Γράφουν

H Νεάπολη του μέλλοντος μέσα από τα μάτια Αυστραλών φοιτητών αρχιτεκτονικής

Αρχιτεκτονικές ματιές, που φαντάζονται την Αθήνα του μέλλοντος, στην έκθεση "Urbanism of Negotiation Part 2". Μιλήσαμε με την επιμελήτρια της έκθεσης Καλλιόπη Κοντόζογλου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, και μάθαμε περισσότερα.

συντάκτης: Νάνσυ Αγγελοπούλου

Στην έκθεση Urbanism of Negotiation Part 2, παρουσιάζονται αναδρομικά οι αρχιτεκτονικές εργασίες φοιτητών του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα σπουδών εξωτερικού Athens Studio, που οργανώνει και διδάσκει η Καλλιόπη Κοντόζογλου και ο καθηγητής Nigel Westbrook, από τα μέσα της δεκαετίας του '90 ως το 2017.

Κάθε Studio έχει την δική του θεματογραφία και πιο συγκεκριμένα από το Studio 2013-14, όλα τα θέματα έφεραν τον γενικό τίτλο "Η Αθήνα του Μέλλοντος (2013-2033)", μια Ουτοπία για το 2033, τη χρονιά δηλαδή που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ανακήρυξη της Αθήνας σε πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Το περσινό Studio, με τίτλο Neapolis: Nea Polis, εντάχθηκε στην πρωτοβουλία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης για τη διάσωση της Νεάπολης και είχε ως θέμα την ιστορική συνοικία της Αθήνας. Από την Αθηναϊκή Τριλογία ως το γήπεδο του Παναθηναϊκού, η τότε "Νέα Πόλη", με πάρα πολλά τοπόσημα και δημόσια κτίρια, ήταν για έναν αιώνα περίπου, το Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας. Οι φοιτητικές εργασίες οραματίζονται την μελλοντική Νεάπολη μέσα από τους δημόσιους χώρους, τις ξεχασμένες γωνιές, τα εγκαταλειμμένα κτίρια και τους κρυμμένους κήπους. 

 

Εικόνα
StudioNeapolis4_inexarchia


 
Η καθηγήτρια και αρχιτέκτονας Καλλιόπη Κοντόζογλου μίλησε στο inexarchia για το περσινό θέμα που μελέτησαν οι φοιτητές:

"Το περασμένο καλοκαίρι είχαμε σαν αντικείμενο τη Νεάπολη. Η Αθήνα που τη θεωρούμε μία άσχημη πόλη, έχει τη δική της γοητεία, το σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι ότι είναι δυναμική πόλη. Ξεκινήσαμε από το γεγονός ότι η Νεάπολη ήταν το κομμάτι της Αθήνας που αναπτύχτηκε σε αντιδιαστολή με την παλιά πόλη, την ας το πούμε Μεσαιωνική ή Οθωμανική, την οποία οι Βαυαροί αρχιτέκτονες είχαν περιχαράξει με αυτό που λέμε ιστορικό τρίγωνο.

Όταν άρχισε η πόλη να αναπτύσσεται έξω απ' αυτό το περίγραμμα, αναπτύχθηκε στην περιοχή που λέμε Νεάπολη και που τότε ονόμαζαν το προάστιο. Η περιοχή που ονομάστηκε ως Νεάπολη, ήταν το κομμάτι που σήμερα περιλαμβάνει και τα Εξάρχεια, δηλαδή έφτανε μέχρι τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Αρχικά οι φοιτητές χαρτογράφησαν την πληθώρα εγκαταλελειμμένων, ακατοίκητων, διατηρητέων κτιρίων νεοκλασικών ή της μεταπολεμικής περιόδου. Χαρτογράφησαν τα άχτιστα οικόπεδα, τις εγκαταλελειμμένες γωνιές τους μικρούς κήπους, όλα τα πράγματα που εμείς που ζούμε στην πόλη ίσως δε τα βλέπουμε, και που υπάρχει μία πληθώρα από υλικό που μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί.

Οι προτάσεις τους περιλαμβάνουν πολλά από αυτά ή ξεπερνούν τα όρια των μικρών επεμβάσεων και προτείνουν πολύ πιο δραστικές εικόνες, από καινούργια αντίληψη. Για παράδειγμα ένα project προτείνει το να κατεδαφιστούν αρκετά από τα παλιά κτίρια και να δημιουργηθεί ένα είδος πάρκου, κατά τα πρότυπα του Central Park της Νέας Υόρκης, σε κλίμακα βέβαια αντίστοιχη της Νεάπολης. Στο περίγραμμα αυτού του πάρκου προτείνουν να χτιστεί νέος ιστός ώστε οι κάτοικοι που σε αυτό το σενάριο θα έχαναν τις περιουσίες τους να πάρουν άλλες. Αυτό το ουτοπιστικό πρόγραμμα θα άλλαζε ριζικά τη μορφή της πόλης".

Εικόνα
StudioNeapolis5_inexarchia

Εικόνα
StudioNeapolis3_inexarchia

Εικόνα
StudioNeapolis2_inexarchia

*Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της Ένωσης και στο fb κάλεσμα. Στην έκθεση θα υπάρχει και έντυπος κατάλογος με το υλικό.
 

H έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και του Hellenic American College (HAEC), με την Σχολή Design του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας (UWA). Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, στις 20:00, στις Γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα, και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου. 

//

Extra info

Urbanism of Negotiation Part 2
Η Αθήνα του μέλλοντος | Αναδρομική: Από το Γεράνι στην Νεάπολη

Χώρος
Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

17 Ιανουαρίου - 3 Φεβρουαρίου 2018, 20:00

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα-Παρασκευή: 12:00-21:00,
Σάββατο: 10:30-14:30, Κυριακή κλειστά

Ελεύθερη είσοδος
 

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Σε μια προσπάθεια στήριξης του ελληνικού σινεμά, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου παρουσιάζει μια γιορτή η οποία θα απλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024.

think

Athens Cannabis Expo 2024! Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου πάμε βόλτα στο Ζάππειο και ενημερωνόμαστε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της κάνναβης. Μία συνάντηση κοινού και επαγγελματιών...

think

Σκηνοθέτες που έχουν βραβευτεί σε διεθνή φεστιβάλ, καταπιάνονται με καυτά κοινωνικά ζητήματα και με μια φρέσκια ματιά μας συστήνουν το σύγχρονο φινλανδικό κινηματογράφο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter