κέντρο φιλοξενίας, Χλόη Κριθαρά και Ελένη Αλμπαρόσα
• Γκράφιτι, Έκθεση φωτογραφίας  για το προσφυγικό
• Βραβευμένη ταινία μικρού μήκους "Η Εσμιγιά" από το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

 


«Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα» Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Διήμερο στα Ανώγεια 10-11 Αυγούστου 2017 αφίσα από τον Ioanni Ikonomaki

//

ινφο  


«Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα»
Αντιφασιστικό-Αντιρατσιστικό Διήμερο στα Ανώγεια

Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα και στο facebook

Ημερομηνία
10-11 Αυγούστου 2017

 
Διαμονή

Για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στο χωριό τις δυο μέρες του φεστιβάλ, εκτός από δωμάτια και ξενοδοχεία που μπορείτε να επιλέξετε, υπάρχει χώρος ελεύθερου camping στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ανωγείων, όπου μπορείτε να φέρετε σκηνές και sleeping bag.  

Πρόσβαση
Πληροφορίες εδώ

Είσοδος Ελεύθερη 

 

Σχόλια

Σχολιάστε

Εισέλθετε στο σύστημα για να υποβάλετε σχόλια