Εξάρχεια - το πικρό νεράτζι // το πολυσέλιδο κόμικ του εικονογράφου Δημήτρη Μαστώρου και στα Ελληνικά

Ένα κόμικ 200 σελίδων, που αποτυπώνει την καθημερινότητα της γειτονιάς μας, από τις ημέρες που τα πάρκινγκ γίνονται πάρκα, μέχρι εκείνες με τα εκρηκτικά Σαββατόβραδα.


Ο Δημήτρης γεννήθηκε και ζει στις Βρυξέλλες. Στην Ελλάδα έζησε για λίγα, εφηβικά χρόνια, μέχρι να ξαναφύγει για Βρυξέλλες, όπου αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών. Η σχέση του με τα Εξάρχεια ήταν πάντα πιο προσωπική, αφού η μητέρα του μένει στη γειτονιά. Ο Δημήτρης και ο Nicolas Wouters μας δίνουν ένα βιβλιο που μιλά για τα Εξάρχεια, μέσα από μια ιστορία με υπέροχες εικονογραφήσεις από στιγμές και σημεία στην γειτονιά.

Η αφήγησή του δεν αποτελεί μια στεγνή παράθεση των πραγμάτων, αλλά μια "εξήγηση"  που προκύπτει μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών και τις εμπειρίες τους. Μας μιλά για τη ζωή στα Εξάρχεια, τα καφενεία, το πάρκο, τις τοιχογραφίες και ό,τι συμβαίνει σε αυτούς τους δρόμους. Ελπίδα, θυμός αλλά και πόνος, πόνος που ζει μια ταραγμένη κοινωνία.

Το inExarchia βρίσκεται με χαρά στους υποστηρικτές του βιβλίου, στις πίσω σελίδες, αφού φωτογραφίες από την ομάδα μας χρησιμοποιήθηκαν για το σχεδιασμό των εικονογραφήσεων.

 
*Διαβάστε την κουβέντα μας με τον Δημήτρη Μαστώρο, τον σχεδιαστή του βιβλίου!

**Το βιβλίο εκδώθηκε αρχικά στο Βέλγιο και αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε και στα Ελληνικά. Μπορείτε να το αποκτήσετε ηλεκτρονικά από εδώ 

 

Εικόνα
Εξάρχεια το πικρό νεράτζι

 

Εικόνα
Εξάρχεια το πικρό νεράτζι

 

Εικόνα
Εξάρχεια το πικρό νεράτζι

 

Μπαίνουμε μέσα όπως μπαίνουμε σε ένα κάστρο, παρασυρμένοι, από τη μυρωδιά του καμένου και του γλεντιού. Η ιστορική γειτονιά των Εξαρχείων πλέει ακυβέρνητη στην τσιμεντένια θάλασσα της Αθήνας. Στους στενούς δρόμους, οι κάτοικοι γελούν και χάνονται, διασχίζοντας επικίνδυνα νερά σαν νυχτερινά ψάρια.

Ο Νίκος, επισκέπτης στα Εξάρχεια. Τα Εξάρχεια του οικογενειακού καφέ-μπαρ, του πάρκου Ναυαρίνου, των γκράφιτι, των καταλήψεων. Της θείας Ναταλίας, του αγωνιστή Τζίμπη, του εξαρτημένου Γιάννη, του μικρού μετανάστη Ιμράν. Ένα καλοκαίρι σαν γλυκόπικρο νεράντζι. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Δύο από τους χαρακτήρες του βιβλίου:
Σκύλος /Χαρακτήρας που κόβει βόλτες και συνδέει διάφορα διαφορετικά γκρουπάκια. Σαν την ψυχή της γειτονιάς που ενώνει τις διαφορετικές απόψεις. Εμπνευσμένος από τον Λουκάνικο. Βλέπει τα πάντα σε όλο το βιβλίο και το τελευταίο κεφάλαιο η ιστορία εξελλίσεται μέσα απο τα μάτια του.

Νίκος / Ο πρωταγωνιστής. Θέλει αλλά δεν μπορεί. Αρχικά δεν έχει βρει τα κλειδιά της γειτονιάς και μετέπειτα αρχίζει να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Δείχνει την αναδιαμόφωση του χαρακτήρα του μετά την παραμονή του στα Εξάρχεια. Τριγυρνά στην πλατεία, στον Στρέφη, αναπολεί παιδικές αναμνήσεις.   


Εικόνα
Εξάρχεια το πικρό νεράτζι

 

Εικόνα
Εξάρχεια το πικρό νεράτζι

 

Εικόνα
Εξάρχεια το πικρό νεράτζι



Συντελεστές
Εκδόσεις Χαραμάδα, 2017
Εικονογράφηση: Δημήτρης Μαστώρος
Κείμενο: Nicolas Wouters
Επιμέλεια: Βασιλόπουλος Νάσος

 

* Μπορείτε να το αποκτήσετε από εδώ
 

 

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Η αρχιτεκτονική εκδήλωση που έγινε θεσμός κλείνει φέτος τα 10 χρόνια παρουσίας, στην πόλη της Αθήνας. Το OPEN HOUSE Athens, επανέρχεται με περισσότερα από 70 κτήρια καθώς και πλήθος παράλληλων δράσεων.

think

Ένας δρόμος σύγχρονης αθηναϊκής ιστορίας, ένα από τα πιο ιδιαίτερα κομμάτια του ντόπιου ιστού, γεμάτο αφηγήσεις. Ένας κοινός τόπος, όπου η καθημερινότητα συνυπάρχει με τις αναμνήσεις και τα μικρά ανθρώπινα...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter