Γράφουν

"Έξαρχος"

Γραμμές και σκέψεις που μας έστειλε η φίλη της σελίδας Ελεάννα. Η γειτονιά μας, τα Εξάρχεια, όπως η ίδια την ζει και την αισθάνεται. Την ευχαριστούμε πολύ.

συντάκτης: η φίλη της σελίδας Eλεάννα Παπαϊωάννου 
photo η πλατεία από ψηλά, George Fiorakis 


Οι περιπλανήσεις μας στο κέντρο της πόλης καταλήγουν σε μια συγκεκριμένη συνοικία πάντα σχεδόν. Ανάμεσα στον πολύβουο κόσμο και τους επίμονα βιαστικούς υπάρχουν συγκεκριμένοι δρόμοι που περιμένουν να καταλήξει η νύχτα.

Οι τοίχοι γεμάτοι τέχνη προβληματίζουν είτε προσπερνιούνται έτοιμοι να βγάλουν από πάνω τους την πολυετή παρρησία της δημοκρατίας. Πεζόδρομοι, πάρκα και δρόμοι μυστικοί  είναι η ζωή και οι φωνές και οι μυρωδιές, χασίς και καμένοι κάδοι . Η νύχτα ομορφαίνει πάντα τις στιγμές αλλά και ο ήλιος πάει . Η ατμόσφαιρα δίνει την αίσθηση πως όλα επιτρέπονται , ο κόσμος οργανώνεται ανταλλάσσει δημιουργεί συμπράττει και τελικά οι περισσότεροι  γνωστοί και άλλοι άγνωστοι καταλήγουν στα ίδια μέρη τα καλοκαίρια και τον χειμώνα, λίγο πριν την άνοιξη και κάθε χρόνο στην άρνηση του φθινοπώρου, κοινή κουλτούρα στα ίδια στέκια. 

Ομφάλιος λώρος η πλατεία. Σφύζει από κόσμο . Πολυπολιτισμικότητα και ίσως μια φωτιά στο κέντρο να ζεσταίνει τις ιδέες και τα ιδανικά της και από κει όλο μικρές αρτηρίες φωτίζουν το βράδυ. Μικρές καύτρες και φιλιά πάνω σε σφαίρες που εμποδίζουν τα τροχοφόρα  από τους πεζοδρόμους. Και βέβαια στο παρελθόν τα περιστατικά τις κύκλωσαν και μείναν στην ιστορία οι δρόμοι και οι πεζόδρομοι της. 

Οπότε και μεις εκεί καθόμαστε και γινόμαστε κομμάτι της. Πίνουμε μπύρα κρύα και τα παγωμένα μας δάχτυλα εικονοποιούν τις συζητήσεις γύρω από τα θέματα όλα. Μιλάμε και συνδιαλεγόμαστε γελάμε δυνατά στη σύνοδο τριών δρόμων στις καρέκλες καθισμένοι. Πότε λίγοι, πότε πολλοί , πότε σύντροφοι ανα δύο καθισμένοι. 

Τις νύχτες πάμε χαλαρά. Κατεβαίνουμε χαμηλά την Θεμιστοκλέους . Ανοίγουμε την πόρτα στο μικρό μπαρ και η μουσική δε μας επιτρέπει πολλές συνομιλίες ενώ χορεύουμε. Το κόκκινο μας καταλύει την σκέψη και ίσως ορισμένοι από εμάς έχουν ζήσει τις εντονότερες στιγμές τους εκεί. Έξω, όταν δεν έχει κρύο στεκόμαστε κάτω από μεγάλα δέντρα και κρατώντας τα ποτά μας παρατηρούμε την κίνηση. Και τον χειμώνα φορώντας δερμάτινα κρατάμε την αγωνία μας γιατί κάτι θα συνέβη για να βγήκαμε από την ζέστη. Παράλληλα τεράστια μάτια μας παρατηρούν κρεμασμένα από τα κλαδιά των δέντρων. 

Τις πρωινές ώρες που φεύγουμε την στιγμή που η διασκέδαση λαμβάνει τέλος ανεβαίνοντας την Ασκληπιού στην διαδρομή για το σπίτι , μας προβληματίζει , η εμμονική τάση μας στους δρόμους της , φυλλομετράμε τις ιδιαίτερες στιγμές που ζούμε εκεί , τα γεγονότα που μας αλλάζουν, τα άτομα που γινόμαστε ένα και μελετάμε το είναι μας στο πλαίσιο της. 

Εγώ δεν μπορώ να σκεφτώ παρά πως υπάρχει μέσα της ο άλλος εαυτός μας , που ζει μαζί μας αντισυμβατικά και επαναστατεί . Που ζητά να αφήσει τα πάντα και με χαμηλό ενοίκιο να βρει το σπίτι του ψηλά στην Καλλιδρομίου , που θέλει να ζει εκτός του ορισμού και εντός των προσωπικών επιταγών. Χωρίς τυπικές συνδιαλλαγές και χωρίς υποτονικές καθημερινότητες. Αυτό. Και πάντα στρίβοντας δεξιά για την Αλεξάνδρας όλα κλείνουν μέσα μας, και η καινούρια μέρα ξεκινά.  


Ελεάννα Π. 




 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitter 
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

H Πρωτοβουλία Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτορισσών /ων της Αρχιτεκτονικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μας καλεί να συμμετέχουμε και να στηρίξουμε το μονοήμερο δράσεων, που διοργανώνει στον προαύλιο του...

think

Ένα όνομα, δύο εξειδικευμένα καταστήματα με διαφορετικό χαρακτήρα αλλά κοινό σκοπό να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων της πόλης και της γειτονιάς. Στο καινούργιο Growshop του Cannabisos Seeds στο 19 της Ζωοδόχου...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter